Sidor

2005/11/10


Herman och Kungen

Årets julklappsbok finns inom kort i de flesta boklådor. Kungen fyller 60 i år och med anledning av detta har han haft ”förtroliga samtal” med den gamle monarkifetischisten Herman Lindqvist. Resultatet av dessa samtal kommer troligtvis inte att resultera i en revolterande eller uppseendeväckande bok. För om man slår upp ordet ”inställsam” i en ordbok så hittar man med all säkerhet en bild på den gode Herman. Förmodligen finns där ett helt porträttgalleri med bland andra Malou von Sivers och övriga TV4-personligheter som någon gång pratat med Kungen framför en TV-kamera. (Notera att jag inte använder mig av ord som journalist eller intervju eftersom detta förutsätter någon form av kritiskt förhållningssätt. Något sådant finns inte i sammanhang där den kungliga familjen ingår.)

Så för en stunds myspysig läsning utan ett uns av ifrågasättande över huvud taget så är det bara att ladda upp med starkspritsglöggen, slänga in skivan med Drottningsholmsmusiken i stereon och läsa loss.

Eller varför inte en läsning liknande den som var för Harry Potter-boken på Kulturhuset? Till exempel så kunde Herman själv ha högläsning på Riddarhuset med tillhörande sherry och kanapéer?

Hurra, hurra, hurra, hurra!