Sidor

2010/01/21

Ett jävla illa underbyggt påhopp på Rikets Sal och kritik mot humor i allmänhet

Nej men hörni, det här med humorbloggen Rikets Sal. Jag kan inte släppa det. Det är något med hela grejen som irriterar mig något oerhört. Men jag förstår inte riktigt. Varför? Varför blir jag provocerad av att några snubbar startat en lustifikationsblogg som jag inte tycker är rolig? För egentligen är jag av den åsikten att man får göra lite vad man vill, så länge man inte skadar någon annan. Och jag behöver inte vara en gnällig surkuk (hela tiden).

Men ändå. Rikets Sal liksom. Som en jämra matrest mellan tänderna jag inte kan få bort. Som en sårskorpa man inte får pilla på. Jag tycker att ni bör lägga ner. Och juryns motivering är som följer:

1. Det är ju för fan helt menlöst. Finns det något skämt som har något som helst relevans? Vad jag sett är det mest bilder på mögel och fniss kring köttglosor.

2. Kom ut ur studentkorridoren. Spex, ordvitsar och internskämt för skämtens egen skull är ett oskick som frodas i studentikosa kretsar. Där hör det hemma, tillsammans med överdriven fylla och könssjukdomar.

3. Plagiat. Jan Stenmark har kört sitt grepp med absurda och ekivoka texter på märkliga illustrationer i ett tag nu. Sno inte den grejen.

Det enda jag tyckte hade något som helst värde var Kalle Linds gubbhylla. Men det var mer som ett av hans blogginlägg, fast på video. Gott så i och för sig.


Överlag och i allmänhet, och nu lyfter jag blicken från Rikets Sal, blir det ofta oerhört tråkigt så fort någon gör något vars huvudsyfte är att vara roligt, utan att ha något vidare djup att vila på.
Då blir det lätt putslustig skit som spex, privatteaterfarser, snusktecknat En rolig halvtimme, skäggteknologiska Blandaren och annat elände. Lättsmält mög som inte har några ambitioner förutom att hetsa fram ett skratt från publiken. Ja, men det är ju bra att ha roligt, säger kanske någon? Då tycker jag att vi kan börja kittla varandra eller gå såna där hysteriska skrattkurser istället. De har samma effekt och vi slipper förnedra våra intellekt.

För övrigt är det roligaste man kan hitta på med Rikets Sal att kasta om bokstäverna. Det är subversivt och implicit religionskritik på en nivå som i alla fall jag tycker är hysteriskt kul.


45 kommentarer:

Anonym sa...

Du är helt normal. Studier visar att inget gör en normal människa så arg som misslyckad humor.

Våld och förtryck går via våra inlärda filter innan vi blir förbannade - vi "vet" att vi ska bli arga på det. Men någon som försöker vara rolig och inte är det slår oss direkt reptilhjärnan.

Humor handlar alltid om en överenskommelse - den som vill roa och den som ska roas är överens om premisserna för skämtet och när igenkänning uppstår blir vi glada. uppstår inte igenkänningen får vi plötsligt utbölingsreflexer angående idioten med det dåliga skämtet, medan idioten å sin sida känner sig utstött och blir defensiv. Inget är så potentiellt farligt som ett dåligt skämt.

Den där killen som ingen riktigt kan med på jobbet/i bekantskapskretsen, fast man inte kan sätta fingret på varför - han är ju inte otrevlig på nåt vis. Analyserar man det så visar det sig ofta att han inte förstått den interna humorn, men i ett behov av att höra till försöker ändå. Vi accepterar tråkmånsen lättare än den misslyckade skämtaren, för vi misstänker att tråkmånsen inte hänger med, men vi _vet_ att skämt-bombaren inte gör det.

Tiotusentals Britter skrattar hysteriskt åt Jason Manfords* ståupp - jag och k. make tittar uttryckslöst och börjar hata.

Jason Manford: Brittisk ståupp, specialiserad på "grabbiga" skämt av typen,

- Min fru tjatar att hon vill se nya, exotiska platser - så jag sa: 'Provat köket?'

Twat.

mvh
Jessica - Nein, Du bist echt normal.

Burgschki sa...

Jag vet hur du känner dig. Man stör sig på något och letar efter ett ord, ett uttryck som kan sammanfatta varför det är fel.

William Witsman sa...

Jag förstår inte. Studenter med dåligt humorsinne är ju också bloggläsare. Jag har inte läst ännu, men måste testa om jag också blir omotiverat förargad...

Medelklassman sa...

Jessica: Du är en fantastisk källa till visdom. Tack för de förklarande orden. Nu mår jag mycket bättre.

Burg: Och samtidigt vill man vara tolerant och modern, men nej, det går inte.

William: Om du ens drar på munnen det minsta får du förklara varför.

Kringlan sa...

Var det verkligne Jan Stenmark som kom på idén att kombinera ord och bild? Nån borde ge honom medalj.

Medelklassman sa...

Hej Kringlan. Så var det ju naturligtvis inte. Men hörni? Va? Ärligt? Ni gör det ju inte särskilt bra. Gör något eget.

Kringlan sa...

Det tycker vi ju att vi gör. Men det blir kanske lite löjligt att ha den här diskusionen i ditt kommentarsfält. Du säger att du inte gillar sidan, jag svarar att jag gör det.

Vi kan väl bara slå fast att du tycker det är en dålig sida. Så lovar jag att inte tvinga dig att besöka den mer.

Men du ska naturligtivs skriva så mycket du vill om den här på din blogg. Ingen blir gladare än vi.

Dodel sa...

Rikets sal känns ju verkligen som några som vill hoppa på tåget med "näthumor" (för att bli populära? för att få ligga?) men misslyckas kapitalt. Stackars killar (för det är uppenbarligen killar).

Magnus Talib sa...

Men tack för länken. Vi har tack vare den fått ännu fler läsare på Riketssal.se

Mvh
talib

Anonym sa...

Jag gillar mögelbilderna. Men det är mest för att jag är lite anal och tycker sånt är spännande. Skojigt är det inte för fem öre.

Anonym sa...

Nu gör du ett statistiskt misstag, Magnus: ni har naturligtvis inte fått fler läsare - ni har fått fler unika träffar från folk som går in, tittar och tänker: "Vafan? Det här är ju inte roligt!" och sen inte kommer tillbaka.

En läsare är någon som går in, tänker "Nejmen så skoj" och kommer tillbaka upprepade gånger för att se vad ni hittar på härnäst. Lite som läsarna av den här bloggen.

Men du sammanfattar er inställning rätt bra när du räknar hitcount som enda end-point. En bra blogg hade såklart sett det som viktigare att folk uppskattar vad de gör.

mvh
Jessica - reder ut begreppen.

Troll sa...

Haha, skulle skriva att jag gillade omkastningen av Rikets sal-bokstäverna. Nu när jag läst alla kommentarer vill jag snarare säga att jag gillar Jessica...

Kringlan sa...

Jag gillar också Jessica. Men jag skulle aldrig få för mig att rangordna läsare. En läsare som hatar det jag gör är lika viktig. Man missar en rätt stor målgrupp om man bara vänder sig till människor som tycker om.

Sen är det ju alltid intressant med folk som ska förklara för andra vad "en bra blogg" är. Men det är en annan historia.

Polkadot:: sa...

Jahaja.
Smaken är som Jehovas vittnen i en ordlek ungefär.

Den som faktiskt hade något att säga i ämnet var ju Jessica. Eloge till henne. Även om jag tycker att hon är lite "märklig".

Men det är ju utifrån mina referensramar å andra sidan.
Dessutom hade inte jag, som ni märker, ett skit att säga.

Tehataren sa...

Utan att på något sätt värdera just Rikets Sal, måste jag ändå säga att det är något fel när folk gnäller på andras humor, så länge det inte är något riktigt stötande, som att putslustigheter om svältande barn i Auschwitz (hur fan stavas det?!) eller så. Åtminstone när man säger "Det är dåligt" eller "Det är inte roligt" istället för "Jag tycker inte om det". Fast nu var ju 30+ hyfsat saklig, men bara lite. Det var inte egentligen kvaliteten på skämten som inte dög, utan dess genre, som 30+ inte råkar uppskatta.

Jag har sällan hört någon så dumt som när David Batra (tror jag) sa, helt kallt: "Spex är inte roligt. De är djävla nollor de som tror det" (ungefär) för att sedan berätta att han brukade snoppa av dryga åhörare på sina stand-up-grejor med "Är det där din slips eller har du psoriasis?".

Nej du, 30+. Inte säga "Ni är dumma för ni är inte roliga."

All humor är humor, även om man inte uppskattar den. Fotboll, däremot, det är inte humor någonstans, så det får man dissa tills man spyr eller åker på spö.

@Jessica: Den jobbiga typen på jobbet MÅSTE man dras med, och kan inte göra något åt det. Den humor i bloggar man inte uppskattar kan man bara skita i.

Jag tycker det är viktigt att skilja på "Det är inte roligt", "Det är dåligt", och "Jag skrattar inte" för det är tre helt olika saker, och jag är inte alls säker på alla kan appliceras på den där bloggen.

30+, du som alltid är nyanserad, välartikulerad, mild, sympatisk och inkännande, vad fan har hänt?

Jag vet inte om jag vill gifta mig med dig längre.

Medelklassman sa...

Tehataren: Vad är det med DIG nu då? Har du druckit vin och blivit gråtmild på en vardag?

Jag håller med om att det är vanskligt att kritisera humor men i just det här fallet när de täcker in alla tre aspekterna; inte kul, dåligt och jag skrattar inte; då behövde jag skriva av mig. Även om jag kan ha fel. Men yttrandefriheten ger mig rätten att framstå som en idiot.

Tehataren sa...

Ahaaaa!!!!
Now, we're talking.

Snygg retur. Verkligen.

Mest var det faktiskt att de som brukar kritisera humor främst är religiösa, och därför humorbefriade, eller de puckade politiker som är för dumma för att förstå varför man gör narr av dem offentligt, och hur lätt det är, eller bara dumma människor. Inte såna som du.

Medelklassman sa...

Men det var lite därför jag var tvungen att kritisera, för deras humor var så väldigt menlös. Det fanns liksom inget att reta upp sig på. Den var intetsägande.

Religiösa människor och politiker hade inte haft något problem alls med det där, och JUST DET var problemet.

Bra humor SKA utmana. Det ska provocera. Det ska ifrågasätta och kritisera.

Oj, det här borde varit med i originalinlägget. Men man kan inte få allt.

Tehataren sa...

Nja.
DU TYCKER att det är det som karaktäriserar bra humor.

Kanske borde du formulera det som att du inte uppskattar humor som inte provocerar?

Personligen tycker jag det är skitkul att Skitarsle är ett anagram för Rikets Sal. Faktiskt. Det snudd på bevisar guds existens, för inte kan det väl vara en slump i fysikalisk mening?

Ska du verkligen ge dig på Dålig Humor, rikta dig då, som du tidigare gjort (Gilmore Girls), mot de tv-serier som spelas in år efter år, med avdankade kändisar och burkskratt och sänds på reklamkanalerna på udda tider.

Eller Stefan och Krister, om de finns kvar!

Anonym sa...

Jag noterar det fortsatta refererandet till målgrupp. Det är i alla fall att vara ärlig om uppsåtet, fast det är en inställning som tenderar att alienera potentiella läsare: de flesta gillar inte att uppleva att någon försöker manipulera dem och deras emotionella respons. (Se bråket om Liza Marklund -08). En del kan inte formulera att detta är problemet, men upplever att de "instinktivt" fattar agg till något, som vid närmare påseende försöker göra just detta.

Personligen har jag mycket svårt för intellektuell ohederlighet, så för mig går det ju bort.

Men även skamlösa hit-tiggare föredrar återkommande läsare framför enstaka hits som aldrig kommer tillbaka. (hint: det blir fler hits i slutänden på det viset)

För att skapa läsare som hatar det man gör och återkommer av den anledningen (japp, nätet är fullt av masochister) behöver man vara åtminstone en av följande: kontroversiell, originell, rolig, intressant, relevant.

(Det går naturligtvis att vara så oorginell och tråkig att man bli kontroversiell, men jag förstår inte riktigt vad man får ut av det.)

Det räcker med en. Har man inte ens en så får man inte återkommande läsare.

Jag tror att ytterst få av oss har tittat på en Rikets Sal-skylt och _inte_ kastat om bokstäverna.

I andra nyheter: det finns entiteter som går och går - men uppenbarligen aldrig når dörren.

mvh
Jessica - har svårt att se appealen.

Uffe sa...

Tehataren: Visst måste man kunna klaga på humor när det handlar om några som i sin presentation skriver "Träd in i vårt tempel, tag vår nattvard och skratta."

Dessutom så är den ju faktiskt inte rolig.

bättre sa...

Jag har läst någon sida där nu och det är ingen fel på humorn där såvitt jag kan se.
Visst är kvalitén ojämn ibland (dock tror jag inte att jag har lyckats ta mig igenom någon av Talibs texter utan att skratta högt) men det är en jävla kvantitet.
Jag är inte mycket för studentspex och farser och sånt. Jag vet inte om jag undermedvetet sållade bort de delarna, men jag tyckte inte det var så farligt studentikost.

Om man tar det för vad det är(en bloggjävel) så är det riktigt bra.
Sen kan man hålla på och gnälla om syfte och mening och sån skit, men hur många bloggar har någon slags vettig existenberättigande egentligen?

john sa...

Lirarna bakom skitarsle.se är väl några av programledarna i det numera (för att parafrasera en juckande hund: Äntligen) nedlagda radioprogrammet Pang Prego?
Det var ju så provocerande dåligt att jag på måndagar avvek från P3 i bilen på väg hem efter jobbet och hellre lyssnade på CD-Bibeln på finska eller möjligen NRJ.

Skitarsle var väldigt tråkigt och jag kommer inte gå dit igen.

john

Tehataren sa...

En del av oss andra menar att Pang Prego var strålande på många sätt.

Man måste också skilja på studentspex och fars. Det är två helt olika sorters humor.

@Uffe: Man kan få gnälla på humor. Såklart. Man ska dock vara försiktig med att säga att den inte är rolig, och därmed antyda att INGEN tycker den är rolig. Humor är en smaksak (till skillnad från en del annat, som är helt objektivt, som fotbollens brist på existensberättigande).

Tehataren sa...

Om man postar när alla andra glömt inlägget får man sista ordet.

Hähä!

Anonym sa...

Rikets sal är inte en humorsajt ö h t., utan en sajt som ägnar sig åt ren personförföljelse.

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

uggs on sale, uggs outlet, ugg, louis vuitton, converse outlet, swarovski crystal, links of london, ugg uk, ray ban, lancel, karen millen uk, louis vuitton outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, marc jacobs, louis vuitton outlet, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, louis vuitton, supra shoes, gucci, louis vuitton outlet, louis vuitton, wedding dresses, pandora charms, louis vuitton, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, ugg boots, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs outlet, swarovski, pandora uk, ugg pas cher, ugg boots, hollister, thomas sabo, toms shoes, doke gabbana, coach outlet, montre pas cher, replica watches

chenlina sa...

chenlina20151202
ray bans
timberland outlet
ugg boots sale
michaek kors outlet online
ugg sale
ugg boots for women
canada goose outlet
adidas uk
coach outlet store online
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton outlet
p90x
ray ban outlet store
canada goose
uggs outlet
air force 1
the north face
cheap nfl jerseys
ralph lauren outlet
jordan 11
michael kors outlet online
kevin durant basketball shoes
adidas originals
cheap toms
vans shoes sale
ray ban sunglasses outlet
hollister
michaek kors handbags
louis vuitton handbags
adidas superstars
coach factory outlet
coach outlet
ugg sale
giuseppe zanotti
cheap air max
ray ban sunglasses outlet
nike huarache
ugg boots on sale
running shoes
michael kors outlet online
as

Unknown sa...

4.29lllllyuanvikings jerseys
patriots jerseys
giants jersey
jets jersey
steelers jerseys
seahawks jersey
redskins jerseys
cardinals jersey
ravens jerseys
broncos jerseys
chicago bulls
cleveland cavaliers
golden state warriors
los angeles lakers
oklahoma city thunder
san antonio spurs
new york knicks
miami heat
boston celtics
los angeles clippers

chenzhen sa...

louis vuitton purse
coach outlet online
air max 90
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach factory outlet
reebok
michael kors outlet clearance
jordan shoes
wholesale nike shoes
omega speedmaster
pandora charms uk
true religion
levis 511
nike huarache black
coach factory outlet
louis vuitton outlet
true religion outlet store
michael kors outlet stores
ray-ban sunglasses outlet
michael kors outlet canada
michael kors bags
michael kors bags
michael kors outlet
michael kors outlet online
armani exchange
louboutin outlet
vans store
oakley sunglasses cheap
canada goose outlet
micahel kors
adidas shoes
michael kors uk
nike cortez shoes
louis vuitton outlet online
coach outlet online
jordans
ray ban sunglasses outlet
louboutin pas cher
birkenstock shoes
chenzhen2016624

Unknown sa...

michael kors outlet clearance
michael kors uk outlet
fitflops clearance
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
air max 90
ferragamo shoes
louis vuitton
air max 90
air max 90
swarovski jewelry
ugg boots
cheap nba jerseys
michael kors factory outlet
vans outlet
louis vuitton bags
hollister clothing
kobe 9
kate spade uk
ugg outlet
lululemon outlet
lebron james shoes
nike free 5
burberry outlet
michael kors outlet online
pandora jewelry
timberland boots
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet store
hollister uk
coach outlet clearance
uggs outlet
lululemon outlet
ferragamo shoes
czq20160823

Fangyaya sa...

coach factory outlet
coach canada
christian louboutin shoes
nba jerseys
canada goose
nike factory outlet
christian louboutin shoes
beats outlet
uggs on sale
burberry outlet
michael kors outlet
ralph lauren uk
ugg boots paris
louis vuitton outlet
rolex submariner
moncler jackets
true religion jeans sale
christian louboutin paris
michael kors handbags
cheap jordan shoes
coach factory outlet online
oakley outlet
uggs
kobe bryant shoes
uggs outlet
toms shoes
adidas shoes
coach factory outlet online
michael kors handbags
chenyingying2016829

Unknown sa...

coach outlet
coach outlet
polo outlet
coach outlet
nmd adidas
uggs
cheap ugg boots
kate spade
coach factory outlet
birkenstock sandals
20161210caiyan

raybanoutlet001 sa...

dallas cowboys jersey
christian louboutin shoes
versace
cheap jordans
cheap michael kors handbags
cheap nba jerseys
cheap michael kors handbags
cheap jordan shoes
houston texans jerseys
ray ban sunglasses

Unknown sa...

bengals jersey
vikings jerseys
gucci sale
cheap nfl jerseys wholesale
the north face
michael kors handbags
christian louboutin shoes
michael kors handbags outlet
rolex watches
moncler jackets

chenlina sa...

under armour
giuseppe zanotti
mlb jerseys
prada outlet
celine outlet
louis vuitton handbags
sac louis vuitton
michael kors handbags
ray ban wayfarer
beats by dre
chenlina20170223

chenmeinv0 sa...

coach outlet
nike free run 5.0
snapback hats
oakley vault
fitflops shoes
mlb jerseys custom
adidas outlet store
true religion runway
coach outlet online
christian louboutin sale
hzx20170304

chenlina sa...

mont blanc outlet
cheap oakley sunglasses
true religion
nike outlet store
kate spade outlet online
kate spade outlet online store
mcm outlet
polo outlet
christian louboutin outlet
nike shoes outlet
20170602wanglili

Unknown sa...

miami heat
pandora bracelet
fitflop shoes
ralph lauren shirts
ugg sale
packers jerseys
louboutin outlet
ugg sale
armani jeans
gucci handbags

Unknown sa...

nike air max
falcons jersey
timberland outlet
reebok shoes
patriots jersey
air jordans
adidas stan smith
kobe 9
ferragamo belt
asics running shoes

amany sa...

https://khalejmovers.com/شركة-نقل-عفش-من-الطائف-الى-جدة/
https://khalejmovers.com/شركة-نقل-عفش-من-الدمام-الى-جدة/
https://khalejmovers.com/نقل-عفش-من-المدينة-المنورة-الى-الطائف/
https://khalejmovers.com/شركة-نقل-عفش-من-المدينة-المنورة-الى-مكة/
https://khalejmovers.com/نقل-عفش-من-المدينة-المنورة-الى-جدة/


jasonbob sa...

curry shoes
canada goose outlet
supreme clothing
supreme hoodie
lebron shoes
off white nike
supreme clothing
birkin bag
jordan shoes
kd shoes