Sidor

2009/03/27

Datorspel, kultur och våld - för sista gången?


Precis när man går ut och hyllar någon, så skriver samma person en relativt trist och dålig krönika. Ja, när man har att göra med Johan Croneman kanske jag får skylla mig själv. Sura gubbar har en tendens att veva vilt omkring sig lite onyanserat.

Idag ger han sig på en av mina käpphästar. De förmodat skadliga dator- och tv-spelen. För trots alla argument för motsatsen och trots att det hittills visat sig helt omöjligt att kliniskt bevisa så måste det ju finnas något dåligt och skadligt med de däringa våldsamma spelen som barnen sitter och fördriver tiden med (istället för att göra brasor och plåga smådjur och varandra i skogen som förr i tiden). För inte kan man bli helt sund i huvudet av att sitta och låtsasskjuta någon?

Jo, men faktiskt. Det kan man. Dator- och tv-spel är en kulturyttring som ibland har ett våldsamt innehåll. Majoriteten av alla spel innehåller faktiskt inga våldselement. TV-program, filmer, serietidningar, böcker och för all del teater innehåller också våld. Men skillnaden, enligt kritikerna, är att spel har ett moment övriga kulturfenomen saknar - den deltagande aspekten. Spelet skulle inte visa något våld, om inte personen som spelar själv väljer att vara våldsam. Och det känns ju inte så sunt, kan man tycka. Men tyckande är sällan samma sak som kunskap, så jag återkommer till detta längre fram.

I Johan Cronemans krönika berättar han om hur olika populärkulturella fenomen påverkat hans egen livsåskådning och attityd till omvärlden. Filmen "Johnny got his gun" var en vändpunkt i hans ungdom och ställde Johans dåvarande liv på ända. Vi har nog alla en eller flera sådana upplevelser av kultur där vi känner att vi fått oerhörda insikter. Och visst är det så, kulturfenomen är värdebärare vars huvudsakliga syfte är att göra just det. De ska beröra och påverka.

Helt säkert har dator- och tv-spel samma slags påverkan på sina konsumenter som andra kulturfenomen. Själv värdesätter jag många spel och de upplevelser jag haft genom dem på samma sätt som jag minns en bra bok eller film. MEN, jag har hittills aldrig känt någon lust att skjuta ner någon, eller ens slå någon på käften, trots att jag utfört simuleringar av detta i datorspel tusentals gånger under tjugo års tid.

Spel, och andra kulturfenomen, existerar och påverkar inte i ett vakuum. En person som spelar ett spel sätter det i relation till alla andra värderingar och normer som han eller hon har anammat i sitt liv. Och för den överväldigande majoriteten innebär det att man kan hantera våldsinslag utan att på något mystiskt sätt känna en programmeringsliknande påverkan att gå ut och vara lika våldsam. Man förstår att det är fiktion det handlar om. Vi är kompetenta nog att tolka spelens innehåll, på samma sätt som när vi läser en bok. Den ytterst lilla minoritet som inte kan tolka våldsyttringar i spel på detta sätt har med all säkerhet problem att tolka sin omvärld överhuvudtaget och behöver förmodligen vård eller annan form av specialbehandling. Dessa personer fungerar ofta inte ens så väl att de klarar av den kognitivt krävande aktiviteten att spela spel.

Samtidigt är våld i datorspel inte våld. Snarare är det en symbolik för att genomföra det spelet går ut på, som är problemlösning. Det primära i spelet är inte att visa våld. Det primära är att berätta en historia för spelaren, eller att spelaren ska lösa någon form av uppgift. Eller båda. Ta ett spel som Counter-strike, som fått mycket kritik i debatten. Till ytan ser det ut som två gäng som springer runt och skjuter på varandra. Pang, pang. Krig och död. Men det är bara fasaden. Den kulturella kontexten. Det spelet går ut på är att flera personer ska samarbeta som ett lag för att lösa en uppgift. Att det manifesteras i en kontext av terrorister och soldater som skjuter på varandra är sekundärt och för den som spelar upplever man det hela inte som våld, utan det är spelelementet - problemlösningen, lagarbetet - som är det primära och det som man medvetet och omedvetet sitter och tänker på. Det finns alltså ingen relation till att agera ut våld i verkliga livet. Counter-strike är i sin grundläggande form samma sak som innebandy eller fotboll. Paradoxalt nog förekommer det mer våld i samband med innebandy och fotboll än på LAN där det spelas datorspel, men det förfasar vi oss inte över.

Så, med det sagt hoppas jag att jag slipper skriva om detta fler gånger. För det börjar bli lite tjatigt nu. Det är ju ändå 2009.


---------------

Extra info.

Till sist ska det väl sägas något om detta med barnen. För de ska väl inte sitta och spela dessa spel med en massa våld? Ja, det kan man ju diskutera, men det finns en åldersgräns på dator- och tv-spel utifrån vad de innehåller. Spel med våldsamt innehåll är riktade mot en vuxen publik och hela branschen samarbetar för att vara tydliga med detta mot konsumenterna. Så var det sagt också.

9 kommentarer:

Donny H sa...

Huvet på spiken, och precis samma sak jag tänkte på när jag läste hans krönika.

Martin sa...

Klockren analys!
Denna debatt känns lite uttjatad vid det här laget och istället borde man fokusera på de bakomliggande orsakerna till våldsyttringar. Det är så lätt att beskåda ytan och dra slutsatser utifrån det, men det är på djupet som det intressanta finns.

Tack ännu en gång för ett skarpsinnig inlägg i debatten.

Slick sa...

Jag är tillbaka, och noterade att Janne Josefsson lagt sig i debatten igen. I vanlig ordning kommer en smartare analys från dig, men jag gick igång ändå. Inlägg kommer så snart jag nyktrat till. Nu jävlar.

Christer Hellström sa...

Jag väntar på dagen när lagarbetet i Counterstrike ersätts med ett spel där deltagarna plockar blommor ihop.

För min del vill jag ofta döda människor. Varje gång jag passerar en öppen plats gör jag en överslagsräkning och tänker efter var jag skulle sitta för att döda så många som möjligt innan polisens prickskyttar hunnit fram. Sedan jag började spela dataspel har motståndet mot att trycka av försvunnit helt och hållet. Varje taxichaufför, spärrvakt, LO-bas eller annan irriterande medborgare har jag avrättat med hålspetskulor från min Glock.

Anonym sa...

Jag och min polare håller på att skriva ett arbete om "hur spel påverkar människor" och jag måste verkligen säga att dina åsikter kommer sätta sina spår i våran diskussionsdel. Riktigt bra skrivet, TACK !

oakleyses sa...

nike air max, nike outlet, tiffany jewelry, louboutin shoes, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, michael kors, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, nike free, michael kors outlet, prada outlet, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, louis vuitton, nike air max, longchamp, burberry outlet online, ray ban sunglasses, replica watches, michael kors outlet, louboutin, uggs on sale, replica watches, michael kors outlet, ugg boots, ugg boots, burberry, ugg boots, gucci outlet, jordan shoes, louis vuitton, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, michael kors outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, prada handbags, louis vuitton

oakleyses sa...

air max, oakley pas cher, ray ban uk, north face, nike air max, michael kors, nike blazer, mulberry, nike roshe run, hollister pas cher, new balance pas cher, true religion outlet, michael kors, lululemon, sac guess, true religion jeans, hogan, coach outlet, tn pas cher, michael kors, ray ban pas cher, coach factory outlet, true religion jeans, burberry, coach purses, louboutin pas cher, air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, sac longchamp, kate spade outlet, north face, nike free, chanel handbags, hollister, lacoste pas cher, converse pas cher, kate spade handbags, vanessa bruno, coach outlet, air force, vans pas cher, longchamp pas cher, timberland, true religion jeans, hermes

oakleyses sa...

lululemon, ralph lauren uk, north face outlet, nike free run uk, nike huarache, longchamp, bottega veneta, abercrombie and fitch, nike trainers, vans shoes, hollister, chi flat iron, babyliss, nike air max, ferragamo shoes, celine handbags, nike roshe, abercrombie and fitch, baseball bats, soccer shoes, p90x workout, birkin bag, ghd, herve leger, beats by dre, asics running shoes, reebok shoes, instyler, valentino shoes, mac cosmetics, mcm handbags, new balance, nike roshe, north face outlet, hollister, wedding dresses, soccer jerseys, giuseppe zanotti, insanity workout, mont blanc, jimmy choo shoes, nfl jerseys, iphone 6 cases, nike air max, nike air max

oakleyses sa...

pandora jewelry, links of london, ralph lauren, ugg pas cher, ugg,uggs,uggs canada, ray ban, bottes ugg, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, converse, gucci, hollister, thomas sabo, juicy couture outlet, lancel, doke gabbana outlet, supra shoes, pandora charms, louis vuitton, wedding dresses, timberland boots, vans, ugg,ugg australia,ugg italia, toms shoes, michael kors outlet online, converse outlet, marc jacobs, michael kors outlet, louboutin, ugg boots uk, juicy couture outlet, louis vuitton, hollister, oakley, swarovski crystal, replica watches, louis vuitton, nike air max, karen millen, louis vuitton, coach outlet, montre pas cher, michael kors handbags, swarovski