Sidor

2010/04/10

Oinsatt kritik devalverar debatten

Idag skriver Marcus Birro på DN Debatt. "Min Gud dras i smutsen", skriver han och är sådär sedvanligt storvulet upprörd som nästan bara Marcus Birro kan vara. Sen går han loss i en väldigt personlig berättelse om sin egen tro som mynnar ut i fyra åtgärder, eller krav från Marcus, för att han ska fortsätta att vara katolik.

1). Avskaffa det obligatoriska celibatet för prästerna. Det är direkt människovidrigt. Det är fientligt och kärlekslöst.

2). Kvinnor ska behandlas på samma sätt som män, alltså ges möjligheter att bli diakoner och präster.

3). Sluta förtrycka de homosexuella.

4). Upphäv förbudet mot preventivmedel. Det är stenålder och människofientligt.

Ur ett humanistiskt och rationellt perspektiv fyra hela rimliga krav. Men samtidigt oerhört naiva och det visar på hur historielös och okunnig Marcus Birro är. Att katolska kyrkan skulle ändra på dessa saker, eller någon av sina dogmer, kommer helt enkelt inte att hända. För enligt katolska kyrkan är de Guds ställföreträdare på jorden, vilket innebär att de är ofelbara. Att kritisera kyrkan är att kritisera Gud.

Det har inte Marcus förstått och därmed tycker jag att han har diskvalificerat sig som kritiker. I alla fall på DN Debatt. Som upprörd köksbordskritik är den väl ok. Men inte i en publikation och på en redaktionell plats som har som ambition att upplysa människor och komma med intellektuellt kvalificerade analyser.

Så DN Debatt, kan man få efterfråga lite mer skärpning? Vad den här frågan behöver är inte en lekmannaanalys från Marcus Birro. Någon annan som kan det här med religion och katolicism på ett mer insatt plan borde det väl ändå finnas i Sverige?

27 kommentarer:

.perpotator sa...

Eller så får han väl byta trosförbund helt enkelt. Varför vill man vara med när man inte håller med liksom.

Alex sa...

Det kanske är en lekmannaåsikt som behövs får att rubba "traditioner" som är uppenbart vidriga. Det är ju inte direkt någon ny trend med övergrepp inom den katolska kyrkan, är det då viktigare att bevara dessa traditioner än att skydda barnen kan man fråga sig?
Om man tror på något så är det väl bättre att man vill förändra det till det bättre än att överge det?

Ron Obvious sa...

Dessutom har ju Birro själv varit ganska duktig på att verbalt "förtrycka" HBT-personer på sin blogg gärna i samma veva som han gråtit ut över "näthatet", en skenhelighet som är den största anledningen till att han ger mig eksem. Men om han har tänkt om nu så: bra jobbat.

För övrigt noterade jag i morgontidningarna i det katolska Irland att konsensus där är att det faktiskt är skittaskigt att tracka påven för det där, det hände ju för länge sen, och förresten så är kritiken bara en ursäkt för att få hata katoliker.

Anna sa...

Hittade till din blogg nu och gillar den redan!

En sak jag har funderat på är hur katolska kyrkan förhåller sig till Goodwill-begreppet. Är det bara goodwill från gud som gäller? När de t ex går ut och ber om ursäkt för olika saker, är det för att gud ska bli glad eller är det ett sätt att jobba för sitt jordiska varumärke?

Burgschki sa...

Va? Handlade inlägget om att ändra på Katolska kyrkan? Jag uppfattade det som en novell om Marcus och hans liv och tankar.

Min kompis filmar honom f.ö till det där fotbollsprogrammet han har och han hävdar bestämt att han är en schysst kille. Jag hävdar bestämt att han är en fjant.

Medelklassman sa...

Burg: han är insatt och trevlig när det gäller fotboll. Inom alla övriga ämnen ska han enbart hålla käft.

Patrik sa...

Jag undrar om han ändå är helt ute och cyklar. Det finns ju grader av dogmer även inom katolicismen och kyrkan har förändrats inifrån vid flera tillfällen. En stark lekmannarörelse med stöd av någon politisk falang inom kyrkan kan genomdriva stora förändringar. (Ok, Luther är ju praktexemplet på att misslyckas med detta.)


Och för åtminstonme tre av Birros punkter finns det en opinion inom delar av kyrkan. Avskaffandet av celibatet, godkännande av kvinnliga präster (som redan finns inom krist-katolikerna, en halvautonom katolsk kyrka)och en mildring av preventivmedelförbudet som ett svar på aidsepidemin har alla förespråkats inom kyrkan men det är en debatt som det är svårt för utomstående att få inblick i. Jag såg tex en BBC-dokumentär om prästcelibatet för nåt år sen där en högt ansedd engelsk kardinal satt och sa att celibatet var en kyrklig regel (och dessutom av rätt sent datum) och inte en av Gud given regel och att han därför trodde att den skulle komma att ändras så småningom.

Så helt ute och cyklar är inte Birro skulle jag tro.


/Patrik

Sonia Jansson sa...

Patrik: Finns det i huvudtaget några regler i katolska kyrkan som är bibliska och inte kyrkliga? Väldig få.
Han har nog inte förstått vad katolicism går ut på helt enkelt. Att resonera kring bibeln eller även mänsliga rättigheter är inte riktigt det.

Patrik sa...

Det finns regler som katolikerna anser vara av gud givna, sakramenten tex. Det finns andra som anses vara traditioner inom kyrkan, tex celibat för präster som inte tillämpades konsekvent förrän efter motreformationen. Kyrkan har faktiskt förändrats även vad gäller stora förändringar i ideologiska ståndpunkter, det är bara att läsa på. Sen är det inte lätt att få till en sådan förändring, det har jag inte påstått men historien visar att det inte är omöjligt.

/Patrik

Ms Spider sa...

Kravet på celibat KOMMER att försvinna, frågan är bara när. Kommer nämligen inte finnas tillräcklingt många som vill bli präster annars, det är redan ett stort problem att lyckas tillsätta tjänster på grund av det, i stora delar av katolska kyrkan. Celibatet är inte något sakrament utan en tradition. Har många katolska vänner som också tror att det kommer upphöra så småningom, ohc det är katoliker från många olika delar av världen.
Finns för övrigt redan en del gifta katolska präster, föredetta protestanter som konverterat till katolicismen.

Maja sa...

Du har så rätt, 30+, och jag lugnade mig bara lite när jag såg att det var debatt och inte kultursidorna som tog in Birros sedvanliga dagboksblad. Men Dagens Nyheter borde veta bättre än att göda trollen!

Det finns så kallat liberala strömningar inom katolicismen men hur stort inflytande de har vet jag inte. Vad värre är, än Birros fyra "teser" som han snickrat ihop här i veckan, är att han talar om vissa brott som oförlåtliga. Och detta i ett inlägg där han tar till brösttoner om sin katolska tro och sitt förhållande till Gud! Det visar att han inte förstått nånting av vad kristendomen egentligen handlar om, utan enbart som så många andra tagit till sig den kyrkliga traditionen som en exotisk fernissa vid sidan om parmaskinka och vinprovningar. Denna fernissa vill han nu putsa upp så att den funkar i hans borgerliga tillvaro. Det är alltså en sak att kämpa för emancipation inom RKK, många gör det, men bygger man inte sitt hus på stengrunden så blåser det ner vid första bästa storm...

Nemo sa...

Vad är det för mening att tvunget och nödvändigt att "hålla på" en specifik religion - om det nu är en Gudstro som skall odlas?

Förstår likt perpotator inte problemet;

Gå ur, sluta lipa. Tro på Gud - inte på en förmöglad religion

Anonym sa...

Men... om han är katolik borde han väl veta att celibatet faktiskt inte är lag, utan mer en riktlinje.

Den tidiga katolska kyrkan hade inte celibat alls - det var pga arvstvister och politik som det blev rättesnöre.

Och nog måste han ha hört att Brittiska anglikaner erbjudits att gå över i katolska kyrkan nu när kvinnor får bli biskopar och att de då "undantar" före detta anglikaner från det celibat som egentligen bara är praktik och inte teori och att celibatsfrågan faktiskt är uppe på agendan precis nu.

För det är väl inte så att han liksom försöker tajma sitt utspel så att det ser ut som att påven lyssnar på honom?

mvh
Jessica

hans sa...

för att understryka poängen som 30+ gör: kommentatorerna här (ann-katrin, maja och patrik) har mer vettigt, intressant och (tillsynes) påläst att säga om ämnet än birro.

Creutz sa...

Katolska kyrkans kardinaler väljs av påven. Påven väljs av kardinalerna, oftast utav en av dem själva. Det har fungerat som ett nästan vattentätt system för att bevara lärokonservatism.

Det finns ingen anledning att tro att de liberalare falangerna av katolska kyrkan skulle ha makt att påverka kyrkans ideologiska ståndpunkter, eftersom kyrkans ledning cementeras som konservativ. Kyrkan kommer inte att förändras nämnvärt under överskådlig tid. Homosexuella kommer att fortsätta att ses som syndare, kvinnor kommer inte att kunna bli präster, celibatet kommer inte att upphävas, preventivmedel kommer att ses som något ont.

Sen spelar det ingen roll att världen utanför kyrkan skriker åt dem innanför att Gud är död och har varit död och kommer att fortsätta att vara död. Kyrkan är till lära och tro säkert och tryggt förvarad i sin cementbubbla.

Anonym sa...

http://canthateenough.blogspot.com/2010/04/foucault-ftw-marcus-birro-runkar-upp.html

klassimo sa...

Så, om jag som lekman ska förstå denna diskussion som förts ovan, så handlar den till stor del (förutom vissa inslag) om att vi är avundsjuka på att Marcus Birro fått utrymme i DN och inte vi?

Anonym sa...

klassimo: var läser du det? Hur får du det till en majoritetsdiskussion. Jag har gått igenom kommentarerna igen och letat och den enda som ens nämner DN är Maja, som önskar sig bättre kvalitet på sin morgontidning, inte en egen spalt.

Du kanske kan peka ut vilka meningar, i vilka poster, som kommer dig att dra den slutsatsen så att vi andra kan förstå?

mvh
Jessica

ps. Jag som lekman drar slutsatsen att du är avundsjuk på folk med normal läsförståelse. ds.

Ozjeppe sa...

Jag fylls av dubbla känslor inför Birros utspel. Dels för att hans fyra punkter är rätt klumpigt och korthugget formulerade. Bara att med en mening sammanfatta kyrkans homohat med ”förtrycka” och inte i mer utvikta ordalag kritisera den totala fördömelsen och förföljelsen som den i praktiken utgör i vissa länder (Polen, Ryssland…), säger i alla fall mig att hans ärligt toleranta och liberala inställning till HBT-personer/rörelser känns ytterst tveksam. Får, som Ron Obvious i tråden här, hoppas att han verkligen tänkt om.

Och låt vara att inlägget kommer i debatten om barnsexövergreppen och berör detta först och främst, men det är också talande att han inte inkluderar den punkt som i mina ögon är lika viktig att bekämpa inom kyrkorna: Abortmotståndet. Han har visserligen uttalat sig förut om att aborträtten ska vara fri, men även en vilja att minska gränsen för graviditetsveckan betydligt, så hans sympatier här tycker jag också är ganska genomskinliga. Men det är väl en av anledningarna att han finner katolicismen tilltalande…

Men bara att han yppar en bestämd önskan att reformera kyrkans värsta dogmer är nog så viktigt, som Alex i tråden här nämner, och det måste ju börjas någonstans. Liksom Jonas Gardells uppluckring av intoleransen inom kyrkan, så är dessa uppmaningar till reform ett hedervärt steg. Religionerna går inte att bara avskaffa inom en överskådlig tid. De måste desarmeras, moderniseras, humaniseras och reformeras bit för bit inifrån tills dessa punkter (och fler, inklusive kreationismen) är genomförda. Och sånt tar tid.

Anonym sa...

Du, trettioplussarn och alla andra här, läs Philip Wildenstams fantastiska blogginlägg i ämnet: http://www.philipwildenstam.se/2010/04/13/min-artikel-till-dn-debatt/

Medelklassman sa...

Anonym: Way ahead of ya. Been there, bought the t-shirt.

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air maxc

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci