Sidor

2005/07/12

Jag ska bara dö först

- Kom och ät nu, maten är klar.
- Snart mamma, jag ska bara dö först.

Det är mycket våld i datorspel. Terrorister skjuter poliser, barbarer hugger av armar och ben, blodet sprutar och föräldrar över hela världen är lite lätt oroliga. Idag är det lätt att se hur barn leker våldsamma lekar. Det är bara att kika över axeln när de sitter vid datorskärmen. Förr i tiden var det ingen som märkte när barnen sprang runt i skogen med pinnar och tjoade ”pang, du är död”. Därför kommer nu rättrådiga medborgare som värnar om god moral springande och vädjar om inskränkningar och förbud. För när det gäller våra barn så får det inte finnas några undanflykter när det gäller att skydda dem.

En gång i tiden skrev författaren Emile Zola en roman som heter Therese Raquin. Och som han fick skit för det. Den var hemsk, brutal, vulgär och fullständig omoralisk. Idag är boken obligatorisk läsning i skolan och ett praktexempel på en litterär genre som kallas naturalism.

På det helylle 50-talet där barnen pallade äpplen i folkhemsidyllen förfasade sig allmänheten över kiosklitteratur och kriminalromaner. Giftmord, mordbrännare och sexuella skildringar var verkligen inte lämpligt för unga läsare. Idag är deckarförfattare hyllade och omtyckta av mängder med läsare.

På 70-talet kom filmer som The Warriors och Motorsågsmassakern. Gängvåld, blod som sprutar och hemskt övervåld skulle tämjas och censureras. Idag gläder sig kulturskribenterna då de oklippta versionerna av dessa filmer äntligen släpps på DVD.

Med facit i hand kan vi se att ingen av dessa kulturyttringar har inspirerat barn till att bli våldsamma psykopater. Det kommer datorspelen inte heller att göra. Oavsett hur hemska de verkar. I motsats till moralisternas övertygelse så är inte människor robotar som kan programmeras till våldsamma handlingar med hjälp av olika kulturyttringar. Och nej, det gäller inte ens våra barn. Människor, även barn, är klokare än vad många tror och kan skilja på fiktion och verklighet.
Det verkliga våldet har helt andra orsaker. Här är ett litet urval av faktorer som gör att barn utvecklar våldsamma tendenser:

Övergrepp.
Kränkande behandling.
Missbrukande föräldrar.
Eget missbruk.
Bristande skola.
Psykisk sjukdom.

Som synes så är dessa faktorer komplicerade att komma till rätta med. Inskränkningar i datorspelens innehåll kommer inte att åstadkomma mycket när det gäller att motverka dessa orsaker. Det är dags att inse att innehållet i våra kulturyttringar bara är speglingar av vårt samhälle i stort. Problemen försvinner inte för att vi censurerar bort det som en del tycker är obehagligt. Tvärtom så gör vi oss själva en otjänst.