Sidor

2011/01/04

Mina nojor

Under nästan hela mitt liv har jag fascinerats över människor med tvångsbeteenden. Ni vet, såna som måste tvätta händerna fem gånger istället för en. Slå av och på lyset tio gånger innan de lämnar ett rum. Lägga på luren på telefonen på exakt rätt sätt. Annars får de kortslutning i huvudet och måste köra något slags reningsritual.

Vilken tur att jag inte är sån, har jag tänkt. Men häromdagen kom jag på att jag visst har flera såna där tics för mig. Om än i mycket mindre skala. Här är mina egenheter. Vilka är dina?


Jag kan inte ha olästa mail i min jobbmail. Alla måste vara markerade som lästa innan jag går hem.
Jag måste alltid bära runt på min nyckelknippa. Utan den i höger framficka mår jag inte bra.
Jag måste alltid börja dagen med att duscha det första jag gör.
Jag måste alltid plocka undan vassa knivar och saxar så inte barnen når dom.
Jag kan inte sova om jag ligger på någon del av täcket. Täcket ska vara över kroppen, inte under. Ingen del av kroppen förutom huvudet får sticka ut.
Jag måste alltid tvätta händerna innan jag pillar med kontaktlinserna. (Basal hygien kan man tycka.)

Listan kan komma att utökas. Om jag har otur.


40 kommentarer:

emster sa...

det där m nyckelknippan är ju weird. fo real!

Josefine sa...

Jag måste (måste!) vika ihop filtarna och rätta till kuddarna i soffan innan vi lägger oss. Och måste duscha innan jag lägger mig. Sen kan jag fan inte sluta knacka mig själv någonstans på kroppen om jag råkar gå på en a-brunn (a som i avbruten kärlek).

Connie sa...

nojjan med täcket har jag också. när jag var liten trodde jag att det kom ett troll om foten eller nåt stack ut utanför täcket. har i vuxen ålder lämnat trolltanken bakom mig, men det kan ju dyka upp nån poltergeist eller så.

Anonym sa...

detta inlägg gör dig ännu mer älskvärd!//Burgschki

glitterflickan sa...

Aldrig, ALDRIG äta popcorn INNAN bion börjat, och heller inte I reklamen på tvfilm. Bara TILL filmen.

Tvålen sa...

Du ska vara glad att du inte är sådan. Att leva med ett tvångssyndrom eller OCD som det också kallas är ett helvete. " Annars får det kortslutning i huvudet" skrivet du, en ångest och panikattacker över att något hemskt ska hända dina nära och kära. Att ditt barn dör i sömnen om och om igen. Nej du ska vara tacksam. Kul med nyckelknippan dock =)

Tehataren sa...

Att lägga undan knivar och saxar är ett betende som evolutionärt förklarar att du fortfarande har barn, och att de kanske också får behålla sina.

Anna Nio sa...

Ha! Ett sånt här inlägg har jag påbörjat för ett tag sen, kanske får fila klart på det så får du se på hang ups. :D

Polkadot:: sa...

A-brunnar. Jag har utvecklat en teknik som gör att jag kan undvika dem utan att det märks.

Jag har alltid varit avundsjuk på de(m?) som alltid har nyckelknippan på samma ställe.

Nu fick jag grammatisk ångest också.

Ron Obvious sa...

Det där med nyckelknippan är jag nära att anamma också. Sen vi flyttade har vi en ytterdörr som låses automatiskt när den stängs, och den funktionen går inte att avaktivera. Det är ju bara en tidsfråga innan någon av oss blir utelåst.

Anonym sa...

Att se till så att 'gapet' på ett påslakan är i fotändan. Så man inte blir slukad [med hull och hår].

Linn sa...

Word på olästa jobbmail. Eller mail överhuvudtaget. Eller egentligen alla markeringar över samtal/mail/sms väntar. Måste bort direkt.

Jag kan inte sova om jag inte är totalt täckt av täcke. Plus måste ha en snibb över örat. Känner mig naked and exposed annars.

Men knivarna och händerna är väl inget ocd? Det är väl common sense?

Fiat sa...

Jag kan inte köpa fula eller missbildade grönsaker. Därför tar det alltid en evighet om jag ska köpa t.ex. ett kilo potatis eftersom att jag måste vrida och vända på varenda en. Råkar jag få med mig en potatis som är ful på insidan mår jag dåligt i flera timmar.

Jag hatar fötter. Jag hatar dem så mycket att jag måste titta på dem och må dåligt i fall någon har ovett nog att vara nakenfotad. Dessutom kollar jag in allas händer så till den grad att jag förmodligen kan identifiera större delen av min bekantskapskrets och de flesta av mina kolleger enbart genom att se deras fingrar. Ja. Jag minns hur dina händer ser ut också. Fick du veta för mycket nu?

Är med dig med inboxen.

emster sa...

linn, det är så fint att du har bild nu!

Mikael sa...

Den här bloggen läste jag en gång. Sedan blev jag sjuk eller nåt. Nu ska jag läsa den igen. Den är ju bra.

Tears and Pearls sa...

Jag måste ha den vänstra kudden lite över den högra när jag ska sova. O skulle jag bli lie blöt om ena handen, måste den andra bli det med.annars känns det konstigt. fast det kanske jag är ;)

Hanna sa...

Hej! Jag tänkte passa på att önska gott nytt år och tipsa om min blogg som du hittar på http://wordsbyme.se. Där kan du se mina senaste tavlor, läsa om mitt 2010, mina senaste shoppingfynd osv.. Ha en trevlig kväll!

Tehataren sa...

Hanna, har du kollat någon toplista och försöker fiska läsare?

Det är inte otänkbart att du hittat djävligt fel.

Anonym sa...

Kände igen mig i mycket här. Och apropå täcket: innertäckets tvättlapp måste vara vänt mot nederdelen av påslakanet. Samma med lakan, finns någon etikett på dem måste de vara mot fotändan. Sedan måste jag alltid göra rent pumptvålarna hemma hos folk, har lite random bacillskräck. /Anna

Medelklassman sa...

Göra rent pumptvålen hemma hos andra?

Ring en psykolog. Snarast.

glitterflickan sa...

Oavsett äckelåsnuskgrad måste jag alltid på främmande å offentliga toaletter dra in ett andetag genom näsan, vill inte skriva "lukta", det låter för äckelweird...

Anonym sa...

Gott nytt år! Jag kan inte vika lakan på normalt vis eftersom min mamma lärde mig och jag tror att hon, i sin tur, lärde sig av mormor som dels hade stenmangel och därför vek för att slippa få mittveck och som dessutom hade monogramerade lakan som därför skulle vikas så att monogramet hamnar överst i mitten när lakanet till sist rullas ihop till en stenhård rulle och staplas i linneskåpet.

Jag har ett linneskåp. De flesta normala människor har två uppsättningar lakan och sover på ett medan de tvättar det andra. När de blir utslitna köper man nya på Ikea så har man alltid snygga, inredningsbara lakan också. Det klarar inte jag. Jag har säkert femton uppsättningar som jag roterar efter schema för att inte slita på dem - med resultat att jag har fula lakan från 1996 i färger som var tänkta att passa bra i lägenheter med blå-och-terracotta-väggar. (Yech. Vad var grejen med det egentligen? Vem sa: "Men det HÄR var en fräsch combo! Det inreder vi alla hyreslägenheter i hela Sverige med i några år."?)

Jag har tvåtusen andra nojor också, men jag märker att jag börjar ta upp syret för andra postare, så jag håller dem för mig själv. (Men jag är en av alla dessa människor som har "Får inte kasta nycklarna över broräcket"-tvångstankar.)

mvh
Jessica

mikebike sa...

Jag måste lukta på saker. Det är lite som med barn som lär sig genom att stoppa saker i munnen. jag måste snusa på dem. Jag känner mig obekväm i timmar om jag inte gör det.

maja sa...

Hahaha!!
Jag hade fanken fullt upp med alla 'könstigheter' när jag var liten..de involverade bla mörka fläckar i asfalten, a-brunnar och lyktstolpar.
Min favorit är att jag delade upp meningar i grupper om 3 bokstäver. (Min fav ori tär att jag del ade upp men ing ari.. osv) Jag blev sinnessjukt snabb på det där och gjorde det oftast utan att tänka på det när jag läste.

Jag har också det där med att vika lakanen på ett väldigt speciellt sätt, säkerligen precis som mormor och mamma gjorde. Siffran 3 återkommer faktiskt där när jag tänker efter.
Jag rullar även mina underkläder på ett särskilt sätt och lägger dem som sillar i en ask efter färg.
Jag tror att jag sätter stopp där.
Vad fantastisk jag plötsligt känner mig.

Polkadot:: sa...

Jessica: Jaha är det DÄRFÖR jag viker mina lakan i omlott tre? För mittvecken och monogrammen? Jag har bara gjort så för att jag lärt mig det.
För övrigt är jag en sådan som har monogram-lakan fortfarande. Jag köper dem på auktion. Man kan väl inte mangla lakan från IKEA heller?

Emma sa...

http://cheezburger.com/Asset/View/?ciid=2465691

Anonym sa...

Men alltså, det kryllar av baciller på pumptvålar! Och handtag, icke att förglömma. Jag gör förresten rent kranen också kom jag på nu. Min bacillskräck har blivit värre sedan kidsen fick springmask för några år sedan. Vet ni inte vad det är? Googla och förfäras. Så jävla äckligt. /A

Tehataren sa...

Jessica, jag har också noja och tvångstankar om att kasta saker över räcken högt upp (balkonger, broräcken, Franska Sevärdheter). Sedan jag fick barn är nojorna värre, för jag ser framför mig hur även de far över kanten. Något de dessutom säkert kan fixa själva, utan min hjälp.

Misstänker att det där är en evolutionär noja. Folk med den skräcken borde ha bättre chanser att föra gener vidare.

Anonym sa...

Tvångstankar har vi väl alla? Jag har konstanta tvångstankar om att jag ska ta livet av mig och kan inte passera kyrkan i Mockfjärd utan att tänka att jag vill elda upp den. Livet är underbart.

Anonym sa...

redbanner: Kommer mig att tänka på Skid-dödsmetallbandet Sportlov:

"I Oxberg vi stannar/för att corpse-painta om oss/och samtidigt bränna en kyrka"

Mrs Helgon: jag har några uppsättningar monogramerade kvar efter mormor, men eftersom jag aldrig sliter ut mina lakan köps inga nya, varken från IKEA eller auktion. De jag har fick jag till min brudkista (minns nån dem?) 1982. Du kan ju tänka dig hur de ser ut...

Tehataren: kanske att tanken på att sala viktiga grejer över branter påminner en att se till att inte tappa dem?

//
Jessica

Sofie sa...

Jag har vidriga tvång rörande temperaturer på mat och dryck. Kaffe och te måste vara skållhett (gärna kokande) när jag får det. Varm mat skall ryka. Vatten och läsk skall vara iskallt och glassen får absolut inte börja smälta innan jag tagit första tuggan.
Komplicerat för vänliga värdar.

Anonym sa...

Hej!
Jag heter Hanna och jag arbetar på produktionsbolaget Titan. Vi håller på med en dokumentärserie om människor som har ett intressant livsöde, en livsstil eller något annat speciellt att berätta om i ett personligt reportage. Vi vill att det ska bli tankeväckande inslag som ska öka förståelsen. Tittarna får lära känna personen som berättar- och indentifiera sig med honom eller henne.

1-2 procent av Sveriges befolkning tros lida av tvångssyndrom och det är därför inte så konstigt att många av våra tittare intresserar sig för detta ämne. Därför letar vi nu efter en eller flera personer som kan tänka sig att medverka i vårt program och berätta om hur deras tvångsyndrom påverkar deras liv. Jag har hittat din blogg genom att söka efter ”tvångstankar” på internet och tycker det verkar intressant som du skriver. jag undrar om du skulle vara intresserad av att vara med. Du får gärna kontakta mig via mejl titan.dokumentar@gmail.com så berättar jag mer.

Mvh
Hanna

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

chenlina sa...

chenlina20160323
coach outlet
louis vuitton outlet online
oakley canada
louis vuitton bags
gucci outlet
prada outlet
ugg boots
air jordan femme
michael kors handbags
cheap toms
ralph lauren
michael kors outlet
longchamp handbags
ray ban sunglasses outlet
longchamp outlet
louis vuitton handbags
coach outlet
michael kors outlet online
polo outlet
coach outlet online
asics outlet
louis vuitton handbags
longchamp le pliage
timberlands
rolex watches
canada goose outlet store
michael kors outlet
ray ban sunglasses
nike sb dunks
louis vuitton
kobe 8
michael kors outlet
oakley outlet
ed hardy outlet
ray ban sunglasses uk
oakley sunglasses outlet
michael kors handbags
air jordans
juicy couture
asics shoes
a

Unknown sa...

4.29lllllyuanlos angeles lakers jerseys
oklahoma city thunder jerseys
san antonio spurs jerseys
new york knicks jersey
miami heat jersey
boston celtics jersey
los angeles clippers jerseys
cincinnati bengals jerseys
carolina panthers jersey
bears jerseys
packers jerseys
saints jerseys
raiders jerseys
eagles jerseys
49ers jersey
falcons jersey
cowboys jerseys
colts jerseys
chiefs jersey
dolphins jerseys

Fangyaya sa...

coach factory outlet
coach canada
christian louboutin shoes
nba jerseys
canada goose
nike factory outlet
christian louboutin shoes
beats outlet
uggs on sale
burberry outlet
michael kors outlet
ralph lauren uk
ugg boots paris
louis vuitton outlet
rolex submariner
moncler jackets
true religion jeans sale
christian louboutin paris
michael kors handbags
cheap jordan shoes
coach factory outlet online
oakley outlet
uggs
kobe bryant shoes
uggs outlet
toms shoes
adidas shoes
coach factory outlet online
michael kors handbags
chenyingying2016829