Sidor

2005/11/16

Fotbollsgalan

Är det något som vi inte kan i det här landet så är det galor. Ändå försöker vi krampaktigt. Det är guldbaggegalor hit och rockbjörnengalor dit. Branschen flockas likt gamar runt en halvrutten zebra för att få sig några slamsor av den gratis spriten. Dagens artist mimar playback och så delas det ut ett pliktskyldigt pris som en hafsigt tillsatt jury "experter" fått tycka till om. I allra värsta fall så ska skiten TV-sändas så att vi alla ska kunna ta del av detta underbara spektakel.

Det senaste pekoralet gick av stapeln i veckan. Platsen var Johanneshovs isstadion, temat var fotboll och medelklassfascismkanalen TV4 sände ut eländet till svenska folket. Guldbollar, diamantbollar, Lagrell och så lite musik som det alltid ska vara. Tjo och tjim. Roliga timmen fast för vuxna.

Men trots denna festliga inramning och de enormt prestigefyllda utnämningarna (gäsp) så blev det hela ett pinsamt fiasko. För Stjärnorna kom inte. Stjärnorna stannade hemma. Stjärnorna orkade inte komma till en nedsliten gammal islada vid Gullmarsplan i november för att få ett pajaspris på en pajasgala. Vilken skandal!

Eller inte.

Anta att du har ett schysst, välbetalt jobb i ett soligt och varmt land. Du har chefens förtroende och du jobbar hårt. Du vill ställa upp för din chef och dina kollegor och försöker göra så bra ifrån dig som möjligt. Då ringer en strut på TV4 upp dig och vill att du ska vara med i deras TV-program. Oavlönat visserligen, men du får ett fint pris att sätta på väggen. Enda nackdelen vore att du skulle missa viktiga möten. Du skulle behöva stressresa över halva Europa bara för att få vara med i TV4 i 10 minuter. Du skulle få sitta bredvid tråkiga människor på en långrandig galasändning och se på när branschen drack sprit som kameler dricker vatten. Förmodligen skulle båda kvällstidningarna skriva skit om dig oavsett om du fick pris eller inte.

Vad skulle du göra?

Jag skulle göra som Zlatan, Henke och Ljungberg. Stanna hemma. Kanske släta av tjejen. Dricka en latte på piazzan/Las ramblas/Covent Garden. Förmodligen skulle jag garva lite också.