Sidor

2010/04/21

Får man verkligen sjunga vad som helst?

Jag sköt Fredrik Reinfeldt igår, är en strof i en låt som framförs av något slags trubardurpunkare under namnet Pop Säljer. Ett liveframträdande filmades in och lades upp på nätet. (Klippet är numera borttaget.) Varpå Expressen rapporterar att någon Sjunger dödslåt om Fredrik Reinfeldt på Youtube. Och sen smällde debatten igång. Ska man verkligen få sjunga vad som helst? Det här kan väl ändå inte vara ok?

Men vet ni vad, kära medborgare. Det är helt ok. Eftersom vi i det här landet har både åsikts- och yttrandefrihet. Att skjuta Fredrik Reinfeldt på riktigt däremot, det är helt förkastligt, fel och olagligt.

Men jag blir lite trött över att vi får den här debatten om och om och om igen. Ska man verkligen få säga, sjunga, skriva precis vad man vill? Det måste väl ändå få finnas gränser, hojtar vänner av ordning. Ja, tydligen tycker man så om man har en del gränser för sitt tänkande inne i huvudet. För vad är egentligen problemet?

Som jag ser det efter att ha läst lite debattinlägg och kommentarer är det främst två argument som kommer fram.

1. Att i sången uppmana till våld inspirerar riktiga våldsverkare att agera på det. Särskilt med tanke på morden på Olof Palme och Anna Lindh.

Det här är, enligt mig, en felaktig men fortfarande populär analys. Men all den forskning som gjorts på medial påverkan på aggressivt beteende har inte kunnat styrka något samband. Folk i allmänhet triggar inte igång på våldsamma budskap och psyksjuka människor är redan så pass störda i sin verklighetsuppfattning att en sång hit eller dit inte riktigt spelar någon roll.

2. Att det är fel att skildra en våldsuppmaning i en sång.

Det får man visserligen tycka, men i förlängningen skulle det innebära ett yttrande- och åsiktsförbud. Börjar vi tumma på vad man får sjunga, säga, skriva, göra en film om etc. så begränsar vi demokratin på ett ytterst obehagligt sätt. Då är vi ute på ett sluttande plan som låter oss glida mot fascism. Dumma åsikter bemöter man med diskussion och argument, inte med förbud. Kan vi inte bara enas om det och sluta tjata om detta någon gång?

28 kommentarer:

Jenny sa...

Jag tycker det är sjukt störande med alla kärlekssånger. UPPVIGLAR folk att gå runt och slemma på stan, tindra med ögonen och bete sig. Man borde inte få gnugga sin egen lycka i ansiktet på folk så där. Skäms.

Anna Nio sa...

Det där sista, om att bemöta med argument, kunde jag inte hålla med mer om. Jag blev/blir så less på Svergiedemokraterna-harvandet när de börjat vinna politisk mark under förra året, och hur tusentals människor går med i löjliga Facebookgrupper som heter "SD i riksdagen - nej tack!", istället för att bemöta det de ogillar med deras politik rakt över disk, så att säga.

Och sen undrar folk varför partier som SD får fler och fler anhängare. Jadu, kan det vara för att det förbjudna lockar (särskilt för de med lite mindre intelligenskvot och förmåga egentänkande)? För att det finns tusentals soffradikaler som vill vara rebelliska? För att vettiga människor vägrar argumentera med dem och därigenom påskina hur fattiga deras ståndpunkter är? Näää, bäst att förbjuda dem och slå dövörat till!

Idioter.

burg sa...

Ja du har rätt som vanligt.

Unknown sa...

Mycket bra reflekterat och sammanfattat.

/KP

Sara Haldert sa...

väl rutet.

dessutom. trubardurpunkare och "pop säljer". bättre blir det ju inte.

Anonym sa...

Amenherregud! Som Lena Ackebo skulle ha sagt. Vad är det med alla dessa skenheliga yttrandefrihetsmotståndare?

Varje gång jag har diskuterat med en sådan så brukar det ta dem max tre minuter att själva säga något som jag, eller någon annan, upplever som rätt jävla illa. (Som tex att yttrandefriheten borde begränsas) Men än en gång har det då hänt, när jag påpekat att vad de just sagt är kränkande för X, att de förvånat kläcker ur sig "Men jag får väl tycka vad JAG vill!"

Deras problem är främst att de har dålig insikt i hur människor fungerar och att de ser sig själva som norm. Därför är, enligt deras logik, allt de finner stötande, stötande och förbjudet att yttra högt - medan allt de själva finner självklart att få yttra sig om är okej och folk som reagerar på det är överkänsliga. Det finns aldrig någon inre logik i deras bigotteri.

Vi har redan vissa begränsningar i yttrandefriheten. Man får inte skriva vad som helst var som helst. Det är naturligtvis inte perfekt men lösningen är knappast ytterligare inskränkningar. Dessa människor vet heller aldrig hur det skulle funka rent praktiskt att avgöra vad som är okej eller inte okej att yttra. Ska vi rösta om det varje år? Eller ska vi överlämna det till våra ledare? Dvs de människor som mest skulle tjäna på att dissidenter inte får höras?

De vill aldrig diskutera detta - bara härja och kräva förbud. Det påminner mig om vilka det nu var (var det The Yes-men?) som gick runt och frågade amerikaner om abort borde vara olagligt och sedan frågade dem som svarade jakande vad de hade tänkt sig att straffsatsen skulle vara.

Det visade sig att nästan ingen hade tänkt på att ett brott måste ha en påföljd. De ville bara förbjuda - inte som del av samhället ta konsekvenserna av ett förbud eller dra dem till sin logiska spets. Verklighetens folk gör sällan det.

Vi människor är emotionella varelser - jag med i allra högsta grad. Vi triggar på känslomässiga stimuli och efterkonstruerar logik för att rättfärdiga vår reaktion. (Man har scannat hjärnan på testpersoner som ställts inför beslut och konstaterat att innan beslutet lett till handling är enbart känslocentra upplysta medan logikcentrat lyser upp först efter att beslutet genomförts)

Min känslomässiga reaktion är att jag vill bitch-slapa idioter som vill ha yttrandefrihetsinskränkningar. Min efterkonstruerade, logiska rationalisering av detta är att det är för att de är idioter som borde avhändas rösträtten.

Än så länge har ingen sökt upp och hängt gud trots Ebba Gröns ansträngningar och försåvitt jag vet har ingen följt Looptroops uppmaning och "röstat med en kula". http://www.youtube.com/watch?v=aMZxIGaraGI (The old ones are the best)

mvh
Jessica

Donny H sa...

Men åååååh, jag som precis tänkte skriva en lika bra kommentar som Jessica. Och så han hon före.

Attans denna yttrandefrihet.

Tehataren sa...

Vilken tur, för Jessicas kommentarer är alltid bäst.

Jessica: Får jag hålla med dig rakt av? Liksom gratisåka på dina tjusiga formuleringar?

Anonym sa...

Jaha, och vad är då skillnaden mellan hatlåten mot Fredrik och Muhammed-karikatyrerna? Varför får ingen höra den "hemska" låten, varför plockas den bort så snabbt från youtube, medan Muhammed-karikatyrerna ska visas hit och dit?

OBS! Jag är varken muslim eller "galen", men har rest en del i muslimska länder, samt tagit del av debatten kring Muhammed-karikatyrerna. Kunde inte låta bli att reflektera över vad "vi" (youtube) vita västerlänningar tycker är över gränsen, samtidigt som vi tycker att "muslimerna" ska stå ut med allt.

I all ödmjukhet.

hans sa...

angående 30+ andra punkt om att det är fel att skildra en våldsuppmaning i en sång: det sluttande plan som du beskriver befinner vi oss redan på. det finns brottet UPPVIGLING i Brottsbalken 16:2 (att genom meddelande uppmana eller eljest söka förleda till brottslig gärning, svikande av medborgerlig skyldighet eller ohörsamhet mot myndighet"). dessutom kan man göra sig skyldig till HETS MOT FOLKGRUPP (Brottsbalken 16:8) eller FÖRTAL / FÖROLÄMPNING (Brottsbalken 5:1-3).

Tehataren sa...

Anonym:
Youtube har, liksom många andra medier av liknande typ, en tråkig vana att stämma i bäcken(-et), för att helt slippa bli stämda. Det spelar ju ingen roll att de har rätt på de flesta ställen, att slåss i rätten är ändå dyrt.

Detsamma gäller inte riktigt i Sverige. Här är det mycket svårare att stämma, så svenska tidningar behöver inte vara lika snabba med att dra tillbaka saker någon skulle få för sig att stämma dem för.

Vore YouTube svenskt på samma sätt som Aftonbladet, hade de kanske varit mindre benägna att inte trampa någon på tårna?

Så i värde är det kanske inte så stor skillnad på provokationen, men det skiljer i var man spytt ut sin provokation.

Kanske behövs det sådana här små påhopp ibland (Muhammedkarikatyrer, vispunk och en och annan film om att hindras att hoppa från Tranebergsbron, eller var det var), så att vi kan få lite debatt, och folk kan få hävda att det de inte tycker om borde förbjudas, så att vi andra kan slå dem på fingrarna och berätta för dem vilka djävla apskaft de är?

Tehataren sa...

Och ja, jag vet att debatten om whatsherface med filmen handlade om att hon sparkat en vårdare och slösat med resurser som andra behövde bättre...

Anonym sa...

Härborta har just en två-årig yttrandefrihetsrysare avslutats efter att Brittiska Kiropraktorförbundet släppt sin stämning för ärekränkning mot vetenskapsjournalisten Simon Singh. De flesta känner nog till storyn i stora drag så jag slipper dra hela.

Det som lyfts fram av hela debaklet är ju vilken gigantisk inskränkning i yttrandefriheten den värdelösa Brittiska libel-lagstiftningen utgör. Hårddraget kan man säga att det oftast räcker att käranden kan visa att deras rykte tagit skada för en fällande dom. Att skadan är rättmätig har liksom inget med libel att göra, så sanningen är sällan någon hjälp för svaranden.

Jag har gått lite native och faktiskt skrivit till min MP angående detta. Det var helt bisarrat att ta del av denna Brittiska rättighet i egenskap av konstituent. Nu visade det sig att min MP - med det fantastiska namnet Dr Stephen Ladyman (jag skojar inte) - i egenskap av PhD i Biologi faktiskt redan tyckte som jag i frågan och hade rest den i en sittning med konstitutionsutskottet, så min påverkan var minimal. Men det var coolt att utnyttja sina demokratiska rättigheter på något annat än ett riksdagsval.

//
Jessica

Anonym sa...

nike air max, louboutin, coach factory, gucci outlet, tiffany and co, true religion outlet, chanel handbags, ralph lauren, toms shoes, nike free, coach purses, nike shoes, louis vuitton, burberry, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, true religion jeans, air jordan, air max, nike free, air max, michael kors outlet, coach outlet, nike air max, true religion, burberry outlet online, prada outlet, louboutin, ray ban, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, longchamp outlet, michael kors, burberry outlet online, longchamp, oakley sunglasses, oakley sunglasses, polo ralph lauren, coach outlet store, tory burch outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton handbags, louboutin, prada handbags, louis vuitton outlet online, kate spade outlet

Anonym sa...

soccer shoes, karen millen, ferragamo shoes, montre pas cher, reebok outlet, nfl jerseys, mulberry, north face outlet, ugg, lululemon, asics gel, celine handbags, valentino, p90x3, ugg boots, ghd, oakley pas cher, herve leger, bottega, nike free, ralph lauren, ray ban pas cher, ugg boots, mcm handbags, louis vuitton, converse shoes, birkin bag, ugg boots, hogan, nike air max, new balance shoes, mont blanc, jimmy choo, abercrombie and fitch, juicy couture outlet, louis vuitton, rolex watches, timberland, hollister, marc jacobs, air max, vans, chi flat iron, hermes, supra shoes, yoga pants, insanity, soccer jerseys, beats by dre, lancel

Unknown sa...

shijun 4.21 6
ray ban wayfarer
wholesale nfl jerseys
marc jacobs outlet
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
gucci outlet online
jordan 6s
oakley sunglasses
michael kors handbags
abercrombie store new york
true religion outlet
timberland boots
polo ralph lauren outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
gucci outlet
michael kors uk
hollister outlet
gucci uk
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
kate spade outlet
kobe 8
jordan 11 columbia
prada uk
cheap jerseys
louis vuitton
concord 11
ray ban glasses
nfl jerseys
louis vuitton outlet
michael kors
polo ralph lauren
ray-ban sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet
fitflops
new jordans
cheap toms
michael kors handbags

Unknown sa...

polo ralph lauren outlet
nike running shoes
true religion
miami dolphins jerseys
cheap oakley sunglasses
jordan shoes
cartier love bracelet
dallas cowboys jersey
burberry outlet
michael kors outlet
jordan shoes
stuart weitzman boots
thomas sabo uk
rolex watches
ray ban sunglasses
nike air max uk
futbol baratas
burberry outlet online
michael kors outlet store
asics gel kayano
oakley sunglasses
insanity workout
burberry outlet
oakley sunglasses
vans shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet
karen millen sale
instyler ionic styler pro
celine handbags
iphone 6 cases
cheap jordans
toms shoes
louis vuitton outlet stores
ray ban sunglasses
coach outlet online
real madrid jersey
kate spade outlet
abercrombie and fitch
adidas shoes
achang 0727

Unknown sa...

polo ralph lauren outlet
nike running shoes
true religion
miami dolphins jerseys
cheap oakley sunglasses
jordan shoes
cartier love bracelet
dallas cowboys jersey
burberry outlet
michael kors outlet
jordan shoes
stuart weitzman boots
thomas sabo uk
rolex watches
ray ban sunglasses
nike air max uk
futbol baratas
burberry outlet online
michael kors outlet store
asics gel kayano
oakley sunglasses
insanity workout
burberry outlet
oakley sunglasses
vans shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet
karen millen sale
instyler ionic styler pro
celine handbags
iphone 6 cases
cheap jordans
toms shoes
louis vuitton outlet stores
ray ban sunglasses
coach outlet online
real madrid jersey
kate spade outlet
abercrombie and fitch
adidas shoes
achang 0727

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci

chenlina sa...

chenlina20151202
michael kors uk
pandora jewelry
celine handbags
uggs clearance
abercrombie
louis vuitton outlet
celine outlet
michael kors handbags
abercrombie kids
polo ralph lauren
louis vuitton
jordan retro 11
michael kors outlet
michael kors outlet online
true religion jeans outlet
uggs boots for women
jordan 11s
louis vuitton handbags
coach outlet online
nike free runs
abercrombie and fitch
coach factory outlet
michael kors outlet
official coach factory outlet
prada handbags
christian louboutin outlet
ugg boots
ralph lauren uk
ed hardy clothing
air jordans
michael kors outlet online
michael kors handbags
abercrombie fitch
hollister
pandora outlet
cheap oakley sunglasses
ugg slippers
oakley sunglasses
coach factory outlet online
coach factory outlet
as

chenlina sa...

chenlina20160323
louis vuitton outlet stores
ugg outlet
michael kors uk
instyler max
louis vuitton outlet stores
hollister outlet
toms outlet
louis vuitton handbags
cheap ray ban sunglasses
lebron 12
louis vuitton outlet stores
louis vuitton handbags
ray ban sunglasses
air force 1
adidas superstars
replica rolex watches
pandora charms
louis vuitton handbags
ray ban wayfarer
toms shoes
michael kors handbags
ray bans
abercrombie & fitch new york
louis vuitton outlet
adidas superstar
retro 11
ugg boots
louis vuitton outlet
air jordan 4
cheap jordans
supra shoes
cheap toms
michael kors outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
canada goose
louis vuitton
michael kors outlet
louis vuitton handbags
coach outlet store online
a

chenzhen sa...

coach factory outlet online
fitflops sale clearance
pandora charms sale clearance
christian louboutin uk
louis vuitton handbags
skechers outlet
louis vuitton handbags
mlb jerseys wholesale
toms outlet store
versace sunglasses wholesale
converse sale
timberland boots outlet
white converse
air max 90 white
lacoste polo shirts
kate spade outlet
yeezy boost 350 white
true religion uk
adidas nmd black
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
cartier
louis vuitton outlet
ray ban outlet store
coach purses on sale
coach factory outlet
ray ban outlet store online
louis vuitton outlet online
yeezy boost 750
cheap ray bans
jordan pas cher
vans outlet store
michael kors outlet clearance
nike tn pas cher
gucci handbags outlet
prada sunglasses wholesale
tory burch outlet online
chenzhen2016624

Unknown sa...

rolex watches
converse trainers
nmd adidas
ralph lauren outlet
cheap uggs
michael kors handbags
cheap ray ban sunglasses
cheap nfl jerseys
hermes birkin
ralph lauren pas cher
20161210caiyan

Unknown sa...

kevin durant shoes
polo ralph lauren outlet online
ugg australia
steph curry shoes
pandora jewelry
true religion
ugg australia
coach outlet
canada goose sale
supra for sale
20170207caiyan

jasonbob sa...

adidas yeezy
pandora bracelet
kd 10
jordan 1
adidas yeezy
yeezys
birkin bag
yeezy
canada goose jacket
moncler outlet