Sidor

2005/10/05

Var finns en apa när man behöver den?

Dagens Nyheter har fått en börsexpert. I ett samarbete med tidningen Affärsvärlden så har ekonomijournalisten Simon Blecher fått hoppa in i DN:s startelva och bidra med förut okända börsanalyser, endast för Den Stora Drakens läsare. Chefredaktören Jan Wifstrand har i smått lyriska ordalag hyllat detta samarbete och tycker att det ger tidningen en större journalistisk bredd.


Idag kan man se herr Blechers avporträtterad med ett fotografi som lånat friskt av bildspråket i tidningar som Slitz och Moore. Med stadig blick i kameran, östermalmslockig bratfrisyr och ledig uppknäppt journalistskjorta under den dyra kavajen ser han mer ut som en modell än som en initierad börsanalytiker. Fast utan tuttar.

Onekligen så är Simon, även utan tuttar, mer attraktiv än chimpansen Ola som för några år sedan slog den ledande svenska ekonomieliten i en aktietävling. (En pinsam fadäs som för Olas del slutade med utvisning till Thailand där han fick tillbringa sin sista tid på ett nedgånget zoo. Inte ens en apa klarar sig ifrån ett dylikt spratt utan straff.)

Själv skulle jag hellre basera mina ekonomiska beslut på en apa som gissar rätt än på en sexig börsanalytiker som gissar fel. För är det något man kan säga om börsanalytiker som yrkeskår så är det att de är notoriskt duktiga på att gissa fel. Ingen annan yrkeskår kan göra så mycket misstag och visa så stor brist på resultat (eller till och med resultat åt helt fel håll) utan att de skulle tvingas slå igen. Men börsanalytiker reser sig som fågel Fenix ur askan från varje börskrasch. Slickar sina sår i två år sen är de igång igen så fort som alla glömt hur illa det gick förra gången.

Så, herr chefredaktör på Dagens Nyheter - vi behöver inte fler glossiga, glorifierade börsexperter som ska ge oss tips om heta aktieklipp.

Vi behöver fler apor som visar oss galenskapen i att ha idioter som gissar trender på en irrationell börsmarknad.