Sidor

2009/08/25

Månadens chock


Jag satt häromdagen och läste barnbok för mina barn. Till min stora glädje läste jag en ny bok, för som alla föräldrar vet läser man inte ofta nya böcker eftersom barn älskar upprepning. De har inga problem att lyssna på samma bok upprepade gånger, ibland flera dagar i sträck. Och själv lär man sig att läsa orden och tänka på hela andra saker samtidigt. (Middag imorrn, ladda tvättmaskinen, ska det bli nåt vuxenkramande ikväll etc.) Den nya boken var Kärlekboken, av Pernilla Stalfelt.

En riktigt mysig bok, får jag säga. Den förklarar det här med kärlek på ett ganska avslappnat och trevligt sätt. Vad det finns för olika kärlek här i livet. Väldigt politiskt korrekt (which is good) med gayrelationer och hela alltihopa. Toppen! Och så vänder jag blad.

Sen kan pappan stoppa in snoppen i mammas snippa.

Jag känner hur allt blir svart. På ena sidan Kärlek kan vara pirr i magen. På andra sidan kuken i fittan. Alltså, jag är inte pryd. Vilket föregående mening kanske visade. Men när jag sitter med mina två barn hopkurade under var sin arm vill jag inte helt plötsligt börja snacka om vuxenkramande. Inte helt out of the blue.

Men läs då pappa, säger äldste sonen. Läs då. Han undrar varför pappa plötsligt bara säger eee hehehe och paniskt stirrar på Pernillas infantila illustrationer av en hårig snopp. Lääääs dåååå.

Då kommer min fru och kollar lite snabbt vad vi håller på med. Hon ser min blick, innehållet i boken och bara flinar brett. Ska du inte läsa då? Skadeglädjen lyser igenom. Det kunde lika gärna varit hon som satt här, med sexualupplysning i knät, lika välkommet som underlivsklåda.

Jag vet inte riktigt hur jag lyckas, men på något vis bläddrar jag framåt utan att mina barn sådär envist kräver att jag ska läsa varenda sida med en pedants noggrannhet. Svetten torkar in på min rygg och vi läser klart boken utan vidare incidenter. Barnen hoppar iväg och börjar lattja med lego. Själv tar jag diskret boken och gömmer den längst in i en garderob. Snoppen i snippan får vänta ett tag till. Typ 8-10 år eller nåt.

22 kommentarer:

Donny H sa...

Så när barnen blir tonåringar så tar du fram Kärlekboken när du ska förklara blommor och bin?

Articuno sa...

Äsch, fegis.

Jag har haft det där samtalet tre gånger. Fyra egentligen eftersom sonen inte fattade första gången och vi blev tvungna att ta om det. Inga konstigheter annars.

Donny H sa...

Eller förklara "kuken i fittan".

Donny H sa...

Jag gillar förövrigt att det här var "månadens chock". He he he.

Medelklassman sa...

Articuno. Hur GÖR man? Jag går under av något slags märklig puritansk genans.

Grovt Initiativ sa...

det är ju alltid bra att läsa boken själv en gång först. man vet aldrig vad för skit det står i barnböcker. fast jag tycker ändå du skulle härdat ut här.

pernilla stalfelt är för övrigt bäst i världen, jag har nästan alla hennes böcker. kan varmt rekommendera Dödenboken och Bajsboken i samma serie, samt även Lokvargen.

Anonym sa...

Haha! Roligast idag :o)

Articuno sa...

Jag tycker inte att det är särskilt svårt alls, man bara berättar hur det går till och så är det inte mer med det. Barnen tycker ju inte att det så märkvärdigt som vi nog gärna vill få det till. (Förutom min son då, som blev oerhört äcklad. "VA? Ska den in DÄR? Det tänker jag ALDRIG göra")

Tycker det var betydligt lättare att prata om såna här saker med de små barnen än var det var att prata om liknande (men ändå inte)frågor med tonåringen. Det var ju andra, mycket svårare, frågor.

Fredrik sa...

Vilken rysare. Min femåring fick den där boken i födelsedagspresent för ett par månader sen. Plötsligt en kväll fann jag mig själv i precis samma situation som du, när jag utan att tänka efter valde kärleksboken som gonattsaga.

Min ömma hustru reagerade ungefär som din. Och satt med och lyssnade.

Femåringen uttryckte mest äckel. Mina öron var röda.

Norr om redligheten sa...

Ja, dagens roligaste inlägg (och bästa twittertips, tack för det!). Själv insisterade jag på att låna "Filip frågar" på biblioteket vid sisådär 4 års ålder.
Boken är detaljerad sexualupplysning ur en 5-årings perspektiv, ett smakprov: "Vuxna ligger med varann ofta. Det kallas för att ha samlag, knulla och många andra namn. Vuxna gör det för att dom tycker om det och känner att dom behöver det för att bli glada."
Min annars oblyga mamma har berättat hur hon gömde boken - flera gånger eftersom jag letade rätt på den - för att slippa låna hem den.

Anonym sa...

Dagens roligaste! Och jag förstår verkligen din genans. MEN! Ett hett tips: tycker du att det är svårt NU -- tror du verkligen att det blir lättare om 8-10 år? Det bästa rådet jag någonsin fått var "sluta inte prata om sex för att ni får barn" och även om det inte är helt lätt att efterleva (det finns ju så mycket med sex som är svårt att förklara när de frågar) tror jag att om man klarar av att säga snoppen i snippan när de är fyra kan man prata kondom när de är fjorton.

Laila sa...

Vilket härligt inlägg! Igenkänningsfaktorn var hög! ;-)
Fast vi har försökt att vara väldigt öppen mot våran 7 åring. HAn frågar, vi svarar så gott vi kan. Annars kan man hitta hjälp på biblioteket.

Läs dom andra av hennes böcker. Storfavoriter här hemma! ;-)

Anonym sa...

Hahaha :) Sött.

Josefine sa...

hahahaha.... åh herre gud... någon skulle ha filmat... jag dör.. det här är något av det roligaste jag läst på länge!

Daniel sa...

Men snart e det ju ändå dags att förklara hur man sätter på en kondom på en kuk. Och du får ha dem att öva på en banan.

Det börjas dessutom så tidigt nuförtiden!

Anonym sa...

Ha ha där blev ni bitchslappade av pedagogikens nymodigheter:)

Kommer ihåg mitt "blommor o bin" snack - var väl i 15 - 16 års åldern. Morsan sätter sig vid köksbordet - tänder en röd prince och tar ett djupt bloss. Blåser ut röken och spänner ögonen i mig och säger - Du skall ha klart för dig att jag vill fan imig inte bli farmor än - Är det uppfattat! EOD!

Jag kan säga att Gunwald Larsson hade erkännt att om han gillade att gå klädd i damunderkläder så hade han sagt det om morsan varit förhörsledare.


/Wolfram O´boy

Anonym sa...

Ha ha där blev ni bitchslappade av pedagogikens nymodigheter:)

Kommer ihåg mitt "blommor o bin" snack - var väl i 15 - 16 års åldern. Morsan sätter sig vid köksbordet - tänder en röd prince och tar ett djupt bloss. Blåser ut röken och spänner ögonen i mig och säger - Du skall ha klart för dig att jag vill fan imig inte bli farmor än - Är det uppfattat! EOD!

Jag kan säga att Gunwald Larsson hade erkännt att om han gillade att gå klädd i damunderkläder så hade han sagt det om morsan varit förhörsledare.


/Wolfram O´boy

C sa...

Haha! Ljuvligt. Jag kan se dig där med röda kindens blossande värme. Men tiden är kommen, käre. När jag var sex var jag SJUKT fascinerad av Ida, Per och lilla Mumin - där det fanns en bild av vuxenkramande. Jag läste den om och om igen - i lönndom, såklart.

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton