Sidor

2008/09/24

Yrsa svamlar om skolskjutningar


Ännu en ung arg man har tagit en pistol och begett sig till sin skola för att mörda så många som möjligt. En oerhört tragisk händelse. Inte fullt lika tragiskt, men närapå, är den infantila och amatörmässiga mediedebatt som följer varje gång något sådant här händer.
Uppseendeväckande och känslomässigt starka skeenden skapar en massivt medial efterfrågan. Trycket på redaktionerna att stilla allmänhetens nyfikenhet ökar och alla pallar inte för trycket utan kör quick and dirty-lösningar. Stora helsidesbilder samsas med ögonvittnesskildringar och högst tveksamma analyser. I allra värsta fall publiceras i princip vilka tyckanden som helst. Som hände i TV4-soffan idag.

Det är sällan några snillen som spekulerar i TV4 men jag tycker ändå att man borde kunna begära mer av en av dagens deltagare, pressombudsmannen Yrsa Stenius. Hon hade kallats in till morgonens diskussion, inte främst för sin roll som PO, utan kanske mer för sin identitet som finländare. Bara det säger väl något om urvalet. Under de minuter Yrsa får till förfogande lanserar hon den ena märkliga förklaringsmodellen efter den andra. Först är det Internet som är orsaken. Sen är det den unge mannens torftiga självbild, som han för övrigt delar med nästan alla andra finska unga män enligt Yrsa. Slutligen är det något i den finländska mentaliteten, främst i Österbotten faktiskt, där detta skedde, som främjar våld.

Ursäkta mig Yrsa, men vem gjorde dig till PO och på vilka meriter? Är det inte dags att ompröva lämpligheten i det beslutet? I min värld är det inte särskilt lämpligt att ha ditt jobb och komma undan med åsikter som inte är annat än generaliseringar, fördomar och trams. Som till exempel de här grodorna du vräkte ur dig idag:

Möjligen är det så att det här Internet som ger så otroligt mycket märkliga
impulser av olika slag och skapar härmningsmodeller över hela världen på grund
av att såna här spektakulära saker ständigt ligger ute på nätet och folk kan
sitta och stirra in på dem och leva sig in i dem och förlora
verklighetskontakten.

Ja möjligen är det så Yrsa, men inte en vettig studie har visat på sambandet mellan att titta på våld och att själv utöva det. Något som även sägs av Sten Levander, professor i allmän- och rättspsykiatri, på SvD Brännpunkt idag: Om det finns en ”smittoeffekt” av film- och tv-våld borde sådana mord vara lika vanliga som cykelstölder.

När man tog del av vad som var det här unga mannens intressen och strävanden i
livet så var det vapen, datorspel, sex och öl. Och det säger något om ett
oerhört dåligt integrerad självuppfattning.

Det säger även något om hur snabbt man kan dra helt felaktiga slutsatser. Hur många män finns det inte som gillar vapen, datorspel, sex och öl? Själv är jag inte så förtjust i vapen, men de övriga tre grejerna är toppen! Men om alla som gillade vapen, datorspel, sex och öl skulle ha en dåligt integrerad självuppfattning skulle vi ha ett samhälle i kris, förfall och total anarki.

Sen ska vi komma ihåg att Finland är impregnerat av våld i större
utsträckning än Sverige. // Och Österbotten är dessutom ett område där det av
tradition har förekommit irrationellt våld.
Bra Yrsa, skyll på folksjälen. Det ligger i Österbottningarnas sinnelag att de är lite mer irrationella och koleriska än andra människor. Det fungerar säkert jättebra som en förklaringsmodell att utgå ifrån när man ska försöka komma till botten med problemet. Eller vänta, luktade det precis lite gammaldags rasism? Är det det du menar Yrsa, eller uttryckte du dig lite klumpigt bara?

Om det nu mot förmodan skulle vara någon journalist som läser här (chansen finns att det är åtminstone en, hej på dig) eller någon annan som vill få en genomtänkt och väl underbyggd analys av fenomenet med skolskjutningar får jag rekommendera dig att läsa FBI:s rapport The School Shooter: A Threat Assessment Perspective (pdf). Det är bara 52 sidor och är oerhört konkret.
Så kanske vi kan sluta upp med att hitta förklaringar som mest är gissningar som gränsar till enfald. För på det viset kommer vi inte kunna stoppa fler skolskjutningar. Och du Yrsa, ta en liten kurs i det där hemska och farliga Internet. Det kan du behöva.

11 kommentarer:

Jesper sa...

Ja vad fan ska man säga...herregud.

Men man kanske ska glädjas åt det lilla i medias uselhet: Nu får ju till exempel inte längre Marilyn Manson, Slipknot och videovåldet ALL skuld för de här sjuka grejerna när de händer.

DN var iofs där och nosade kring killens musiksmak (Wumpscut och...ja, Marilyn Manson)

Men det är precis som du skriver oerhört trist att ingen orkar analysera skiten på riktigt.

Anonym sa...

Det Yrsa sa var bra, och nog betydligt mer insiktsfullt än dina små tankar. Det begriper väl alla att de bilder och annat vi ser på film, Tv och i datorn påverkar våra beteenden. Varför skulle annars reklamindustrin satsa så många miljarder på reklam i dessa media. Sedan har ju de flesta både omdöme och spärrar - men långifrån alla. Exempel på personer som begått våldsbrott och olika sexuella övergrepp inspirerade av bildmedia är otaliga. Så du får nog hitta lite bättre argument.

Medelklassman sa...

Hej Staffan.
Det Yrsa sa var tyvärr inte på något sätt insiktsfullt. Det var en upprepning av en idé om att vi människor påverkas direkt av mediala intryck. En idé som även du tror på. Tyvärr är den dessvärre inte så enkelt. Visst, det finns en reklamindustri som omsätter stora pengar med syftet att få oss att köpa saker. Men det är en väsentlig skillnad på att börja köpa en produkt och att börja använda våld. Det finns inga studier som visar på ett entydigt pch klart samband mellan mediekonsumtion och därpå följande våldsbrott. (Däremot kan man se en fascination för och ökad komsuntion av våldsamt media hos våldsamma personer, men det är å andra sidan inte så konstigt.)

Det jag vill säga är att orsaken till våldsbrotten inte står att finna i mediekonsumtionen. Det är andra orsaker som ligger bakom. Och om vi inte undersöker vilka dessa orsaker är och gör något åt dem utan istället skyller allt på media så kommer vi inte att lösa problemet.

Ozjeppe sa...

OK, Staffan, även om din och alla dessa "monkey see-monkey do"- teorier stämmer en aning och att en viss procent av alla våldsbrott nu skulle gå att direkt härleda till dem... Vad är ditt förslag? Förbud? Censur? Datorbål? Tummen ner direkt.

Kristoffer Viita sa...

Som vanligt när moralpanik dyker upp ska det skyllas på några nämnare som ofta/alltid är de samma:

1. Unga våldsamma män
2. Från en underklass (som manifesteras av öl och ensamhet)

3. Främlingskapet av själva platsen. Österbotten tydligen skitfarligt och jag kan ge mig fan på att någon idiot som Yrsa tycker att platsen "främjar utanförskap". Du har rätt i rasism anklagelsen. (se Ex "upploppet" i Angered som visade sig vara ett par pangade rutor)

4. mediepåverkan. Jaha Matti hade lyssnat på nåt konstigt syntband och även surfat mycket på siter för killing-spree top 50?
Vi minns ju hur två ungar i England mördade en tredje efter att de sett skräckfilmen Childs play. Videobutiker startade bål av filmen, sedan visade det sig att kidsen aldrig ens sett filmjäveln.

5. Droganvändning - fel människor tar fel droger och dåliga saker händer.
Ja, Ölen igen. När någon dött i samband med en drog är ju risken att alla som brukar den drogen dör. Right?

Finns några till punkter också har jag för mig. Poängen är att proportionerna alltid är jävligt fel i debatt och medierapportering. Jävla sämst att Yrsa verkar glömt att ta sin medicin.

Anonym sa...

Staffan har rätt. Jag har kollat lite på din blogg nu och du är rätt ogenomtänkta åsikter om än det ena, än det andra.

Vi kan ta exemplet med våldsporr, t ex. Antalet gruppvåldtäkter har ökat ganska ordentligt och det beror till stor del på att unga killar sitter och kollar på porrfilm och får för sig att det de ser där är normalt. De får en sjuk kvinnosyn och dte kan påverkas ännu mer av t ex Grand Theft Auto. Om man på skärmen kan döda folk på oerhört brutala sätt så sänks ens gränser en aning. Inte som om man gjort det på riktigt men hjärnan tar emot bilderna och känslan mna får (man har roligt) och något av det stannar kvar. Och voilà: vi har det som sedan länge är känt som "avtrubbning". Steget för en sådan kille (för det är ju bara män som gör sådana här saker) att skjuta på riktigt är kortare ch enklare att ta än någon som läser mycket bar litteratur och ser filmer utan överdrivet våld. Sedan får du faktiskt tro vad du vill.

Medelklassman sa...

Hej sista anonym. Om du kan backa upp dina påståenden med vetenskaplig fakta så ska jag ta dem på större allvar. Avtrubbning är dessvärre inte ett vederhäftigt begrepp utan mer en kvasivetenskaplig lekmannaterm.

Att gruppvåldtäkter och skolskjutningar existerar som fenomen beror inte på mediakonsumtion. Media kan finnas med som en av många olika variabler som ligger bakom gärningsmännens beteende. Men inte enbart och absolut inte som en huvudsaklig utlösande faktor.

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski