Sidor

2011/01/19

Lyset är tänt, men det är ingen hemma

Mot bättre vetande låter jag ikväll TV4 och Kvällsöppet sända ut sina budskap i mitt vardagsrum.

Helvete vad dumt det är.

Just nu pågår en "debatt" om kvinnliga kroppsideal i och med Veckorevyns aningslösa och kortsiktiga temanummer nyligen. Genom att fotografera redaktionen i det närmaste nakna ville man visa upp hur "normala" tjejer ser ut och berätta för alla unga tjejer med komplex att det är okej.

Som om det är det som är problemet. Som om det hjälper en tonårstjej med ätstörningar.

Är det så svårt att fatta att det är det ständiga tjatet om den kvinnliga kroppen och dess uppgift att behaga omgivningen som är hela grejen? Varför ska det i media och på andra ställen hela tiden diskuteras kvinnors kroppar och relaterade ämnen? Varför kan man inte som i medialt manliga sammanhang handla om aktiviteter, intressen, andra saker?

Men som vanligt i såna här "debattprogram" så ska det inte sägas kloka saker, det ska bara tjatas och infantiliseras och underhållas. Amelia Adamo ska sitta och säga idiotier. En tjock man ska plåtas av Bingo Rimér. Jag blir så jävla upprörd!

9 kommentarer:

Tehataren sa...

Jag har försökt förklara sådant för min far.

Han förstår inte.

Han envisas med att ständigt berätta för min lillasyster (drygt 4 år) att hon äter alldeles för lite. Han kommenterar ständigt hennes ätande och det faktum att hon är ett litet barn. Betydligt mindre än min ungefär jämgamla son. Han gjorde likadant med mig. Ständigt "Ät upp. Du är så liten. Ska du inte ha en tugga till. Ojojoj åt du upp alltihop idag!"

Jag har ett djävligt osunt förhållande till mat idag.

Ge fan i att kommentera.

Och ge fan i att kommentera i ett större sammanhang. Jag håller med precis!

Polkadot:: sa...

Meningslös insats av veckorevynredaktionen.
Men i alla fall inte lika skadligt som det är att visa upp döende anorektiker som "skräckexempel". Allt man säger till en anorektiker är att man kan bli ännu smalare.

Anna Nio sa...

Ord.

Josefine sa...

Vi såg också Kvällsöppet igår. Det var verkligen en fest. Det bara haglade av fantastiska tankar. Jag har aldrig orkat se det innan och jag fattar inte hur det gick till igår. Men det lär aldrig h'nda igen.

Anonym sa...

On the spot. Men som en luttrad mediekollega en gång tröstade mig: "Den dag du inser att vi jobbar med underhållning och inte journalistik kommer livet bli mycket lättare för dig". /F

Medelklassman sa...

F: Jag tror varenda jävel som jobbar på Kvällsöppet/TV4 inser att de jobbar med underhållning.

Men i och med att Kvällsöppet inte ligger under kategorin buskishumor i tv-tablån så finns det människor i verkligheten som faktiskt tror att det är så seriöst som det utger sig för att vara. Tyvärr.

Tehataren sa...

Lösningen ter sig uppenbar...

Så gör även de alternativa lösningarna, som involverar våld.

Fredrik Welander sa...

Lägg ned. Gärna hela TV4.

Tehataren sa...

Det är ett av alternativen till det enklaste:
"Sluta titta."