Sidor

2009/11/27

Ett inlägg om och med listor

Alexander Bard var i blåsväder för många år sedan då det kom fram att han hade en e-postlista (hej 90-talet) där bara de som han gillade fick vara med. Oh, the horror! E-postlistan hette provocerande nog Elit och hade som syfte att folk som "var något" kunde sitta och skvallra konfidentiellt med varandra. Listan finns förmodligen fortfarande kvar, även om Alexander nu också har en annan lista som heter Liberati och som gör samma sak, med skillnaden att man måste vara folkpartist för att få vara med.

Världens längsta ingress och långsökta koppling till min egen lista. Som är så långt från elit man kan komma. Min lista handlar mer om svenska kulturpersonligheter jag inte står ut med. Inte som personer och inte det de gör. Senaste tilläggen i rött.

 • Helena Bergström
 • Lasse Åberg
 • Robert Broberg
 • Ulf Lundell (eller ogillar är ett för starkt ord, aktivt ointresse från min sida är nog mer korrekt)
 • Jan Guillou
 • Herman Lindqvist
 • Liza Marklund
 • Alla på TV4 (Ja, alla!)
 • Per Gessle
 • Niklas Strömstedt
 • Familjen Wahlgren
 • Kjell Sundvall
 • Lena Endre
 • Richard Hobert
 • Johan Stael von Holstein
 • Linda Skugge

Listan kompletteras fortlöpande. Om ni vill ha motiveringar på ovanstående kan jag lägga ut texten i senare inlägg.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja ha en motivering till varför Jan Guilliou står på listan. Alla hatar honom utom jag, och jag förstår faktiskt inte varför.

Visst, han tycker att han har rätt jämt, men det tycker ju alla om sig själva. Han är bara öppen med det.

De övriga på listan behöver ingen motivering för min del, jag instämmer till fullo.

Maja sa...

Ingressen hör inte riktigt ihop med brödtexten.
Men vad gör det när sensmoralen är så bra! En kompis till mig kom på den ultimata tortyrmetoden en gång, nämligen att sy in Colin Nutley inuti Helena Bergström (man delar henne i tu innan). Haha!

Maja sa...

Förresten noterar jag att de flesta på din lista är 80-talspersoner, dvs såna som hade sin höjdpunkt under 80-talet eller iallafall var framträdande i svenskt kulturliv då.

Donny H sa...

Jag kräfva ingen motivering. Jag har tagit listan till mig.

Polkadot:: sa...

Anonym: Jag gillar också Jan Guillou, då vi är två.

Däremot behöver jag ingen motivering. Trettioplus och har fel och jag har rätt.

Ron Obvious sa...

Jag gillade Guillou tills han började uttala sig om internet. Nu gillar jag inte Guillou längre. Nu står han på min lista över kulturpersoner vars ekonomi jag vägrar att bidra till.

Anonym sa...

Guilliou har rätt. Internet är dumt. Han och jag och thewoodfairy har rätt.

Anonym sa...

Utöver Helena Bergström och Lasse Åberg som jag har svårt att uppamma någon specifik åsikt om, så har du faktiskt listat, i ingen särskild ordning, den översta halvan av top tio på min personliga lista.

Lustigt nog är det tämligen oförarglige Robert Broberg som jag ogillar mest av de här listade. Man skulle tro att en pösmunk som Guillou eller en så kallad journalist, vars inställning till research är "saker som hänt i mitt huvud är likvärdiga saker som hänt i verkligheten" och vars prosa påminner om de sämre bidragen i Mitt Livs Novell borde upplevas som värre, men det är en helt normal reaktion hävdar forskare som nyligen kommit fram till att en dålig tragedi eller äventyrshistoria lämnar publiken oberörd, medan inget gör folk så arga som att bli utsatt för misslyckad komedi. Även väluppfostrade människor som inte visar något utåt visar tydlig aktivitet i de delar av hjärnan som aktiveras när vi är arga, när de utsätts för humorförsök som faller platt. Och Broberg. Han är bara inte rolig.

Jag misstänker att folk som gillar honom gillar Lena Linderholmkonst och Laura Ashleyklänningar också. Och hairplugs.

För övrigt gör ju den urbana myten gällande att Guillou ska ha drygat ut kassan med att bidra till Mitt Livs Novell under sina oanställningsbara år. Jag tror knappast det är sant, men jag önskar att det vore det - jag vill så gärna att han ska ha "När Jag Kysste Magistern" på sitt CV.

mvh
Jessica -

You think you a hater, that your ire is steep.
But the list in my head rolls eight million deep.

There's the pestilential nuisences
who play their phones out loud.
I've got them on the list.
I've got them on the list.

The antivaxxing idiot who's ignorant - and proud.
They never would be missed.
They never would be missed.

The barely known aquaintances who spam your Facebook page.
And the wrinkled sods around you who refuse to dress their age.
And that singular anomaly the "documentary novelist"

I don't think she'd be missed.
I'm sure she'd not be missed.

Jocke sa...

Men seriöst, Robban Broberg är väl lite härlig ändå? Blir man inte glad när man ser honom rimma loss med sina pliriga råttögon? Jo, det blir man.

Resterande kan brinna i helvetet!

Lägg till alla skribenter på "Tre Hörnor Straff"

Anonym sa...

Ernst Billgren bör läggas till omgående!

Anna Nio sa...

Jag håller med om varenda jävel (särskilt TV4-klumpen), och föreslår ytterligare tillägg om följande:

Colin Nutley (om han nu räknas som svensk), Stieg Larsson (även från graven kan man vara irriterande), Mikael Persbrandt, Anna Book, Camilla Läckberg, Thomas Ledin, Linda Rosing, Anna Anka.

Det finns garanterat fler men jag stannar där av rädsla för att annars börja spy galla.

.perpotator sa...

jag tror att jag är kär i Jessica. hon skriver alltid så himla bra.

ksth sa...

Jag har egentligen inga invändningar mot din lista, även om de flesta är sådana som jag bara inte bryr mig om snarare än att jag retar mig på dem. Jag skulle lägga till Tomas Ledin och Tommy Nilsson och hela resten av den utvidgade familjen Lill-Babs/Berghagen också. Men just det gör förstås problemet med din lista - och min - uppenbar: den är inte särskilt orginell. I ärlighetens namn. Det är väl den lista man kan förvänta sig av en (väl-?)utbildad medelklass med lättare bildningsanspråk. Du (vi?)skulle ha demonstrerat samma grupptillhörighet om du skrivit Torsten Flinck och Lars Norén, fast från andra hållet.

Medelklassman sa...

ksth: Är det ett problem med listan? Du menar att den är förutsägbar?

Oh, the horror!

emster sa...

varför stavar liza marklund liza med z? försöker hon göra sig märkvärdig?

Linn sa...

Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.Word.

Anonym sa...

Vet inte om det är hedersamt för dem, men åtta av namnen ingår väl i "Alla på TV4 (Ja, alla!)"?

Fast listan är ju klanderfri vilket som...

Who sa...

Väntar spänt på motiveringarna, inte för att de egentligen behövs men både nya nyanser och nya insikter kan komma.
Vem vet.
Kör på

Sa Who

hplus sa...

Du verkar inte ha mycket över för total avsaknad av självdistans.

Tehataren sa...

@.perpotator: Jag är också kär i Jessica. Hon skriver världens bästa kommentarer.

Men jag blir lite nyfiken, för jag gillar faktiskt Lasse Åberg. Resten är ju puckon, och dem finns det så gott om, särskilt i svenskt kulturliv (eller ekonomi eller tekniksvängen eller...) att det blir lite som att bestämma vilket sandkorn i öknen man gillar minst.

Men, varför Lasse?

Anonym sa...

Jag gillar också Jan Guillou har aldrig riktigt förstått varför det är nästintill kutym att förl på hans bekostnad. Är glad att jag får medhåll från någon iaf :)

Godiva sa...

Åh, Elit, det var tider det.

Fantastiskt bra lista, den här också, och kommentarer.

Jag drar min lans för Robert Broberg i alla väder, han är faktiskt ett känsligt geni...

LENALINDERHOLSMKAN däremot som Jessica nämner är en styggelse, tvi och spott över axeln för att inte bli smittad. Fick en chockdos av hennes... eh, konst, eller ska man säga hennes merchandising (orkar inte googla stavningen) på trädgårdsmässan där man översköljdes av målade kökshanddukar, kylskåpsmagneter, krukor från ÖB som man tryckt infantila blomsterfigurer på som såldes till elva gånger inköpspris, trädgårdsprydnader typ små färgglada häxor på pinnar med texten "Persilja" etc, etc och allting såldes av tjocka tanter med gammeldagsa Linderholms-förkläden -det var en som jävla LINDERHOLM-LAJV... puh!

Ja, hon gick faktiskt om Hydman-Valliens glaskonst på min lista där och då.

Tehataren sa...

Det känns som om Linderholmskan förtjänar ett eget inlägg?

Måste slå upp eländet. Eller heter det Klå Upp?

Anonym sa...

Att måla ut Von Holstein som kulturpersonlighet är väl att ta i lite väl. Lallare känns mer korrekt.

Tehataren sa...

Han satt med i statens kulturråd, och tyckte då att om man inte kan leva på sin konst, så är det främst konstnärens problem. Några pengar borde de inte få, om de inte funkar som entreprenörer. Så nog är han kulturpersonlighet, på samma sätt som ett häftstift på gatan är mycket relevant för cyklisten.

Mr Outlaw sa...

Lite sent in i matchen kanske; men vad har Robban gjort för ont? Och är det verkligen politiskt korrekt att ge sig på människor som är diagnosticerade för mentala problem? Overkill?
Resten av listan köper jag rakt av. Kan mycket väl tänka mig att komplettera med den där sönderopererade skånska författaren vars namn jag har förtängt namnet på, också. Låt mig värka lite till så kommer det fler förslag.

Anonym sa...

Lägg gärna till Lennart Jirlow, ännu en "livsnjutande" illustratör som massproducerar bilder från ett imaginärt Provence (Lena Linderholm, fast lite (ganska mycket) dyrare).

Godiva sa...

Lennart Jirlow! Åh, fy fan. Denne hade jag förträngt.

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

uggs on sale, uggs outlet, ugg, louis vuitton, converse outlet, swarovski crystal, links of london, ugg uk, ray ban, lancel, karen millen uk, louis vuitton outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, marc jacobs, louis vuitton outlet, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, louis vuitton, supra shoes, gucci, louis vuitton outlet, louis vuitton, wedding dresses, pandora charms, louis vuitton, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, ugg boots, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs outlet, swarovski, pandora uk, ugg pas cher, ugg boots, hollister, thomas sabo, toms shoes, doke gabbana, coach outlet, montre pas cher, replica watches

chenlina sa...

chenlina20151202
tory burch outlet
ralph lauren outlet
uggs boots
ray bans
timberland outlet
ugg boots sale
michaek kors outlet online
ugg sale
ugg boots for women
canada goose outlet
adidas uk
coach outlet store online
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
p90x
ray ban outlet store
canada goose
uggs outlet
air force 1
the north face
cheap nfl jerseys
ralph lauren outlet
jordan 11
michael kors outlet online
kevin durant basketball shoes
adidas originals
cheap toms
vans shoes sale
ray ban sunglasses outlet
hollister
michaek kors handbags
louis vuitton handbags
adidas superstars
coach factory outlet
coach outlet
ugg sale
giuseppe zanotti
cheap air max
ray ban sunglasses outlet
nike huarache
as

Unknown sa...

ugg boots sale
oakley sunglasses
toms shoes
fitflops shoes
ugg boots
ugg boots clearance
mulberry sale
michael kors bags
louis vuitton outlet stores
michael kors online outlet
rolex watches
police sunglasses for men
hollister uk
michael kors handbags
longchamp outlet
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
tods outlet online
ralph lauren outlet
michael kors outlet
michael kors outlet online
cheap ugg boots
ed hardy tshirts
supra shoes sale
michael kors handbags
omega watches
replica watches
tory burch shoes
cheap ray ban sunglasses
cheap nba jerseys
adidas nmd runner
nfl jersey wholesale
michael kors factory outlet
chaussure louboutin
chicago blackhawks jerseys
true religion uk
czq20160823

Fangyaya sa...

michael kors handbags
celine outlet
longchamp sac
coach outlet
ralph lauren outlet
uggs on sale
oakley sunglasses outlet
louis vuitton outlet
kate spade
polo ralph lauren
michael kors outlet
ralph lauren clearance
jordan 4
louis vuitton uk
moncler jackets
coach outlet store online
oakley vault
coach outlet
louis vuitton outlet stores
michael kors outlet clearance
jordan femme pas cher
timberland boots
ugg outlet
louis vuitton outlet
canada goose jackets
coach outlet
ralph lauren outlet
fitflops sale clearance
cheap uggs
chenyingying2016829

Bilibili sa...

Yeezy boost
Kyrie Irving Shoes
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 11
Jordan 4
Nike Air Max 270
Jordan 11
Jordan Retro 9
Rodney20190209

Anonym sa...

Robin Williams Celebrity Profile - Check out the latest Robin Williams photo gallery, biography, pics, pictures, interviews, news, forums and blogs at Celebrity Ping!