Sidor

2009/09/15

Affärsidé - benchmarking

Igår när jag skulle somna kom jag på en affärsidé. Jag reflekterade nämligen över det faktum att en del slipade killar och tjejer lyckas blåsa av folk med pengar deras inte så surt förvärvade slantar. Det jag pratar om är lyxkonsumtionen. Folk med svinigt mycket pengar gillar att göra av med svinigt mycket pengar - för att visa att de har svinigt mycket pengar.

Således finns det en marknad för produkter som är generiskt lika andra, men de kostar 5, 10 eller 100 gånger mer. Kläder, bilar eller sprit. Mitt favoritexempel är vodka, som några smarta as paketerat i något slags lyxversion och kränger för flera tusen kronor flaskan. Grundprodukten är fortfarande vodka, som man kan bränna fram till en kostnad av några kronor litern (om ens det). Designa en schysst flaska och sälj den exklusivt bara på de svinrikas lekplatser så är man hemma sen.

Så jag låg och funderade på om det gick att göra samma sak. Visst gör det det. Jag ska sälja vatten. Vanligt jävla vatten. Ingen kolsyra alls. Ingen smak. Bara plain old kranvatten. Still drink. Men, självklart med en paketering och en marknadsföring som riktigt osar skitnödig exklusivitet. Handblåst glas, numrerade flaskor, minimalism och det viktigaste av allt: 30 euro för 25 cl.

Eller är det gjort redan? Jag rör mig ju inte riktigt i de kretsarna...

-----------------

Uppdatering: Självklart var det redan gjort. www.blingh2o.com. Tack Malin för informationen. Men, då uppstår frågan - är marknaden mättad? Det där ser lite amerikanskt noveau riche-tacky ut. Jag såg framför mig en exklusiv europeisk/asiatisk publik med lite mer förfinad smak.

18 kommentarer:

Markus sa...

http://abcnews.go.com/2020/Health/story?id=728070&page=1

Burgschki sa...

fläskkonsumtion är otroligt äcklig.

tänker osökt på fijivatten..

Tehataren sa...

Idén är såklart brilliant, men den förutsätter att du tar i så du nästan skiter ner dig, om du ska göra skitnödiga produkter.

Det fattas en nolla i ditt budgeterade pris.

Anna Nio sa...

Jag är helt klart på din sida, om marknaden inte finns: skapa den! De skitrika måste ju kunna kasta sina dollarbuntar nånstans!

Jag vet inte hur många gånger jag försökt argumentera ned folk som envisas med att köpa t.ex. jeans för 1500-2000 kronor paret (nu snackar vi alltså vanlig medelklass här, som bara får för sig att dyrare är bättre), med den i mina ögon ofelbara logiken att en bomullstråd är en bomullstråd. Den bara bli så bra som den kan bli. Och den kan aldrig bli så bra att den är värd 2000 kronor. Det finns alltid ett tak på kvalitet, när det bara inte kan bli bättre. Hittills är det bara människor som redan håller med mig i sak som förstår. De andra vill inte lyssna, de vill tro att dyrt = bra. Fyfan vilket skitsnack. Billigast är inte alltid bäst, snarare tvärtom, men som sagt, det finns alltid en gräns och det gäller bara att ha ett hum om var den ligger. Och hålla sig under den.

Sälj du ditt vatten, glöm inte att blanda i guldstoft eller kristaller också!

Polkadot:: sa...

30+: Go! (Förslag: Ta 300 - 700 euro istället. Det är nämligen främst de som vill SE UT som om de har svinigt mycket pengar som kommer köpa vattnet. Och de kommer köpa en flaska och fylla på...)

Anna Nio: Man ska såklart inte köpa dyrt bara för att det är dyrt, man ska göra medvetna köp. Men gör man ett medvetet köp, så blir det dock vanligtvis dyrare kläder. För en bomullstråd är inte alltid bara en bomullstråd. Det är en väsentlig skillnad mellan bomullstrådarna, både ekologiskt, socialt och kvalitetsmässigt.

Malin sa...

Tyvärr är det redan gjort och blev någon slags succé. Paris Hilton syntes ju med Bling H2O rätt mycket för några år sedan. Såg en flaska i Paris på Le Bon Marchés exklusiva mataffär - typ 30 euros för en liten flaska. Men då ingick swarovskikristallerna på flaskan...

http://www.blingh2o.com/

Tehataren sa...

Anna Nio, du glömmer de aspekter som inte är kopplade till slitstyrkan i jeansen. Visst är det skillnad på bomull och bomull, men man kan starkt ifrågasätta om det är motiverat med 2000 spänn för ett par jeans ur ren kvalitetsaspekt.

Däremot kan de ju finnas andra syften med kläder än att dölja kroppen, och då kan rätt logga vara värd mycket pengar. Många av de andra syftena kan man dock hävda är dumheter. Men de är ju också precis vad som kommer att göra vår vän Bloggaren här, rik på vanligt vatten. För med vatten når man den gränsen rätt tidigt. Några kronor litern, max.

Articuno sa...

Säg att vattnet har särskilda egenskaper också. Typ heligt eller helande.

Eller är det också redan gjort?

Anna Nio sa...

TheWoodFairy: Jag gav ett förenklat och nedbantat argument för att poängtera min sak, kanske det inte framgick tillräckligt tydligt då. :)
Men jag pratar givetvis inte om ekologiska kläder, eller dito bomullstrådar, det anser jag vara ett helt annat kapitel av kostnader. Inte heller påstår jag att det inte finns kvalitetsskillnader, men det finns ALLTID ett tak för hur hög kvalitet en råvara kan uppbåda. No way att råvaran i sig är så bra att den är värd två loppor, det är allt man klär upp råvaran med som trissar upp priset. Men att det är skillnad på 1500-kronorsjeans och 200-kronorsbrallor betvivlar jag inte en sekund. Jag tycker bara att jeansen är tillräckligt bra när de kostar 800 (summorna är tagna ur luften btw, men bara för att illustrera ett exempel), och blir inte bättre rent kvalitetsmässigt för att man smäckar på glitter, brodyrer, slitningar, eller vad de nu hittar på. Fram för allt blir de inte bättre i kvalitén då de automatiskt kan kosta mer för att de bär ett särskilt namn. Och det är det jag vill ha sagt. :)

Tehataren: Det är precis de dumheterna jag vill få folk att förstå, men de vänder sig blint bort och vill inte höra på. Under tiden blir nån modemässig stormogul rik på att han skapat en hausse kring sitt varumärke. Äckligt.

Tehataren sa...

Japp, Anna Nio. Jag förstår dig precis. Och du har rätt och de andra har fel, men nu är världen en gång för alla full av puckon och du kan inte göra mycket åt det. Se det som så att deras 2000 spänn för ett par jeans, är 400 spänn moms och sedan är det en massa skatt på det, och de pengarna går till skola och vård och poliser och, i viss mån, till mental vård åt puckona som borde lyssnat på dig från början.

Slick sa...

Jag såg ett avsnitt av Penn & Tellers Bullshit för några år sen där de testade just vatten-på-flaska-branschen. De visade upp något hyfsat välkänt märke, typ Mountain Dew, och på flaskans finstilta stod, i klartext:
"Bottled from tap in New Jersey". Kranvatten från USAs soplagringsstat. Som köps av konsumenter i mycket renare Colorado. Smart.

Anonym sa...

På Harrod's nyligen snavade jag över en flaska designad som en potion flaska i ett SEGA spel som utlovade "oxygenerat" vatten.

Jag menar - hur ger man vatten mer syre? Lägger till en syremolekyl?

Jag är hyggligt säker på att en extra molekyl syre gör det hela till väteperoxid, och det vill i alla fall inte jag dricka.

Eller ska de extra syremolekylerna liksom tränga sig in emellan vattenmolekylerna på nåt vis, som när man syresätter ett akvarium? Vad är isåfall poängen med det - det finns gott om syre i luften vi andas till skillnad från i ett oskött akvarium.

//Jessica - förvirrad kemi-dropout.

Sovjet sa...

Japan estetik
http://www.finejapon.com/

emster sa...

Jag är tveksam till idén.

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton