Sidor

2009/02/06

Företagsfilmer - ett träsk av talanglöshet


Video på nätet, det har varit "det nya" nu ett tag. Ergo inte så nytt längre. Men för oss som inte jobbar på reklambyrå utan på en myndighet så är detta just nu "The Shizzle" i korridoren. Folk kissar nästan på sig av förväntan inför vad detta "juutjuub-fenomen" som kidsen håller på med kan göra för den egna verksamheten. (Tips: satsa inte hela månadslönen på vinnare. Inte på plats heller. Helst inte alls.)

Som den som är "webb" på min arbetsplats faller det alltså under min arbetsbeskrivning att försöka åstadkomma något utav denna önskan som inte blir så farsartat dåligt att jag får revidera hela min självbild. (Som just nu är en skönmålning att jag är ganska duktig, vilket jag nogsamt försöker bevara.) Men det är inte helt enkelt när man har en begränsad myndighetsbudget. Men ekonomin är egentligen inte begränsningen har jag märkt. Problemet är att hitta en videoproducent som är något att ha.

För vad är det egentligen med den här branschen av frikörande filmarsnubbar? Oavsett vilken produktion man tittar på så följer de alla samma mall och hantverksgrepp vilket gör att resultatet suger tubsocka.

1. Först en liten vinjett som man snickrat ihop själv i videoproduktionens motsvarighet till PowerPoint. Det är hemmasnickrade animationer och fula typsnitt. Gärna i ett egenritat gränssnitt där man lyckats klippa in företagslogotypen som pixlig gif i gigantformat.

2. Sen en musiktrudelutt som man lagt på för att det "ska låta fint" och för att det är så "tråkigt med tystnad". Om jag säger såhär - hellre en livstid som döv än två minuter till av denna eländiga muzak. En sak som alla stora företag verkar ha förstått, men som gått många mindre förbi, det är att musiken står för en oerhört stor mängd av det emotionella intrycket. Så varför då köpa en skitlåt från en studiomusiks-cd som en stackars misslyckad musikhögskolemusiker har knåpat ihop för att kunna köpa falukorv till sin lilla familj istället för att sätta sig ner och tänka ut "vilken musik skulle passa för oss"? Då är faktiskt tystnad bättre. Studiomusik-cds borde brännas på bål. Och deras upphovsmän skolas om.

3. Sen kommer själv filmen, som i 5 fall av 10 är företagets chefsgubbe i kostym som mumlar i skägget om tillväxt och nya möjligheter. I 3 fall av 10 är det något med segling. Och i 2 fall av 10 är det en maskin som svarvar high-tech stål till någon kolchos i Nord-Korea. I samtliga fall varvas ostiga miljöbilder med varma människor som ler mot varandra på ett konstlat vis (gärna i kontorsmiljö eller över en kopp kaffe.)

4. Efter 10 sekunder av film känns det som om man tappat två år av sitt liv, för det är så erbarmligt taffligt och långsamt.

I korthet, det är ett himla slarv med detaljer från start till mål vilket gör att det helt enkelt blir en film som är kontraproduktiv. Den försämrar avsändarens intryck istället för att förbättra den. Och det är inte det jag vill lägga skattebetalarnas pengar på.

Men vad beror det här på? Är det något generellt för Sverige? Ska man dra lite växlar på det hela så slår det ju igenom på allt som produceras med rörlig bild i det här landet. Vi har en (1) hyfsad producent från Sverige som fått göra lite musikvideos med Madonna m.fl. och honom hyllar vi som en gud. Resten är ett gäng medelmåttor. Av dessa jobbar de minst hopplösa med TV. Sen kommer gänget som gör spelfilm. Sist i kön kommer dom som inte platsade in där heller utan som får blåsa företag på pengar med presentationsfilmer.

Tips på skickliga och kostnadseffektiva produktionsbolag med kreativa grepp emottages tacksamt.


11 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle jag av någon outgrundlig anledning bli satt att göra en företagsfilm hade jag gjort ganska exakt det du beskriver av två anledningar.

1. Jag vet inget av filmproduktion så det där men att vara innovativ och kreativ kan jag glömma. Följer minsta motståndets lag och följer mallen.

2. "Alla" gör ju likadant, sticker det inte ut kan jag ju inte få skit för att jag är dålig på att producera film. (Vilket jag ju är)

Slick sa...

Det vore roligare om alla gjorde som på ett företag jag jobbade på för några år sen. Det skulle spelas in en film som skulle rulla i bakgrunden på någon internationell jättemässa - men då VD hade både humor, bristande professionalism och skral kassa blev resultatet en tiominuterssnutt där han slänger vattenballonger på CFOn från sitt fönster och skrattar hysteriskt. Vi sålde inget på mässan och företaget gick i konken. Men kul var det.

Anonym sa...

Yo, kanske kan du få tips här. Hah!
http://makemylogobiggercream.com/

Medelklassman sa...

Sofia: Bäst film i år. Hittills i alla fall. Tyvärr är igenkänningsfaktorn alltför hög för att jag ska kunna skratta. Jag mår bara lite illa.

Anonym sa...

Testa B-TV (Bad TV) de är unga och roliga. Har mest jobbat med musikvideos tidigare, men även lite annat.

Alexander Ingels sa...

Håller helt med! Dom döper gärna sina företag till Hallå TV eller SmultronFilm.

Just därför har jag startat ett bolag där POWERPOINT är förbjudet och kameramannen måste hållt i en kamera i minst 2 år.
Skit i allt småskit som finns runt om i landet, kom till oss. I övrigt så älskade jag ditt inlägg!=)

Alexander Ingels

Niklas T sa...

Hej,

Intressant synpunkter!

Crisby företagsfilm är bolaget nu nämner - ett kostnadseffektivt företag som gör det enkelt för företag att köpa film.

Vänliga hälsningar,
Niklas T

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski