Sidor

2010/05/12

Ett klokt inlägg i debatten om datorspelen

Följande text har inte jag skrivit. Det har Jonas Linderoth gjort. Han är fil.dr vid Göteborgs universitet och en av Sveriges främsta experter inom datorspel och den eventuella påverkan de har på sina användare. Även om ni hatar datorspel rekommenderar jag en läsning för det sägs mycket klokt som har bäring på hela medielandskapet och vilka budskap det är vi om och om igen debatterar.


Jonas text börjar här:

När jag var barn hade jag under en period en lågstadielärarinna som enbart läste ur Barnens bibel för oss. De var de enda berättelser hon läste. Någon gång dristade vi barn oss till att önska en annan saga, men hon sa bara att vi inte var färdiga med Barnens bibel. Terminen gick och det blev inga andra berättelser. Det hanns aldrig med. Berättar man en berättelse finns det inte alltid utrymme för andra berättelser.

En berättelse som brukar återkomma i mediebruset är den om de skadliga och farliga datorspelen. Det är en historia om barn och ungdomar som faller offer för en korrupt kulturyttring som antingen lockar dem till beroende eller i de värsta fallen till att begå fasansfulla våldshandlingar. I stort sett är det samma historia som berättats under hela min uppväxt. På 70-talet handlade berättelsen om videovåldet och under 80-talet var det hårdrocken och rollspelen som förledde ungdomen. Vi vet idag att berättelserna om den farliga videon, hårdrocken eller rollspelen inte var sanna: videon blev allmängods i varje hem, hårdrock är idag helt okontroversiellt och 80-talets rollspelare visade sig vara kreativa förmågor som idag har framträdande positioner i samhället.

Inte är berättelsen om de skadliga datorspelen heller ”baserad på en sann historia”. Under år 2005 gjorde Folkhälsoinstitutet en noggrann granskning av den forskning som finns om datorspel och våld. Författarna Anton Lager och Sven Bremberg kommer där fram till en entydig slutsats: det finns inget stöd i den internationella forskningen för samband mellan datorspelande och aggressiva känslor, tankar och beteenden. Vidare är s.k. datorspels- eller internetberoende inte riktiga medicinska diagnoser. Diagnoserna har inte accepterats av den amerikanska organisation som ger ut standardmanualen för diagnoser inom psykiatrin, den så kallade DSM-manualen. Även om forskare är överens om att det finns ett problem med att en del barn och ungdomar lägger för mycket tid på datorspel så är de oense om huruvida detta bör klassas som ett beroende. De forskare som förespråkar att man talar om ett beroende är noga med att förtydliga att detta i så fall skulle kräva ett vidgat beroendebegrepp eftersom dessa tillstånd skiljer sig väsentligt från att vara beroende av en substans såsom narkotika.

Men detta hindrar inte de som vill berätta berättelsen om de farliga spelen. Berättelsen är alldeles för bra för det. Den 4/5 2010 satt Sven Rollenhagen som grundat Stiftelsen Ungdomsvård i SVT:s morgonprogram och liknade datorspel med kokain, ett påstående som alltså saknar någon som helst förankring i forskningen. Sven Rollenhagen avfärdade även det faktum att datorspelsberoende inte existerar som en klinisk diagnos med att: ”Sverige ligger som många länder efter när det gäller detta med att forska och att diagnostisera exakt enligt någon mall”. Det är ett påstående som inte bara är osant utan också direkt fel. Sverige ligger inte efter andra länder i fråga om medieforskning. Tvärtom har vi en tradition av att vara mer nogräknade och kritiska till att lita på forskning som använder spektakulära och tvivelaktiga metoder. Inte minst är Anton Lager och Sven Brembergs forskningsöversikt ett gott exempel på detta. Att det görs mer spektakulär forskning i andra länder är inte ett tecken på att Sverige ligger efter utan på att vi ligger före.

Detta är fakta men de som berättar historien om de skadliga datorspelen lyssnar inte till fakta. De lever istället efter författaren Jan Håkanssons visdomsord att ”En god historia alltid är sann”. Därför kommer berättelsen tillbaka och berättas om och om igen. Vi hör att ett av de stora problemen i barn och ungdomars liv är datorspelen, att bakom flera tragiska våldshändelser som begåtts av ungdomar runt om i världen finns timmar av spelande och att datorspel är som narkotika och vi förfasas.

Vad är det vi inte hör? Berättar man en berättelse finns det inte alltid utrymme för andra berättelser. Vi får inte höra berättelsen om hur nedrustningen av välfärdssamhället drabbar ungdomar, om hur skola och betygssystem kan skapa utanförskap genom att tidigt stämpla och döma ut barn och ungdomar eller om 35 % ungdomsarbetslöshet. Kanske är det i någons syfte som det blir så?

14 kommentarer:

.perpotator sa...

men snart kommer Internetberoende att bli antaget som diagnos i DSM. Då kommer vi alla att behöva sjukskrivas. Äntligen!

Ron Obvious sa...

Tror folk verkligen på sånt där fortfarande? Jag trodde att det dog ut ungefär samtidigt som frenologin.

Tehataren sa...

Folk tror på allt de vill höra. Råttor i pizzor och allt möjligt.

Fast jag är lite kluven till det där med beroende av datorspel. Beroende av penga-spel är vedertaget. Spelberoende. Mekanismen vid datorspel torde vara väldigt lik.

Som gymnasielärare hade jag ett par elever som var så galna i CounterStrike att de stannade hemma från skolan. En vecka. En kille drabbades av att mamma tog med modemet till jobbet för att han inte skulle kunna spela. Men det gjorde han ändå, mot bot-ar.

Han uppvisade, i mina okunniga ögon, alla tecken på beroende.

Jag läste också om en undersökning där man studerat folk som spelade just Counterstrike, som har vissa specifika egenskaper, och man noterade att precis samma belöningscentrum i hjärnan reagerade på precis samma sätt som hos heroinister. I mindre skala, men på exakt samma vis.

Verklighetsflykt med snabba belöningar i WoW eller heroin skulle mycket väl, som jag ser det kunna likna varandra. Den som redan är benägen att fastna i ett missbruk skulle isåfall mycket väl kunna fastna i ett beroende av WoW, likaväl som i kemiska droger. Fast det borde kräva mer jobb att bli beroende.

Och jag tror att Hem och Skola är har väldigt lätt för att missbruka och sätta inflation i "missbruk", vilket nog skadar väldigt mycket, eftersom idéerna då tappar all trovärdighet.

Och nej, jag tror inte det är vanligt, och jag tror inte man blir våldsam eller schizofren av varken videovåld, datorspel eller rollspel.

.perpotator sa...

tehataren: ja, beroendesymptomen ser lika ut oavsett vilket som är ens substance liksom. och orsakerna är samma/liknande också. sen tycker jag väl inte att man ska vara så snabb att kasta diagnoser på folk heller. det här är tonåringar mest, och dom är ju som alla vet helt knasiga i bollen.

Tehataren sa...

@Perp: Ja, du har galet rätt om tonåringar. De är Loco.

Tehataren sa...

Skulle man inte kunna införa ett beroendebegrepp som är oberoende (pun intended) av substans, som bara definieras utifrån symptom? Nog skulle det göra livet lättare?

Och kanske ÄNNU fler skulle kunna få diagnoser?

.perpotator sa...

tehataren: Ja verkligen, det är ju det man hoppas. Den som har flest diagnoser när han dör osv

Tehataren sa...

Och det börjar ju bli lite ute att ha ADHD eller att vara dyslesbisk, så kanske vi kunde ge psykhypokondrikerna något nygammalt, i form av missbruk.

Sockermissbruk som vore det heroin, däremot....

Anonym sa...

Man kanske borde tala om missbruk kontra missbruksliknande beteenden.

Själv har jag förlorat hela långhelger till både Civ och Sims och man får vara bra modig för att ge sig på att komma mellan mig och en påse skumsvampar. Fast det är ju skillnad på att ha ett häftigt begär till något och att faktiskt ha en missbruksproblematik.

Killarna du, Tehataren, pratade om uppvisade ju faktiskt något som i alla fall var mycket likt missbruksbeteende när de åsidosatte viktiga åtaganden för att spela.

Den som orkar ge sig in på car crash-siten familjeliv hittar rätt snabbt ett flertal trådar startade av desperata WoW-änkor som seriös överväger separation.

Jag kan iofs tänka mig att många deprimerade och med oupptäckta bokstavsdiagnoser självmedicinerar med spel så det blir ju en höna/ägg-situation där. Är spelandet en orsak eller ett symptom, liksom?

Alla säger att Jeppe spelar Borderlands, men ingen frågar varför Jeppe spelar Borderlands.

mvh
Jessica

.perpotator sa...

missbruk är alltid symptom på något underliggande

Tehataren sa...

Tack, Perp!
De flesta börjar inte punda heroin, men de som lever ett riktigt pissigt liv, inte har något att förlora, och får uppleva den gudomlig känslan lär vara sugna på att göra om det.
Så långt är skillnaden ganska liten mor WoW eller CS.

Den elev jag nämnde uppvisade fler klassiska missbrukssymptom. Hans kompisar började tycka han var illa, och de pundade ändå CS ganska friskt själva. Han höll på att lägga ner hockeyn han egentligen älskade att spela, han slutade umgås med kompisarna, om de gjorde annat än att spela CS.

Han fick inte kemiska abstinenser, som missbrukare av kemiska preparat får, men det får inte spelmissbrukaren framför Jack Vegas heller, men allt det andra som är relevant stämde fint.

Och nog är väl flykten in i Låtsaslandet ungefär densamma, oavsett om man blir är hjälte på datorn, eller hjältinna* med en spruta.

Det känns lite som om man kanske skulle bry sig mindre om vilken substans som pundas, och mer om resultatet. Det är lite som att alla preparat som ännu inte förbjudits i Sverige (Ja, Jessica, England har en bättre lag!) är tillåtna. Har man ännu inte hunnit speca missbrukets nya substans är det inte ett missbruk.

Videovåldsdiskussionen, däremot, är jag ganska tveksam till. Är man en våldsbenägen psykopat spelar det inte så stor roll vilka intryck man får, man slåss ändå, och är man det inte, kan man ta ganska mycket intryck utan att börja slåss!

* Heroine = hjältinna. Pund intended.

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics