Sidor

2009/08/21

Integritet - vafan?

Det har varit ett oerhört tjatande om integritet senaste året. FRA, Pirate Bay och fan och hans moster. Även den som hyst ett visst intresse för frågorna (läs jag) har flera gånger fått utmattningssymptom och sura uppstötningar när allt ältats ett varv till. Nu har det nått en punkt där de som fortfarande orkar hålla på och tjata är foliehattarna och rättshaveristerna.
Och det är förbannat synd.

Nu sitter majoriteten av svenska folket framför TV4 och käkar chips och tycker att det är fucking dandy om någon tar itu med terroristerna, pedofilerna och de där jävla lallarna i Pirate Bay. Sätt upp en kamera. Läs min mail. Tryck upp en näve i arslet på mig när jag ska flyga till Thailand, bara jag får känna mig trygg.

Men hörni. Tror ni verkligen att det blir ordning och reda om en tjock polis, vars datorvana begränsas till att skriva i Word och googla på "porr" får läsa din mail? Exakt på vilket sätt skulle det göra vår tillvaro säkrare? Kan någon av er nämna ett tillfälle de senaste åren då svenskt polis- och rättsväsende visat sig på styva linan? Tvärtom är det ju en kavalkad i inkompetens och suspekta värderingar.

Inte ens USA, som hade hur mycket resurser som helst, och som kände till alla flygplanskaparna och deras kopplingar före 9/11, kunde avstyra terrordådet. Varför inte? För att de var inkompetenta och okunniga. Hur kan ni då tro att en genomsnittlig SÄPO-tomte ska kunna stoppa någon som är tillräckligt målmedveten?

Så vad ska vi göra då? Bara öppna upp och naivt gotta oss med fina principer? Visst inte, men vi ska fan inte lura oss att det blir bättre med en skitlösning. Vad sägs om att tänka klokt och tänka till och inte bara leta efter snabba kvällstidningslösningar. Säkerhetsåtgärder kan man alltid komma förbi. Lös de grundläggande problemen istället.

25 kommentarer:

jonna sa...

*stående ovationer och busvisslingar*

Burgschki sa...

Lyssnade på en skitintressant podcast från Vetandets Värld (P1) för en tid sedan.

Man kan inte kriga med terrorismen, det faller på sin egen orimlighet. En forskare som intervjuades menade att vi bör lära av evolutionen i syfte att öka säkerheten. Djur anpassar sina skyddsåtgärder beroende av hur fienderna ser ut.

De säkerhetskontroller vi har idag är statiska. Vi för in nya åtgärder såklart, men de är ändå statiska och varierar sig inte. Ett exempel togs upp där man hade en säkerhetskontroll för bilar, de kollade förarens papper samt bakluckan. De tittade aldrig i baksätet.

Det finns ju även bloggar som har som sport att flyga med vapenattrapper i handbagaget, vilket visar hur osäkert det egentligen är att flyga, trots alla nya regleringar.

Medelklassman sa...

Burgschki, jag tror också att det i längden är hopplöst att lösa säkerhetsproblem med murar, kontroller och så vidare. System kan man alltid lura.

Det som behövs är att komma tillrätta med motsättningen och konflikten i grunden. Lösa problemet. Få folk sams. Och det gör man inte med övervakning. Det kanske inte ens går att lösa, vad vet jag?

Ron Obvious sa...

Framför allt tycker jag att varenda debattör lyckats missa det uppenbara problemet med all den informationslagring som övervakningssamhället innebär, nämligen att det fortfarande kommer att skötas av människor. Vanligt folk som också dom är bakfulla, tillfälligt omdömeslösa eller bara allmänt likgiltiga på jobbet (Och fulla och kåta utanför det). Och att alla såna register just därför, alltid, läcker som såll. Oavsett hur mycket staten "har integriteten i åtanke".

Jag gillar inte det här. Alls.

Burgschki sa...

Det finns flera komplexa aspekter på detta. Vad kommer att hända med informationen som lagras (Vad kommer hända med all information Google haar om sina användare?).

Sen håller jag inte med gällande att få folk att bli sams. Så länge vi har ett sådant system vi har, kommer hot att finnas, i olika former. Just nu befinner vi oss i ett tillstånd där vi använder dessa hot som en förevändning att begränsa individers rättigheter.

Anonym sa...

Problemet är att svenskarna som lever nu aldrig blivit direkt rövknullade av sin egen stat och därför är lika blåögd som en 16årig flicka som tror att den 10 år äldre herren med backslick verkligen älskar henne bara hon särar på benen lite.

Medelklassman sa...

spiralblocket: Så poetiskt uttryckt av dig. Fin analogi.

Eller inte.

Anonym sa...

Tack! Jag började undra om det var jag, eller folk, som var galna. Plötsligt öser bloggare jag annars respekterar ur sig "rent-mjöl"-idiotier och lovar att det blir annat ljud i skällan när Stockholm blir utsatt för bombdåd. Utöver övriga, redan förtjänstfullt uttryckta orosmoment vill jag bara påpeka att jag bodde i Glasgow när incidenten med bilen som for rätt in på flygplatsen hände, och stod i begrepp att flytta till Kent när Londonbombningarna hände. Jag kan avslöja att varken Glasgowborna eller Londonborna hade annat ljud i skällan direkt efter incidenterna. Dagen efter sevenseven gick de delar av lokaltrafiken som gick att få att fungera, och tunnelbanor och bussar var lika fullsmäckta som vanligt. Det är när vi börjar kringskära våra liv och vår integritet som de verkligen har vunnit, resonerade folk jag pratade med. Visst är här redan så 1984 man bara kan önska sig, men till skillnad från svenskarna så välkomnar inte britterna detta med öppna armar och börjar yra om rentmjöl - de är tvärtom rätt pissed. Att de sen, liksom svenskarna, är experter på att knyta näven i byxfickan är en annan sak: de köper i alla fall inte lögnen, även om de känner sig inkapabla att stoppa utvecklingen. Ingen vill ha noggrannare säkerhetskontroller, för de _vet_ att de fyller i princip ingen funktion. Det enda du får är hobbyodlare med muslimska namn som får sitta häktade i evigheter pga innehav av konstgödning till sin kolonilott, och som sedan släpps helt utan misstanke efter att ha blivit malträterade ett tag. (Medan tidningarna "glömmer bort" att rapportera frikännandet)

För övrigt är jag övertygad om att tekniken kommer att missbrukas till stalking i mycket högre grad än den kommer att användas till något av det den tvingades igenom för. Jag har inga höga tankar om den sorts människor som dras till den sortens jobb.

//mvh Jessica - Leve Aspidistran!

SolSara sa...

http://www.folkvett.se/tidningenvarfor/2009/08/darfor-hatar-jag-integritet-fildelning-och-pirate-bay/comment-page-1/#comment-4884

Här har vi en som inte håller med. Tycker själv att din text är bra och stämmer på pricken.

Redaktionen Tidningen Varför sa...

Okej, jag vet att detta är lönlöst. Bumerangen "propaganda!!" är lika självklar som tvångsmässigt vädersnack i fikarummet efter semestern. Men här diskuteras iallafall möjligheten att FRA faktiskt har stoppat potentiella hot:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1482243.svd

Medelklassman sa...

Jessica - tack själv. Även jag blev jävligt besviken på Fettlana. Därav denna prettodrapa.

SolSara - ja jo, som sagt. Se ovan.

RTV: Tack för länken. Jag läste artikeln i SvD när den publicerades. Jag vill kommentera två saker. 1. Alla de där åtgärderna genomfördes med klassisk signalspaning via radiovågor. Jag undrar vilket värde man har av att kartlägga svenska medborgares kommunikation? 2. I mina ögon är det där fyra ganska marginella hot. Det är inte direkt en smutsig atombomb i Stockholms tunnelbana. Värdet av att Regeringen fick lite first-hand info i diplomatiska frågor överväger inte medborgarnas rätt att slippa känna sig övervakade.

Nuff said.

ullrika sa...

jag är inte lika insatt som du (antar jag) men hojtar ändå, huvud på spiken! dagsens politimän har för lite koll och för mycket knytnävar. eller är jag på hal is nu?

Anonym sa...

30+: Nej inte direkt, men varför skulle nåt så fult skrivas om till något vackert?

Fredrik sa...

Jag tror tillit är en bra grej. Att tro att människor är snälla istället för dumma. Naivt, men det gör livet lite lättare. Eftersom nästan alla är snälla.

Chipsätaren sa...

Nej 30+, jag håller tyvärr inte med dig. Nästan alla är snälla. Men de som inte är snälla tycker jag att polisen ska ha rätt att hålla koll på. Om det minskar min integritet i den mån att någon ev läser min ointressanta e-post , so be it.

Burgschki sa...

men Chipsätaren, om dessa åtgärder som sätts in för att kränka din och anadra snällas integritet inte hjälper och är felriktade, är det fortfarande okej då?

Burgschki sa...

för övrigt tycker jag att detta var en av de mest intressanta och givande bloggkommentarsdiskussion på länge.

Chipsätaren sa...

@Burgschki:
1. jag är övertygad om att åtgärderna inte sätts in för att kränka snälla personers integritet.
2. Polisen har säkert många brister, men jag ser inte varför man ska neka dem en viktig spaningskanal för det? Kan man inte försöka bli bättre samtidigt som man försöker bekämpa brottslighet?
3. Försöker verkligen förstå denna uppbragdhet och brösttoner och konspiratoriska tankegångar hos bloggare som i övrigt verkar rediga i tanken. :-)

Lucas sa...

Varför uppvisar inte staten lite konsekvent handlande genom att avskaffa brevhemligheten på vanlig post samtidigt?

Anonym sa...

Quality articles or reviews iis the mmain to be a focus for the visitors to pay
a quick visit the web site, that's wht this website is providing.


Here is my website: code free wifi gratuit (Http://www.dailymotion.com/)

Anonym sa...

Thanks ery interesting blog!

Alsso visit my blog panasonic

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton