Sidor

2009/08/04

Stockholm vs. Göteborg revisited

En lång och segdragen följetong, det är konflikten mellan rikets fina huvudstad och den över klipporna utsketna tätort som kallas Göteborg. Många hårda ord har fallit och här kommer några till.

Vi hade nämligen besök i förra veckan. Det var min frus kusin med sambo som var på semester i Stockholm. Båda bördiga från västkusten och boendes smack in da middle of downtown Gothenburg. Men trots detta lyte väldigt trevliga människor.

När vi så sitter där och sippar på lite trendigt rosévin på balkongen släpper kusinen en verbal bomb. "Stockholm - det är ändå för jävla trevligt." Min hjärna får en kortslutning och jag sätter nästan vinet i halsen. Vad sade han? "Det är liksom lite mysigare här. Lugnare stämning. Mer...mer proffsigt på något sätt." Jag stirrar på karln och försöker febrilt analysera om det är den notoriskt lömska Göteborgsironin som han sitter och häcklar oss med. Men nej. Han är allvarlig. "Mer proffsigt", undrar jag lite tveksamt?

Ja, men jo. Han tyckte faktiskt att han blivit lite mer professionellt och trevligt bemött i huvudstaden. I Göteborg, klagade han, ska det alltid vara så glimten-i-ögat, rappt-i-käften, svar-på-tal-hurtigt. Att bara servera en kopp kaffe med ett vänligt "varsågod", det går inte för sig. Helst ska man dra en vits och kommentera något om gästens utseende innan man slänger fram en kopp svart bryggkaffe för 28 kronor.

Vid det här laget satt jag och mös. Allt han sade bara lade sig som en varm filt om mina fördomar. Göteborgsbashing av en genuin göteborgare. Bättre än julafton. Bättre än sex.

34 kommentarer:

Polkadot:: sa...

Ohhh.
Vilka fina och klarsynta släktingar!

Anonym sa...

De kanske förbereder en flytt till Stockholm?

Tehataren sa...

Själv är jag från Malmö, bosatt i Stockholm sedan 6 år. Jag är skitnöjd. Jag är uppväxt i en miljö där man avskyr Stockholm och stockholmare. Med visst fog, eftersom de Stockholmare som märks utanför Stockholm är inflyttade östergötar och dalmasar, som lagt sig till med en stockholmsk dialekt och sedan bara skränar och skitar ner som måsar, men Stockholm, när man väl bor här, är inte dumt alls.

Om de bara kunde lära sig att snöröja cykelbanorna.

Hälsa dina släktingar så gott, och säg att de är i gott sällskap också!

mikebike sa...

Hahaha... Ja jag blir fan lika glad. Jag hatar "031-andan" med allt vad det innebär. Den där goa gubben existerar inte längre. inte på riktigt. De som fortfarandde lever ut sitt göteborgsarv som om vore hela livet en jävla pilsnerfilm är på utdöende. trots detta tar de ju fortfarande så stor plats att man nästan kräks.

själv har jag aldrig riktigt förstått den där påstådda fejden mellan gbg och sthlm. vad är grejen liksom? det är två olika städer en liten och en lite större. med det kommer både för och nackdelar åt båda håll.

Jag måste säga att jag blir lite fundersam kring kusinens uttalande. Han verkar ju vara av samma åsikt som mig och alla i min umgängeskrets. Ändå lyckas han inte värja sig. det är oproffsigt om något. Jag blir aldrig eller väldigt sällan bemött på det där goagöbbensättet. för jag har lärt mig vart det finns och går aldrig dit. om jag går till ett nytt kafe eller butik och personalen har den där gammelgöteborgarstilen så är det en signal till mig att gå för helvete aldrig hit igen. eftersom göteborg ändå är en stad med ganska många invånare i svenska mått så finns det ju ett utbud. man måste inte förnedra sig själv med att utstå det där. det är bara trögt.

jag hatar verkligen goa-gubben-göteborgaren. han hatar "stockholmare" och tycker att göteborg är paradiset. göteborgshumor är en smutsfläck, fanimej bland det mest fruktansvärda som finns. hate!! Men jag tycker att det är lika osexigt med stockholmare som dissar göteborg och framhåller huvudstadens förträfflighet in till döden. De som gör det är ju goa-göbben-göteborgare fast i stockholmstappning. Det finns såklart rätt mycket skit i stockholm också.

Jag har bekanta som älskar stockholm in till döden och som gärna skrävlar om hur myckeet mer fantastisk den staden är, hur de älskar city, hur bra det är att bo i sthlm, hur sofistikerade alla är i jämförelse med övriga invånare i landet hur mycket större osv... trots att de bor i ett sketet miljonprogram 40 minuter från city. Det är jättekul tycker jag.

anders sa...

Är du säker på att du inte var berusad och missuppfattade alltihopa?

Tehataren sa...

Och glöm inte att Stockholm också är en liten skitstad. Stora städer har absolut minst fem miljoner invånare.

Fast det är rätt trevligt här ändå.

David sa...

Jag tycker alltid att hela den där fejden känns ganska enkelriktad. Göteborgare ska alltid påpeka att de tycker illa om Stockholmare. Medan jag får känslan att Stockholmare inte bryr sig mer om Göteborgare än om, säg, Köpenhamnsbor.

emster sa...

Mikebike sa det. Kan bara hålla med. Det är jobbigt med människor som måste gilla staden de kommer ifrån så där överdrivet mkt. Sen spelar det ingen roll om de kommer från Gbg, Sthlm eller ngn annan stad.

Anna Nio sa...

Alla städer har sina plus och minus, liksom människor, plagg, maträtter, you name it. Det finns inget Utopia, just get with the program, peaps. Själv har jag bott i småstad, glesbygdsstad, mellanstad, storstad, sommarstad, huvudstad, kuststad, utlandsstad, ö-stad och landsortsby. Alla har de sina fläckar, vissa mer så än andra. Och jag har ännu inte hittat nåt som känns som en hemstad, tyvärr.

Go gôbbe från Götet sa...

Din frus kusins sambo, är han månne född i Varberg eller Uddevalla? Han kan inte vara en riktig Göteborgare!

Stockholm, Göteborg, Malmö, Haparanda eller Utansjö - I couldn't care less för övrigt. Det finns säkert generaliserande invånare i snart sagt varje by i landet.

Nog för att jag é go' men så j-a go' é jag inte, att jag skulle spy galla över någon annan svensk ort eller kommun för att hävda min egen eller min hemkommuns förträfflighet . . . då föredrar jag faktiskt sex.

Anonym sa...

Jag har bott lite varstans och även om Chav-stänkt Rövhåla i Kent har sina sidor också så trivs jag ändå bättre här än jag gjorde i Göteborg. Det enda ställe i Sverige jag upplevt där lokaltrafiken bedrivs lika illa som i England.

Själv trivdes jag som bäst i Uppsala - men det gör man väl som student. Det vore nog as att försöka framleva sitt Svenssonliv där och försöka engagera sig i Friday-mys medan man blänger avundsjukt på de där långhåriga sakerna som åker barnvagnsflotte nerför Fyris och tutar i tromboner.

Till och med Gävle var bättre än Göteborg. Trots att jag hade halsfluss oavbrutet hela tiden jag bodde där.

mvh
Jessica - uppväxt trettio meter från en kohage.

Göran sa...

Jävla förrädare!

Daniel sa...

Kanske de vill bli kända å springa på stureplan?? Du vet, innerst inne.

Anonym sa...

Jag tycker det lite gulligt och lite lagom lantligt att kivas om vilken
by som är bäst i sverige.
samson

Anonym sa...

kampen mellan götet o stockholm....

Ser en hord orchliknande partillejonnys som springer vrålande mot förskansade metrosexuella rödloafers klädda snart medverkande i lyxfällan stekare...

Känns skönt att sitta på landsortsbänken och betrakta från avstånd:)

Wolfram O´boy

Plastfarfar sa...

Jag kallar Göteborg för 'reservnorge' i Göteborgares sällskap när jag får tillfälle. Den goa göteborgsandan blir bortblåst.

ullrika sa...

ehum.. det där säger en del om ditt sexliv...

:D

Medelklassman sa...

ullisen: Jag har ett fantastiskt sexliv, vilket i sin tur säger hur mysigt jag tyckte att det var med lite gbg-kritik.

Donny H sa...

Haha, Reserv-Norge.

ullrika sa...

det var precis så jag menade!

:)

(vilket du säkert förstår bar våldsamt emot för en västkusting...)

Lucas sa...

Du måste ha missuppfattat, dina släktingar är uppenbarligen från Borås. Ett säkert tecken är om de äter langos, det är bara Boråsare som äter langos...

Anonym sa...

Stockholm = Gröna Jägaren.
Jääla fiint serru.

/Weiron.

Anonym sa...

Nä men va e det här för exter? Alla i Stockholm måste alltid va så tykna mot oss götar. De e la skitigt att behöva. Tycker ni ej att det e la änna konstigt?

Men ååh, vad jag måste säga att goa götet e mkt bättre än Stockholmare...som alltid måste åpa. Jag va i Stockholm förra sommarn och jag måste säga att Göteborg slår Stockholm på alla sätt. Måste stockholmarna vara så tetiga, tykna och tjotta med oss? (att säga att vi götar e lantisar bevisar ju en del, va?)

Stockholmare e la en väldans klump med tjommar! Och väldigt feppliga oxå... Det måste la ni medge? Stockholm e oxå väldigt brötigt och knöar alla hela tiden. Man måste inte bäsa på hela tiden...man kan la ta det lugn ibland? Chilla runt istället?

Jösses!

Samtidigt vill jag påminna er en sak. Det finns nåt som heter Sveriges baksida (öst-sidan) och Sveriges framsida (väst-sidan). Det måste la betyda nåt va? =P

Medan jag nu tar mig en smeka, så kan la ni tänka er lite för va?

Och stockholm. Kan ni gö oss alla en tjänst lägga av o skångra skit överallt va? Det börjar bli tröttsamt, måste jag säga. Ingen fan bryr sig...

De va la allt...

Anonym sa...

Ni e ju för kassa ni 08:or. Vad har stockholm som inte göteborg har. kungafamiljen eller e det ni gillar så mycket med stockholm eller grönalund kanske. Ni e ju änna för goa

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton

chenlina sa...

chenlina20160323
michael kors outlet online sale
concord 11
air max 90
moncler coats
michael kors bags
canada goose outlet
louis vuitton bags
oakley vault
oakley sunglasses
jordan 3s
marc jacobs handbags
hollister kids
louis vuitton outlet onlne
michael kors outlet
coach outlet online
christian louboutin outlet
jordan 3 white cenment
gucci handbags
ugg on sale
canada goose sale
christian louboutin
louis vuitton outlet
jordan retro 11
air jordan 8
coach outlet
oakley sunglasses wholesale
ugg boots
ray ban sunglasses
coach outlet store online
fitflop shoes
kate spade handbags
abercrombie & fitch
coach outlet
oakley outlet
coach outlet
nike roshe run women
michael kors outlet store
jordan concords
ray ban sunglasses outlet
michael kors outlet
as

Unknown sa...

4.29lllllyuanbengals jersey
carolina jerseys
detroit lions jerseys
buffalo bills jerseys
tennessee titans jersey
cleveland browns jerseys
houston texans jerseys
san diego chargers jerseys
jacksonville jaguars jersey
lions jerseys
bills jerseys
titans jersey
browns jerseys
texans jerseys
chargers jerseys
jaguars jersey
detroit lions jersey
buffalo bills jersey
tennessee titans jerseys
cleveland browns jersey

Unknown sa...

20160516meiqing
cheap oakley sunglasses
armani watches
canada goose outlet
louboutin pas cher
lacoste shoes
bottega veneta handbags
ralph lauren outlet
cheap jerseys wholesale
jordan shoes
adidas superstars
yeezy boost 350
nike air max
ugg sale
michael kors outlet online
true religion
cheap jordans
michael kors outlet clearance
nike cortez
oakley sunglasses
versace sunglasses
asics shoes
gucci handbags
lululemon sale
michael kors bags
gucci borse
ray ban outlet
fitflops clearance
fitflop uk
hermes belt
ray ban sunglasses
discount nike shoes
cartier love bracelet
yeezy boost 350 black
adidas nmd
louis vuitton outlet
ecco shoes
bottega veneta outlet

chenzhen sa...

hollister clothing
supra store
pandora jewelry outlet
discount nike air max
polo ralph lauren
nike roshe run
kobe 11
ralph lauren
sac longchamp
pandora charms
true religion jeans
coach outlet store
oakley sunglasses uk
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach factory outlet online
reebok shoes
gucci borse
adidas trainers
rolex replica watches
oakley vault sunglasses
ray bans
coach factory outlet online
adidas nmd runner
christian louboutin shoes
abercrombie & fitch
michael kors canada
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
birkenstock uk
cartier love ring
converse outlet
air jordan shoes
stephen curry basketball shoes
reebok outlet store
adidas pure boost black
ugg boots
north face uk
chenzhen2016624

Unknown sa...

oakley sunglasses
ugg boots
louis vuitton outlet
ugg outlet
michael kors handbags on sale
louis vuitton outlet
tiffany and co jewelry
michael kors uk
prada sneakers
cheap jordan shoes
calvin klein underwear
mulberry handbags
louis vuitton bags cheap
nhl jerseys
nike air max 90
ferragamo shoes
ugg boots
the north face jackets
kate spade handbags
prada outlet
ugg boots
beats headphones
cheap nhl jerseys
christian louboutin shoes
nike roshe run shoes
adidas shoes
hollister
ugg outlet
louis vuitton
prada outlet online
ugg boots
ugg outlet
ugg australia
michael kors outlet online
ugg boots
czq20160823

chenlina sa...

mont blanc outlet
cheap oakley sunglasses
true religion
nike outlet store
kate spade outlet online
kate spade outlet online store
mcm outlet
polo outlet
christian louboutin outlet
nike shoes outlet
20170602wanglili