Sidor

2009/06/04

Några ord om en utbildning i miljöledningssystem

Det finns få saker som får mig att dra öronen till mig som orden "stormöte" och "obligatoriskt". Idag drabbades jag av båda eftersom vi på myndigheten skulle ha en utbildning i miljöledningssystem. Ett faktum som jag hade förträngt av olika anledningar. Så när jag glad (nåja) i hågen glider in på jobbet för att ha en heldag med att bygga ny webbplats, då möter jag en främmande kvinna vid kaffemaskinen.

Det var utbildaren. Hon var otroligt käck. Och glad. På morgonen. Jag fick precis samma vibbar som när Jehovas försöker sticka en Vakttornet i näven på mig på stan. Men det här gången kunde jag inte komma undan. Det var bara att bita ihop. Beväpnad med en kaffe, ett sprojlans nytt linjerat block och ett "happy place" i mitt huvud trodde jag att jag hade det som krävdes för fyra timmars genomgång av detta fina miljöledningssystem.

Det gick sådär. 

Okej okej okej, innan ni tycker att jag är helt dum i huvudet och inte bryr mig om miljön kan jag säga såhär - jag bryr mig om miljön. En hel del. Jag röstar i vanliga fall på miljöpartiet, källsorterar, köper ekologiskt etc. etc. Precis som alla andra vita svenne bananer gör för att mildra sitt samvete trots att de använder 530 gånger mer av jordens resurser än den genomsnittlige indiern. 

Men det här med miljöutbildningar alltså, de vore väl bra om det nu inte var så att man kör med så märkliga argument varje jävla gång. Det är precis som sådana där "causes" på Facebook. "Vi som inte gillar barnporr." "Stoppa gatuvåldet nu." "Rädda miljön nu." Vem vid sina sinnens fulla bruk håller inte med om det? Jag skulle inte ha något emot utbildningar i hur man jobbar/lever/äter/skiter mer miljövänligt, om det nu inte var så att man varje gång ska utgå ifrån perspektivet med den lilla människan och köra med en kollektiv skuldbeläggning för att visa på hur Viktigt Det Är Med Miljö. Det har jag fattat. Själv. För länge sen. Så skippa den grejen och kom till det konkreta tack. 

Men nej, idag började vi lite smått med att alla fick skatta sig själva. "Hur bidrar du till en bättre miljö?" stod det på utbildarens powerpoint. Befriande nog reser sig kontorets sanningssägare (inte jag) på den lägsta skattningen och säger "ja, som västerländsk man är jag bara tärande. Med vår livsstil kan vi inte bidra, vi kan bara göra mer eller mindre skada." Tack, ville jag skrika, men snart återgick vi till ordningen och fortsatte som om inget hade hänt.

Det var en himla massa snack om olika miljömärkningar och hur många ton CO2 ditten och datten släppte ut. Flygresor, som mina kollegor gör alltsom oftast, var värst. Det var massor med ton. Det har jag hört förr och det låter ju inte alls bra. Massor massor med ton av CO2. Men jag vet inte jag? Jag har aldrig kunnat relatera till det där riktigt, förutom att det låter mycket. Men i relation till vad? Och vad blir det för skillnad om det är 2, 20 eller 200 ton? Vad har det för påverkan? Det har aldrig någon sagt till mig, men det tjatas om dessa ton stup i kvarten. Som tänkande individ börjar jag bli lite trött på det här "oh vad mycket det är"-argumentet. Prata till mig som om jag är vuxen, tack.

Efter en mindre evighet, eller snarare tre timmar, kom så mitt absoluta hatargument alla kategorier. Barnen. Tänk på barnen! Som ett brev på posten kom den gamla klyschan "vi ärver inte jorden av våra förfäder, vi lånar den av våra barn". Som upphovsman refererades till någon "gammal indianstam", okänt vilken. Det låter ju såklart mer äkta och fint om man kan hänvisa till ett naturfolk. Men är det ett hållbart så kallat logos-argument? Nja, inte så värst. Det är ett klassiskt patos-argument, vars enda syfte är att tala till våra känslor. De stackars oskyldiga barnen. Hur vore det om vi gjorde något för MILJÖN kanske? För djuren? För oss själva? Men nej, det finaste av allt det är de kommande generationerna av små gullegulliga båååaaaarn. 

Här är det ett svart hål eftersom det brann till lite i huvudet på mig, men på något sätt var utbildningen slut och alla kollegorna applåderade denna vackra och fina miljöutbildning.

Vid det här laget var jag rejält tokhungrig så jag rusade ut och kastade i mig en snabblunch. Efter det hann jag jobba i ungefär 45 minuter innan det var dags att hämta på dagis. Thank you very much. Som jag kände mig då var jag bra sugen att lämna lampa och dator på, sätta på en färgutskrift av årsredovisningen i 75 exemplar (enkelsidigt), ta en SUV-taxi hem (gärna en extra lång cruise), köpa en rejäl omgång kött i affären (helst från Nya Zeeland) och avsluta det hela med att hälla ut hela mitt medicinskåp i toaletten.  

Nu kanske någon undrar vad ett miljöledningssystem är? Jag har ingen aning. Just det gick vi inte igenom på utbildningen. Vi höll ju bara på i fyra timmar.   

11 kommentarer:

Plastfarfar sa...

"Klyschan" i fråga är ett gammalt talesätt bland de nordamerikanska indianstammarna.

Annars väntar jag med spänning på hur du kommer att reagera på Genusgänget.

Dom kommer, I tell you.

Go gôbbe från Götet sa...

Jösses, jag blir frustrerad bara av att höra hur din dag förflöt. Å dessutom finns det företag - både enmans- & större - som försörjer sig på att mässa i fyra timmar om Miljöledningssystem utan att nå´n fattar vad det handlar om.

Jeeeezzz . . .

Mitt bidrag till en bättre miljö består bl.a. i att jag viker istället för att skrynkla på dass - det går åt mindre papper/färre träd då.

Go gôbbe

emster sa...

OMG vilket långt inlägg! Börjar du bli sådan här "tokig gubbe" som sätter upp lappar överallt?

Medelklassman sa...

emster: Bra nära. Ett miffo har parkerat sin bil vid min flera gånger så jag nästan inte kan komma ut, dessutom INTE i en parkeringsruta. Det har ryckt rejält i skrivalapp-nerven kan jag lova.

emster sa...

Hmm...

Medelklassman sa...

Go gubbe, satt jag i möte i fyra timmar utan att jag förstod att det hela handlade om att sätta massa fina papper i en pärm?

Låter vansinnigt miljövänligt.

Slick sa...

hahaha, heja 30+! *vilda applåder*. Där gick du igång ordentligt, och så bra du gjorde det! Miljötomteklyschor är ett gemensamt hatobjekt dig och mig emellan.

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton