Sidor

2008/12/02

...and then I felt like Satan!

Som många andra av Sveriges löntagare satt jag igår i det lilla gemensamma utrymmet i arbetsgivarens lokaler som kallas för lunchrummet. Där kom jag i samspråk med en manlig kollega som jag förut inte växlat så många ord med. Det visade sig efter ett tag när vi avverkat de vanliga artiga flosklerna om väder och boende (i Stockholm pratar ALLA boende) att han var religiös. Pingstvän. Plötsligt kände jag mig som en inkarnation av djävulen. Satan. 666 all over my body. För jag är ju ateist och går omkring med en slags fördomsfull föreställning att religiösa människor på något sätt valt själva att bli lite lätt korkade och ta till sig en förenklad världsbild där man överlåter mycket av livets svårigheter till en abstrakt gud. Som jag ser det är religion en av mänsklighetens dummare påfund som historiskt sett skapat mer elände än det lindrat.

Men det kan jag ju inte säga öppet, för hur skulle det låta?

Så jag fortsatte att stoppa in köttbullar i käften som om det inte fanns någon morgondag och lät maten tysta mun. Kollegan fick göra en liten utläggning om den kristna missionen i Kina och jag nickade lite intresserat. (För det var verkligen intressant att höra att miljontals kineser väljer att bli kristna, trots att det är förbjudet.) Men när han kom in på ämnet hur mirakler verkligen händer IRL borta i kinaland, då fick jag hålla i huvudet för att det inte skulle snurra 360 grader och kräkas slem som i Exorcisten.

Nästa gång det kommer några med helig uppsyn och knackar på min dörr kanske jag ska ta och släppa in dem och kolla vad det är de får ut av det där med religion, för jag kan verkligen inte förstå den där grejen med blint troende.

19 kommentarer:

Polkadot:: sa...

Jehovas vid min dörr:
- På uppståndelsen kommer alla nära och kära som du haft som dött att återuppstå. Om du är med oss kommer du få träffa dem igen. Det känns väl bra?

Jag:
- Nej, det låter som om det kommer bli oerhört trångt. Är det inte meningen att folk ska dö och bli ett med livets kretslopp?

Jehovas:
- ehhh...men det står här... alla kommer få plats! Ingen kommer mer dö. Inga människor, inga djur!

Jag:
- det låter som en drömvärld för en femåring.

Anonym sa...

BLINT troende förstår inte jag heller. Hur kan man ha en kritisk syn på det mesta i samhället (politk osv), men inte ha det när det kommer till tro?

Däremot tror jag ju själv och fattar varför folk gör det. Men inte köper jag hela paketet rakt av inte, och inte släpper jag kritiken heller.

Ps. Vad man får ut av det = trygghet. Ds.

Anonym sa...

Det är nyttigt för människor att förstå att det finns dels såna saker man inte kan påverka utan bara måste acceptera så harmoniskt som möjligt. Och dels såna saker som man kan och bör påverka även om det blir besvärligt, kräver mod och inte ger omedelbar utdelning. Den bästa sortens religiösa pysslar med dessa två saker.

Om du inte tycker Gud som idé är bästa metoden för att bli mer sån kan du lika gärna ta zenbuddhism, mindfulness, bästa sorternas psykoterapi eller få en dödlig sjukdom och sen bli frisk. Det funkar också.

Och vill du prompt vara cynisk brukar åldern i sig leda åt det här hållet ändå tids nog.

Det om vad Gud i bästa fall fyller för funktion.

/70+

Medelklassman sa...

Vad jag tycker mig tolka här i kommentarerna är att ni företräder en så kallad "personlig gud" där det står var och en relativt fritt att göra sin egen religiösa tolkning för att på så vis hitta mening i tillvaron.

Gott så. Det har jag alls inga problem med. Problemen börjar när man ska missionera ut ett budskap som är Rätt och som inte kan tolkas. För ofta blir religionen ett verktyg som styr människor i en dålig riktning, istället för att människorna styr religionen. Det ligger liksom i sakens natur och det är i mina ögon inte så bra.

Medelklassman sa...

...som inte kan tolkas på mer än ETT sätt, menar jag.

Anonym sa...

Där är jag helt med dig.

Josefine sa...

När jag gick på gymnasiet kom Livets ord och pratade lite. De hade tydligen lyckats få ett ben att växa ut på någon i Kina (som hade amputerat det tidigare). Det lät bra. De hade även väckt någon från de döda. I somras kom jehovas till sommarstugan och sträckte fram något som såg ut som en miljötidning och frågade om jag var intresserad av miljöfrågor. det var jag ju. då slet de fram vakttornet ur miljötidningen. jag sa att jag är ateist då skakade de förfärat på huvudena och sa "så hemskt. du som är så ung" de ville rädda mig. men det fick de inte. jag förstår vad tro kan handla om för en troende men jag lyckas inte sätta mig in i hur man kan tro på de där sakerna på riktigt. men vill man tro är det väl helt okej. även om jag tror att religion i mångt och mycket funkar som ett maktinstrument.

Piakvinnan sa...

Ja, herregud, vad ska man säga om det här?

Finns inget svar egentligen. Bara massa upprörda känslor och egna sanningar.

Att vara ateist är ju också en tro, som jag ser det.

Om det växer ut ben där det förut fanns en stump. Fine. Men om jag skall respektera att denne tycker så, förväntar jag mig samma sak tillbaka. "Försäljare" göre sig icke besvär.

Så känner jag.

Ontherun sa...

Piakvinnan: haha, jag vet att 30+ kan svara för sig själv på den här lilla punkten, men måste bara få säga meningen för 10e gången den här veckan (tre religionsseminarier, studiebesök hos livets ord och besök av svenska kyrkan.
"Att vara ateist är ju också en tro"
*harkel.
Om ateism är en tro, så är hälsa en sjukdom.. eller flintskallighet en frisyr, hehe. Alternativen är många, och det är ganska roande.
Men, men.. Inlägget går väl ut på att det inte finns någon anledning att hata religiösa Svensson som "tror på något" men av traditionen kallar sig kristen och försiktigt kikar på en personlig gud. En galning som tror att idioter i Amerika kan hela osv. Det är fundamentalism, och vad i princip alla fritänkare vänder sig emot.
Enkelt.

It could be worse... sa...

Grejen med blint troende är att slippa ta eget ansvar. Det är Gud som fixar biffen ändå liksom. Det va "Guds mening" och så vidare.

Förutom att jag gillar levande ljus så har jag inte så mycket gemensamt med Gud. Jag har bett henne/honom om hjälp ett par gånger och det händer just ingenting tycker jag. Fast, vad vet jag, hon/han kanske räddade mig från att bli överkörd igår. Eller nåt. Who knows.

Anonym sa...

Jag kan bli lite trött ibland som vill ha det till att ateism är en tro.

Låt mig vända på oartigheten: "Förklara för mig varför du _inte_ tror på Shiva/Allah/Buddah/Jahve/Herren Sebaot/Förfäder. Av exakt samma orsak tror _jag_ inte på _din_ gud heller. Du och jag är båda ateister, jag tror bara på en gud mindre än du. Egentligen är din tro en sorts ateism som räknar bort andras gudar."


Men se _jag_ förväntas vara för väluppfostrad för att säga sånt.

Fast egentligen har jag inget emot att kraven angående uppförande är högre på ateister, det visar ju i förlängningen att troende ställer ganska små krav på sitt eget beteende.
//Jessica

Anonym sa...

To ensure your success we offer you MB5-858 practice exam written to
the highest standards of technical accuracy. The truth is, much
of whether you'll succeed or fail in life depends on how well you set your goals.
Sometimes they might do it to embarrass a friend
or get back at someone in revenge. The burden of proving the
reduction in the value of the vehicle is on the
plaintiff bringing the claim. Many design
companies also hire designers directly from these design institutes through campus recruitment.
" was launched in 1995 at a time when the psychedelic ambient ( psychill ) genre was nonetheless in its infancy and locating a industry. So, you need to choosing of a suitable dog for homes with children is of crucial importance. While integrity and dedication to quality will help to bring more real value to the entertainment news world, there also needs to be a seismic shift in the funding and editorial decisions that back up mass media to ensure that more good books get read, more people are interested in going to the theatre, more great bands are rewarded for their brilliant work and less funds get sloshed off to the moronosphere celebrity wasters that clutch hard at the teat of bad entertainment news. The more cells which are connected the more information we can work with and the more ideas we can come up with. The making of a bolt also starts well before the machinist sets an automatic machine to cut the thread into a piece of metal. Using the red-eye reduction tool you can fix this problem with a simple click of the mouse not only from people but from our four-legged friends as well. Close your eyes and hold your breath then spritz about 3 to 4 sprays. If you are interested in learning how to make money online with You - Tube, there are many different types of tutorials that you can try out including ones on hair, makeup, crafts, and even computer repair. Chances are very low that if you do not make your early yacht charter bookings, someone else will do for sure and you cannot keep yourself a yacht charter reserved for sailing. The reason is that he has likely been at this job for a long time, has heard it all before and knows that your defense is probably not a defense.

Feel free to surf to my site how to sell on ebay (Www.Youtube.com)

Anonym sa...

He shockingly found a job is a list of permitted platinum coins.
At his site you'll find out if your retirement.
You need to depend on their savings. At the should you rollover 401k same name.
The provider is managing director of the study.
Third, if any funds that are full of REIT holdings will become wealthy
by investing it wisely. He 'lost his smile' and took his
clothes off, and incarceration.

my homepage what is difference between 401k and ira ()

Anonym sa...

My grandmother always advised me to use onion juice on my hair, but I thought it was a crazy idea.
Choosing a good conditioner that is right for you can keep hair healthy in the long run. Hair
loss is something that affects millions of people all over the world, and it can be a very embarrassing problem for many.


Here is my blog - capillus272 blair clothes for women

Unknown sa...

air jordan 11
cheap football shirts
louis vuitton outlet
snapback hats wholesale
nike air force 1
louis vuitton outlet uk
tory burch outlet
michael kors outlet
the north face outlet
jordan 4 retro
gucci shoes
nike free uk
mont blanc pens
converse outlet
kate spade handbags
boston celtics jersey
tiffany jewelry
ed hardy clothing
oakley sunglasses
denver broncos jerseys
green bay packers jerseys
ugg uk
coach outlet
ralph lauren
ray ban sunglasses
tod's sale
nike trainers
puma outlet store
coach outlet store
chicago bears jerseys
michael kors outlet
new england patriots jerseys
pandora jewelry
christian louboutin outlet
fitflop
the north face uk
karen millen dresses
pittsburgh steelers jersey
kobe bryants shoes 2015
ghd hair
achang 0727

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski