Sidor

2005/11/16

Sergels torg

Nedsänkt i marken ligger äckelsmutsiga betongplattor bredvid varandra i ett förvirrat, spräckligt funkismönster. På ena sidan en glasfasad som bara en arkitektstudent kan anse som vacker. På andra sidan hötorgsskrapornas fem slitna fallossymboler. På den tredje sidan Drottninggatan där finska fylleturister trängs med gatuförsäljare och femtusen till med ångeststressade blickar. Kvadratens sista sida - en malplacerad fulfontän där det ibland badar människor i idrottsupphetsat rus.

Hela platsen känns som om den luktar kiss, även om den bara gör det i de mest mörka hörnen. De vanliga människorna går fort över den öppna ytan, rädda för att smutsen ska krypa upp genom skosulorna, infektera kroppen, osa ut ur porerna och få dem att bli kvar där. Kvar tillsammans med de udda existenserna som mutat in denna Stockholms fulaste plats till sin. Den plats som ingen annan ville ha.

I hörnen står några av dem och svajar som rön för vinden, fast det är av heroin. När de inte svajar så söker de sig till små grupper om två, tre eller fyra. Plockar med stöldgods, skrynkliga pengar, små mystiska paket eller bara jiddrar, jiddrar, jiddrar om saker som ingen ändå minns om fem minuter. De har sovit i kläderna det senaste halvåret. Skorna är oknutna så att de lätt ska kunna gömma pengar, knark eller ta av dem för att skjuta upp. Alla männen är orakade, alla kvinnorna har sålt sig. Alla känner alla och ingen samtidigt.

Men de är inte ensamma. Hjälpen finns alldeles bredvid. I vindtät jacka, med termos i näven och salighet i blick flockas de välvilliga. De serverar guds ord tillsammans med en kopp kaffe, för ingenting är gratis här i världen. Halleleluja. Gud hör bön, men för oss andra så krävs en liten högtalaranläggning som låter förvånansvärt högt med tanke på dess storlek. Jesus, jesus, jesus i en aldrig sinande ordström som ingen ändå minns om fem minuter. Men eftersom det är religion på dagordningen så är det är inte orden som ska fram. Det är känslan. Känslan av frälsning, Den Kristna Gemenskapen, en fast hand på axeln och saligheten i blicken som finns inom räckhåll för alla som vill.

”Ursäktamigmenhurmycketringerduföridag?” För den som inte vill köpa Jesus så finns möjligheten att köpa billigare mobilabonnemang. Ännu en vindtät jacka men blicken är inte salig. Den är rak och säljande på ett mer opersonligt sätt. Här finns inget ryggtryck om Jesus räddande kraft. Logotypen är mer diskret eftersom vi inte ska märka att den unge mannen med backslick egentligen är agent för telekomföretaget. Du kan Spara Pengar! Spara 50 kronor i månaden! Spara 1000 kronor på ett år! Lägg de på något roligare. Mörk choklad kanske? Eller en bok om inredning som du aldrig kommer att läsa klart? Eller varför inte den där flaskan vin som du läste om i senaste numret av Gourmet? Nej, inte titta på alkisarna i hörnet nu när jag kommer här med klirrande vinflaskor inköpta på NK. Inte titta, inte titta, inte titta säger jag.

Misär lyder också gravitationens lagar. Hit har den runnit över asfalten, sakta droppat ner i sänkan och stannat kvar. Krämarna, väktarna och politikerna gör sitt bästa för att dämpa flödet men det är en fåfäng kamp. Ingen kan hejda gravitationen. Den är en kosmisk kraft. Inom kort kommer Sergels Torg att ha blivit ett svart hål. Det är det redan i människornas hjärtan och då är det bara en tidsfråga innan det blir det på riktigt.