Sidor

2005/09/09

Pratprogramspekoral

Jag såg på TV häromkvällen. Det var landskamp. Sverige mötte Ungern i en redigt krampaktig tillställning som kunde ha blivit ett platt fiasko men som räddades av frälsaren från Rosengård. Men det är inte det jag vill berätta om. För i pausen mellan första och andra halvlek zappade jag över till statstelevisionens mysiga pratprogram från Göteborg, Carin 21:30. Vanligtvis brukar gästerna inte kännas så intressanta för mig men just den här kvällen ser jag att Fredrik Reinfeld sitter och genomför en sån där oerhört viktig mysig pratstund. (Oerhört mycket mer viktig än t.ex. en formell TV-debatt då de flesta ändå röstar mer efter hur trevlig partiledaren är, än vad han/hon säger.)

Intervjun med herr Reinfeld är förvånande nog ganska bra. Carin lyckas undvika sina vanligaste djupdykningar vad gäller menlösa frågor och det känns som om TV-publiken får sig en relativt god bild av människan Fredrik. På det stora hela är det intressant TV, för omväxlings skull. Men efter 15 minuter händer något. Carin vänder sig emot kameran och presenterar kvällens andra gäst. Ebba von Sydow, redaktör för Expressens nöjesbilaga.* Och där faller alltihop. Redaktören på Carin 21:30 måste ha fått hjärnsläpp. Eller alternativt ha blivit akut sjuk och ersatts av chimpansen Ola som på måfå valt ut en känd person. Programmet förvandlas inför mina ögon från ”bra TV” till pinsamt pekoral.

Men vilken elitist jag är. Skulle Ebba von Sydow vara sämre än Fredrik Reinfeld? Är det mer intressant med en äldre manlig politiker än en ung kvinnlig skribent? Är det gubbslem som sipprar fram mellan dessa rader?

Nej, Ebba är inte sämre än Fredrik. Jag är inte täckt av gubbslem. Däremot råkar jag ha åsikten att Fredrik är 75 gånger mer intressant än Ebba. Låt mig förklara i punktform.

Fredrik

  • kan bli nästa statsminister
  • har i och med det avgörande betydelse för politiken som kan komma att föras
  • den politiken kan komma att påverka min vardag och min ekonomi


Ebba

  • har en bildbyline som är större än den text hon bemödat sig att smycka bilden med
  • skriver om mode, kläder och smink
  • tycker att det viktigaste med hennes deltagande i TV var hur hon var klädd, inte vad hon sade

Hur kan man på fullaste allvar sätta dessa två personer bredvid varandra och tro att det ska komma något av värde ur denna samvaro? Vad är det man vill åstadkomma? Är man rädd för att ”vanligt folk” inte ska ha den intellektuella kapaciteten att lyssna på en ”tråkig manlig politiker” i hela TRETTIO minuter utan att det måste blandas in lite mer lättsmält nöjesglamour för att lätta upp? Jag blir så enormt trött på den här infantilismen och nedvärderingen av tittarnas intelligens.

Det är absolut inget fel på populärkultur, skvallerpress och annat lättsmält. Det hör till vårt samhälle precis lika mycket som finkultur, gamla ryska författare och annat svårsmält. Men låt var sak få stå för sig själv. Man måste inte förenkla och skoja till allt för att vi som tittar ska ha behållning av det. Till skillnad från pratprogrammets redaktör så är vi inte dumma i huvudet.


P.S
Här är några andra sköna kombinationer som redaktionen på Carin 21:30 kan få ta ställning till. Se det inte som ironi, se det som tips på hur man absolut inte ska göra.

  • Anders Leijonborg och Linda Rosing
  • Maud Olofsson och Björn Rosenström
  • Zlatan Ibrahimovic och Daniel Nyhlén


* Expressen är en så kallad kvällstidning. Vad gäller journalistiskt innehåll ligger den strax över tidskriften ”En ding ding värld”.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Svar på tal från Anders Leijonborg


Googlade idag på mitt eget namn för att egentligen se vad man kunde hitta för intressant information om sig självt, snubblade då över denna blogg. Blir lite förvånad över att du använder mig som ett exempel på vad man inte skulle vilj se i "Carin 21:30".

För tittar man på vad annat det står om mig så an man hitta följande, Misshandlad av ett gäng skinnskallar för att jag inte fann mig i att de trakasserade ett gammalt invandrarpar, att jag jobbat som elevassistent med barn som annars kanske inte skulle klara sig i skolan.

Jag är inte akademiker och skriver inte skit om andra i bloggar. Vet inte om du skriver dessa rader för att du inte är nöjd med dig självt. Eller för att du inte vågar stå för vem du är framför mig när vi ses, för jag antar att för att fälla en sådan kommentar om mig utan att ens känna mig "personligen" vore ju inte lite puckat.

Jag rekomenderar dig att Googla på ditt eget namn och se vad du kan hitta. Har du gjort något för att verkligen hjälpa någon annan under ditt liv? Det finns många människor som gilar att klaga på allt, men få människor som orkar eller vågar att få lite skit på fingrarna.

Mvh Anders Leijonborg

Unknown sa...

cheap nike jordan shoes, ugg, Cheap Louis Vuitton Handbags, cheap Mens Air Max, Bags Louis Vuitton, discount Womens Free Shoes, discount nike jordans, ugg soldes, ugg boots, cheap Womens Air Max shoes, Cheap LV Handbags, cheap Mens Air Jordan shoes, Air Jordan 11 Gamma Blue, ugg pas cher, wholesale jordan shoes, Discount LV Handbags, uggs outlet, cheap Air Jordan 11 Gamma Blue, uggs on sale, Discount Louis Vuitton, ugg australia, cheap Mens Free Shoes

chenzhen sa...

coach factory outlet online
fitflops sale clearance
pandora charms sale clearance
christian louboutin uk
louis vuitton handbags
skechers outlet
louis vuitton handbags
mlb jerseys wholesale
toms outlet store
versace sunglasses wholesale
converse sale
timberland boots outlet
white converse
air max 90 white
lacoste polo shirts
kate spade outlet
yeezy boost 350 white
true religion uk
adidas nmd black
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
cartier
louis vuitton outlet
ray ban outlet store
coach purses on sale
coach factory outlet
ray ban outlet store online
louis vuitton outlet online
yeezy boost 750
cheap ray bans
jordan pas cher
vans outlet store
michael kors outlet clearance
nike tn pas cher
gucci handbags outlet
prada sunglasses wholesale
tory burch outlet online
chenzhen2016624

Unknown sa...

superdry clothing
denver broncos jerseys
kansas city chiefs jerseys
jacksonville jaguars jersey
nike outlet
true religion outlet
true religion outlet
chiefs jersey
prada shoes
ferragamo shoes

Unknown sa...

zzzzz2018.6.6
adidas outlet
nike presto femme
coach outlet
longchamp outlet
ugg boots
michael kors outlet online
vibram fivefingers
cheap snapbacks
moncler online
moncler jackets

jeje sa...

nike shoes
christian louboutin
nike shoes
new balance shoes
ferragamo belt
coach outlet
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
off white outlet
fitflops clearance

sandy sa...شركة نقل عفش من الرياض الى جدة

شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات شركة شحن عفش من الرياض الى الامارات
شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن شركة شحن عفش من الرياض الى الاردن

شركة نقل عفش من الرياض الى الدمام


_

jasonbob sa...

ggdb
supreme
off white
jordan shoes
golden goose
pandora
kevin durant shoes
off white shoes
spongebob kyrie 5
yeezy