Sidor

2009/10/14

Lallarnas högborg


Svenska Dagbladets undersökning av vad politikerna i försvarsutskottet kan om den nyss genomklubbade FRA-lagen visar att bara 6 av 16 har bra koll på basala fakta om vad lagen innebär. Fyra hade 5 rätt av 5. Två hade 4 rätt av 5. Övriga hade bara ett eller två rätt eller ville inte svara.

Alltså vad är det frågan om? Det här är alltså försvarsutskottet. Den instans i riksdagen som är ansvarig för att bereda ärendet. Det är ju lallande på en nivå som är på gränsen till efterblivet. Och det utan att kunna skylla på psykiskt handikapp.

Lagen är komplicerad, säger tydligen vissa som en förklaring. Men att inte kunna besvara fem oerhört elementära frågor är skandal. Är man inte ens påläst i de frågor man ansvarar för så är det något som är åt helvete.

Mitt förtroende för riksdagspolitikerna var redan lågt, men nu är vi nere på nivåer där jag allvarligt ifrågasätter riksdagens existens. Som det ser ut nu är riksdagen bara ett rundningsmärke för de politiska partiernas agendor. All politik formuleras och tänks igenom i de politiska partiernas beslutande organ. Sen kohandlar man med sina allianspartier. Och så säger man åt sitt röstboskap i riksdagen vad de ska trycka på för knapp.

Under tiden som det pågår sitter alltså ledamöterna på sina rum och skriver ihop mer eller mindre vansinniga motioner, som i en del fall inte tar hänsyn till basala principer inom ekonomi, juridik eller samhällsbyggande överhuvudtaget. Som tur är visar ny statistik att över 95 procent av alla dessa motioner förkastas ganska snabbt. (Byt namn på Arlanda flygplats, gör kungen till statschef, för att nämna ett par som jag kommer på ur minnet.)

Vi underhåller alltså 349 lallare med drygt 50 000 kronor i månaden för att de ska göra som partiet säger. Och för den summan orkar de inte ens göra läxan och sätta sig in i frågorna.

Lägg ner. Skäms. Gå till arbetsförmedlingen. I den ordningen.


16 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bara att instämma.
Riksdagen, och den borgeliga s.k. "demokratin" har blivit en reaktionär kraft, folkfiender.
Det har hänt så många gånger förr i historien, att föråldrade regimer bara tillägnat sig ny teknik, och använt den i repressivt syfte. Dom regimerna har aldrig framstått som speciellt smarta, och har ställt till ett oerhört lidande för befolkningen.

Polkadot:: sa...

Sluta berätta sånt!

Jag försöker låtsas som om politikerna vet mer än mig och kan allt och gör saker för mitt bästa.

Sådana här sanninger orsakar att jag ligger vaken om nätterna och skräckslaget stirrar upp i taket, i väntan på att det ska falla ner över mig och världen ska fara åt helvete. Jag som människa mår bättre av att inte känna till min egen undergång.

Tehataren sa...

Och bland det allra värsta är att nästan alla realistiska alternativ är sämre.

Det vi har suger, men bättre än såhär blir det fan inte!

Patrik sa...

Bättre blir det inte? Jag bodde ett antal år i Schweiz och enligt min mening borde vi byta till regional, decentraliserad direktdemokrati i morrn. Levande, engagerande och dynamisk politisk process där folk är genuint inblandade. Mycket bättre än den trötta versionen av parlamentarism vi har i Sverige just nu.

Dessutom är väl kungen redan statschef enligt regeringsformen, eller tar jag fel? ;)

/Patrik

Medelklassman sa...

Patrik, ja självklart är Kungen statschef, men det motionen gick ut på var att han skulle be valsegraren att tillsätta regering, istället för att det är Riksdagens talman som gör det, som idag.

Alltså är det något att motionera om?

Patrik sa...

Självklart inte! Är man så inavlat reaktionär att man vill ge kungen mer makt borde man hålla sig för god för att sitta i riksdagen nu när överhuset är avskaffat. /P

Tehataren sa...

Även den Schweiziska versionen lämnar rätt mycket övrigt att önska på en hel rad punkter.

Det är inte självklart att ett större folkligt engagemang är av godo. Vad är det som säger att inte Mannen På Gatan är om möjligt ännu dummare än våra parlamentariker?

Medelklassman sa...

Tehataren: Jag tror lite av problemet med vårt parlament är att det innehåller för många av "männen (och kvinnorna som tur är) på gatan". Vi behöver politiker som är mer intellektuella, anser jag.

Hur många av dem har egentligen en högskoleexamen? Min fördom är att det är under riksgenomsnittet, men jag ska genast googla på det.

Mr Outlaw sa...

Stopp & belägg. Du menar inte att denna samtyckande (enligt min mening) individ (du) har överlevt 40 (snart) år...varav en dominerande del arbetsrelaterade perioder underställd samhällets tjänst och inte fattat detta FÖRRÄN nu????!!
Vem har fört dig bakom ljuset?
Nu tappar jag snart tron på mänskligheten.
<3

Tehataren sa...

Problemet är ett, som Douglas Adams formulerade som
"Anyone who is willing to do the job, should on no account be aloud to do so!"

Nog är det väl så att merparten av våra parlementariker
1. Saknar utbildning i ganska stor utsträckning och
2. Är proffspolitiker som aldrig sett annat än politiken. Ungefär som professorer som uttalar sig om teorier som är fin, men inte tillämpliga på ett samhälle de aldrig sett.

Nä, fram för en kombination av utbildning, bildning och erfarenhet.

Kanske vi skulle kunna införa lite baskrav? Vi kan lätt låta oss inspireras av Kulturella stordåd som Starship Troopers - Medborgarskap får du först när du gjort din militärtjänst, och ett minikrav på fyra års avslutade och godkända högskolestudier känns väl inte orimligt?

Och ja, du har nog rätt. Mannen på gatan är nog överrepresenterad, men de som är brighta nog att göra jobbet bra inser att de verkligen inte vill.

Torsten sa...

Tehataren: "och ett minikrav på fyra års avslutade och godkända högskolestudier känns väl inte orimligt?"

Tehataren, du skojar hoppas jag?

Om man googlar lite så ser man att ungefär 30% av sveriges befolkning mellan 25-64 år har en högskole- eller universitetsutbildning. Det kanske skulle kunna bli lite snedfördelat med det urvalet? Inte riktigt representativt för befolkningen?

Och fyra år? Tog du den siffran ur luften, eller råkar det vara så länge du har läst på universitetet? Jag tror nog att man kan ha gott omdöme även om man inte har läst på högskolan.

För övrigt; Om man nu tycker att utbildningsnivån är den viktigaste faktorn så ska man rösta på kandidater som har en hög utbildningsnivå.

30+, letade du aktivt upp och kryssade en intellektuell kandidat när du röstade sist?

Medelklassman sa...

Torsten, ja faktiskt. I senaste EU-valet personröstade jag på en ung kvinna som jag vet har en intellektuell kapacitet, men framför allt ett jävla driv.

Sen håller jag med dig om att högskolestudier inte är en garanti för någonting. Men det vore i alla fall önskvärt att ledamöterna hade basala kunskaper om landets lagar och förordningar. Ännu mer önskvärt vore att de var det kontrollorgan som det är tänkt och inte bara en röstningsverkstad.

oakleyses sa...

michael kors outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren, christian louboutin, michael kors outlet, prada handbags, coach purses, chanel handbags, michael kors outlet, burberry outlet, kate spade handbags, true religion jeans, louboutin shoes, longchamp handbags, longchamp handbags, oakley sunglasses, air max, michael kors outlet, michael kors outlet, oakley sunglasses cheap, louboutin outlet, coach factory outlet, coach outlet, jordan shoes, ray ban sunglasses, true religion outlet, longchamp outlet, coach outlet store online, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, prada outlet, rolex watches, true religion jeans, burberry outlet, louboutin, tiffany and co, air max, nike shoes, tory burch outlet, kate spade outlet, nike free, ray ban sunglasses, michael kors outlet online sale, gucci outlet

oakleyses sa...

hollister, nike tn, air jordan, sac longchamp pas cher, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, nike huaraches, air max pas cher, nike free, oakley pas cher, true religion outlet, michael kors uk, hogan outlet, lululemon outlet online, north face, nike air max, mulberry, ray ban sunglasses, polo lacoste, michael kors pas cher, ray ban pas cher, north face, sac burberry, air max, hollister, new balance pas cher, longchamp, louboutin, nike roshe, nike blazer, nike roshe run pas cher, nike free pas cher, nike trainers, ralph lauren, polo ralph lauren, abercrombie and fitch, air max, timberland, nike air force, longchamp, sac hermes, sac guess, converse pas cher

oakleyses sa...

hollister, celine handbags, soccer jerseys, reebok outlet, herve leger, air max, air max, ralph lauren, birkin bag, north face outlet, mcm handbags, jimmy choo outlet, p90x, wedding dresses, asics running shoes, babyliss pro, beats by dre, hollister clothing store, iphone cases, giuseppe zanotti, bottega veneta, baseball bats, chi flat iron, north face jackets, timberland boots, louboutin, abercrombie, mont blanc, mac cosmetics, vans, nike roshe run, vans shoes, insanity workout, new balance shoes, abercrombie and fitch, ferragamo shoes, oakley, ghd, lululemon outlet, valentino shoes, instyler, soccer shoes, nfl jerseys, converse

oakleyses sa...

louis vuitton handbags, hollister, ugg outlet, ugg pas cher, marc jacobs, sac lancel, gucci, pandora charms, links of london, uggs, supra shoes, sac louis vuitton, ray ban, ugg, sac louis vuitton, cheap uggs, louis vuitton outlet stores, coach outlet store online, louis vuitton, karen millen, ugg, rolex watches, louis vuitton outlet, montre homme, thomas sabo, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora jewelry, doke gabbana, ugg boots clearance, swarovski crystal, ugg, wedding dresses, converse shoes, louis vuitton uk, uggs outlet, swarovski, juicy couture, ugg boots, toms shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton