Sidor

2010/04/04

Korrekt analys

- Vad gör pappa på sitt jobb?
- Han skriver och sitter vid datorn.
- Va? Det är ju inget riktigt jobb!
10 kommentarer:

Sync sa...

:)

undrar när barn överger uppfattningen att byggnadsarbetare och sånt har riktiga jobb?

mellan nioårsålder och typ 23 år nånstans vill man nog bara bli kändis, sen fattar man att byråkratjobbet på ett kontor är the shit.

Tehataren sa...

Och jag är så djääääääääääävla nöjd med att den djävla snickaren, som personfierar den attityden, och som dessutom personifierar The Class Bully (han heter Moe i Calvin & Hobbes) snart flyttar härifrån, och jag ska få nya grannar.

Leta reda på nollan som konverserat din son, och visa honom vad man kan när man spelat tillräckligt mycket Tekken. Framför datorn.

Medelklassman sa...

Jag tror dessvärre att min son har skaffat sig den åsikten själv. Och han har ju rätt.

Tehataren sa...

Han har skitfel.

Att just DU inte jobbar på DITT jobb, betyder inte att alla som inte svingar en hammare gör något annat än jobbar 8-5.

Själv är jag iofs rätt tveksam kring mitt eget arbete ibland...

Nils G sa...

Att vara byggare är inget riktigt jobb direkt. Snarare ett sorts evigt förnedringsrace. Vi brukar prata om när vi ska får riktiga jobb och sitta framför en dator hela dagarna.

eva dahlgnr sa...

Riktiga jobb utförs väl tills vidare i s.k. "låglöneländer"? Personligen klarar jag mig bra med att sitta och vända virtuella papper ett par år till.

Dramadrottningen sa...

"Jobbar på kontor" tycker jag sammanfattar rätt bra.

emster sa...

Va?!? Gillar inte ungar att leka kontor längre? Det var en av mina favoriter när jag var kotte. Bäst var att leka butik och sedan tjuv och polis, efter det palla plommon. men kontor var också cool, stämpla papper liksom. din kotte borde va stolt! Jue?

Anonym sa...

Mitt jobb känns som ett låtsasjobb. Och då producerar jag ändå nånting (statistik). Fast min uppfattning om ett "riktigt" jobb är nog i tillverkningsindustrin tror jag.

Det jag ogillar, generellt, med att jobba - med vilket jobb som helst - är att alla nuförtiden förväntas vara nåt slags jävla sale support oavsett vad de gör. Mitt jobb skulle jag lika bra kunna göra i skitiga jympabrallor hemifrån.

Därför blir jag jävligt anti när vi får PM och skit som hintar att vi tillhandahåller en service, när vi faktiskt producerar något. Vår chef jämförde, på fullt allvar, vår bransch med Starbucks - I shit you not! Jag har all respekt för handen som maler bönan - koffeinist som jag är, men oavsett hur mycket respekt jag har för en barista så är det fan inte kaffekokare jag är och jag är _inte_ anställd i service-sektorn.

Om något har jag ett hantverk eftersom varenda kund på liv och död ska ha allt måttbeställt - annars kunde jag ha bytts ut mot ett macro för länge sen. Om de vill att jag ska ragga klienter och slicka röv så kan de, faktiskt, ta sig i brasan. Den dagen de börjar enforca vår dress code är dagen ni ser mitt CV på Monster igen. Jag är programmerare alltså:

- jag SKA se sunkig ut. (Fast hel och ren, jag är ju trots allt arbetarklass)
- Jag SKA vara lite socialt inept. Det är priset ni betalar för att jag ska kunna räkna ut en median i huvudet för att kvalitetskontrollera och hålla åttateckens kundkoder i huvudet mer än arton månader efter att studien avslutades.
- Jag ÄR inte intresserad av en mellanchefspost. Jag blev programmerare av en anledning. (Hint: slippa deala med folk) Det vore inte värt löneförhöjningen att tvingas hålla reda på andra människors timrapporter och förhandla med kunder.

Det är som att de tror att alla bara drömmer om att få gå omkring i akrylbläser och skaka hand. Det är själva definitionen på att inte ha ett riktigt jobb.

Min spontana uppfattning är att man har ett riktigt jobb om man:

* Producerar/bygger/tillverkar nånting.
* Upprätthåller nånting (ett nätverk, elsystem etc)
* Städar upp nånting.
* Lär ut nånting.
* Tar hand om någon.
* Lagar nånting som inte fungerar.
* Tillhandahåller nånting, även om man själv inte producerat det.

Det täcker ju faktiskt i princip de flesta jobb.

mvh
Jessica

Tehataren sa...

@Jessica:
En synnerligen kompetent vän drabbades, som den tekniker han är, av att HR hos hans arbetsgivare glömt möjligheten att avancera som Expert, och inte chef. ALLA blir chefer när de avancerar! Han jobbar inte kvar där. Han är nu Expert hos någon som uppskattar även teknisk kompetens på teknikföretaget.

Alla som är övrigt intresserade av avancemang och varför chefer tenderar att vara idioter ska läsa Peters Princip.

Intressant att så många av oss inte anser oss jobba. Inte ens de med klassiska "jobb" som i "ett riktigt jobb".