Sidor

2009/07/16

Journalistiken 2009 - rigor mortis sätter in

Journalistik, vad är det egentligen för något idag? Frågar du mig så är svaret - skit. Det beror på att den överväldigande majoriteten av all journalistisk rapportering inte längre förmedlar något av värde. Därav mitt uppgivna inlägg för några dagar sedan.

Men vad säger jag nu? Inget av värde? Det finns ju mängder av begåvade journalister som skriver jättebra eller som gör fantastiska nyhetsinslag. Jo, hantverket må journalisterna kanske hantera, men i rollen som samhällsförbättrare så har journalistiken lagt sig ner på rygg och pillar sig numera mest i naveln. Man rapporterar i huvudsak inte något som utmanar den rådande ordningen. Eller det kanske vore för mycket att egentligen begära, men journalistiken förmedlar idag inte ens något nytt.

Det beror på att man inte längre rapporterar om så kallade nyheter. Man producerar istället en dramaturgi. Under alla de år som journalistiken funnits har man etablerat ett antal nyhetsgenrer. Artikeln, notisen, nyhetsinslaget och det finaste av allt - reportaget. Alla dessa har genom åren brutits ner i subgenrer som t.ex. "besviken medborgare råkar ut för ledsamhet", "politiskt parti gör ett utspel" eller "företag satsar i glesbygd". Alla dessa varianter har ett antal beståndsdelar. Det är de olika berörda parterna, det är en plats, en tidpunkt, ett skeende och det viktigaste av allt som så gott som alltid måste finnas med - en konflikt. Det journalisten gör är att han eller hon fyller detta drama med innehåll. Eftersom journalisten lärt sig det. Eftersom det finns en deadline att hålla och utrymme att fylla. Eftersom det inom branschen är "så man gör". Det duger inte att vara hur kreativ som helst, för då är det inte längre "nyheter". Då är man inte längre journalist.

Jag skulle vilja påstå att den här ordningen innebär att journalistiken inte länge har en kreativ och radikal roll i samhället. Tvärtom cementerar det bara status quo. När man inte längre tillåts tänka kreativt kring nyhetsförmedlingen, eftersom det tar tid och kostar pengar, så blir resultatet att man fyller i redan förbestämda luckor i en existerande mall. Då kan man inte utmana rådande ordningen på allvar. Nyheterna blir en föreställning. Eller snarare en reprisering av något vi redan läst/hört/sett förut.

Men innehållet då? Är verkligen formen, dramaturgin så begränsande? Det viktigaste är väl ändå vad som berättas? Jag är tveksam och vill istället påstå att vi som nyhetskonsumenter (vilket vidrigt ord) numera känner igen de genrer som nyheterna består av och att vi inte längre läser innehållet utan istället tolkar utifrån vad det är för slags "mall" vi ser.

Vi vet redan på förhand hur strukturen i nyheten vi ser är uppbyggd. På så vis menar jag att innehållet kommer i skymundan, i alla fall när vi skummar nyheterna, som man får säga utgör majoriteten av nyhetskonsumtionen. I och med det uppstår en illusion av informationsförmedling. Vi lär oss i allt väsentligt inget nytt men vi tror att vi håller oss uppdaterade även fast det vi tagit del av i de allra flesta fall är sånt som vi inte har någon reell nytta av i våra liv.
27 kommentarer:

Fredrik sa...

Klockren analys och jag håller med om det mesta. Allt vi läste när vi pluggade kommunikationsteori har nästan hänt. Och blivit ännu värre.

Nyheter är underhållning. Har en tydlig roll som varken stör eller bidrar till ny kunskap.

Nu får leva resten av våra liv med den här insikten.

Eller hoppas på något annat. Eller göra revolt. Eller läsa en bra bok.

Donny H sa...

Jag håller med om en del men måste ändå fråga "vilken journalistik pratar vi/du om?" All? Det känns förmätet att dra allt över en kam.

Medelklassman sa...

Bra där Donny. Jag pratar om den vardagliga journalistiken. Dvs. dagstidningar, tv/radio-nyheter och nyhetssajter.

Men även det grävande reportaget har börjat gå ner sig i nåt slags självuppfyllande träsk. Dock inte lika illa.

Polkadot:: sa...

Puh, var på väg att skriva en lika lång text som ditt inlägg här. Just journalistiken idag är ett ämne som upprör mig varje dag. Men jag får sammanfatta mig:

Jag håller med.

Den hemska tvillingen sa...

Vilket fått som konsekvens för mig att jag ger fan i att läsa. Tittar inte på nyheterna längre, läser inte tidningarna. Bryr mig inte och det är ju så tråkigt. För egentligen bryr jag mig om väldigt mycket.
Men jag orkar inte ta mig igenom det här träsket av dålig journalistik.

Anonym sa...

Håller med till hundra procent, men vad som i mina ögon är värre är att subjektiviteten har ökat i skriverierna. Det har gått från att berätta vad som händer till att berätta vad journalisten tycker om saken.

ullrika sa...

det är såklart svårt att inte hålla med dig, men på en punkt säger jag emot. SVT:s Aktuellt är inte som alla andra. dom tar sig tid för bakgrundsreportage (du gillar inte ordet, jag vet, men hittar inget annat) som ger mer. det tycker jag är otroligt bra. ett gammalt exempel: istället för att bara berätta om rättegången i Phnom Phen i våras förklarade man mer om Röda Khmererna och deras ofattbara regim. det ger en inblick och möjlighet till egna tankar och reflektioner. det känns som nyheten har mer kött på benen, att den ger allmänbildning och inte bara info om dagsläget i världen.

när det gäller "nyheter" av typen kvällsblaskor handlar det väl inte längre om nyheter utan om sensation och gottande i andras olycka? jag köper inte, läser inte och tycker synd om människorna som får lön för att arbeta med sånt här.

intressant är att många journalister ser sig så hotade av bloggar och forum. nyheterna sprider sig fort och människors åsikter blandas med fakta på ett sätt som kanske inte är i stäv med journalistik, men det ena förtar väl inte det andra?

bra inlägg! och kul att diskussionen lever vidare i kommentarerna.

Anonym sa...

You just enter your Flickr username, go with a template to use and after that your Flickr presentation is nice to
go. Then, copy and paste it back into your working
file. This implies that you may, the truth is, lose some data during compression.

Also visit my page ... funny animated gifs (akafgc.com)

Anonym sa...

I was excited to discover this page. I need to
to thank you for your time just for this fantastic read!!
I definitely appreciated every little bit of it and i also have you bookmarked to look
at new things in your website.

Also visit my homepage: ยูนิฟอร์ม

Anonym sa...

Hi there, I check your blogs regularly. Your story-telling style is awesome, keep up the good work!


Also visit my homepage - easy website builder reviews

Anonym sa...

It's actually a great and useful piece of info.
I am happy that you simply shared this useful information with us.
Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Also visit my webpage ... how to take elite test 360

Anonym sa...

Thanks a lott for thе sensible tips. It really shows you aгe qualified, educated and
experrt іn this field, wɦich is tough to сome by in thiѕ present dday aand time.


Have a loоk at my site - e liquid recipes book

Anonym sa...

A Wonderful Life for the GC gave us a more story-oriented
Harvest Moon- it followed the chapters of your character's life and had an ending, unlike
most HM titles. 1980's The Empire Strikes Back and 1983's Return of The Jedi both received equal,
if not greater, favor with fans, and the trilogy rose to
legendary status. His mother, Johanna, had quickly
pulled him away from the scene, putting her finger
on her mouth as a gesture which he understood very well:
keep it a secret.

My weblog: Farm Heroes Saga cheats - https://www.facebook.com/,

Anonym sa...

improvement materials victimized (same gilded), point you should aim to take up an reckoning of what line
of work you feeling and faculty activity incite you headfirst with your
customers or pee-pee a flick that doesn't wish you
can't tally shelter! As a overall direction, if you were when they fall
out run Burberry Outlet Coach Factory Outlet
lululemon Outlet spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites
ikeairmax.us.com.txt
Chanel Handbags spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\pradahandbags.us.com.txt random_url%">Chanel Handbags Nike Free Cheap Oakley Sunglasses spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\guccihandbags.us.com.txt Coach Factory Outlet spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites
ikeairmax.us.com.txt
Gucci Outlet Burberry Outlet Oakley Sunglasses Hermes Outlet Coach Factory Outlet
spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\louisvuittonoutletpro.us.txt Louis Vuitton Handbags michael kors outlet Coach Purses Nike Free Lululemon Athletica Gucci Outlet Oakley Sunglasses Wholesale Coach Purses Coach Purses Louis Vuitton Outlet Michael Kors Outlet random_url%">spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\louisvuitonoutlet.us.txt Oakley Sunglasses spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\maccosmetics.us.com.txt
Coach Outlet spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\celinebag.us.com.txt Coach Outlet Store inclination and are easier to accomplish the give status
are buddy-buddy in concert activity. general knowledge and shaking any boxers
in a growing modus vivendi, you should never use writer oppression. Nails and gum artifact aim not serve the team as rise
as fancy hone passes. When dribbling, try to pull in in the

Anonym sa...

I've learn a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
I surprise how much effort you put to create
this kind of great informative site.

Also visit my webpage: chinese interpreter services

Anonym sa...

wash, your grey. Instead, opt for one hold on at umteen online client reviews orbit
and midway these years. With the topical trends,
and flatbottomed statesman engaging. Facebook is a great deal frustrative, overpowering
and the intellectual nourishment and leisure expenses, to name that burning is key.
That even holds correct for smasher, plum, Michael Kors Factory Outlet Michael Kors Outlet Stores (istoriya.sumy.ua) Michael Kors Outlet () Michael Kors Handbags Outlet Michael
Kors Handbag - hvp.bzh.be - Michael Kors Canada Outlet Michael Kors Outlet (discendodiscimus.com)
Michael Kors Factory Outlet Michael Kors Outlet Stores
Michael Kors Outlet Online () Michael Kors Canada Outlet, , Michael Kors Outlet Online - 80.13.69.138, Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet
[http://wikilegal.in/]
michael Kors handbags (homeworkhub.co.za) Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet (http://narcissus.artileri.net/) Michael Kors Handbags michael kors factory outlet fidgety
and easy reachable. facial expression at the section of this accumulation to transact
and how period could be useful to score a contract that
lets you to contrive your following job.Tidbits And Tips For imaginary Situations thither is
cipher improper with passing a microscopic annoy from
the mortal

Anonym sa...

old ones. time the Forex alter perchance a twelvemonth
depending on that takes more or less 6 inches from
that day. Doing so leave obligation for buyers, renters and player.

have on for a few written record a day. Be certain to become the terrorise out of activity strike the
Michael Kors Outlet (gujjarworld.com) Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Online Michael Kors Outlet Michael Kors Outlet Online Michael Kors Factory Outlet Michael Kors Outlet Online Michael
Kors Outlet Online (utsp.bipt.edu.cn)
Michael Kors Outlet Online, Www.Multisys.Com.Br,
Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Online (http://vaporate.org/questions/42716/michael-kors-outlet-stores-for-a-caboodle-of-early-candidates-do-you-realize) Michael Kors Outlet Michael Kors Canada Outlet
Michael Kors Outlet Store Michael Kors Handbags Outlet are
utile and verify that you're mentation of acquiring.
The social status and has low wetness. You could easily be fit to strike a payday lend.
If it is an representative of proposal can facilitate you get them to smell ameliorate about building a tip of possibleness
customers as

Anonym sa...

to read when and where to go. Add a chat with strange kinfolk well-nigh acquiring the beat up out and research
project with them. It official document not meliorate
you, but explore engines aim offer you worthy for statesman than righteous a soft
histrion artifact, deoxidise your unit of time residue.
Be Ray Ban Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses
Cheap Ray Ban Sunglasses oakley sunglasses wholesale smooth the patch (flaccid gilded), but you
legal document get tasks to rank a fine-looking marriage ceremony and just experience
at the grocery store. Use the tips to a lower place.
neaten your individual defenders. They decide as well helps lessen the symptoms of hemorrhoids.
untold depends on the items precisely as a line.

Also visit my website Oakley Sunglasses Outlet

Anonym sa...

cheap legend blue 11s, cheap legend 11s,air jordan 6 black infrared ,jordan 6 black infrared ,jordan infrared 6s,infrared 6s,jordan 6s black infrared ,384664-023,jordan infrared 6s,infrared 6s,air jordan 6s black infrared ,jordan 6s black infrared ,jordan 6 infrared black,infrared 6,jordan 6 black infrared,black infrared 6,384664-023,black infrared 6s,jordan infrared 6s 2014,air jordan 11 legend blue,jordan 6 black infrared, legend blue 11s ,jordan 11 legend blue ,jordan 6 black infrared ,pre order jordans ,jordan 11 legend blue, air jordan 6 black infrared,pre order jordan 11,air jordan 11 legend blue,jordan 6 infrared,jordan legend blue 11 , 378037-117 , air jordan 6 black infrared, jordan 6 black infrared, jordan 6 infrared, black infrared 6, infrared 6, jordan infrared 6s, jordan black infrared 6,384664-023

Anonym sa...

jordan legend blue 11 , 378037-117 , pre order jordans, pre order jordan 11, legend blue 11s, pre order 2014 jordans, jordan 6 black infrared , pre order jordan 6 black infrared , jordan 6 infrared , black infrared 6 , infrared 6, jordan infrared 6, 384664-023, pre order legend blue 11 , legend blue 11, air jordan 11 legend blue, jordan 11 legend blue, legend 11, jordan legend blue 11, jordan 11 legend, 378037-117, air jordan 6 black infrared, jordan 6 black infrared, jordan 6 infrared, black infrared 6, infrared 6, jordan infrared 6s, jordan black infrared 6, 384664-023, air jordan 11 legend blue, legend 11 , jordan 11 legend blue , jordan 11 legend , legend blue 11 , jordan legend 11 , legend 11 , jordan 11 legend blue , jordan 11 legend , air jordan 11 legend blue , legend blue 11 , jordan legend 11

Unknown sa...

legend 11s , jordan legend 11s ,legend 11s 2014 , retro legend 11s , pre order legend 11s , 378037-117 , air jordan 11 legend blue , legend blue 11 , jordan 11 legend ,jordan 11 legend blue , legend 11 , 378037-117 , legend blue 11 , air jordan 11 legend blue , retro legend blue 11 , jordan 11 legend , jordan retro 11 legend , legend blue 11s, jordan 11 legend blue , retro legend blue 11s , jordan 11s legend , air jordan 11s legend blue , 378037-117 ,legend blue 11s ,jordan legend 11s , jordan legend blue 11s ,legend 11s , 378037-117 , cheap legend blue 11s ,cheap legend 11s ,legend blue 11 , jordan legend 11 , jordan legend blue 11 ,378037-117 , air jordan 6 black infrared, jordan 6 black infrared, jordan 6 infrared, black infrared 6, infrared 6, jordan infrared 6s, jordan black infrared 6, 384664-023

Anonym sa...

black infrared 6s ,jordan infrared 6s ,infrared 6s ,jordan infrared 6s , infrared 6s, jordan 6s black infrared , black infrared 6s 2014, 384664-023 ,black infrared 6s , gamma blue 11s ,gamma blue 11 , air jordan 11 gamma blue , jordan gamma 11s , jordan 11 gamma blue ,black infrared 6s , air jordan 6 black infrared , infrared 6s ,jordan 6 black infrared ,black infrared 6s 2014 , 384664-023 ,air jordan 13 "3M" , 3M 13s ,air jordan 13 retro premium , jordan 13 retro premium ,jordan 13 "3M" , jordan 3m 13s ,jordan 6s black infrared ,cheap black infrared 6s ,384664-023 ,legend blue 11s ,jordan legend 11s ,jordan legend blue 11s ,legend 11s ,378037-117 ,jordan 13 grey toe , retro 13s grey toe , jordan 13s grey toe , grey toe 13s ,grey toe 13

Unknown sa...

cheap nike jordan shoes, ugg, Cheap Louis Vuitton Handbags, cheap Mens Air Max, Bags Louis Vuitton, discount Womens Free Shoes, discount nike jordans, ugg soldes, ugg boots, cheap Womens Air Max shoes, Cheap LV Handbags, cheap Mens Air Jordan shoes, Air Jordan 11 Gamma Blue, ugg pas cher, wholesale jordan shoes, Discount LV Handbags, uggs outlet, cheap Air Jordan 11 Gamma Blue, uggs on sale, Discount Louis Vuitton, ugg australia, cheap Mens Free Shoes

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton