Sidor

2010/01/13

Kultur jag hatar - Gilmore Girls


Gilmore Girls är en amerikansk TV-serie inom en genre som kallas för dramakomedi. I mitt tycke innehåller serien alldeles för mycket drama och alldeles för lite komedi för att det ska vara en korrekt beskrivning. Jag skulle hellre vilja kategorisera in den i facket flåshurtigt överspel i en kontext som porträtterar stereotypa könsroller på ett för mänskligheten förnedrande vis.

Eller på svenska: det är skit.

Om man ska gå djupare in på innehållet handlar serien om en mamma (Lorelei) och hennes lillgamla tonårsdotter (Rory). De bor i en liten pittoresk stad på amerikanska östkusten och tillhör det man kan kalla för den amerikanska adeln. En gammal fin ganska rik familj med traditioner och kontakter. Lorelei är det svarta fåret som blev tonårsmamma. Rory är den bedårande och ytterligt begåvade dottern som är sina morföräldrars ögonsten. Genom serien får vi se hur de kämpar mot diverse utmaningar som t.ex. öppna eget, studera på fina skolor och umgås med män/pojkar.

Här är några av anledningarna till att jag mår fysiskt illa av att titta på eländet:

  • Att alla är så jävla lillgamla
  • Att alla pratar skitfort och är så in i helvete kvicka i repliken
  • Att kvinnor är smarta men neurotiska
  • Att män är lite fumliga men charmigt "farliga" på ett harmlöst sätt
  • Att det underliggande budskapet verkar vara - ingenting

Om jag hade fått bestämma hade jag slängt in lite sexscener som i True Blood. Då hade det åtminstone blivit något slags kittlande kontraster någonstans istället för detta tillrättalagda mög som är en hårsmån mer kulturellt än en Harlekin-roman. Men inte ens det hade räddat en hel serie. Det hade fortfarande varit så gott som otittbart, men man hade i alla fall fått se lite naket.

Uppdatering: Min polare Skinkan kommenterar med den här fantastiska parodin från Family Guy. Mille grazie.31 kommentarer:

Ron Obvious sa...

WORD! Det låter som - och är lika obegripligt som - Piff och Puff.
Fast sämre.

Linn sa...

Som tillägg i könsrollsdebatten så har den manliga huvudkaraktären Luke alltid samma kläder på sig för att liksom tydliggöra att män verkligen skiter i sitt yttre.

Skinkan sa...

http://www.youtube.com/watch?v=KTm1D3JhHzw

Anna Nio sa...

Neeeeej, jag älskar GG! Min behållning kommer sig av att huvudrollerna är kvinnor, som bägge två är roliga och snabbkäftade (okej, Lorelei vinner rätt fett, men Rory kan hon med), och för att de pratar ungefär som jag och min bästis gör, i för alla andra ologiska internskämtsrepliker. Fast det går snabbare på TV, men det gör inget. Vanligtvis får inte kvinnliga karaktärer vara roliga, om de inte är tjocka och/eller fula.

Och könsroller: Lorelei har egen firma som hon framgångsrikt driver utan ekonomisk backning från sina päron (utom när det skiter sig med Rorys skolavgifter) och Rory är apasmart och snygg, utan att vara slampig för fem öre. Luke är ju också extrem i sin buttra mansroll, men utöver honom finns alla upptänkliga karltyper representerade: tokiga, bossiga, petnoga, roliga, slarviga, romantiska, vänliga, farliga, och så vidare.

Anonym sa...

Åh! det är så förlösande underbart att enas i hatet mot GG! Serien rankar nog min lista över hat-tv. Man kallar dokusåpan för förnedringstv, i min mening finns inget tydligare exempel på just förnedringstv än GG. Men till skillnad från dokusåpan, som förnedrar deltagarna, förnedrar Gilmore girls tittaren. Jag vill bara spy, slåss och döda när jag ser skiten. Så där. Svada. Åh, som jag har väntat på att få släppa loss den.

Medelklassman sa...

Anna Nio: Nu blev det lite finsk stämning här känner jag. Vi som hade det så fint mellan oss.

Grovt Initiativ sa...

Jag älskar förstås den där parodin, men inte lika mycket som jag älskar Gilmore Girls. I love ranting Luke.

Grovt Initiativ sa...

men what's up med Anna Nios "Rory är apasmart och snygg, utan att vara slampig för fem öre."

där måste jag instämma i finsk stämning.

emster sa...

ja ba äääälskade gg förut. Va helt kär i jess. men asså nu kollar jag på lost/heroes/true blood. har mognat.

Anonym sa...

Något jag stör mig återkommande på att alla dessa neurotiska kvinnliga karaktärer [Meredith, Carrie, Rachel, Susan, AllyMcBeal etc etc i oändlighet]. What's up with that?

Har dock blivit bättre på att använda avstängningsknappen när det blir obehagligt.

Anonym sa...

jag gillart, det är som en liten saga. tydligen, enligt mina kompisar, är hon lorelei skitsnygg och den enda anledningen till att dom kollar. själv föredrar jag rory, särskilt efter sin city/burg

Polkadot:: sa...

Vilket intresse för GG? Själv har jag inga direkta åsikter. Tycker den är skön att rensa hjärnan mot ibland.

Men var är hyllningen till den fantastiska serien "sjunde himlen"? En bra serie som utbildar oss i god kristen moralisk anda och visar alla hur de ska bete sig. Oavsett om man är mannen i huset, hemmafrun eller mellandotter. Som, Vad händer om man tvivlar på gud och om man har sex innan äktenskapet?

Mellandottern är dessutom apasmart och snygg, utan att vara slampig för fem öre! (utbildar sig till präst och har sex efter hon gift sig)

Med sjunde himlen behöver man ingenting annat. Den ger allt.

Karolina sa...

Tillägg: Mor och dotter är bästa kompisar. Har tjejkvällar och annat tjejigt som verkliga morsor och ungar inte har.

Anna Nio sa...

T+: Man kan inte vinna varje gång. Lite olikheter är livets krydda (BRB, spyr i min egen mun). ;D

Grovt Initiativ: Finskt? Jag uttryckte en annan uppfattning om könsrollerna i serien, gör man ofta så i Finland? Intressant. :D

Anonym sa...

Amen!

Anonym sa...

Kan tyvärr inte hålla med, nu ska jag vara så extrem och hävda att GG faktiskt har format min personlighet. Har under mina tidiga tonår spenderat otaliga lördagskvällar med att titta på GG. Känns nästan som att jag känner Lorelai, hur psykotiskt det än låter.
Och Rory tror jag har varit min stora förebild i livet fram tills ca två årsen. Det är nästan läskigt att jag kan se en direkt parallel mellan mina prestationer i skolan och mängden GG tittande under perioden. Sen är jag medveten om att det inte direkt är kvalitetstv men GG är liksom en del av mitt liv. Oavsett jag gillar det eller ej. Precis som åren i högstadiet. Känner faktiskt för att damma av Dvden i bokhyllan och kolla på den nu. Det var ett par årsedan sist. Behöver jag nämna att mina betyg försämrats avsevärt sedan dess? Kanske behöver lite motivation inför kommande fysikprov i form av en överambtiös Rory som besöker diverse Ivy leauge skolor.

Grovt Initiativ sa...

Anna Nio: För förklaring på finsk stämning får du gå till Bloggfrossa.

Men jag tyckte i alla fall det var lite anmärkningsvärt att hålla det som särskilt positivt att Rory inte var slampig. Mota könsroller gör man bättre genom att låta tjejer slampa bäst de vill.

Skogsrået sa...

Nänänä :)

GG är en av tidernas bästa serier. Ni har helt enkelt inte förstått dess storhet.

Vem fan behöver budskap!!! Jag kräks på budskap!! Och "Lost"? Snälla människor, det är en grupp människor som är förvirrade, skitiga och svårmodiga och ett gäng producenter som inte fattar när det är dags att lägga av.

Anna Nio sa...

Grovt Initiativ: Mja, jag menade det som att hon är en kvinnlig roll som inte lever enbart på sin sexualitet. Sånt tycker jag är trevligt, tjejer som får ha personlighet, hjärna och humor, utan att nödvändigtvis vara "Den Fula" eller överdrivet sexuella.

Anonym sa...

Ett skitprogram rakt av. Men jag måste erkänna att jag definitivt vill ligga med Lorelei. Hon är så het.

Sofia sa...

Det absolut värsta med gg, i min bok, är den extremt kvävande relationen mellan mor och dotter. Får skitjobbig barn-blir-substitut-för-partner vibb.

Ellen sa...

Fast en sak som är bra ur könsrollsperspektiv (sen är det en skitbra tv-serie i övrigt också) är att man slipper ifrån det här med att det enda en ensamstående kvinna egentligen vill ha är en man. Att det är det viktigaste. Till och med fucking singelmeckat sex and the city slutade med par par par par.

Lorelei dejtar, Rory har pojkvänner men det är fortfarande deras relation som står i centrum. Inte "neurotisk kvinna söker sin drömprins", det hamnar i bakgrunden. Dessutom skulle Lorelei dumpa vilken kille som helst för sitt företag, och det skildras utan att göra henne till en patetisk karriärkvinna.

32+ sa...

Uggh...nej, jag håller helt med 30+ här. TV är TV och inte verklighet men ändå måste jag nästan springa ut och hugga ner stora träd så fort jag hör det där innehållslösa babblet. Bara tanken på att någon skulle kunna vara sådan i verkligheten...Puh. Det är amerikansk kräm på tub, inget mer.

Unknown sa...

Vaffan? Dissaru Gilmore? Då fåru fan aldrig låna min DVD-box.

Medelklassman sa...

Thomas: Din tv-smak är ju ökänt dålig. Du tittar bara på program med tjejer du tycker är snygga.

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

uggs on sale, uggs outlet, ugg, louis vuitton, converse outlet, swarovski crystal, links of london, ugg uk, ray ban, lancel, karen millen uk, louis vuitton outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, marc jacobs, louis vuitton outlet, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, louis vuitton, supra shoes, gucci, louis vuitton outlet, louis vuitton, wedding dresses, pandora charms, louis vuitton, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton, ugg boots, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs outlet, swarovski, pandora uk, ugg pas cher, ugg boots, hollister, thomas sabo, toms shoes, doke gabbana, coach outlet, montre pas cher, replica watches

sandy sa...


https://www.alraid-sa.com
https://www.alraid-sa.com/نقل-عفش-من-الرياض-الى-المدينة-المنورة/
https://www.alraid-sa.com/شركة-نقل-عفش-من-الرياض-الى-الامارات/
https://www.alraid-sa.com/شركة-نقل-عفش-من-الرياض-الى-مكة/
https://www.alraid-sa.com/شركة-نقل-عفش-من-جدة-الى-الطائف/