Sidor

2005/07/01

East coast vs West coast

En sak som jag undrat över ett tag nu är den hysteriska attityd som finns i västra Sverige, med centrum i Göteborg. Av någon anledning måste de med jämna mellanrum slänga ur sig fraser som ”här i Göteborg går spårvagnarna över jord”, ”finns det någon bättre plats än Aveenyyyn” och ”det är vi som bor på bästkusten”. Jag har länge undrat vad det här självhävdelsebehovet kommer ifrån. Varför måste de nödvändigt slå sig för bröstet hela tiden och leva ut ett pinsamt lillebrorskomplex?

Idag kom jag på varför. Det är inte det att stockholmarna retar och trycker ner sina västsvenska landsmän. För i ärlighetens namn har jag aldrig hört någon i Stockholm säga ett ont ord om Göteborg, tvärtom. Stockholmarna är helt enkelt så pass självupptagna att de inte bryr sig om göteborgarna. Och det vet vi ju alla att det värsta inte är att vara hatad, det är att vara ignorerad.

Därför gör göteborgaren allt han kan för att folk från rikets huvudstad ska reagera. Ett av de mer missriktade försöken är utvecklingen av den så kallade göteborgshumorn. En pinsamt torftig satsning som sällan kommer längre än banala ordvitsar* eller pikar mot ”måsarna”**. Skratten ekar tomt på Masthuggstorget medan man i 08-området inte ens registrerat att någon öppnat munnen.

Så kära göteborgare, släpp det där med bästkusten, Kålle å Ada och er dammiga arbetarromantik. Lägg ner jämförelsen med oss självupptagna nollåttor och njut av er stad utan att jämföra varenda gatsten med Stockholms betong. Då lovar jag att jag ska bry mig om och framför allt tycka om er lite mer.* Ordvitseri är för övrigt den lägsta formen av humor då det egentligen inte är särskilt roligt i sig utan det främsta syftet är att framhäva ordvitsarens egen kvickhet.

** Göteborgshumor. Mås = stockholmare. Gapar och skitar ner.

4 kommentarer:

Carl Arenlind sa...

Din göteborgsbild är klart färgad av Göran Johansson, Loket, Feskekörka, www.goteborg.se, rosa Lisebergskaniner, IFK Goeborg, Bingolotto, Göteborgskalaset och dåliga vitsar.
Vi som står en bit utanför detta representerar en annan del av stan, tre kvarter bort från Avenyn och utan prenumeration på Bingolotter.

Lämna sthlms-förorten och se själv. Du kommer upptäcka att vi gillar huvudstaden och ogillar allt som i övriga landet framstår som typiskt västkustskt.

Medelklassman sa...

Självklart är verkligheten inte alls så som jag så grovhugget beskriver den, utan som tur är så är den oändligt mycket mer nyanserad. Den här karikatyren ligger i själva verket ganska långt från hur det ser ut. OBS: Förutom mellan 00.00 och 01.00 på valfri uteservering på Avenyn.

Anonym sa...

De är en go stämming i götet.. de är nog svårt att förstå för dig.. ni har säkert något liknande hos er.. vi dom flesta är ganska lokalpatriotiska här så.. just de du tar upp om att 08 är självupptagna kan vara en orsak till jämförelse.. de känns ju tråkigt att bara tänka på sig själv liksom.. aja ha de gött

jasonbob sa...

jordan retro
yeezy boost
steph curry shoes
golden goose sneakers
nike react
kenzo
jordan 1 off white
yeezy
nike lebron 15
supreme outlet