Sidor

2009/05/12

Betraktelse av en lunch

Enär jag för dagen hade ett ärende i en annan del av staden blev jag något vilsen då det var dags att välja etablissemang för att inmundiga mitt lunchmål. Valet föll, olyckligtvis skulle det visa sig, på Runt Hörnet som utlovade sig att servera diverse pastarätter.

Glad i hågen och hungrig ögnade jag igenom menyn och fann idel delikatesser. Det riktigt vattnade sig i munnen på mig. Det var pesto, färsk pasta, parmaskinka, parmesan, "på en bädd av olivolja" och mycket mer. Så jag gjorde en beställning.

Det skulle jag inte ha gjort.

I samma ögonblick som jag betalar, ser jag bakom disken en veritabel vägg av mikrovågsugnar. Och är det något jag vet, gastronomisk dilettant som jag är, så är det att mat - det lagar man tamejfan inte till i mikrovågsugn.

Med fruktan i maggropen valde jag ut en sittplats och började att vänta på min mat. Dystert tuggandes en bit bröd och slarvigt skuren sallad. Så kommer då maten. Eller maten kanske är för mycket sagt. Det är lågprispasta som någon klåpare kokat upp och lagt lite håglös tomatkladd på. I toppen en (1) skiva "parmaskinka" som varit lika nära Parma som jag varit nära att få Nobelpriset i litteratur. För detta hån mot allt vad kulinarisk upplevelse heter hade jag betalat 75 svenska kronor.

Sjuttiofem.

Det var kanske, och nu är jag generös, värt 12.50. Mer kan det inte ha kostat. Och med tanke på vilken "njutning" det var att försöka äta eländet borde egentligen jag FÅTT 75 spänn, för sveda och värk.

Men nej. Jag får skylla mig själv. I en stund av sinnesförvirring och akut hunger glömde jag bort min första lunchregel. "Follow the trail of gubbar." Om du ser ett hak, det kan vara hur risigt som helst, så ska du spana in dess klientel. Sitter där en överväldigande majoritet med gubbar i medelåldern eller äldre och smörjer kråset så ska du slå till. De är nämligen en kräsen skara jävlar som inte nöjer sig med något annat än vällagad, rejäl mat. Gärna till en låg penning.

Gubbar väjer instinktivt för salladsbarer, trendfik eller andra usla inrättningar där man använder sig av mikro för att värma mat. De tjusas inte av fin inredning eller snobbiga adresser. De kan tvärtom åka över halva stan för att få sig en bit pyttipanna som lagats på hemmavis. Och det är ju så jag också vill ha det. Gubbe som jag är.

Nu ska jag leta rätt på fruktkorgen.

14 kommentarer:

Huskatt sa...

oförskämt att kalla det "mat" när åtminstånde för mig betyder "lagad mat nu"

.perpotator sa...

fruktkorgen.. består den likt alla andra fruktkorgar av fallfrukt och tredjesorteringen från Willys?

Mårten sa...

"På en bädd av olivolja" - låter det gott? Vill du ha din mat (vad det nu är, parmaskinka kanske?) i ett bad av kall olja?

anders tempelman sa...

Jag tycker inte att du är så långt ifrån att få Nobelpriset i litteratur.

Donny H sa...

Jag åt vegetariskt idag. Paj. Tror bestämt det var en sån där fryst jävel man köper på Konsum. 80 kr. Kuken.


Förresten: http://le-faux-pas.blogspot.com/2008/07/holy-scriptures.html

kaprate kid sa...

När kommer nästa lunchmöjlighet med 30+?

Den hemska tvillingen sa...

Å jösses vad rätt du har, och därför dissar jag mina närmaste kollegers lunchinviter för att slå följe med uvarna på jobbet. Samma sylta varje dag men rekorderlig husmanskost.
Det andra gänget ska äta sallad på trendiga träningsställen, inte blir man mätt på det inte.

Nä tacka vet jag gubbarna runt 55, 60, de vet hur en lunchrestaurang ska se ut.

Fredrik sa...

Jag ska ta med dig till ett drömställe nån gång. Ligger vid Gallerian/T-banennedgången mot Kungsträdgården. Ett supersunkigt pastahak där det bara sitter ensamma slitna medelålders(+)män och äter. Rejäla portioner, billigt och antisocialt som aldrig förr.

Käkade där nån gång då och då under min tidigare karriär för att vara ifred.

Medelklassman sa...

Perpo: Ska jag vara ärlig moffade jag i mig 3 hg lösgodis istället. Bukfetma ftw!

Mårten: Dissa nu inte det gula guldet. Bukfetma ftw!

Anders: Å jo. En sisådär 5 volymer av ångest, svårmod och pretentiös prosa.

Donny: We both lose. Det glädjer mig dock att se att du redan läst samlingen av mästerverk. Skön sorti av Howard också. En revolver mot huvudet, what can be more Conan?

Kaprate Kid: När jag känner mig tillräckligt wild & crazy. Egentligen vill jag ju vara en anonym jävel.

DHT: Damn right!

Fredrik: Jag tror jag har sett det. Men det såg så ruffigt ut att jag inte vågade mig in. Tänk jugoslaven i Pusher när jag säger ruffigt.

Ozjeppe sa...

Gubbe, eh? Är det inte då det börjar bli dags för matlåda/snuskburk?

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton