Sidor

2010/05/10

Synthmusik - så fantastiskt bra och så gränslöst uselt

När jag var liten, på 80-talet, då delade alla musikintresserade högstadiekillar in sig i två grupper. Antingen var man synthare (och fick stryk) eller så var man hårdrockare (och gav stryk). Själv hade jag redan brillor som flaskbottnar, töntig frisyr och postorderkläder så det var rätt självklart att jag skulle börja lyssna på synth. Sen fanns det andra anledningar också. Som att jag tyckte att det svängde mer rent musikaliskt och att jag inte kunde förstå storheten i ett band som sminkade sig och hade ett namn som på svenska betyder urin.

Min inträdesport var som för många andra Depeche Mode. Närmare bestämt skivan Some Great Reward som kom ut 1984. Eftersom jag var 13 år gammal och ganska kass på engelska förstod jag aldrig skivans sexuella undertoner. Det som fascinerade mig det var hur alla dessa märkliga ljud kunde bilda musik. Det var ju liksom inte instrument utan - något mer. Ovanpå detta Dave Gahans hypnotiska stämma som naket och själfullt lägger på en fantastisk sånginsats i kontrast till alla maskiner. Jag var fast.

På den tiden fanns som bekant inte Internet och populärmusik på TV vet vi alla hur löjeväckande det var. Det som återstod var en musikaffär som sålde vinylskivor, mediokra musiktidningar och framviskade rykten i skolkorridoren. Någon hade hört något från en kompis som läst en engelsk tidning att kanske skulle det komma en ny skiva någon gång. Och hade man tur kanske inte Kaj Kindvall tjatade sönder den där bra låten på Tracks när man satt och väntade spänt med fingarna på Rec och Play knappen i två timmar så man fick kramp i handen. (Sen kunde man ge sig fan på att morsan tyckte man skulle komma och äta precis när låten spelades så man missade allt.)

Men jag babblar. Jag vill inte skriva ännu en biografi om musik på 80-talet. Jag vill berätta om min kluvna inställning till synthgenren. För det finns fantastisk synthmusik som får mig att bli glad och dansant i hela kroppen. Sen finns det vedervärdigt usel synthmusik som får mig att krypa ihop av skam för att det är så dåligt. Ofta är det väldigt svårt att avgöra vad som gör skillnaden, för det kan verkligen vara hårfint.

Därför har jag satt ihop två spellistor med ganska populära synthhits och försökt analysera varför jag gillar det ena men inte det andra.Sång
Sången är viktig. Det får inte vara dålig sång. Med det menar jag falsksång eller samplade menlösa citat från förmodat tuffa filmer.
Exempel bra: Depeche Mode
Exempel dåligt: Cat Rapes Dog

Popighet
Det får gärna vara popigt men inte populärmusikaliskt, om ni kan förstå skillnaden. Popigt är upptempo, glatt och dansant. Populärmusikaliskt är samma sak men skapad i en mall för hitlistemusik. Då går det bort.
Exempel bra: Erasure
Exempel dåligt: Human League

Queerfaktor
Det får oerhört gärna vara hög queerfaktor på musiken. Ju fler som är öppet gay desto bättre. Motsatsen här är att ju fler som är i garderoben eller straight sänker musikvärdet.
Exempel bra: Bronski Beat / Erasure
Exempel dåligt: Nitzer Ebb (disclaimer: dom kanske är helgay, men jag känner inte till det i så fall.)

Humor
En kompis till mig hävdar att humor och bra musik inte hör ihop. Jag är benägen att hålla med. Bra musik är på riktigt. Dålig musik skojar till det med buskislåtar.
Exempel bra: Kraftwerk
Exempel dåligt: Spock

Hårdhet
Synthgenren har som all annan musik subgenrer. När det gäller synthens hårdare stilar som t.ex. Electronic Body Music är det som svårast att definiera särdragen mellan bra och dåligt. Men ska jag ta en faktor så föredrar jag de mer melodiösa låtarna framför de som mest är en orgie i trummaskiner, skrik och diverse samplingar.
Exempel bra: Front 242
Exempel dåligt: Frontline Assembly


För att runda av det här navelskådande inlägget presenterar jag en låt som lade grunden till mitt intresse för musik. Tyvärr har den inte riktigt hållit för tidens tand, varken musikaliskt eller visuellt. Men 1984 var det här grejen för en liten kille med begynnande acne.
29 kommentarer:

ksth sa...

Jag med jag med jag med... jag blev också syntare av Some Great Reward. Glasögon hade jag inte, men väl postorderkläder. Och så hade jag lätt för mig i skolan också, och då blev man ju populär... Var på deras konsert på Eriksdalshallen 1984 - nu är det svårt att tänka sig att de spelade i en lokal som max tog ett par tusen personer.

Fiffi sa...

Jag håller inte riktigt med dig om en del, en del skriver jag absolut under på, men, alltså, jag kunde bara inte låta bli så jag gjorde en bra-synth-lista för trettioplusare.

Enjoy.


http://open.spotify.com/user/fiffilino/playlist/2yPxzwCk9UuaIHlpTPsH4M

.perpotator sa...

Men alltså A Split Second då, det var väl bra allafall. Låter ju som ett mellanting av Front och Frontline. Vilka jag förövrigt tyckte var lite lika i namnet. Samma med Sister of Mercy och Sisterhood..

Anonym sa...

Håller med om mycket men inte allt. Insåg, precis efter att jag har läst din lista, att jag har svårt för EBM. Kom fram till att jag faktiskt inte alls tycker om EBM, men att vissa låtar är bra. Förut trodde jag alltid att jag gillade EBM men att det fanns för många posörer, dåligt producerade etc etc, dvs ren skit.

Avslutningsvis, BBC-dokumentären Synth Britannia rekommenderas starkt.

Jenny

Uffe sa...

Håller med om det mesta bortsett från den omotiverade smutskastningen av Human League.

Ron Obvious sa...

Intressant. Jag stod visserligen på andra sidan (vilket till inte så liten del berodde på den där gången då jag tvingades genomlida klasskompisarnas skogskonsert med synthbandet RuZt under vilken de gick loss på gammalt järnskrot till vänners hänförelse och föräldrars fasa) men jag har alltid sett Bronski Beat som nån sorts gaydisco. Visserligen bra sådan, men långt ifrån synth.
Again my world is crumbling.

Medelklassman sa...

Fiffi: Man kan ju inte tycka lika om allt. Så tråkigt det skulle vara då. Tack för listan. Där fanns en hel del nytt för mig.

Perpo: Nja? Bra och bra? Inget jag skulle betala för.

Jenny: EBM är ganska kass faktiskt, förutom en del låtar. Måste kolla in dokumentären. Den kände jag inte till. Tack!

Uffe: Du kan aldrig få mig till att gilla Human League. Reklamarmusik.

Ron: Ja just där kanske gränsen mellan gaydisco och synth är aningens vag. Jag gillar både genrerna.

emster sa...

oh. du är nörd. gölligt.

Medelklassman sa...

emster: Kom du på det först nu? What took you so long?

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Vi är överens om allt. Utom en sak. Frontline är FAN bra!

/K

Tobias sa...

Oj. Jag slogs mest (och bedrövades så smått) av att jag kände igen betydligt fler låtar från den "dåliga" listan. Men det kanske ligger i sakens natur, "hitliste"-grejen. Jag är trots allt ingen synthare i botten. Mina synthskivor sträcker sig inte längre än till Erasure, Kraftwerk och Welle:Erdball. Totalt knappt 30 stycken.

Medelklassman sa...

Äh Tobias. Vi har väl olika smak helt enkelt. Jag hade nog inte heller fler än 30 skivor sammanlagt. Så vi är nog lika lite eller mycket synthare. Om än med olika preferenser.

Ichimusai sa...

Trevligt inlägg. Jag är böjd att hålla med om mycket men jag tycker nog att FLA släppt en del bra plattor också.

Jag petade också samman en EBM-lista med rätt mycket nostalgi men även en del lite modernare...

http://open.spotify.com/user/ichimusai/playlist/2sdvQzOBugHh8P9vFXZYJm

Anonym sa...

Syntare nördar? På min skola var det tvärtom. Syntarna hade lång lugg, coola kläder och var de hippa ungarna. Hårdrockarna med Iron Maiden påstruket på jeansvästen gick i )D, bonnklasserna som bokstavligen luktade kossa.

Jag då? Totalnörd. Platsade inte i någon grupp. Suck. Gömde mig i bibblan.

Anna Nio sa...

Hmm, intressant, vi tycker inte helt lika men å andra sidan har jag aldrig analyserat min musiksmak, särskilt inte enbart den synth-relaterade. Dock tycker jag absolut att humor och musik går ihop, men inte om man ska ta musiken på allvar. Tramsmusik som är lättsam gör mig glad när jag är full och vill dansa, men kan inte mäta sig med den (otramsiga och sjukligt bra) musiken som sätter sig rakt i hjärtat.

Fast Spock är inte bra ändå, det har du helt rätt i. :D

daniel sa...

NERD RAGE! :)

Du måste lyssna på _tidigare_ Human League för att hitta guldkornen. T.ex. The dignity of labour (part 1-4) och ALLT från The golden hour of the future-albumet.

Anonym sa...

Kul läsning. Känns igen..

Ville mest tipsa om detta synthorakel: www.myspace.com/deutschebank1

Mvh/From

oakleyses sa...

michael kors outlet online, christian louboutin uk, tory burch outlet, coach outlet, polo ralph lauren outlet online, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, replica watches, longchamp outlet, gucci handbags, christian louboutin shoes, chanel handbags, michael kors outlet, prada handbags, kate spade, polo outlet, tiffany jewelry, michael kors outlet, tiffany and co, true religion outlet, coach purses, longchamp outlet, nike free, michael kors outlet online, christian louboutin outlet, kate spade outlet, burberry outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, nike outlet, burberry handbags, coach outlet, nike air max, ray ban sunglasses, true religion outlet, oakley sunglasses wholesale, prada outlet, michael kors outlet store, longchamp outlet, coach outlet store online, michael kors outlet online, true religion outlet, nike air max

oakleyses sa...

nike huaraches, north face, abercrombie and fitch uk, burberry pas cher, nike air max, polo lacoste, guess pas cher, louboutin pas cher, true religion jeans, nike tn, michael kors pas cher, nike air max uk, hollister uk, nike roshe, michael kors, nike blazer pas cher, nike air force, oakley pas cher, new balance, ray ban pas cher, converse pas cher, longchamp pas cher, lululemon canada, sac hermes, jordan pas cher, ralph lauren uk, timberland pas cher, nike trainers uk, michael kors outlet, hogan outlet, north face uk, nike free run, nike air max uk, sac vanessa bruno, mulberry uk, nike roshe run uk, hollister pas cher, longchamp uk, nike free uk, vans pas cher, air max, ray ban uk, polo ralph lauren, sac longchamp pas cher

oakleyses sa...

soccer shoes, vans, ghd hair, reebok outlet, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti outlet, north face outlet, hollister clothing, bottega veneta, wedding dresses, baseball bats, mont blanc pens, mcm handbags, oakley, new balance shoes, nike air max, insanity workout, beats by dre, ralph lauren, babyliss, lululemon, nike roshe run, timberland boots, p90x workout, hollister, soccer jerseys, hollister, celine handbags, vans outlet, nfl jerseys, louboutin, chi flat iron, iphone 6 cases, herve leger, asics running shoes, valentino shoes, nike air max, converse, jimmy choo outlet, instyler, ferragamo shoes, north face outlet, hermes belt, mac cosmetics

oakleyses sa...

coach outlet, ugg boots, ugg boots, replica watches, pandora jewelry, louis vuitton, louis vuitton outlet, juicy couture outlet, pandora uk, juicy couture outlet, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, uggs outlet, supra shoes, marc jacobs, swarovski, lancel, ugg pas cher, links of london, toms shoes, louis vuitton outlet, swarovski crystal, converse outlet, ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, uggs on sale, ugg uk, uggs outlet, pandora charms, louis vuitton outlet, ray ban, louis vuitton, thomas sabo, montre pas cher, louis vuitton, hollister, wedding dresses, louis vuitton, doke gabbana, louis vuitton, karen millen uk, gucci

Unknown sa...

4.29lllllyuanbengals jersey
carolina jerseys
detroit lions jerseys
buffalo bills jerseys
tennessee titans jersey
cleveland browns jerseys
houston texans jerseys
san diego chargers jerseys
jacksonville jaguars jersey
lions jerseys
bills jerseys
titans jersey
browns jerseys
texans jerseys
chargers jerseys
jaguars jersey
detroit lions jersey
buffalo bills jersey
tennessee titans jerseys
cleveland browns jersey

Unknown sa...

20160516meiqing
cheap oakley sunglasses
armani watches
canada goose outlet
louboutin pas cher
lacoste shoes
bottega veneta handbags
ralph lauren outlet
cheap jerseys wholesale
jordan shoes
adidas superstars
yeezy boost 350
nike air max
ugg sale
michael kors outlet online
true religion
cheap jordans
michael kors outlet clearance
nike cortez
oakley sunglasses
versace sunglasses
asics shoes
gucci handbags
lululemon sale
michael kors bags
gucci borse
ray ban outlet
fitflops clearance
fitflop uk
hermes belt
ray ban sunglasses
discount nike shoes
cartier love bracelet
yeezy boost 350 black
adidas nmd
louis vuitton outlet
ecco shoes
bottega veneta outlet

Unknown sa...

true religion jeans
true religion jeans
mulberry bags
uggs on sale
ugg boots sale
marc jacobs sale
nike soccer shoes
ferragamo outlet
tory burch outlet
mulberry handbags
louis vuitton pas cher
burberry outlet store
louis vuitton
longchamp handbags
canada goose sale
coach outlet
ugg slippers
tiffany outlet
coach outlet
lululemon uk
coach handbags
burberry outlet
michael kors wallet
chrome hearts
abercrombie outlet
ugg outlet
rolex watches for sale
celine outlet online
michael kors outlet
tiffany and co
ugg outlet uk
oakley sunglasses uk
tiffany and co
polo ralph lauren
mlb jerseys
czq20160823

raybanoutlet001 sa...

jordan shoes
jordan shoes
cincinnati bengals jerseys
michael kors outlet online
ferragamo shoes
abercrombie and fitch kids
gucci outlet
nike tn
michael kors handbags
chicago bulls

Unknown sa...

nba jerseys
new balance shoes
nike huarache
buffalo bills jerseys
true religion jeans sale
tiffany and co outlet
air max 90
jordan shoes
nike roshe
pandora jewelry

Unknown sa...

oakley sunglasses
kobe 12 shoes
burberry handbags
longchamp handbags
air jordan 14
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
michael kors bags
valentino boots
oakley sunglasses wholesale
20174.21wengdongdong

chenlina sa...

mont blanc outlet
cheap oakley sunglasses
true religion
nike outlet store
kate spade outlet online
kate spade outlet online store
mcm outlet
polo outlet
christian louboutin outlet
nike shoes outlet
20170602wanglili

Unknown sa...

ralph lauren shirts
versace sunglasses
nike factory store
cheap uggs
adidas shoes
nike trainers sale
denver broncos jerseys
kate spade handbags
chicago bulls
ugg slippers