Sidor

2005/09/22

Folkpartiet luktar DDR

Idag ska utbildningsnämnden ta ställning till ett förslag från Folkpartiet. I korthet går det ut på att Jan Björklund* och hans partikollega Lotta Edholm tycker att utbildningsförvaltningen ska ”samarbeta” med säkerhetspolisen för att kartlägga grogrunden för extremism.

Janne och Lotta har fått stora skälvan och tror att Al-Quaidas terrorister invaderar Sveriges gymnasieskolor. Mörkhyade araber smider planer i klassrum och skolkorridorer. Snart smäller det. De där islamisterna finns överallt. Det har Janne och Lotta sett på nyheterna.

Därför ska våra hårt arbetande lärare helt plötsligt, förutom att lära ut litteraturhistoria och hur man räknar med cosinus, anteckna misstänka extremistiska åsikter. Lärarna skriver ju redan noteringar om betyg och annat. Det kan ju inte vara så svårt att klottra ner en liten rad om att Ahmed i klass E3B förmodligen vet hur man bygger en bomb. Han surfade ju på Internet igår och det vet man ju att där finns både bombrecept och terrorpropaganda. Så fort Ahmed, för jag tror i ärlighetens namn inte att Jonas eller Pernilla är misstänka för extremism, är misstänkliggjord så ska läraren ringa till SÄPO och tjalla. Sen är det oklart vad som ska hända. Så långt har inte Janne och Lotta tänkt utan det borde väl SÄPO veta vad som händer sen.**

Men ursäkta mig så in i helvete mycket. Exakt när var det som jag gick in i twilight zone och Folkpartiet förvandlades till en stasi-avdelning från DDR? Vad är det frågan om? Hur kan ett förslag som så till den milda grad kränker personlig frihet och integritet komma från ett parti som på pappret ska vara liberalt?

Det har gått inflation i den förbannade terrorskräcken. George Bush och hans PR-konsulter har pumpat ut ett budskap om att den västerländska civilisationen är i fara - ”Islamisterna hatar oss och kommer att bomba oss till stenåldern.” Det budskapet har nu även nått Folkpartiets ledning som svalt det utan att vare sig tugga eller tänka.

Att USA och Al-Quaida till viss del har en del otalt med varandra är ställt utom allt tvivel. (Även om man verkligen kan ifrågasätta vem som är det största hotet för människoliv här i världen.) Men det är löjeväckande att Janne och Lotta sitter med en naiv tro att vi måste kartlägga skolbarn i en hysterisk terrorjakt. Utan att reflektera slänger de mänskliga rättigheter och demokratiska grundläggande värderingar i papperskorgen.

Det farliga med terror är egentligen inte bomben som exploderar utan det är den skräck, panik och hysteri som kommer efteråt. Hela syftet med terror är att vi ska bli rädda, låsa in oss och själva fortsätta att producera ännu mer rädsla. Janne och Lotta verkar i alla fall ha blivit jävligt rädda. Så pass rädda så att de är villiga att ytterligare alienera ungdomar med utländsk bakgrund från det ”svenska samhället” och slänga sina egna liberala ideal i soptunnan.

Vad sägs om att slänga det här förslaget i soptunnan istället, för i ett fritt demokratiskt Sverige 2005 vill jag inte ha förslag som luktar ofritt diktatoriskt DDR anno 1978.


* Karln som tycker att man ska förhindra ungdomsbråk med galler, vakter och metalldetektorer vid skoldörren. Också det metoder som hedrar ett fritt samhälle, präglat av tolerans och medmänsklighet.

** Säkerhetsrisker brukar traditionellt hamna i ett slags limbo där de inte har några medborgerliga rättigheter längre. Även om du är oskyldig är du kvar i registret för all framtid och får ett mindre helvete med alla formalia runt myndighets-Sverige.