Sidor

2008/09/01

Falling down - Aspudden stylee

Igår skulle det inhandlas en våningssäng till barnen. I kraft av mitt ämbete som herrn i huset fick jag i uppdrag att bege mig till IKEA för att nedlägga bytet - en säng av modellen Kura. Glad i hågen åkte jag till Kungens Kurva, världens största IKEA-varuhus för övrigt, och genomförde med militär precision ett inköp. Jag tror att tiden mellan ingång i butiken och utgång mot bilen var cirka 10-12 minuter. Ett personligt rekord. Så långt allt väl.

Väl hemma vidtog den obligatoriska monteringen. Som de två vuxna människor vi är jag och hustrun skred vi till verket med försiktig optimism. Men det dröjde inte länge förrän vi stod med en bit tillsågad furu som inte alls såg ut som den bild som fanns i instruktionshäftet. Här började det som vi skulle kunna kalla för Helvetet.

Efter att ha lugnat sin svärande make ringde min kära hustru till IKEAs kundservice. Jodå, det var bara att åka tillbaka till butiken med felaktig del, instruktionsbok och kvitto så skulle det hela lösa sig. Jag stålsatte mig, åkte tillbaka i den eftermiddagstäta söndagstrafiken och letade mig fram till en parkering vid det nu ganska så tokpackade IKEA. Jag hittade en. I nästa kommun. Kändes det som. Läääängst bort låg den. I en annan klimatzon. Efter den därpå följande golgatavandringen till varuhuset fick jag förmånen att ta en kölapp. Nummer 36. Nu betjänas nummer - 4. Taaack. Men, IKEA ska ha cred. De har betjäning. Så kötiden var bara femton minuter eller liknande. Jag kommer fram till en blek ung man med servil attityd som informerar mig att de ska ge mig en ny bit furu. Jag behöver "bara" vänta i tjugo minuter till. Det kunde ha varit värre så jag slår mig ner i en soffa och lusläser IKEA-katalogen. När jag gjort det två gånger kommer en man med snickarbyxor ut och ger mig rätt träplanka.

Nu längtar jag verkligen efter att få komma hem och slutföra projektet så jag kör ut på E4:an norrut och trycker lätt hetsigt på gaspedalen. Men det har jag inget för enär trafiken liknar den i downtown Istanbul. Det går långsamt. Det står på gränsen till still. Jag får spel. Svänger av vid första avfart för att fulköra den icke tillåtna vägen genom villaområdena hem. Men just när jag kommit så långt att man kan skymta mitt eget hus möts jag av gatukontorets färgglada avspärrningar. Det innebär att jag måste ut på motorvägen igen och köra en omväg på cirka en mil. Här får jag, pinsamt nog, ett mindre sammanbrott. Bilens interiör fylls av pikanta invektiv och könsord. Men det står jag för. Jag var ju trots allt ensam. Ingen skada skedd.

När jag äntligen kommit hem måste min fru skynda sig iväg till ett åtagande. Hon uppvisar dock ett stoiskt lugn och en självbehärskning som jag bara måste älska henne för. Monteringen tar därför en paus i några timmar. Jag lagar mat till mig själv och barnen och försöker lugna ner mig. Det går sådär. Maten blir bra men mitt humör tar bara en paus.

När det ska monteras igen försöker jag vara en rationell och förnuftig människa med kontroll på mitt känsloliv. Men det är inte så lätt när man försöker tolka IKEAs manual, montera och ta det lugnt när ens två barn samtidigt agerar som två chimpanser på amfetamin. De springer glatt runt fötterna på oss och försöker nyfiket sprida ut alla skruvar i paketet över en så stor yta som möjligt.

I det här läget brister jag som människa och förälder. Jag ryter till som en drillsergeant från amerikanska marinkåren. Högröd i ansiktet nästan vrålar jag fem centimeter från barnens ansikten att de ska låta bli skruvarna. Ytterst pinsamt. Men det har effekt. I ungefär två minuter. Det är då jag inser att jag måste hitta mitt eget "happy place" någonstans inne i mitt huvud.

Hur det gick till när sängen äntligen monterades ihop minns jag inte riktigt. Det är lite som en dimma. Men jag har en vag uppfattning om att det var min fru som jobbade och jag själv som katatoniskt vaggade lite av och an vid sidan av och handräckte olika detaljer.

På det stora taget en perfekt uppvärmning inför dagens tillbakagång till arbetslivet. Jag har redan krisat ihop hemma så här på jobbet har jag bara skrattat åt alla beskrivningar av hur taffligt saker har skötts i min frånvaro. Eller är jag bara i chock? Det återstår att se. Tips på lugnande medel kan med fördel ges i kommentarsfunktionen.

14 kommentarer:

Patricia sa...

Alkohol?

.perpotator sa...

arga människa. nu tar du och behåller dina känsloyttringar inombords som en normal förälder. att dina barn får lära sig arg kan aldrig vara bra för framtiden.
såså. basta!

Anonym sa...

1. Byt kalsonger
2. Läs existentiell litteratur
3. Spela tevespel med inslag av hårt och skoningslöst våld
4. Låtsas att du har Tourettes
5. Köp läget. Öppen ilska är bra. Innesluten ilska är dålig.
6. Heroin är lugnande

Medelklassman sa...

1. Varje dag!
2. Aldrig i livet. Dylik smörja överlåter jag åt damer i övergångsåldern.
3. Varje kväll!
4. Det var ett bra förslag. Kuken!
5. Det blir mer och mer öppen ilska från min sida ju äldre jag blir känns det som.
6. Och dyrt.

Anonym sa...

Haha! Lovely! Ytterligare en anledning till att jag nog aldrig vill ha barn!

Anonym sa...

Haha! Lovely! Ytterligare en anledning till att jag nog aldrig vill ha barn!

Polkadot:: sa...

sarah - Mja, var inte problemet snarare IKEA här, som direkt ledde till att toleransen för barnen sprack. Inte tvärtom.
Alltså: Ytterligare en anledning till att inte handla på Ikea?

30+: garderober. Mycket lugnande.

Medelklassman sa...

Woodfairy: Gömma sig i eller komma ut ur? (Komma ut i Narnia eller komma ut gayversionen?)

Polkadot:: sa...

Man kan gömma sig.
Men hittar man ut i Narnia känns som ett bra alternativ.

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski

chenlina sa...

chenlina20160323
michael kors outlet online sale
concord 11
air max 90
moncler coats
michael kors bags
canada goose outlet
louis vuitton bags
oakley vault
oakley sunglasses
jordan 3s
marc jacobs handbags
hollister kids
louis vuitton outlet onlne
michael kors outlet
coach outlet online
christian louboutin outlet
jordan 3 white cenment
gucci handbags
ugg on sale
canada goose sale
christian louboutin
louis vuitton outlet
jordan retro 11
air jordan 8
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
ugg boots
ray ban sunglasses
coach outlet store online
fitflop shoes
kate spade handbags
abercrombie & fitch
coach outlet
oakley outlet
coach outlet
nike roshe run women
michael kors outlet store
jordan concords
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet
as