Sidor

2011/02/09

Bittert om vett och etikett i tunnelbanan


Det kom en kommentar som efterlyste ett bittert inlägg om tunnelbanan. Ett ämne som jag så gott som dagligen får tillfälle att studera och reflektera över. Det är något med trafik som får vanliga vettiga människor att förvandlas till anonyma kräk i den massa vi kategoriskt kallar "folk". Biltrafik är ett kapitel för sig som förtjänar en egen genomgång. Kollektivtrafik är inte riktigt lika illa men ändock fascinerande.

Om du vet att du ska transportera ditt transfettsspäckade anlete meddelst tunnelbana i Stockholm, läs då noga här hur du ska bete dig för att inte väcka anstöt och/eller göra dig till åtlöje.

Transport av kropp/bagage
När du ska framföra din kropp samt dina persedlar på allmän plats bör du alltid försäkra dig om att du är hel och ren samt, framför allt, att du visar respekt för dina medmänniskor. Undvik följande:

 • att sitta bredbent på sätet och på så sätt ta upp mer plats än du behöver.
 • att ställa din väska eller annat skit du råkar släpa runt på eventuella tomma platser bredvid dig. Din väska har inte löst biljett. Det har dina medpassagerare.
 • att ha på dig din ryggsäck. Det är endast okej om det är få passagerare. Så fort det börjar bli trångt bör du ta den i handen för att undvika att drämma till någon kortväxt person/barn i ansiktet med den.
Avstigning/påstigning
Av någon outgrundlig anledning har väldigt många människor svårt för följande enkla modell.
 • När tåget stannar och dörrarna öppnas så ska man först släppa AV alla människor som vill lämna tunnelbanetåget. Stå då inte i vägen och hetsa för att du vill kliva på. Lämna gott om plats så går det hela fortare.
 • När alla har lämnat tåget kan passagerare som vill åka med kliva på. Har du grundläggande cerebral förmåga kan du låta gamla människor och gravida få förtur att sitta ner. Undantag från denna regel är om du har på dig en illasittande kostym med mjäll på axlarna, om du är en brat eller om du rent allmänt är dum i huvudet.

Telefoni
 • Telefon bör man prata i endast undantagsvis. Om samtal är nödvändigt bör dylika vara så diskreta och korta som möjligt.
 • Har du en ringsignal av modell "rolig" - byt!
 • Följande ämnen bör helt undvikas att pratas i telefon om: din könssjukdom, ditt senaste knull, din senaste fylla, skvaller, skitprat om vänner och bekanta, allmän asocial pratsamhet som du gör bara för att få tiden att gå.

Rulltrappa
En rulltrappa kan verka skrämmande och förvirrande om man aldrig har åkt någon. Men nu är det 2011 i kalendern och då har de allra flesta i Sverige någon gång stött på detta fenomen. Men ändå finns det individer som inte begriper något av följande:

 • om du ska åka rulltrappa stillastående, stå till höger. Vänstra sidan är till för de som har bråttom och vill promenera uppför trappan.
 • har du en stor jävla väska, försök att ställa den framför dig och hålla vänstra sidan fri.
 • har du en barnvagn, varför tog du inte hissen? Jag vet att den luktar kiss men det får du ta. Du är ändå van vid bajsblöjor och annat äckligt.
 • när du kommit upp till toppen av rulltrappan, stanna då för fan inte och fundera på var du ska gå. Fortsätt framåt och lämna plats för alla andra som kommer efter dig. Du är inte universums medelpunkt.


Biljett
Biljett bör lösas av alla som har kontanta medel att göra så. I Sverige innebär detta cirka 99,9 procent av befolkningen. Nej, det är inte okej att skylla fuskåkande på något slags politisk protest därför att man av princip tycker att lokaltrafik ska vara gratis. Den är nämligen inte gratis och du går inte in på ICA och plockar på dig därför att du av princip tycker att mat ska vara gratis. En extra dumstrut utgår till dom som via sina smartphones twittrar ut varningar om biljettkontroll. Har du en smartphone har du definitivt råd att betala biljett och du är inte en modern urban Robin Hood, du är bara ett själviskt as.


69 kommentarer:

inte skyldig sa...

Ja. Word. Enda invändningen är att jag är mkt nyfiken av mig och gillar att höra folk prata skvaller på tunnelbanan. Jag kan tycka att man är lite efterbliven som gör det, men för min egen skull kan det vara kul. Ibland.

Anders sa...

Du glömde en regel: Alla former av musikinstrument skall stanna kvar i sina fodral. Om man av någon anledning vill spela dragspel, gitarr eller näsflöjt någon annanstans än hemma så kan man skaffa en replokal. Om denna regel bryts skall man inte förvänta sig att få betalt av sina medpassagerare. Vill man betala för att lyssna på musik gör man det på Itunes...

Anonym sa...

Sen har vi även de som går i tåget med stor väska hängande över axeln - man bör hålla den framåt så att man har kontroll. Många trycker den bakom ryggen och resultatet blir då lätt att sittande medresenärer får den i huvudet. :-)

.perpotator sa...

under "Avstigning/påstigning" glömde du följande:

Sitt kvar tills tåget stannat!
Du hinner gå av för fan. Alla hinner gå av. Gäller speciellt när det är trångt framför dörrarna.

Patrik sa...

En regel till:

Sätt dig på sätet närmast väggen om det går. Att sätta sig vid gången och blockera lediga säten för sina medpassagerare är inte ok.

Vänligen,

P

Ola sa...

Hoppas det är ok att jag kopierar den sista biten och använder den här och där? Självklarheter alltihop, men skönt att se dem samlade och formulerade i en ton som stämmer så väl överens med rösterna i ens huvud.

Anonym sa...

Ja, Patriks tillägg är centralt. Inte minst på bussar.

Max sa...

Mycket bra att fler uppmärksammar detta. Jag skrev för några år sedan några liknande guider för nybörjarstockholmare. De finns att beskåda/läsa på följande adress:
http://www.maxcollin.se/?cat=10

Anonym sa...

När tåget stannar är det även uppskattat av medpassagerare om man går ur vagnen ifall man blockerar vägen för personer som vill av. Även om man inte ämnar gå av på just den stationen! Morgonmänniskor beter sig som att det skulle vara spöstraff på att nudda perrongen ifall man inte har för avsikt att gå av. Stop that.

Tehataren sa...

Fan. Min kommentar från imorse kom visst bort...

Det där var ren poesi, perfekt forumlerat, väl strukturerat och bara så djävla bra!

Spader Ess sa...

Håller med!

Anonym sa...

Sista stycket "Biljett" så fullkomligt rätt!
Borde anslås med STORA BOKSTÄVER överallt på stationer, perronger och tunnelbanetågen.
Dra ner brallorna på dem bara, planka.nu-prettokidsen!

Patrik sa...

Regel nummer futtisju:
Sitt inte och se skitsur ut för att någon bryter mot övriga regler. Säg till i stället!

Anonym sa...

"Om du vet att du ska transportera ditt transfettsspäckade anlete meddelst tunnelbana i Stockholm"

Haha, shit så roligt!

Jag håller med om varenda ord. Bra skrivet! Av dessa anledningar åker jag inte med det där förbannade sossetåget om jag inte verkligen måste. Samma gäller all kollektivtrafik.

Motmänniskor är äckliga, motbjudande och jävligt störande. De få satar som faktiskt förstår vett och etikett och respekterar andra är så få att de inte kan lysa upp i ett totalt mörker... tyvärr.

En eloge till er som ändå försöker!

Karin sa...

You made my day, man! Du förblir oslagbar på toppen av mina dagliga läsningar.

Kabob sa...

Jag måste dock påpeka att i jämförelse med spårvagnarna i Göteborg är Stockholms tunnelbana ett under av hövlighet.

Sen vill jag också komma med en uppmaning till alla de som har för vana att lyssna på musik på väg till jobbet. Köp ett par bra hörlurar eller sänk volymen!

Bespara mig och resten av tunnelbanan din kassa hårdrock/techno.

Tehataren sa...

Anonym:
På grund av geografi är inte kollektivtrafik ett alternativ för mig längre. Nu måste jag köra bil. Jag håller inte med dig alldeles. Att köra bil är fan ännu värre än att behöva umgås med alla dessa motmänniskor.

Må solen komma snart så jag kan ta cykeln.

momo sa...

Punkt 4 avstigning/påstigning:
•när du kommit ut ut vagnen, stanna då för fan inte och fundera på var du ska gå. Fortsätt framåt och lämna plats för alla andra som kommer efter dig. Du är inte universums medelpunkt.

åsa sa...

Nytt störigt fenomen är att folk inte sätter sig när det är lediga sittplatser, vilket leder till att det blir onödigt trångt vid dörrarna där alla står och trycker trots att det finns lediga sittplatser. Min teori är att folk är rädda att de inte ska hinna av om de sätter sig, och det blir ju en självuppfyllande profetia när alla ensvisas med att låta kropparna klägga igen gångarna.

Anonym sa...

@ åsa:

Det är inget nytt störigt fenomen, folk har bara ruttnat på att sätta sig i skit och behöva springa till kemen stup i kvarten.

De få gånger jag åker tunnelbana p.g.a. att jag inte har något val så väljer jag att inte sätt mig för att sätena är så smutsiga och äckliga. Många idioter tycker om att sätta upp sina skitiga skor på mostatt säte när ingen sitter där.

Jeppehej sa...

Du glömde avdelningen mat. Hur ställer du dig till exempel till McDonaldspåsen i tunnelbanan? Och har du nån gång suttit mittemot någon som äter banan? Vidrigt. Förbjud bananen i tunnelbanan.

Ron Obvious sa...

Blondinbella, är det du som är inne och kommenterar?

Peter sa...

Jag har aldrig begripit det där med att folk blir så upprörda av andra människors mobilpratande. Vad är skillnaden mellan att lyssna på någon som pratar i sin mobil eller någon som pratar med någon som sitter bredvid på tunnelbanan. Menar dessa människor att vi även ska förbjuda samtal mellan passagerarna på tunnelbanan? Och snälla snälla upplys mig om skillnaden mellan att lyssna på dessa samtal jämfört med mobilsamtal. Och varför är något av det jobbigt? Och om det är det, varför har lösningen blivit att alla andra ska sluta för ljud i offentliga miljöer istället för att ni som stör er så mycket köper hörlurar och något att lyssna med. Jag antar att ni inte är nöjda förrän alla offentliga miljöer är helt tysta men då kommer ni väl börja klaga på att tåget låter eller att biltrafiken är för högljudd. Gör er själva en tjänst istället och försök anamma en mer förlåtande attityd till alla "misstag" som görs runt omkring er. Jag menar varje dag i tunnelbanan stöter jag på människor som bryter mot det som står i inlägget. Säkraste vägen till olycka är att försöka uppfostra dem eller bli förbannad. Vill du ha rätt eller vill du vara lycklig? Släpp spade och sluta gräva, ägna dig åt något som får dig att må bra istället.

Anonym sa...

Skillnaden mellan enpartspratet i mobil och tvåpartssamtalet live är VOLYMEN. Två eller flera som sitter/står och pratar drunknar i det allmänna bruset, men av någon anledning hörs mobilpratet klart och tydligt (och oönskat) vida omkring.

Maria sa...

Haha! Jag åker ALLTID rulltrappa med barnvagn (om jag har med mig barnvagn alltså. Annars åker jag utan). Men jag har dresserat min treåring till att stå bakom/framför mig om han också är med så att folk fortfarande kan gå förbi oss. Får jag dispens då?

Daniel sa...

å varför skriker ni svenskar när ni talar?? Blev så störd i somras när jag åkte lokaltrafik i sthlm & götet och alla gapade och talade högt i mun varandra?
H. tysta finnen

Anonym sa...

Du missade gymnasietjejjerna som sjunger "fint" tilsammans.

Ahhhhrgghh!

Callisto sa...

Att åka kollektivt borde jämställas med personlighets- och IQ-tester, i alla fall vid rekrytering. Är du en självisk, tanklös idiot, eller kan du interagera med främmande människor i dynamisk miljö? Skulle jag rekrytera hade jag varit mer intresserad av hur människor beter sig när de tror de är anonyma och ingen tittar än av hur man lyckats putsa upp fasaden inför intervjuerna...

emster sa...

Jag är jättearg på dig för barnvagnsregeln. Gubbe!

Medelklassman sa...

emster: Jag har minsann åkt mer kisshiss än du nånsin kommer att göra. Sådeså.

emster sa...

jag skulle aldrig åka kisshiss med min fina unge.

Anonym sa...

Den oskrivna regeln mot väskor på sätet verkar få folk att tro att det är okej att slå ner sin feta röv och MOSA min väska, om den råkar stå där (golvet är ingen ultimat förvaringsplats, ofta belamrad med spyor, matrester, snus, spott, grus, slask mm). Jag tar givetvis BORT den om det behövs, det räcker med ett "ursäkta" eller "får jag sitta" om jag nu råkar vara försjunken i en tidning eller liknande och inte uppmärksammar behovet. :(

Anna Nio sa...

Hahahahahaha!

Okej, angående att inte sitta på ytterplatsen: helt sant på bussar, men jag sitter ibland på yttersätet på tuben, om jag ska av om 1-3 hållplatser. Detta för att slippa knööö mig ut förbi extra många människor om någon minut när jag ska av. Jag ser dock inget som helst problem för någon att sätta sig på sätet innanför mitt. Är det svårt att bara gå dit? Eller att säga "ursäkta" och röra sig mot sätet? Om jag behöver så vrider jag undan benen, förstås, vilket inte alla gör. Men då får de ju ta att den förbipasserande stryker sig mot deras knän också. En del gillar ju sånt.

Angående väska på sätet: Är det hyfsat tomt och jag har en stor väska så ställer jag den på sätet. Återigen: är det svårt att säga "ursäkta" och be att få sitta? Nej, det är det faktiskt inte. inte alls. Inte så jobbigt heller. Jobbigare att sitta med en skitstor väska i knät på en halvtom vagn. Det både ser ut och är efterblivet.

Angående mobilprat: Ja, det ÄR skillnad på fysiskt tvåpartssamtal och mobiljoller. Sluta gorma så jävligt i era lurar, damnit!

För övrigt anser jag att spöstraff på alla grupper av tonåringar som är "balla" och högljudda är en utmärkt och fräsch idé under 2011. Nej vänta, dödsstraff säger vi istället. Enklast så.

Anonym sa...

Två små tillägg.

Det är inte ok att placera sin hund på ett säte. Hundar stannar på golvet oavsett storlek.

Naglarna målar man hemma innan man åker iväg, inte på tunnelbanan.

Malin sa...

Håller med om allt och vill bidra med en kategori till.

Folk (oftast kids) som spelar musik i sin mobil via högtalare, skaffa hörlurar som normala människor.

30+ här med sa...

YES! Ett tvättäkta hel-gubbigt 30+ inlägg. Me like.

skönt att se att din blogg lever upp till sitt namn.

Fru 30+ sa...

Emster: Håller helt med. Skitdum regel. Jag åkte ALDRIG hiss med barnvagnen om det fanns rulltrappa.

ksth sa...

Håller också med Emster om barnvagnen i rulltrappan. Dessutom är hissen ofta trasig/och eller upptagen med att i SNIIIIIGELfart forsla omkring pensionärer, som av oklar anledning tycks föredra hissen framför rulltrappan.

I övrigt: klockrent!, som vi sa år 1998...

Anonym sa...

Satt och tänkte lite på fenomenet pendeltåg. De samtal man hör på t-banan är ingenting i jämförelse, hör alltid de mest irriterande och pubertala samtalen på pendeln, tonårsgäng o attityd liksom frodas där (jag vet, hängde själv där med folköl i handen när det begav sig). Får panik om jag inte har hörlurar med mig. Men pendeln är kanske ett inlägg i sig?

Förresten, är förvirrad, sen när började folk kalla t-banan för socialsnöret, sossebanan, etc. o tycker att kollektivtrafik är äckligt? Jag kanske är fast i illusionen av folkhemssverige men är det inte bara östermalmstanter o 40-talistgubbar med BMW som inte åker kollektivt?

SURÅSTEL sa...

Allting du skriver är spot on förutom plankningen, den är givetvis inte på något sätt jämförbar med en stöld.

Jag vet inte vad som är mest fel, det eller att SL på fullaste allvar tror att en utebliven inkomst är en förlust...

Att varna för kontroller är att vara schysst mot sina medmänniskor - och kontrollanter är samma typ av människor som angav sina judiska grannar under andra världskriget.

Om de Stockholmska skatterna hade stannat kvar i länet istället för att gå till arenabyggen i skåne och annat trams så hade alla kunnat transportera sina transfettsspäckade anleten kors och tvärs utan minsta problem.

Det hade ju varit kanon, och tänk vilken service mot alla turister som kommer hit på sommaren!

Donny H sa...

En sak till (apropå det som Anna Nio skrev): om du vet att du ska av inom 1-ja, upp mot 3 stationer, så sätt dig då för fan inte ner. Låt de stackars asen som kanske ska stå och trycka i t-banan till slutstationen få en möjlighet att sitta.

Du må vara ett transfetto, men visst fan kan du stå en station liksom. Inte böka dig in genom hela jävla massan, sätta dig ner (efter att ha krossat nåns väska), åk en jävla station, res dig upp och transfettvagga ut hela vägen.

Anna Nio sa...

D: Haha, men om jag inte sätter mig ned kommer alla de här människorna som klagar på att man står upp och är i vägen och är dum nog att lämna sittplatser tomma att bli sura, och aldrig får man vinna serru. Det är inte lätt när det är svårt! Sen kan man också säga att sunt förnuft råder: Relativt tunt med folk + kort resa = sitta ytterst. Massa folk + kort resa = stå. Voilá! :D

anders sa...

Hur är det med oss som trycker oss mot andra människor? Är det fortfarande helt fel eller ser vi lite mer förlåtande på det?

Medelklassman sa...

anders: Trycka rygg lite mysigt kan vara acceptabelt. Trycka skrev i ansiktet (eller på annan kroppsdel) är straffbart.

Donny H sa...

Anna Nio: Du är förlåten!

30+: jag minns med glädje den gången du och jag tryckte våra skrev mot varandra TROTS att vagnen var nästintill tom.
Som två pulserande magneter av kött och manlighet.

Play as if there's no tomorrow sa...

Tillägg: gå in i gångarna för fan, alla får inte plats precis vid dörrarna.

Play as if there's no tomorrow sa...

Oh and btw:

Ribbing, numera inspirerad av 30+:

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/vett-och-etikett-i-kollektivtrafiken_5946883.svd

Mats Wendelius sa...

Du var först, men nu har @ribbing hängt på - http://goo.gl/Gs2Nb

Medelklassman sa...

I'm a trendsetter yes I am.

rogue sa...

Du glömde:
Inte lägga benen på sätet framför!
Ända gången det är acceptabelt är när personen använder en tidning under skitiga skorna och tåget är mer eller mindre tomt.

Anonym sa...

barnvagnen var konstig att ha med. Varför skulle inte en modern barnvagn få åka rulltrappa, oftast är hissen ändå trasig. Alla gamla brio vagnar ala 2 meter breda går bort.
Du har inga barn va?

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

Unknown sa...

soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
lebron 12
tiffany and co
ralph lauren polo
oakley outlet online
coach outlet online
basketball shoes
snow boots outlet
air jordan 13 free shipping
tory burch outlet
ugg boots
chanel handbags
uggs outlet
michael kors usa
canada goose sale
replica watches
michael kors uk outlet
canada goose outlet
futbol baratas
michael kors uk outlet

Unknown sa...

0120
bottega veneta outlet online
burberry outlet
cheap toms
polo ralph lauren outlet
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
nba jerseys wholesale
moncler outlet
ugg boots clearance
valentino shoes
michael kors factory sale
rolex watches
kobe bryants shoes 2015
mont blanc
true religion jeans,cheap true religion jeans,true religion jeans wholesale,true religion outlet,true religion sale,true religion outlet online
ray-ban sunglasses
ysl outlet online
louis vuitton outlet
lebron james shoes,lebron 12,lebron 12 shoes,lebron sneakers,lebron iv,lebron 11,lebron 10
hermes outlet online
cheap oakley sunglasses
celine outlet
cleveland cavaliers
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
ferragamo shoes
pandora charms
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
omega watches
michael kors uk outlet
burberry outlet
christian louboutin

chenlina sa...

chenlina20160323
ugg outlet
louis vuitton
fitflops
jordan 11
fit flops
michael kors outlet
michael kors outlet
ralph lauren outlet
oakley outlet
true religion jeans outlet
gucci outlet online
rolex watches
christian louboutin shoes
toms outlet
jordan retro 8
louis vuitton
cheap oakley sunglasses
ray bans
tod's shoes
basketball shoes
louis vuitton uk
retro jordans 13
ugg outlet online
louis vuitton outlet stores
kate spade handbags
discount jordans
cheap air max
coach factory outlet
coach factory outlet
christian louboutin shoes
kevin durant 8
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online sale
concord 11
air max 90
moncler coats
michael kors bags
canada goose outlet
louis vuitton bags
as

Unknown sa...

20160516meiqing
fake oakleys outlet
true religion outlet
adidas superstar
babyliss pro
coach factory outlet
converse trainers
coach outlet
coach outlet
true religion outlet
asics outlet
nike air max
vans shoes
burberry outlet online
coach outlet online
kate spade outlet
toms outlet
dior sunglasses
kate spade outlet
ralph lauren pas cher
nike blazer
nike trainers
jordan pas cher
nike huarache trainers
ugg boots
michael kors bags
sac longchamp
adidas nmd
hollister sale
omega watches
prada sunglasses
toms shoes
christian louboutin
chi flat iron
armani exchange
cheap jordan shoes
nike store
adidas nmd white

chenzhen sa...

hollister clothing
supra store
pandora jewelry outlet
discount nike air max
polo ralph lauren
nike roshe run
kobe 11
ralph lauren
sac longchamp
pandora charms
true religion jeans
coach outlet store
oakley sunglasses uk
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach factory outlet online
reebok shoes
gucci borse
adidas trainers
rolex replica watches
oakley vault sunglasses
ray bans
coach factory outlet online
adidas nmd runner
christian louboutin shoes
abercrombie & fitch
michael kors canada
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
birkenstock uk
cartier love ring
converse outlet
air jordan shoes
stephen curry basketball shoes
reebok outlet store
adidas pure boost black
ugg boots
north face uk
chenzhen2016624

Unknown sa...

oakley sunglasses
ugg boots
louis vuitton outlet
ugg outlet
michael kors handbags on sale
louis vuitton outlet
tiffany and co jewelry
michael kors uk
prada sneakers
cheap jordan shoes
calvin klein underwear
mulberry handbags
louis vuitton bags cheap
nhl jerseys
nike air max 90
ferragamo shoes
ugg boots
the north face jackets
kate spade handbags
prada outlet
ugg boots
beats headphones
cheap nhl jerseys
christian louboutin shoes
nike roshe run shoes
adidas shoes
hollister
ugg outlet
louis vuitton
prada outlet online
ugg boots
ugg outlet
ugg australia
michael kors outlet online
ugg boots
czq20160823

raybanoutlet001 sa...

yeezy boost 350 white
mont blanc pens outlet
michael kors handbags
cheap jordan shoes
san diego chargers jerseys
chaussure louboutin pas cher
hermes belt
pandora outlet
nike air max 90
nike air force 1

Unknown sa...

converse trainers
nike blazer pas cher
oakland raiders jerseys
cheap ray ban sunglasses
new york knicks
coach outlet
coach handbags
new england patriots jerseys
hermes belts
nike blazer

chenlina sa...

mont blanc outlet
cheap oakley sunglasses
true religion
nike outlet store
kate spade outlet online
kate spade outlet online store
mcm outlet
polo outlet
christian louboutin outlet
nike shoes outlet
20170602wanglili

Unknown sa...

michael kors outlet clearance
air huarache
clippers jersey for sale
michael kors outlet clearance
ugg slippers
gucci outlet
nike shoes outlet
toms shoes for women
cheap ray ban sunglasses
yeezy boost 350

Unknown sa...

nmd
michael kors handbags
adidas ultra boost
michael kors
michael kors uk
adidas superstar
jordan shoes
adidas superstar shoes
dior glasses
jordan shoes

miki sa...

0814jejeAyant été établie dans asics gel lyte v femme grise l'industrie pendant quinze ans en tant que maquilleuse professionnelle et créatrice de robes de air jordan 5 db mariées, la collection nuptiale de Minal, Micha Couture, s'étend au-delà des belles adidas zx flux noir pour femme robes de mariées. Caractérisé par l'originalité et l'expressivité de Nike nike air max 1 essential armory slate Shox Navina; production artistique imaginative. Nike Shox Qualifys une grande affaire asics gel lyte v noir junior est très claire, les baskets sont la croix en excès de l'artiste de air jordan 1 pas cher Nike Shox Qualify et sont devenus très communs ayant beaucoup plus que juste baskets nike 2017 l'athlète.

jasonbob sa...

russell westbrook shoes
kd12
stone island clothing
supreme outlet
curry 8
yeezy boost 350
nike kyrie 7
pandora
curry 7
chrome hearts online store