Sidor

2005/07/04

Det var bättre förr

I kategorin ”okunniga klyschor som folk vräker ur sig” har vi idag kommit till ”det var bättre förr”. Varför är då denna klyscha så hemsk att den förtjänar en plats i denna blogg? Jo, därför att den är så totalt osann. Sett i perspektivet hela mänsklighetens historia så har det aldrig varit och kommer troligen aldrig att bli, bättre förr. (Undantaget skulle möjligtvis vara en katastrof i stil med globalt kärnvapenkrig eller kometnedfall a la dinosauriedöden.) Den som säger ”det var bättre förr” visar på ett flagrant sätt upp sin egen genanta brist på kunskap.

Vi kan börja vår exposé över ignoransen genom att granska de som gärna använder sig av stenåldern som måttstock när något ”naturligt” och ”genuint” ska lyftas fram. Hur många gånger har man inte kunnat se någon referera till stenåldern när de ska debattera sundare kost, samhällsstruktur eller min egen personliga favorit; könsroller. Okej, en liten referens är väl i sin ordning, men när hela teorier om manligt-kvinnligt och fetma vs. sundhet formuleras på så lösa boliner som tre gamla stenar och en hög med ben så ringer det i alla fall en varningsklocka i mitt bakhuvud.

Sedan har vi det äldre gardet. De som uppbär ålderspension. Så anfrätta av demens att de enda minnen de har kvar av sin barndom är något slags vaselinkladdig Astrid Lindgren-idyll. Sedan länge har de glömt bort skolagan, klassklyftorna, statarsystemet, epidemierna, trångboddheten och allt annat som var så bra förr i tiden. Men det var förmodligen sådant man får acceptera för då var det ju i alla fall ordning och reda.


Men värst är kultursnobbarna som målar upp en egen nostalgisk fantasivärld. Där befolkas gårdagen av människor som läste och författade svåra böcker, hade långa diskussioner om politik och poesi samt skrev långa brev för hand om filosofi. Allihop var de litterära giganter. Människan av idag (läs. alla utom kultursnobbarna) har förfallit till en dreglande idiot som glor på dokusåpor, med möda stavar sig igenom kvällstidningen och monotont runkar eller dödar monster vid datorskärmen. Men faktum är att de flesta som levde på 1800-talet och bakåt knappt kunde läsa, hostade lungorna ur sig på grund av tuberkulos och skickade iväg sina barn till tegelbruket vid sex års ålder. I toppen av samhället satt en priviligierad klick av litterära giganter och filosoferade samtidigt som de smuttade cognac och tappade tänderna av sin syfilis.

Efter denna genomgång hoppas jag att du stryker ”det var bättre förr” ur din vokabulär. Om inte så kommer du alltid att riskera att få en dumstrut på huvudet om jag råkar befinna mig i närheten.