Sidor

2008/03/16

Allsvenskan 2008

Jag har en liten tradition att leka expert och tippa utgången av Allsvenskan innan säsongen kör igång. I fjol hade jag fyra rätt om jag inte minns fel. Inte direkt skitbra tippat men skam den som ger sig. Facit kommer i november. Kommentera gärna.

------------

1 Helsingborgs IF
Jag sticker ut hakan och tippar HIF som ett toppgäng i år, precis som i fjol. Klubben har på pappret den absolut starkaste forwardsuppsättningen. Risken är dock att Omotoyossi försvinner till sommaren, men i och med att han redan nobbat halvbra bud så kanske risken är mindre såvida inte en toppklubb är intresserad. Nu fick HIF dessutom hem Granqvist på lån från Wigan samtidigt med en enligt ryktet talangfull brasiliansk anfallare som ersättare om Omotoyossi blir såld. Om bara den mentala biten som i fjol var lagets största fiende håller i år så kommer laget att gå långt.

Oerhört viktig: Omotoyossi
Se upp för: Mathias Unkuri


2 Kalmar FF
Personligen avskyr jag ordvitsaren Nanne Bergstrand och hela gnetmentaliteten hos Kalmar. Men man får ändå imponeras av lagbygget och förmågan att få in de brasilianska importerna i spelmodellen. Laget var väldigt starkt i fjol och lyckades komma högt upp trots ett par demoraliserande plattmatcher mitt i säsongen. Jag tror det kan gå hela vägen i år. Kalmars största problem är deras egen underdog-inställning. Lyckas de hantera ett favoritskap eller har de mentaliteten att bli vinnare och inte bara förbli ett glatt kompisgäng?

Oerhört viktig: Cesar Santin
Se upp för: Rasmus Elm


3 IFK Göteborg
Göteborg kommer att gå långt i år också. Veteranen Bengt Andersson kanske kommer att saknas men det mesta kring laget känns väldigt stabilt. Man har rensat ut bland dussinspelarna och förstärkt med rutinerade Daniel Alexandersson och Nicklas Carlsson. Det som talar emot en förstaplats är det tuffa matchprogrammet som kommer att slita på truppen.

Oerhört viktig: Niclas Alexandersson
Se upp för: Pontus Wernbloom


4 Hammarby IF
Allsvenskans bästa målvakt och ett mittfält överfyllt med kompetens. Men backlinjen känns tunn och anfallsmässigt är det inte alls bra. Tre forwards, varav en snittar cirka 10 mål per säsong, en floppade grundligt i fjol och en är helt färsk från division 1 – det är inte en stark uppställning. Laget har inte riktigt fysiken i längd och tyngd för att på allvar konkurrera om toppen. Eguren kommer att säljas till Villareal till sommaren, vilket kan frigöra nya miljoner för kompletteringar av spelartruppen. Jag tippar ändå med hjärtat och tror på topp-5. Tony Gustavsson är alltid otroligt stolt och duktig på taktik och att bygga lag.

Oerhört viktig: Rami Shaaban
Se upp för: Sebastian Castro-Tello


5 AIK
Ända sedan playmakern Wilton Figueiredo lämnade laget har man letat efter en ny spelmodell. Trots att det finns gott om duktiga lirare har man inte hittat den. Det lär nog ta ett tag till innan det vinnande spelet dyker upp. Därför tippar jag gnaget på övre halvan, men utan vinstchans. Förmodligen är bad boy Dulee Johnson också på väg ut. På pappret duktiga argentinare ersätter, men vi vet hur det är. Det tar tid att hitta sin plats i ett nytt land, med ett nytt språk och ett nytt lag. Succé är mer undantag än regel.

Oerhört viktig: Iván Óbolo
Se upp för: Gabriel Özkan


6 Malmö FF
Förmodligen ett av Allsvenskans mest svårcoachade lag. Pressen från supportrarna är stor. Man förväntas alltid vinna guld. Malmös styrka och svaghet är att de har den allra bästa ekonomin. De har inga problem att förstärka laget. Nackdelen är att de kanske alltid väljer att lösa problem på planen med plånboken. Men med kompetente Roland Nilsson bakom spakarna kanske det går att få lagkänsla hos malmöiterna. Lagets svaghet är dock anfallet och målvakten. Niklas Skoog är alldeles för gammal. Det gäller att de nya förmågorna kan kliva fram. Med målvakten Sandquist skadad finns två oprövade ersättare.

Oerhört viktig: Babis Stefanidis
Se upp för: Behrang Safari7 Djurgården
Här var det sjukstuga. Alldeles för många viktiga spelare har missat hela försäsongen på grund av skador. Det har gjort att man inte kunnat träna och slipa på detaljerna som det är tänkt med en optimal uppställning. Tränaren är dessutom oerhört öppen med att man måste värva nytt, vilket inte direkt stärker lagmoralen enligt min mening. Djurgården har de senaste säsongerna vunnit mer på envishet, malande och ett fysiskt spel än på artisteri och bollkontroll. De kommer förmodligen att fortsätta på samma vis, men 2008 blir ett mellanår.

Oerhört viktig: Mattias Jonson
Se upp för: -


8 IF Elfsborg
Elfsborg har tappat enormt mycket bra spelare sedan man vann guld. I år har man också misslyckats rätt hårt med värvningarna. En islänning från Öster och åldermannen Teddy Lucic från Häcken,det skrämmer inte direkt. Nu lägger dessutom Mathias Svensson av samtidigt som Keene och Berglund är långtidsskadade. Därmed har man knappt några forwards och har fått låna hem Joakim Sjöhage från Norge.
Tränare Haglund har dessutom gått ut offentligt och sagt att ambitionen är bland de åtta främsta. Säkert realistiskt, men inte någon moralhöjare direkt. Nej i år kommer det inte att funka för Boråsarna.

Oerhört viktig: Anders Svensson
Se upp för: Denni Avdic.


9 Halmstads BK
Egentligen borde HBK ligga lite högre upp, men succémålvakten Bahne är långtidsskadad och den evige talangen Dusan Djuric fick äntligen sitt utlandskontrakt. HBK är dock alltid en dark horse i sammanhanget. Man kan skrälla till och göra en riktigt bra säsong, eller så är man ett bottengäng. Hur det kommer att gå är alltid lika ovisst. Så jag tippar en mittenplacering.

Oerhört viktig: Tomas Zvirgzdauskas
Se upp för: Anel Raskaj


10 IFK Norrköping
Äntligen är Peking med i Allsvenskan igen. En legendarisk klubb som verkligen hör hemma i finrummet. I fjol krossade de allt motstånd i Superettan. I år har de tappat en del viktiga namn, men många spännande har kommit till. Kevin Amuneke är väl den största profilen men det är mycket annan kompetens som tillkommit. Felix Magro, Kristoffer Arvhage och även hjälptränaren Sören Cratz. Det kan gå bra, men en tionde plats kanske är mer realistiskt?

Oerhört viktig: Kevin Amuneke
Se upp för: Imad Khalili


11 Gefle IF
Oremo var förra årets utropstecken, efter Marcus Berg. Valde att stanna kvar i Gefle trots flera anbud. Men laget är alldeles för svaga borta. Någon ska komma på elfte plats. Jag tror det blir Gefle.

Oerhört viktig: Johan Oremo
Se upp för: -


12 Trelleborgs FF
Lillebrorslaget i Skåneland. Ett gediget jojo-gäng som har för vana att åka upp och ner i seriesystemet. I år blir de säkert kvar med Tom Prahl på tränarposten.

Oerhört viktig: -
Se upp för: Johan Dahlin


13 Örebro
Gnällbältets stolthet ÖSK kommer nog att fortsätta harvandet i tabellens nedre regioner. Man har helt enkelt inte tillräckligt bra spelare och inte några högre ambitioner än att ”det är kul att vara med”. Då kommer man inte längre.

Oerhört viktig: -
Se upp för: -


14 GAIS
GAIS värsta förlust är att Roland Nilsson blivit tränare för MFF. Utan denne karismatiske och taktiskt skicklige ledare lär det bli tufft för makrillarna. Har sett starka ut på försäsongen, men det gör å andra sidan GAIS alltid för att sedan underprestera i Allsvenskan. Det blir bottenstrid i år.

Oerhört viktig: Dime Jankulovski
Se upp för: -


15 GIF Sundsvall
Här kommer norrlandsfönstret igen. Det är öppet till i höst, sen stängs det för vintern.

Oerhört viktig: -
Se upp för: -


16 Ljungskile SK
Allsvenskans brödgäng från västkusten. Trots flitigt värvande, eller kanske just därför, så kommer det inte att fungera. Bristen på professionalitet kommer att fälla avgörandet.

Oerhört viktig: -
Se upp för: -

6 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en vettig tippning, tror dock inte Helsingborg håller hela vägen. Det saknas kontinuitet och nu blev ju även Rönningberg långtidsskadad.

Sedan vet jag inte om jag håller med om att ÖSK inte har tillräckligt bra spelare. Nye kamerunierna var båda med på det sista träningslägret innan de afrikanska mästerskapen, Roni Porokara spelade en finsk A-landslagsmatch för bara någon månad sedan.

Det finns potential i laget men jag tror inte de hinner spela ihop taktiken. Det är nya tränare, ny taktik och många nya spelare. Känns som att vårsäsongen inte blir rolig om man är ÖSK-supporter.

Anonym sa...

Jag tror också att Helsingborg kommer vara med i toppen i år. Granqvist kan nog bidra med mycket. Men däremot tycker jag inte att Omotoyossi är en "oerhört" viktig spelare, han har ingen teknik och är endast bra om han kommer rakt på mål. Dessutom är Henrik Larsson den största källan till att Omotoyossi gjorde sina mål. Jag hoppas han blir såld. Däremot är Unkuri någon jag hoppas på att få se, ger dem honom chansen så tror jag han blommar ut i år och levererar. Hörde att han fått nr 18 nu istället för nr 32 så kanske är han och nosar på startelvan. Heja HIF!

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski