Sidor

2010/09/07

Moral kontra religion

Den här bilden har tydligen Humanisterna knåpat ihop, enligt Tehataren. På något principiellt plan håller jag med humanisternas strävan men ibland känns dom lite för nära foliehattsgänget för att det ska vara riktigt bra.

21 kommentarer:

Tehataren sa...

Strikt talat vet jag inte vem som knåpat, men jag hittade bilden där, och tyckte mycket om den.

Ibland blir somliga en smula aggressiva, men vem skulle inte bli det om man tillbringade sin tid med att stångas med religiösa av olika slag?

Fredrik sa...

Humanisterna e ju lika fundamentalistiska på sitt sätt. Intolerans som medel för mer tolerans? Knas.

john sa...

Jag håller med Fredrik ovanför. Humanisterna är inte långt ifrån AFA och militanta veganer i sin approach till andra människor.

Marie sa...

Kan inte mycket om humanisterna men bilden är klockren.

Donny H sa...

Fredrik & John: bara för att man har rätt så är man ju inte fundamentalist.

john sa...

Donny: Nej, det är inställningen till andra människor som gör det...

Medelklassman sa...

Själv är jag lite kluven. Det finns inget inneboende fel i att påpeka för andra människor att deras trosuppfattning är märklig. Samtidigt blir det rätt ofta hätsk stämning eftersom religion är ett ämne som inte riktigt tål kritik. Man kränker genom att påtala brister och fel. Och i och med det blir det på en gång icke-konstruktivt.

Det är en oerhört komplex fråga.

Molly sa...

"Det finns inget inneboende fel i att påpeka för andra människor att deras trosuppfattning är märklig."

Det gör det väl visst?! Lika mycket som om jag skulle gå omkring och tala om för folk att de klär sig fult eller gillar dålig musik.

Jag lämnar de religiösa i total fred och frihet att tro precis på vad de vill och vill bara ha exakt samma behandling tillbaka!

Religion ska bara vara personlig och privat. Håll det i hjärtat, precis som alla diverse profeter alltid sagt.

Medelklassman sa...

Jo, men Molly. Det är viss skillnad på kritik. För att ge ett exempel.

Det här är fel:
"Du är dum som tror på en gud."

Det här är rätt:
"Det är fel att kasta sten på andra människor för att din gud sagt att man ska göra så mot människor som umgås över könsgränserna utan att vara gifta eller släkt."

(Nu drog jag ett exempel som man lätt kan associera till Iran och Islam, men jag pratar verkligen om alla kategoriska religioner nu. Så att ingen drar upp Islamofob-kortet mot mig.)

Medelklassman sa...

Och ett tillägg:

Visst kan man tycka att religion ska vara personlig och privat. Och det finns det säkert inte en enda vettig människa som inte håller med om. Men det är inte så religion är. Organiserad religion är per definition missionerande och inriktad på att attrahera fler anhängare till sitt trossystem. Det hör till.

Sulla sa...

Problemet med humanisterna är att de är troende ateister. Det är ju liksom deras lilla kult där de sitter och pysslar med ateistisk konfirmation och avdop och en massa annat jävla idiotiskt trams när de inte sitter och talar om för varandra hur duktiga de är som inte tror på Gud och spikmattor. Skärpning.

Medelklassman sa...

Sulla, ungefär så ligger det till ja.

Donny H sa...

Trettioplus har redan sagt allt det jag ville ha sagt. Religion idag och de senaste X antal tusen åren är ju fjärran från att vara privat och personlig. Och då väljer jag hellre människor som inte tror på spikmattor. Kult eller inte kult.

Donny H sa...

... men visst, humanisterna påminner lite om piratpartister på så sätt (apropå kult).

Lite fööööör engagerade.

Molly sa...

Jag fattar och visst har du rätt, i teorin åtminstone. Verkligheten är, som du själv påpekade, oerhört mycket mer komplex. Jag vill egentligen inte bry mig men kan som tänkande vuxen inte låta bli.

Molly sa...

Ett tillägg, religionsfriheten i västvärlden tillåter ALLA typer av övergrepp, inom sekten och familjen. Kolla t ex http://hjalpkallan.org hur överlevare från alla domedagssekter har det.

Sulla sa...

Donny: Jag väljer helst att inte beblanda mig med dylika muppar och deras grupperingar öht, vare sig deras raison d'etre är uråldriga osynliga kompisar eller den totala bristen på osynliga kompisar. En idiot som inte tror på gud är fortfarande i första hand en idiot (och en idiot som tror på gud är naturligtvis inte ett dugg bättre.).

Jaja, jag ska väl sluta vara hätsk nu.

Donny H sa...

Sulla: under vilken kategori hamnar de som svänger sig med uttrycket raison d'etre?

Oscar sa...

DN skriver om foliehattar: http://www.dn.se/debatt/fel-att-bunta-ihop-manniskor-som-ateister-eller-muslimer-1.1168699

Tehataren sa...

Oscar:
Läs gärna repliken också.

Humanisternas huvudsakliga problem, som jag ser det, är att man inte lever som man lär. Samtidigt som man, formellt, predikar vars och ens rätt till sin egen tro, på ett privat plan, så länge den faktiskt är privat och inte innebär krav på medmänniskor, kommer det väldigt mycket kritik mot att överhuvudtaget tro på högre makt i någon som helst form.

Å andra sidan är det som 30+ påpekar, att i princip all religion som finns är organiserad, och kräver att andra ska rätta in sig i ledet. Det är det som är humanisternas främsta kamp. Vad de också gör, som driver alla religiösa till vansinne, är att de behandlar alla religioner lika, Islam, judendom, kristendom, new age, hare krishna och gänget. Kristna vill gärna säga "Vi är snälla och predikar kärlek, men de där djävla muslimerna..." och muslimer säger ofta "VI är fredliga, men Israel ockuperar Palestina" och judarna påpekar att en ansenlig mängd muslimer har Israels utplånande högst på agendan. Folk tenderar att bli lite sura då.

Och varför ska inte religion få kritiseras, när den är något det avkrävs respekt för? Om någon kräver att mina barn ska gå i kyrkan, tänker jag nog faktiskt ta mig friheten att påpeka att kyrkor är några satans påfund, men se, i egenskap av ateist, får jag inte kritisera religion, för den är helig.

Anonym sa...

Det kanske känns märkligt i det relativt sekulariserade Sverige med en sammanslutning av folk vars enda gemensamma nämnare är att de inte tror på en grej, men har man bott i något annat land så blir det fort uppenbart hur sekterism och religionstvång påverkar allt omkring en.

När jag bodde i Skottland drabbade protestanter och katoliker fortfarande ihop. Min mans chefs son förlorade sin jacka på krogen och var tvungen att gå igenom fel stadsdel i Rangers-tshirt (för den som undrar: det betyder att man är protestant. Protestanterna håller på Rangers och katolikerna på Celtics) och blev knivhuggen.

Den dåliga kvalitén på statliga skolor i UK betyder att runt skolstarten byter många religion för att kunna söka in på religiösa skolor som i praktiken är stängda för barn till fel denomination eller ateister.

Så sent som på femtiotalet kunde du inte få en statlig tjänst i Sverige om du inte var konfirmerad.

Under tiden kräver religionen respekt _för_att_ den är religion, men tycker också att blotta förekomsten av andra åsikter är respektlöshet. I princip säger den att du kränker den genom att existera och vara ateist. Det räcker att du andas.

Själva får religiösa naturligtvis Godwina samtliga ateister pga olika repressiva ideologiers eventuella tro eller icke-tro. (Naturligtvis grovt förenklat och utan hänsyn till de faktiska sakförhållandena.)

De flesta invändningar jag hört mot ateister/humanisterna kan sammanfattas i "Hej, jag är ett tontroll. Du och Hitler är bästisar och du kommer att brinna i helvetet." Eller så är de fantastiska logiska vurpor av typen: "Jag gillar inte selleri, men inte startar jag en grupp för folk som inte gillar selleri."

Mm. Jag ser ditt problem. Folk som är öppna med sin selleriaversion har stora problem att väljas till politiska poster i större delen av världen. Det är stort av dig att inte starta en intresseförening.


mvh
Jessica