Sidor

2008/01/06

Aftonbladet och hackers


En grupp som kallar sig Vuxna Förbannade Hackare [VFH] har lekt rövare med Aftonbladet. Inloggningsuppgifter för anställda och annonsörer har läckts ut till allmänheten via forumet Flashback. Kanske inte det mest nyanserade forumet att lägga ut information på eftersom det bara tog en liten stund innan en Flashback-besökare loggade in som Anders Gerdin och skickade ut ett massmail om ”grupprunk på toaletten om 10 minuter”.

Reaktionerna på intrånget går bara att läsa på bloggar och i Flashbacks forum. Övriga media har hittills valt att inte rapportera om händelsen. Förmodligen för att det enligt deras tolkning är ett angrepp på journalistiken i stort och att man inte ska ge utrymme åt handlingar som är att anse som digital terrorism.

I den alternativa världen, bloggarna och Flashback, pendlar åsikterna mellan de som tycker att det här var ett helt legitimt angrepp och att Aftonbladet har sig själva att skylla. Dels för att de har en usel IT-säkerhet och dels för att de är en usel tidning. Andra mer konservativa röster tycker att tilltaget är en kriminell handling och undrar om VFH-gruppen har insett vidden av sina handlingar och ifrågasätter även deras mognad och ålder.

Jag tvivlar inte på att VFH-gruppen är både vuxen och väldigt kompetenta vad gäller IT-säkerhet. Däremot är jag inte av den åsikten att det är ok att hacka ett nätverk, ”bara för att man kan” eller ”för att de förtjänar det”. För vem ska avgöra det? I ett civiliserat samhälle finns lagar som reglerar medborgarnas aktiviteter och de är utformade för att garantera en rättssäkerhet för alla medborgare. Om vi börjar ta på oss att själva agera domare, oavsett om det gäller att ge igen för en misshandel eller hacka ett nätverk hos ett företag man föraktar, är vi ute på tunn is.

Men det är ändå intressant att läsa hur VFH-gruppen rättfärdigar sitt hack:

//Den ointressanta smörja Aftonbladet väljer att skriva om är verkligen inte journalistik och skall
inte accepteras.

Folket måste göras påminda om att det media skiter ur sig och trycker på oss inte alltid är sanningen. Istället väljer man att köra på det som säljer och en massa jävla snyfthistorier och smutskastning av människor. Usch. Verkligen skönt att se det är fler som håller med oss och tycker att dräggen på aftonhoran skall få stå sitt kast och hängas ut.

Det är inte OK att helt utan grunder publikt håna folk bara för att man har möjlighet att göra det (eller vad tycker ni på Aftonbladets redaktion?).

Även om så pass många håller med om att Aftonbladet är skit tycks de bli större och prackar på oss fler och fler bilagor, gratistidnignar och tv-kanaler. Det är nog många som är villiga att skriva under på att det är allt annat än en god utveckling. Denna incident har förhoppningsvis bidragit till ett förlorat förtroende för Aftonbladet när det gäller tipsare, kunder och andra som haft att göra med tidningen. Något som glädjer oss innerligen.

Aftonbladet, inse att ni är tokägda och att folket är förfärligt trötta på era lögner. //


Om man tar detta budskap på allvar är det tydligt att Aftonbladets förtroendekapital är mindre än noll. Jag tror inte att VFH är särskilt ensamma om de här åsikterna. Bifallen på Flashbacks forum är överväldigande och jag kan verkligen hålla med om kritiken själv. Det här är mediekritik i sin råaste form i den moderna digitala tidsåldern.

Jag spår att vi kommer att se mer av det här framöver. Det finns en större och större grupp med människor som inte vill ställa upp på den samhällsbild som media skapar och distribuerar. Många kräks på kändisbevakning, infantilism och ytligt trams. Det samhälle som visas på Aftonbladets löpsedel, i TV4:s livsstilsprogram och i media i allmänhet upplevs av många som en plastig, otrevlig och oetisk låtsasvärld som man inte vill ta del av. Den här utvecklingen kan gå åt två håll.

I bästa fall anpassar media sig till den här kritiken och ändrar inriktning. Annars kommer flykten från traditionella media till andra alternativ att urholka både trovärdighet och den ekonomiska basen för de gamla drakarna.

I värsta fall får vi en farlig konflikt där traditionella media ansluter sig till de krafter som vill ha ännu mer övervakning och kontroll. De med avvikande åsikter blir ”digitala terrorister”. Konflikten accelererar med fler angrepp, polisanmälningar, häktningar och domar mot ”hackare”, fildelare och andra. Eller är jag bara en överdriven pessimistisk dystop? Jag hoppas det.

Läs mer:

VFH #1
VFH #2
Opassande
Gudmundson

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hatar tv4 mer än livet självt, kanske inte aftonbladet lika mycket då jag tycker att Britneys psykoser mycket väl kan ha en plats i mediebevakning (det rapporteras om det i AB och djupanalyseras av Karolina Ramquist i DN - Och det tillför i stort kunskap om andra saker än kändisars toalettvanor) men de här VFH verkar ju faktiskt inte vara särskilt gamla. Alltså "Aftonhoran" ? och "ni är tokägda"? Hur kan någon ta dem på allvar? Det är ju uppenbart att de inte är en dag över 18.

Medelklassman sa...

Kanske inte mentalt nej, men fysiskt är de förmodligen äldre.

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski