Sidor

2009/06/02

Några ord om arbetslöshet

Via några begåvade bloggare blir jag uppmärksam på att regeringens egen romansminister, Sven-Otto Littorin (pussipuss på Facebook) dammat av den gamla vanliga högerretoriken när det gäller arbetslöshet. Eller i det här fallet mer bestämt ungdomsarbetslösheten. 

I korthet går det att sammanfatta såhär. Man ska inte vara lat. Man ska söka jobb. Ungdomar är ena slappa lirare som mest slår dank och spelar tv-spel. Man måste skärpa sig om man ska få ett jobb. 

På en gång lyckas Sven-Otto med konststycket att håna en hel generation samtidigt som han blundar för systembrister och tonar ner en finanskris som Satan kokat ihop tillsammans med ett gäng übergiriga gammelgubbar. Pretty smooth, till och med för Sven-Otto. 

Själv är jag en priviligierad medelålders man med en bergfast statlig tjänst och hyfsad månatlig inkomst. Men än är jag inte så gammal så jag glömt hur det är att vara ung. Eller snarare har jag jävligt svårt att glömma hur det var att komma från en högskoleutbildning rakt ut i 90-talets lågkonjunktur. Jag har haft min beskärda del av arbetslöshet, åtgärder och ynkliga bidrag. Jag vet hur det känns att bli kissad på av en arbetsförmedling som mer fungerar som kontrollinstans att folk fyllt i sina a-kasseanmälningar korrekt än förmedlar arbeten. Jag har mött handläggare och byråkrati som mer känns som hinder än som hjälp. Och framför allt så har jag hört dravlet om att det är den enskilda människan som måste ta sig i kragen förut. Till leda.  

Den jävel som öppnar mathålet och fläker ur sig en sådan självgod floskel har troligen aldrig själv varit arbetslös på riktigt. Aldrig fått leva på sina föräldrar fast man är i ett skede i livet när man inget hellre vill än vara självständig. Aldrig sökt 50, 75, 100 jobb utan att ens komma på intervju. Aldrig känt hur märkligt skamfyllt det är att säga att man är arbetslös i ett samhälle där ens identitet till stor del bygger på vilket jobb man har. Aldrig känt hur det är att försöka ringa ett samtal och fråga efter jobb när man redan gjort det 74 gånger med negativt resultat. 

På frågan vad han tycker arbetslösa ungdomar ska göra svarar Sven-Otto: "Det första är att uppmana alla att anmäla sig på arbetsförmedlingen. Där kan man få hjälp att söka de jobb som finns och att söka mot utbildningssystemet också. Det är viktigt att man inte bara struntar i allt."
På det vill jag svara dig, minister Littorin, ta en stor kopp med håll käften. Jag skulle vilja säga att de ungdomar som "bara struntar i allt" de finns inte. Det som från din horisont bakom skrivbordet på Rosenbad ser ut som lite bekvämt slappa kids är i realiteten en generation som börjar tappa framtidstron och tilltron till etablissemanget på riktigt. 

Lösningen på arbetslöshet kan aldrig ligga hos individen. Det är ytterst ytterst sällan den enskildes "fel" om man inte får något jobb när inga jobb finns att söka. Det ansvar individen har, det är att söka jobb över huvud taget. Men ansvaret för vilka förutsättningar det finns, på vilka villkor det görs och hur man bemöts från samhället - det ansvaret ligger hos regering, riksdag och berörda myndigheter. Det duger inte att beskylla de arbetslösa för lathet. De som är lata i det här fallet, det är du Sven-Otto. Du och dina kompisar.

Damn you, Sven-Otto. Damn you to hell.

22 kommentarer:

Elin sa...

Exakt så!

Donny H sa...

Huvudet på spiken.
Grymt inlägg.

Som Bosses kärring.

Fredrik sa...

Väl talat.

Förvånansvärt ofta högerretoriken går ut på att de som har de svårt har sig själva att skylla, eller hur...?

Anonym sa...

Haha! Go Sven-Otto! Visst finns det en par tre begåvade ungdomar i bloggosfären (unika, utrotningshotade, fantastiska personer som Elin t ex) men face it - 99% av de man känner som är under 30 sitter för faan hemma och äter sig feta och spelar World of Warcraft.

Kul att nån säger surgubbe-grejerna offentligt och inte bara hemma i köket.

Tycker jag.

/B

Huskatt sa...

AMEN !

Hustrun sa...

Svinbra inlägg.

Ano: "99 % av de man känner" - va??? I vilken värld lever du?

Pusslaren sa...

Underbart!

En sån där arbetslös sa...

Ja. Det är lönlöst att söka jobb nu. Det är bättre att lägga den mesta energin på sånt som gör det lättare att få jobb senare, som att plugga, volontärarbeta eller annat som är utvecklande. Som ett friår ungefär, eh.

Burgschki sa...

JA!

Anna Nio sa...

Väl rutet, broder.

Den som säger att pengar inte kan köpa lycka har aldrig varit fattig, och den som säger att det bara är att skärpa sig och skaffa ett jobb, har aldrig (eller inte sedan före Kristus) varit arbetslös, helt sant. Gubbstruttarna kan väl byta liv och CV med en "lat ungdom" i ett år, så får vi se vad de säger sen?

kaprate kid sa...

Tack!

Jossan sa...

Fan vad bra skrivet!!

Kristoffer Viita sa...

Yeah. Bra. Jag har sedan länge valt ett liv utanför arbetsmarknaden. Jag ska läsa kurser till CSN-lånet tar slut och sedan blåsa skallen av mig själv med en hagelsprakare.

jonna sa...

precis! jag har vid (snart) 27 års ålder precis fått mitt första fasta jobb (som iofs inte är fastare än att det hänger på stadsdelens budget om jag får behålla det efter nyår). med månadslön och betald semester. (woohoo!) att jag inte "skaffat" det tidigare har inget att göra med att det är festligt att gå till arbetsförmedlingen och soc.

Medelklassman sa...

Elin: Tack. För fina ord och för ilska.

Donny: Precis som Bosses kärring.

Fredrik: Man är ju sin egen lyckas smed. Oavsett om man är född i slum eller Djursholm. Eller hur?

Pusslaren: Man tackar.

/B: Du är bra rolig du.

Huskatt / Hustrun / Anna Nio / Kaprate Kid / Jossan: Mange takk!

KV: Onekligen en något våldsam lösning, men ett alternativ som blir mindre och mindre galet.

Jonna: Grattis, jag var i samma ålder när jag fick mitt första fasta jobb. Efter cirka 2 års harvande i ett utanförskap.

gustav sa...

helvete det är dags för mig att ta utvägen som kristoffer talar om nu. allt medel bränt.

Tehataren sa...

Alltså, det där var ju sant, rakt igenom, bortsett från en liiiiiten detalj.

ALLA födda på 80-talet är skitlata, och låter mamma söka jobben åt dem. Alla. Varenda en. Djursholm eller Rosengård, det kvittar. Tror fan de inte får några. Allt annat var helt rätt, så det kvittar ju hur lat man är om det inte finns något att jobba för.

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Littorin är bara "springpojke" åt Reinfeldt och Borg.

De bryr sig i grund och botten inte om vare sig Sverige eller svenska folket.

De jobbar ju för att införa ett låglönesystem där svenskarna ersätts med arbetskraft från afrika och andra länder. På så vis så hålls svenskarna utanför arbetskraften mot sin vilja.

Vad gäller arbetsmarknaden så kan det se väldigt olika ut för varje individ. Det finns de som har investerat i en högskoleutbildning eller universitetsutbildning och dragit på sig mycket stora studieskulder och det samtidigt som de vid sidan om studierna söker jobb aktivt men inte får några jobb.

Sedan beror det ju givetvis på vilken utbildning man har. Om ens utbildning har haft god samverkan och koppling till arbetsmarknaden så är det normalt sätt lättare att få jobb. Men nu är det ju inte normaltillstånd i världen utan finanskris och lågkonjunktur.

De som har gått utbildningar som saknar eller har stora brister i samverkan med arbetsmarknad/näringslivet, tex teoretiska samhällsvetenskapliga program vid universitet och högskolor har mycket svårt för att inte säga omöjligt att få jobb i Sverige och i EU enligt alltfler som har drabbats.

Många av dessa sitter nu i studielånefällan och har inte lyckats ta sig bort därifrån därför att varje ny jobbansökan slutar med ytterligare NEJ TACK svar. Dessa tvingas på grund av det borttagna studerandevillkoret gå till socialen och de kan heller inte få nedsättning av återbetalning av studielån, därför att reglerna om synnerliga skäl kan inte börja tillämpas förrän man har varit långvarit beroende av socialbidrag. Enligt gällande rätt så är långvarit beroende minimum 3-4 månader. Så så lång tid för de klara sig helt utan någonting.

Men, givetvis spelar kontakter en allt större roll när det gäller att skaffa sig ett jobb. Men, alla har inte kontakter som kan fixa jobb åt dem.

För många kan det ju vara så att den ända vägen är att utvandra/emigrera därför att de
inte får några jobb i Sverige trots att de aktivt söker jobb.

Nej, vi måste nog ändra i utbildningssystemet och ta bort utbildningar som inte leder någon vart. Det borde inte vara så svårt att ta bort meningslösa samhällsvetenskapliga program som bara lurar människor i studielånefällan.

Mvh

Mikael

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton