Sidor

2009/04/04

Allsvenskan 2009

Sedan många år har jag tippat Allsvenskan inför säsongsstarten. En nästintill omöjlig uppgift och ändå är det många förståsigpåare som inte kan hålla käft, vilket kan relateras till att de i många fall får betalt för att haussa upp intresset för denna norra Europas kanske sämsta liga (efter Finland). Själv gör jag det gratis vilket om möjligt sätter ännu en dumstrut på mitt huvud. Men en tradition är en tradtition och sådana ska tydligen hållas, oavsett hur idiotiska de är. 
 
Disclaimer: I och med att det finns ett transferfönster mitt i säsongen kan vad som helst hända med trupperna och lagen är inte bättre än att en eller två skador på nyckelspelare kan sänka hela säsongen. I år ser det dessutom ut som att mitt favoritlag Hammarby kommer att ha det rejält kämpigt, vilket gör att entusiasmen inför säsongen är låg, pessimist som jag plägar vara.
 
Men anyhow, såhär tror jag.
 
 
1. IFK Göteborg
Många tippar Gulsvart från Borås på förstaplatsen. Jag tippar Blowit. Ny arena, elakare spel, Kim Christensen i mål. Dessutom ny låt att spela hemma. Joel Almes ”Snart skiner Poseidon”. Den är bra.
 
2. Elfsborg
Hade en grymt imponerande defensiv i fjol, tack vare backveteranen Lucic och Johan Wiland i mål. Nu är Wiland borta och Lucic ett år äldre. Om Ishizaki och Anders Svensson testar lyckan utomlands till sommaren så blir det hårt för Elfsborg.
 
3. Helsingborgs IF
Här finns det kompetens och erfarenhet. Tidigare säsonger har prestationerna dock pendlat lite upp och ner. Men trea bör det bli.
 
4. Kalmar FF
Här har det tappats spelare. Viktiga spelare. Och så är det alltid hårt att försöka fokusera både på allsvenskt spel och kval till CL. Sånt sliter, fysiskt och mentalt. Om Nanne får till en fjärdeplats får man vara glada vid Ölandsbron.
 
5. Malmö FF
Silly Season imponerade verkligen inte ända tills Wilton Figueiredo dyker upp i sista sekunden. Enligt källor har han inte imponerat i Quatar så FF får hoppas att han kommer in i gammal fin form.
 
6. Örebro
Tråkfotboll blev gladfotboll. Behrn Arena är proppfull på hemmamatcherna och det är kul med fotboll i Örebro. Kan komma ännu högre.
 
7. AIK
Obolo drar till sommaren. Alltså kommer AIK sjua.
 
8. Halmstads BK
Det pratas inte mycket om HBK, så de kommer väl åtta då.
 
9. Djurgården
Usel ekonomi, sargad trupp, ny tränare. Det blir ett mellanår för Djurgården.
 
10. Trelleborgs FF
Tom Prahl är en bra tränare och nu finns det också offensiva kvalitéer i Pode och Sjöhage. Men kan man spela offensiv fotboll?
 
11. Hammarby
Offensivt klena, tveksam defensiv, tunn trupp. Saknar Petter Andersson något enormt. Får vara glada om de kan hålla sig kvar.
 
12. Örgryte
Allsvenskans vassaste anfallare i Allbäck och Santos. Men sen är det tunt.
 
13. GAIS
Det enda jag vet om GAIS är att deras tränare gillar AIK. Plats 13.
 
14. Brommapojkarna
BP värvade gamla bajenlirarn Pablo Pinones-Arce, mest känd för att vara oerhört kort och springa mycket offside. Nej BP, om ni hänger er kvar blir det till att kämpa.
 
15. Gefle IF
Gefle var inte bra 2008. I år lär de inte vara bättre.
 
16. BK Häcken
Allsvenskans fulaste klubb-logotype åker ur.