Sidor

2010/03/04

Kvällspress och övriga skitmedier - jag hatar er med kraften av tusen solar

Det var ett tag sedan jag kände att det brann till i huvudet men nyss var jag med om något som fick min bubbla av letargi och liknöjdhet att brisera som en bajsbomb.

Dagen började oväntat bra och allt var just fine and dandy. Jag väjde medvetet undan för Metros lockande gröna färger och valde istället att glo på ett inspirerande och viktigt tal av Jamie Oliver på min nyligen installerade TED-app i telefonen. Det gav mig en känsla av att vara modern, urban och klok.

Klev in på jobbet, hämtade kaffe och började skriva på ett tråkigt tekniskt dokument. Efter ett tag behövde jag ta en mental minipaus och av någon anledning hamnade Aftonbladet i webbläsaren och precis där gick något sönder inom mig. Jag såg att Pernilla Wahlgren kanske skulle missa sin brors bröllop med Laila Bagge för att hon skulle vara med i melodifestivalen samtidigt. Kat-a-strof! Men ingen fara! Aftonbladet Nöje rycker ut och erbjuder sig att hyra en helikopter för att hon ska hinna.

MEN VAD I HELA HELVETE ÄR DET FRÅGAN OM?

Jag tror att kontrasten mellan TED:s intellektuella höjd och ambition att göra världen till en bättre plats var för skarp mot Aftonbladets intellektuella härdsmälta och ambition att tjäna pengar på att producera en massa skit som "folk vill ha".

Nu sitter det säkert både en och två tyckare där ute och förbereder sig för att skriva "men läs inte då, din elitistiska tomte" som kommentar. Låt bli det, är ni snälla. Det här är större än mitt eget välbefinnande. Det är frågan om hur vi matas med skitnyheter istället för med vettiga konstruktiva budskap. Hur vårt tänkande formas av kvasi-ämnen som tar oss som gemenskap åt helt fel håll.

Jag är inte någon elitist. Jag är besviken. Besviken på kvällspressen med fleras (hej TV4) inställning att folk är dumma och bara behöver matas med dumbudskap. Och vad är drivkraften. Jo, pengar till mediernas aktieägare. Inget annat.

Det här var nog tionde gången i mitt liv som jag upplever samma sak. Jag börjar bli trött på det nu. Riktigt trött. Trött på ett sätt som gör att jag har oerhört nära att göra en falling down på Aftonbladets redaktion. Med eldkastare.

43 kommentarer:

.perpotator sa...

media och den påhittade publiken borde vi skicka ut till nån ö där dom kan undervisa varandra i mänskliga lågvattenmärken.
TED.com borde vi utse till den nya tidens upplysare.

Anonym sa...

Men läs inte då, din... ;)

Jag har slutat bli upprörd och accepterat att det knappt går att hitta något läsvärt i kvällstidningarna hur mycket man än försöker. Vissa av kolumnisterna kan blänka till, men det är ungefär allt.

Mysteriet är varför jag likförbannat surfar in på både Excessen och Aftonblaskan nästan varenda dag...

Burgschki sa...

ååh, för det första: Jag älskar TED o jamie oliver var skitbra. Det är din kompis Fredrik som lett mig till denna underbara plats.

för det andra: håller med dig om allt. Men det är värre i Tyskland. Bild Zeitung är så överjävligt dålig och kör enbart med skrämselpropaganda och bröst. samtidigt har den iofs inte ngn särskilt stor makt i tyskland.

XXX sa...

Åh heja heja heja, tänk om vi kunde få folk att sluta läsa och titta på den där skiten som väller ut som kletig lava över oss. Och den där jävla uppmaningen att "sluta läsa då" är väl för höge farao lika dum och korkad som det som skrivs i tidningarna/visas på diverse kanaler. Ställer folk verkligen upp på att bli helt fördummade, förslöade och endast intresserade av Aftonbladets jävla idiotartiklar om till exempel ett kändisbröllop och dess gäster eller icke-gäster?
Man kan bli galen för mindre!

Fredrik sa...

En klok person skrev på min Facebook igår att det inte handlar om att vara elitistisk. Du är inte det. Det är omvärlden som underpresterar. Människan som grupp håller faktiskt på att bli dummare och dummare. Filmen Idiocracy är utmärkt terapi. Se den.

Sverige är ett bra exempel. Av flera anledningar.

Donny H sa...

Problemet är ju, precis som du säger, de higher ups som tror att de kan tjäna pengar på att pumpa ur sig sån däringa skit.

Och folket, som faktiskt, sväljer det - med hull och hår.

Jag menar förstås "verklighetens folk".

Donny H sa...

Samtidigt gillar jag ju Aftonbladet. Även om det exemplet som du tar upp (och liknande) ibland blir väldans, eh, fel.

Anna Nio sa...

"Låt bli att läs då" är lika dumt som "luften är fri". Jättedumt.

Jag undrar ofta över det onskefulla ekorrhjulet av vad folket vill ha och vad som skrivs och visas i media - exakt var börjar kedjan? Det verkar aldrig tas i beaktande, att folk är extrema vanedjur och dessutom ytterligt desperata efter att passa in och hänga med. Ergo: de kommer köpa samma tidning vad skit där än står. Vare sig det är nåt de vill läsa om eller inte.

Jag konstaterar i alla fall krasst att det mediala klimatet av idag är inget JAG vill ha, vilket jag demonstrerar enkelt genom att inte köpa en enda pisstidning, och ytterst sällan surfa omkring på Aftonhoran och dylikt. Och jag är också en del av folket, JAG vill inte ha det där, och jag vet att det finns fler som håller med. Jag hoppas bara att det nån dag ska märkas inom media också. Vi är många (?), vi är starka (?), ni vet. Kom igen nu!

Jesper sa...

Mitt egna kvällstidningshat går i vågor. Det var nu över ett år sedan jag fick ett riktigt långt och raljant utbrott över deras idiotiska existens ( http://hamburgertrain.blogspot.com/2008/10/kvllstidningshatet-del-1.html ) men nog fan kan jag få små sammanbrott nästan dagligen.

"Låt bli att läsa då"...jo jo, men jag vill ju likt ett av Jehovas förvirrade vittnen få alla andra att sluta läsa också, och när till och med min bildade mor har Aftonbladet som startsida är uppförsbacken lång.

Tehataren sa...

Fy satan va du är bra (ibland, när du tycker som jag)!

Jag lydde rådet för länge sedan, och slutade läsa. Insikten kom en gång på ett flygplan, när det var det enda som fanns att läsa. Jag bläddrade igenom hela tidningen, utan att hitta en enda rad jag vill läsa, och tillbringade sedan resten av turen med säkerhetsinstruktionerna, som iallafall var välskrivna.

Men det hjälper ju inte! Hela världen är ju fortfarande full av torskar som köper den skit Kvällstidningarn öser ut. Och TV3. Och alla de andra. Och världen BLIR som många mycket riktigt påpekat, dummare och dummare. Mer utbildad, men dummare.

Dessutom är det inte otänkbart att jag är i närheten av det där bröllopet på lördag. Eller, vigseln iallafall.

Josefine sa...

urk. tyvärr räcker det ju inte med att låta bli att läsa tidningen. även om man avstår så vet man ändå allt eftersom hela stan är tapetserad med deras löpsedlar. jag tror att jag vet allt om let's dance (fastän jag inte sett ett helt avsnitt) bara av att se rubrikerna ute på stan. fantastiskt.

Fredrik sa...

Om kvällstidningen ifråga briljerar, så gör sig lokaltidningen i fråga mindre än minst.

http://meny.nu/nyheter/melodifestival/1.753886-kvallstidning-erbjuder-pernilla-en-helikopter

Ron Obvious sa...

Klick!, hemmet för den värsta formen av all dylik skräptext, ersatte gamla Puls, en traditionell helgbilaga med vanlig konsumentjournalistik med inriktning på nöje, och höjde upplagan tre gånger om.
Folket får det folket vill ha. Och folket vill tydligen ha bajs.

Medelklassman sa...

Ron: Jag gillar inte det där argumentet. Det är elitism om något, mer än att gnälla på kvällstidningsjournalistiken.

Donny H sa...

Ron: nu har de ju dock introducerat en sorts Puls-bilaga. Kanske inte lika "bra" men likväl ett steg snett framåt. I mina ögon i alla fall.

Helikopterhistorien fick ju förövrigt läsarna att "ryta ifrån" (kvällstidningsrubrik?) så argumentet att läsarna vill ha allsköns skit funkar ju inte heller.

http://resume.se/nyheter/2010/03/04/lasarstorm-mot-aftonbladet/

Ron Obvious sa...

Varför är det elitism? Det är trots allt en autentisk händelsekedja.
Kvällstidningar är ute efter att sälja lösnummer för att tjäna pengar - det gör de genom att dedikera en stor del av tidningen åt "det folk vill ha", och om de inte tjänar pengar har de inte längre råd att att göra den grävjournalistik som kvällstidningar fortfarande är ganska bra på (och som nästan ingen annan har råd med längre).
Pulsbilagan har jag inte sett, så den kan jag inte kommentera. Men jag är glad så länge sporten fortfarande har resurser, för den är fortfarande bättre än all annan media.

Julia sa...

Hojtar du till först så jag kan gömma mig under bordet?

Donny H sa...

Ron: korrekt analys av läget. Sen att jag kan gilla en del av det som folk (elitister?) kallar för skräp är nog mer för att jag fascineras av skräpet - så länge det är bra skräp.

Buster sa...

Jag har valt att helt enkelt deleta AB och EX från mina bokmärken. Ingen märker det men tänk om vi alla skulle göra det? Jag är också så otroligt less på dessa icke-nyheter. Don't get me wrong, jag måste inte endast ha tunga nyheter som sedan ska diskuteras i all oändlighet. Det går bra blanda lite lagom. Men som det ser ut nu ... det är bara för mycket. Kvasinyheterna har tagit över. Vägra klicka in där.

Anonym sa...

Jag förstår vad du menar, men samtidigt är jag kluven. Jag har jobbat på AB (dock inte med det redaktionella) - som f ö är en av de bästa arbetsplatser jag haft - och jag minns att när det skrevs en massa crap om någon silikon-dokusåpa-kändis fick redaktionen ett gäng mejl om att det är just crap och att de borde låta bli att skriva om det. Men det var också just de artiklarna som genererade i särklass flest klick på AB.se... På vilket sätt är det elitism att skriva mer om det som folket bevisligen är mest intresserade av? En annan aspekt av det hela är att vi människor är en tad mer komplexa än en precis reflektion av det vi väljer att läsa. Samma person som klickade in sig på BB-Linda artikeln för att uppröras en smula om vilken crap AB producerar, eller bara för att kunna hänga med i snacket vid fikabordet på jobbet, eller för att reflektera över tjejers plats i media etc kanske även samlar akademipoäng på hög och läser fin(?) skönlitteratur, går på konstgallerier och är politiskt engagerad... eller?
Vilka är vi att bestämma vad som är intressant och nyttigt att läsa eller att försöka begränsa utbudet "för folkets bästa"? Vad är elitism i sammanhanget, eg? Är allt som är populärt dåligt per definition eftersom det implicerar att folk som konsumerar det aldrig tänker?
Men jag är som sagt kluven. Känns lite som om jag argumenterar mot mig själv här. Jaja, låt gå. :)

Donny H sa...

Anonym: en hel del vettiga punkter.

.perpotator sa...

Anonym; Men näe nu tänker du väl galet.
Om man alltså tog bort dom sidorna som genererade flest klick (skräpsidorna) så skulle dom platserna i topplistan gapa tomt då eller?
Nä, ut med skitartiklarna och in med lite bättre riktiga nyheter så skulle vi få en annan topplista.

Medelklassman sa...

Ett ganska knasigt sätt att se på "nyheter", dvs. att mäta antalet klick. Det som driver klicken är samma drivkrafter som om någon skulle stå och runka på Sergels Torg. Nog fann skulle folk titta, men inte för att det skulle vara meningsfullt.

Det är alltid lätt att locka folk till läsning med chockerande saker och skräp, men jag anser att det är dags att börja lyfta ambitionsnivån.

Anonym sa...

Men då är det ju kapitalismen du vill åt egentligen. För kvällstidningarna vinstdrivande företag. Och klicken är ju faktiskt en indikator som berättar åt vilket håll de bör sträva, som ger en hint åt vad som säljer...
Självklart skulle AB kunna välja att höja nivån men då skulle de släppa sin nisch till någon annan tidning som glatt skulle ta över stafettpinnen och erbjuda precis den sortens skräp som människor av någon anledning ofta känner lust att ta del av, ty det säljer och någon/några får pengar...
Sen kan man också diskutera varför vi tittar på skräp och runkare och vad som är "meningsfullt" eg. Vi är flockdjur och att förhålla oss till andra människor är ju en av våra allra viktigaste "uppgifter" i livet. Att iaktta andras beteenden och sedan reflektera över dem och förhålla sig till dem. Att prova våra reaktioner på människor omkring oss och kolla av vilka vi är, hur vi uppfattas och vilka vi känner samhörighet med. Här kommer BB-Linda och Pernilla in och hjälper till. Plötsligt har vi människor som i stort sett alla kan reflektera kring och prova våra åsikter om, jämföra reaktioner, diskutera etik och moral och mode och utseende och sexighet och preferenser om det ena och det andra, det blir en snackis och det smörjer vårt sociala liv och vår flock. Självklart vore det matnyttigare om vi istället diskuterade barnuppfostran eller politik eller varandets filosofi... men behöver det ena utesluta det andra och kan det inte i själva verket vara så att alltihop tillsammans blir en rätt välfungerande symbios? Blandningen högt och lågt, kan inte den vara den allra bästa grogrunden för nya tankar ibland?
Nu vill jag också brasklappa en smula och uttrycka min besvikelse över sensationsjournalism där folk kommer i kläm eller blir mer eller mindre mobbade av media, eller skrämselpropaganda i stilen "Vanligt magont kan vara dödlig cancer - läs om symptomen som blablabla" Det finns utan tvekan mycket skräp som gör en massa skada på olika vis och som inte är etiskt riktigt i min bok. Men Pernilla, liksom. Jag vet inte.

Anonym sa...

(Lamt att ingen av er passionerade kvällspresshatare inte ens orkar argumentera emot.)

Unknown sa...

guowenhao20150318
iphone 6 case
karen millen sale
coach outlet store
coach outlet
michael kors handbags
karen millen dresses
louboutin shoes
tod's shoes
coach factory outlet
louis vuitton outlet
tiffany and co jewelry
louis vuitton outlet
burberry outlet online
fitflop
hollister shirts
louis vuitton outlet online
prada handbags
kate spade outlet
louboutin shoes
beats by dre,dr dre,beats headphones
mac cosmetics
tods shoes
babyliss
new balance shoes
ray ban sunglasses
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet stores
tods outlet
abercrombie and fitch
louis vuitton outlet stores
cheap nhl jerseys
nba jerseys wholesale
ralph lauren outlet
michael kors outlet online
christian louboutin shoes
abercrombie and fitch
karen millen uk
kate spade handbags
giuseppe zanotti outlet
pandora jewelry

Unknown sa...

shijun 4.21 3
michael kors
the north face jackets
christian louboutin shoes
coach outlet store online
ray ban outlet store
michael kors outlet
mulberry uk
soccer jerseys
fake watches
air jordan 8
christian louboutin shoes
oakley sunglasses
hollister clothing store
burberry handbags
jordan 11s
jordan 3 infrared
louis vuitton outlet
hollister clothing store
discount oakley sunglasses
coach outlet store online
air jordan 13
burberry outlet online
michael kors outlet online sale
tory burch shoes
louis vuitton bags
michael kors outlet online sale
burberry handbags
tods shoes outlet
coach outlet
oakley outlet
retro jordan
louis vuitton
cheap oakleys
insanity workout
louis vuitton outlet
ghd
michael kors outlet
michael kors outlet online
coach outlet store online
kids lebron james shoes

Unknown sa...

chicago bulls jersey
hermes outlet store
mulberry outlet
miami heat jersey
robert griffin jersey,joe theismann jersey,andre roberts jersey,sonny jurgensen jersey,art monk jersey,bashaud breeland jersey,barry cofield jersey,perry riley jersey,e.j. biggers jersey,duke ihenacho jersey,josh morgan jersey
manchester united football shirts
lebron james shoes
coach outlet store
futbol baratas
michael kors uk
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
north face outlet
bottega veneta handbags
nike free,nike free run,free running,free run,nike running
coach outlet store
cardinals jersey
blackhawks jersey
patriots jerseys
eric decker jersey,muhammad wilkerson jersey,michael vick jersey,geno smith jersey,dennis byrd jersey,jace amaro jersey,calvin pace jersey,curtis martin jersey,
air max 2015
steelers jerseys
swarovski outlet
nhl jerseys wholesale
lebron james jersey
cheap oakley sunglasses
chanel outlet
chelsea soccer jersey
real madrid jersey
boston celtics jersey
stuart weitzman sale
vikings jerseys
north face outlet store
drew brees jersey,corey white jersey,khiry robinson jersey,archie manning jersey,mark ingram jersey
wei20150623

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci

xjd7410@gmail.com sa...

20151009 junda
Michael Kors Outlet Sale Clearance
Authentic Louis Vuitton Belts Outlet Store
Official Coach Factory Outlet Online Sale
michael kors handbag
timberland boots for women
Michael Kors Outlet Online No Tax
air max 90
michael kors uk
fit flops
cheap uggs
coach factory outlet
Jordan 13 Shoes For Sale
Coach Outlet Store Online Shop
ralph lauren uk
Louis Vuitton Luxury Official Website
celine
michael kors handbags
Jordan 6 Rings Powder Blue
Michael Kors Online Outlet Shop
nfl jerseys
michael kors outlet sale
Louis Vuitton Bags On Sale
michael kors outlet
Abercrombie And Fitch Kids Online
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
uggs australia
burberry outlet
Christian Louis Vuitton Red Bottoms
Abercrombie & Fitch Factory Outlet
ugg boots

Unknown sa...

15109meiqing
hollister uk
longchamp pas cher
pandora
ralph lauren outlet
air max 95
jordans for sale
nike free run
louboutin
timberland uk
replica watches
sac longchamp pliage
timberland boots
oakley sunglasses
burberry outlet
nike air force 1
pandora jewelry
nike roshe run women
hollister
jordan pas cher
ugg slippers
christian louboutin shoes
cheap uggs boots
louboutin pas cher
air jordans
ugg boots clearance
true religion outlet
supra shoes
nike trainers
moncler jackets
coach outlet

Unknown sa...

soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
lebron 12
tiffany and co
ralph lauren polo
oakley outlet online
coach outlet online
basketball shoes
snow boots outlet
air jordan 13 free shipping
tory burch outlet
ugg boots
chanel handbags
uggs outlet
michael kors usa
canada goose sale
replica watches
michael kors uk outlet
canada goose outlet
futbol baratas
michael kors uk outlet

Unknown sa...

bottega veneta outlet online
burberry outlet
cheap toms
polo ralph lauren outlet
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
nba jerseys wholesale
moncler outlet
ugg boots clearance
valentino shoes
michael kors factory sale
rolex watches
kobe bryants shoes 2015
mont blanc
true religion jeans,cheap true religion jeans,true religion jeans wholesale,true religion outlet,true religion sale,true religion outlet online
ray-ban sunglasses
ysl outlet online
louis vuitton outlet
lebron james shoes,lebron 12,lebron 12 shoes,lebron sneakers,lebron iv,lebron 11,lebron 10
hermes outlet online
cheap oakley sunglasses
celine outlet
cleveland cavaliers
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
ferragamo shoes
pandora charms
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
omega watches
michael kors uk outlet
burberry outlet
christian louboutin

Unknown sa...

nike air max 90
michael kors outlet
michael kors uk
michael kors outlet
nike roshe run
nike huarache
true religion jeans
true religion outlet
true religion jeans
cheap mlb jerseys
prada handbags
ray ban sunglasses
true religion outlet
michael kors outlet
cheap jordans
reebok trainers
michael kors handbags
swarovski crystal
michael kors outlet
michael kors outlet store
michael kors outlet online
rolex uk
rolex watches
timberland shoes
louis vuitton outlet
nba jerseys
timberland boots
louis vuitton outlet store
cheap jordans
christian louboutin uk
fitflop clearance
camisetas futbol baratas
ray-ban sunglasses
polo shirts
toms outlet
20160321caihuali

Unknown sa...

4.29lllllyuanmarc jacobs
ferragamo outlet
tods shoes
tods outlet
kobe 9
abercrombie and fitch
abercrombie and fitch
abercrombie and fitch
instyler ionic styler
mac cosmetics
new balance shoes
converse shoes
lacoste pas cher
valentino outlet
giuseppe zanotti outlet
salomon shoes
celine outlet
ed hardy clothing
fred perry polo shirts
nike foamposite

Unknown sa...

20160516meiqing
adidas nmd
louis vuitton outlet
ecco shoes
bottega veneta outlet
coach outlet
ralph lauren outlet
burberry uk
kate spade outlet
reebok uk
christian louboutin outlet
valentino shoes on sale
michael kors outlet
puma shoes
polo outlet
oakley sunglasses
prada outlet store
fitflops
adidas nmd
polo outlet
cheap nike shoes
adidas stan smith
polo ralph lauren
cartier watches
oakley sunglasses
ghd flat iron
michael kors handbags
coach outlet
canada goose
michael kors watches
christian louboutin outlet
nike air max shoes
gucci outlet
instyler max
oakley sunglasses
coach outlet store online
michael kors outlet
ray ban outlet
toms wedges

chenzhen sa...

coach factory outlet online
fitflops sale clearance
pandora charms sale clearance
christian louboutin uk
louis vuitton handbags
skechers outlet
louis vuitton handbags
mlb jerseys wholesale
toms outlet store
versace sunglasses wholesale
converse sale
timberland boots outlet
white converse
air max 90 white
lacoste polo shirts
kate spade outlet
yeezy boost 350 white
true religion uk
adidas nmd black
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
cartier
louis vuitton outlet
ray ban outlet store
coach purses on sale
coach factory outlet
ray ban outlet store online
louis vuitton outlet online
yeezy boost 750
cheap ray bans
jordan pas cher
vans outlet store
michael kors outlet clearance
nike tn pas cher
gucci handbags outlet
prada sunglasses wholesale
tory burch outlet online
chenzhen2016624

Unknown sa...

kobe 9
tiffany and co
basketball shoes
asics
christian louboutin outlet
longchamp pliage
coach outlet online
cartier outlet
tory burch outlet
replica watches
chanyuan0924

jasonbob sa...

kyrie irving shoes
goyard
supreme clothing
lebron 16
lebron 18
yeezy wave runner 700
supreme shirts
kyrie irving shoes
longchamp
pandora charms

yanmaneee sa...

pandora jewelry
paul george
longchamp outlet
pandora
yeezy
supreme clothing
golden goose
yeezy boost 350
golden goose sneakers
lebron 17