Sidor

2010/02/15

Afghanistan - ett omöjligt uppdrag

Sverige har skickat soldater till Afghanistan. Det tycker jag är fel. Varför då, kanske många undrar? Hur kan det vara fel att göra en humanitär insats? Hur kan jag ens ifrågasätta vikten av att hjälpa människor? Ge kvinnor en värdig tillvaro och barn utbildning?

Det är inte alls fel. Tvärtom är det väldigt lovvärda ambitioner. Men tyvärr är det inte mycket mer än så. Ambitioner och politiska floskler. I realiteten kan inte den svenska truppen åstadkomma detta eftersom de helt saknar rätt förutsättningar. Visst, de kan säkert hjälpa enskilda människor med mindre problem men på det stora hela kommer FN:s ISAF-insats att misslyckas.

För jag tycker såhär. Ska man skicka iväg folk på ett livsfarligt uppdrag där de riskerar liv samt fysisk och psykisk hälsa, då ska man ge dom de allra bästa förutsättningarna att klara av det som de är satta att genomföra. Och kommer man till en plats (i detta fallet Afghanistan) med budskapet att man ska hjälpa till, då ska man också ha en realistisk chans att verkligen göra det.
Allt annat är ett svek i stil med epic fail. Svenska politiker gör i sin enfald samtliga inblandade en rejäl otjänst.

För man kan inte knuffa in Afghanistan i 2000-talet genom att skicka in en massa soldater. Inte ens om det är snälla soldater som de svenska. Tror man på det lurar man sig själv. Om man vill förändra det afghanska samhället, vilket är en oerhört komplex fråga som i sig är värd att diskutera lämpligheten i, bör man göra en rejäl ansträngning. Men det är inte det som händer i Afghanistan. Det som händer är att USA gör sitt bästa för att bekämpa terror genom att skjuta ihjäl talibansympatisörer. Den medmänskliga omsorgen om t.ex. de afghanska kvinnornas rättigheter är bara politisk kosmetika.

Så snart USA ledsnat eller av andra anledningar omvärderar sin närvaro i Afghanistan kommer det bli oerhört tomt på utländska soldater. Även svenska. Sen får de afghanska kvinnorna och barnen klara sig bäst de kan. Lag och ordning får de försöka fixa själva. De lokala krigsherrarna som odlar knark för att få pengar till sin verksamhet kommer att köra business as usual.

Cyniskt? Ja, kanske.

En realistisk analys? Ja, definitivt.

Ska man skicka någon någonstans överhuvudtaget ska det vara på rätt premisser och med rätt förutsättningar att göra något bra. Allt annat är kontraproduktivt.

14 kommentarer:

Tehataren sa...

Nu finns det ju ganska många andra än bara soldaterna på plats. Det finns en massa humanitära organisationer. Om vi antar att DE gör det de ska (vilket är högst tveksamt i fallet religiösa organisationer), så är ju de också ett hot mot allt oskick i form av talibaner och banditer (de kan vara svåra att skilja åt!). De behöver alltså skydd, för att kunna göra det de ska, som är att göra livet bättre för många människor.

Som jag förstått det, är det det som är uppgiften för många av soldaterna. Dock inte de Amerikanska, som mest tycks ha till uppgift att förmedla amerikanska värderingar och skjuta dummisar.

De svenska soldaterna ska alltså inte bara skydda afganerna, utan framförallt alla andra utlänningar som är där och bygger skolor och sjukhus och, i amerikanernas fall, predikar Jesus över Muhammed.

Nog ter sig väl operationen bättre då?

Fast jag är beredd att hålla med om att det ser galet hopplöst ut.

Humanisterna hade för övrigt en intressant notis nyligen. Kanske man inte borde köra runt med svenska flaggan vajandes i ett muslimskt land. Vår flagga är bland det kristnaste man kan hitta. Varför inte köra med de tre kronorna istället, som är oladdat där?

Polkadot:: sa...

Jag tänker som så att om jag plötsligt en dag fråntogs mina rättigheter som människa bara sådär så skulle jag nog vilja att världen skulle bry sig.

Men jag kan hålla med om att det måste ske på rätt sätt, något som faktiskt, i realiteten hjälper långsiktigt.
Även jag kan säga många fel som man gör med sina hjälpinsatser, men det är ju enkelt. Att komma med ett alternativ till hur de ska göra ser jag som svårare?

För hur ska man hjälpa? De som vill ha sin frihet tillbaka i Afghanistan har ju inte möjlighet själva att göra något. De är fångar i sitt eget land.

Burgschki sa...

Intressant resonemang. Håller nog med i mycket.

Nu var ju inte kriget mot Afghanistan ett brott mot Folkrätten såsom Irakkriget var. Sen kan jag inte låta bli att undra vad som hade hänt ifall Clinton fortsatt sina bombningar mot landet 1998. Hela resonemanget som folk håller på med att "vi måste hjälpa folket att få frihet" är sån bullshit att jag nästan kräks. Det finns inget krig som förts i syfte att befria ett folk utan detta har snarare använts som ett argument i kombination med en godtyklig tolkning av Folkrätten och FN-stadgan. Krig förs i syfte att uppfylla makt- och säkerhetspolitiska intressen. PUNKT SLUT!

Svensk närvaro är problematiskt då de svenska trupperna i princip lyder under NATO.

Burgschki sa...

Tehataren: hear hear.

Tehataren sa...

Tack!
Va skönt att inte vara en ständigt hatad kommentator! ;-)

Tehataren sa...

Det finns ett problem till. UTAN de utländska soldaterna, skulle Afganistan förfalla till total anarki och gränslös religiös fanatism, nästan som USA.

Det är onekligen ett dilemma. Can't live with them, can't live without'em.

Men nog är det märkligt att det är Nato ch USA som kör, och inte FN, eller någon annan, idag icke existerande, motsvarande?

Burgschki sa...

Ja, situationen i Afghanistan är komplex och läxan man lärt sig är väl att det (fortfarande) inte går att vinna krig i Afghanistan. Men precis som du sa, det har uppstått en situation där en militär närvaro är nödvändig. Tyvärr verkar ju uppdraget nästan omöjligt.

Anonym sa...

Håller med dig, hela Afghanistanprojektet har varit fel från början till slut. Man kan inte hävda att man gör en fredsinsats om man samarbetar med en nation som kör regelrätt krig.

Som många andra nämnt är Afghanistanfrågan oerhört komplex men för mig räcker det att man vet de grundläggande motiven bakom vad Usa/Nato gör i Aghanistan till att börja med.

Hela terrorist/demokrati/stabilersera läget så att inte hela landet förfaller i anarki- ursäkten är ju ett skämt. Det är samma ploj man kört/kör med Irak där man skyllt allting på terrorister, kvinnoförtryck etc fastän landet under Saddams regim var ett av dem mest sekulariserade i arabvärlden och det inte funnits spår av varken kärnvapen eller självmordsbombare innan invasionen.
På samma sätt är det med Afghanistan där man har skitit totalt i hur folket har det eller vad talibanerna sysslat med. Det vill säga fram tills talibanerna och de makthavande krigsherrarna vägrade nybyggnade av oljepipelines och närvaro av amerikansk militär. Ja, då började man plötsligt skrika om mänskliga rättigheter och kvinnoförtryck. Men har folket fått det bättre?
Nej, tror inte det och opiumodlingen som var nästintill obefintlig efter talibanernas totalförbud har plötsligt skjutit i höjden. Den har aldrig varit så stor som den är nu med amerikansk närvaro.

Jag tror inte på att man vill hjälpa Afghanistan för fem öre. Sverige har genom de fredsbevarande styrkorna bara hittat ett sätt att kringå grundlagen om krigsföring efter påtryckningar av EU och Nato.

Om omvärlden och speciellt USA hade brytt sig om ovanstående ursäkter kanske de hade tagit tag i kvinnofrågan i exempelvis Saudiaraben som ju alla vet är roten till islamistisk extremism men så länge USA får var dem vill av Saudi är länderna har USA inga problem med att stå på god fot och rent av vara allierad.

LB sa...

Håller väl med dig i stort i ditt inlägg. Kan dock inte låta bli att störa mig en smula på denna mening: "Inte ens om det är snälla soldater som de svenska." De amerikanska soldaterna är onda och de svenska är snälla, eller vadå? Min bild av svenska soldater utomlands är att de köper sex av utsatta kvinnor i länder som Kongo. Precis lika macho/grisiga som andra män i uniform. Nu var detta off topic, men ändå.

Unknown sa...

guowenhao20150318
iphone 6 case
karen millen sale
coach outlet store
coach outlet
michael kors handbags
karen millen dresses
louboutin shoes
tod's shoes
coach factory outlet
louis vuitton outlet
tiffany and co jewelry
louis vuitton outlet
burberry outlet online
fitflop
hollister shirts
louis vuitton outlet online
prada handbags
kate spade outlet
louboutin shoes
beats by dre,dr dre,beats headphones
mac cosmetics
tods shoes
babyliss
new balance shoes
ray ban sunglasses
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet stores
tods outlet
abercrombie and fitch
louis vuitton outlet stores
cheap nhl jerseys
nba jerseys wholesale
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
christian louboutin shoes
abercrombie and fitch
karen millen uk
kate spade handbags
giuseppe zanotti outlet
pandora jewelry

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci