Sidor

2010/09/24

Avarter - människor som gillar citat

Näst efter ordvitsande finns det ett beteende som jag gillar lika mycket som en släng av syfilis och det är människor som går runt som levande citatmaskiner. Nu snackar jag inte om alla som felciterat Voltaire efter senaste riksdagsvalet utan alla som blir oklädsamt nöjda när de citerar från populärkulturen.

Förr i tiden kunde människor citera Frödings halva diktproduktion utantill. Hela eposet från Eddan. Eller sjunga samtliga Dan Anderssons visor fritt ur hjärtat. Idag är det ostiga kommentarer från Terminator eller, gud förbjude, någon sketch från svensk "komedi" som folk lägger på minnet. Och lägga på minnet får man väl gärna göra men öppna inte käften med beskäftig min och hoppas att du ska få uppskattning när du kör dina värdelösa one-liners.

För du som håller på såhär, vad vill du åstadkomma? Det är inte lika roligt när du återberättar Hassans busringning som när man hörde den första gången. Tvärtom är det plågsamt. Och det är ingen som begriper vad du vill när du rabblar upp något lösryckt citat ur ett sammanhang som i original utgörs av en två timmar lång film. Det enda jag tänker när du håller på är: "Titta på mig, jag har ett minne som samlar på onödigt vetande och jag rabblar en massa skräp för att jag själv inte har något bättre att komma med."

Så snälla, samla på dina citat som andra samlar på frimärken. Men dela inte med dig. Inte till mig i alla fall. Tack på förhand.

22 kommentarer:

Lena på ekonomin sa...

Word!

Tehataren sa...

Folk som gör så, utgår ifrån att alla delar deras populärkulturella erfarenheter och därmed associationer. För den som yttrar citatet är det en lustig association, och eftersom alla delar erfarenheten tycker alla det är lustigt.

Jag är rädd att du inte tycker om mig...

Men jag försöker. Jag lovar.

Men jag citerar iallafall inte Kalle Sändare.

Anonym sa...

Som Ralph Waldo Emerson sade: ”Jag hatar citat. Berätta for mig vad du vet.”

;)

Donny H sa...

För att citera Rambo: Fuck the world!

eva dahlgnr sa...

Hatar att jag och alla mina generationskamrater kan dra vilken replik som helst ur percy tårar, och få nästa replik som svar.

Bateman sa...

"Dä ä mö drag i fetta vet du laaaaa", Stefan och Krister

Donny H sa...

Jag tog förövrigt det här inlägget högst personligt.


AS!


Om jag ser dig i Aspis så kommer du få spö.

S. sa...

Fast "Hasta la vista baby" kan ju ändå inte ha varit gångbart som citat sen 1991? ;)

Anna Nio sa...

I egenskap av citatmongo av rang vet jag inte riktigt om jag ska ta anstöt eller bara ifrågasätta vad du menar; jag kan inte för mitt liv låta bli att prata i citat, helt enkelt för att om du säger nånting till mig, som jag associerar med något visst citat, så kommer det citatet ut. Givetvis med en viss måtta, jag svamlar inte citat på arbetsintervjuer eller med svärföräldrarna och sånt, men i normala, sociala situationer är det svårt att låta bli. Men jag gör det aldrig nånsin för att verka ball eller intressant. Jag gör det för att det sitter fast i min skalle, för att jag är rätt konstig, och jag är helt okej med det själv. :)

Ska även tillägga att jag inte kan minnas nånting vettigt, bara filmcitat och låttexter, i princip. Det vore oerhört mer praktiskt att minnas på andra sätt, men det var inte direkt mitt val.

Anonym sa...

Utan att hålla mig till bloggämnet så vill jag ändå inflika att det var högre klass på det hela förr i ti'n. Min mormor, RIP, talade i princip enbart i ordspråk. Jag står gladeligen ut med att mina vänner suckar tungt/skrattar bakom min rygg när jag kläcker ur mig "Nu ska vi se, sa blinda Sara." (Fast det var nog riktigt jobbigt för dem då jag sa sånt in public redan som 20-åring).

För övrigt tycker jag att man kommer undan med alla citat ur Karl-Bertil Jonsson. Ska du ha ett fikon?

rogue/sandra sa...

Mjo.. Men jag tycker om när människor refererar till filmer t.ex. men inte gör det uppenbart. De smyger in det i konversationen.
"Okej ska dra nu, catch you on the flipside.."

"zomg, Boondock saints!"

o så börjar man prata om hur grym den filmen är.
Så.. om personen e cool är det OK att citera o hålla på.

Nils G sa...

Jag hade en inneboende 2002-2005 som hela tiden drog långa citat ur Pablo Franiscos repertoar. Vi umgås inte längre.

Tehataren sa...

Vem är Pablo Francisco?

Daniel sa...

Pablo Francisco är en amerikansk ståuppare, med viss förkärlek för röstimitationer.
http://tinyurl.com/39dbefw

Se alla delarna av showen!

Tehataren sa...

Tack!

Bangar nog ändå.

Anonym sa...

nike air max, louboutin, coach factory, gucci outlet, tiffany and co, true religion outlet, chanel handbags, ralph lauren, toms shoes, nike free, coach purses, nike shoes, louis vuitton, burberry, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, true religion jeans, air jordan, air max, nike free, air max, michael kors outlet, coach outlet, nike air max, true religion, burberry outlet online, prada outlet, louboutin, ray ban, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, longchamp outlet, michael kors, burberry outlet online, longchamp, oakley sunglasses, oakley sunglasses, polo ralph lauren, coach outlet store, tory burch outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton handbags, louboutin, prada handbags, louis vuitton outlet online, kate spade outlet

Anonym sa...

soccer shoes, karen millen, ferragamo shoes, montre pas cher, reebok outlet, nfl jerseys, mulberry, north face outlet, ugg, lululemon, asics gel, celine handbags, valentino, p90x3, ugg boots, ghd, oakley pas cher, herve leger, bottega, nike free, ralph lauren, ray ban pas cher, ugg boots, mcm handbags, louis vuitton, converse shoes, birkin bag, ugg boots, hogan, nike air max, new balance shoes, mont blanc, jimmy choo, abercrombie and fitch, juicy couture outlet, louis vuitton, rolex watches, timberland, hollister, marc jacobs, air max, vans, chi flat iron, hermes, supra shoes, yoga pants, insanity, soccer jerseys, beats by dre, lancel

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

raybanoutlet001 sa...

zzzzz2018.4.16nike shoes
ralph lauren outlet
49ers jersey
nike roshe
eagles jerseys
ray ban sunglasses
nike trainers shoes
kansas city chiefs jerseys
nike factory outlet
nike huarache