Sidor

2011/03/04

En sak jag har slutat med

När man som jag är den ende mannen i en kvinnligt dominerad arbetsmiljö uppstår lätt en omvänd könsdiskriminering. Det var inget jag tänkte på förr om åren, kanske berodde det på att jag var ung och icke-reflekterande. Men en del sysslor definierades som typiskt "manliga" och dom föll då på mig att göra. Som t.ex. fysiskt arbete i form av att lyfta upp lådor på hyllor, fixa med krånglande teknik i mötesrum eller rent allmänt vara datasupport på diverse program.

Det här är grejer som jag inte alls har någon speciell kompetens inom. Jag är inte särskilt stark, har ingen utbildning i projektorer och kör mest "klicka och testa" när jag försöker lösa problem i datorprogram. Men ändå verkade många kvinnor förutsätta att jag skulle göra allt detta, istället för att fråga någon annan kollega. En annan kvinnlig kollega.

Nu har jag slutat med det. Jag går inte längre fram spontant när projektorn inte funkar. Bara för att jag kan stå och kissa är jag inte skilled haxxor på en Sony VPLX41L. Det finns säkert någon annan person i rummet som klarar det precis lika bra om inte bättre.Disclaimer: Nu är det här inte direkt någon diskriminering att tala om jämfört med den kränkande särbehandling som många kvinnor råkar ut för på manligt dominerade arbetsplatser. Jag har inte direkt lidit några kval av detta. Men det är ändock små signaler på ett grundläggande systemfel.

26 kommentarer:

Tehataren sa...

Word, rakt av.

Du är ett föredöma av insikt, sund attityd och (avsaknad av) handling.

Spader Ess sa...

Jo, ibland är jämlikhetstänkandet väldigt enkelriktat. :-)

Tehataren sa...

... fast även här är det ju egentligen samma fenomen som vanligt, och ganska många män skulle säkert uppskatta att få vara Män bland alla kvinnorna och känna sig stora och starka och kompetenta bredvid de teknikfientliga kvinnorna. Jag till exempel skulle lätt gå på det, och fixa alla de där sakerna och känna mig sådär Manligt Kompetent.

emster sa...

Det där gäller på ålder också. Alltså bara för att man inte är över fyrtio verkar det som att folk tror att man kan allt med dattan. Man ba "NEJ!"

Emeli sa...

Bra, gå inte fram självmant. Det finns säkert någon mer kompetent som är bitter hon inte tillfrågas. Fast alla borde veta hon kan. Typisk kvinnofälla vi sätter oss själva i. Ibland är vi så dumma.

Tehataren sa...

...vilket ju är en del av strukturen, eller hur?

glitterflickan sa...

Föräldramöte på barnens förskola, DVD-spelaren vill inte.
"Eh...har vi nån teknisk pappa här?"
De två närvarande männen satt demonstrativt kvar med armarna I kors. Heja!

(Jag var den som fick trycka på "ON".)

Anonym sa...

Tehataren: Du har helt rätt. Men! Problemet för mig personligen är ju att jag känner mig rätt så impotent de gånger jag trots min y-kromosom inte klarar det som kvinnorna (vissa kvinnor, nu ska vi inte generalisera för mycket) tar för givet att jag ska kunna.

Det stora problemet är ju att detta i förlängningen är ett bevis på att (vissa) kvinnor inkompetensförklarar sitt eget kön. Något för Gudrun Schyman att ta tag i?

Jonna sa...

På mitt jobb har vi en allt-i-allo-snubbe som kommer en gång i veckan och sätter upp hyllor och annat som kräver tid, vattenpass och borr vi inte har själva. (Min arbetsplats är nybyggd, därav behovet av att skruva upp saker på väggarna i tid och otid.) Jättebra att man slipper hålla på och sätta upp grejer halvdant själv. Men. Samtidigt märker jag att folk blir helt passiviserade av att de vet att han (för det är såklart en han) kommer med jämna mellanrum. Plötsligt kan ingen göra något som är det minsta fysiskt ansträngande utan väntar hellre sex dagar på att få det gjort, trots att det egentligen också faller utanför allt-i-allons arbetsuppgifter.

Love sa...

Jag fick samma roll, som varande både ung och av manligt kön, på min förra arbetsplats. Kvinnor i åldern 35 och uppåt (samt en man) blir tydligen helt passiviserade när en datorkunnig person i 20-årsåldern råkar finnas i lokalen.

Tehataren sa...

mrarboc, du har helt rätt.
Fast jag råkar vara typen som brukar få ihop sladdar och knappar. Jag avskyr att göra det, men älskar de beundrande blickarna som brukar följa.

För länge sedan, när jag jag var tillsammans med en flicka som studerade på LTH, rörde jag inga knappar eller sladdar hemma, utan lät bli att justera kanaler på TV:n, för om jag gjorde det visste jag att hon till slut skulle ledsna, läsa bruksanvisningen och fixa det. Det där är en klassiskt kvinnlig strategi. Jag är rätt nöjd med den.

På en arbetsplats där ALLA är tekniskt kompetenta, även de kvinnliga kollegorna, tycks det dock ändå bli så att män förväntas kunna allt tekniskt, medan kvinnor kan sitt jobb, men inte det runtomkring. Kan de inte, står det genast en hoper testosteronöverskottshöga gubbar och erbjuder sina tjänster, så hon behöver aldrig lära sig.

FridaK sa...

Och jag sitter ju och varje gång och blir förbannad för att någon snubbe alltid stegar fram och fifflar och trycker fel så fort tekniken strular. Jag kan i regel inte fixa problemen men jag låtsas ju inte heller, som snubbarna gör. Inte alla då men många. Väldigt många. Jag har aldrig någonsin varit med om att en kvinna gått fram och tekniktrixat om hon inte verkligen kunnat sin grej.

bättre sa...

FridaK: Och om ingen närvarande verkligen kan grejen i fråga? Det är orimligt att ringa in en tekniker så snart man inte kan menysystemet till projektorn.
Pröva och gå fram och fiffla själv nästa gång så kanske du lär dig något.

Tehataren sa...

Det är också en del i det. Som man är det ok att nästan kunna, gissa, lära sig efter hand och ofta lyckas.

Som kvinna bekräftar du uppfattningen att Kvinnor Inte Kan Teknik om du gör fel, varför kvinnor sällan försöker om de inte har järnkoll. Och alltså heller inte lär sig.

momo sa...

Klokt resonerat Tehataren. Det är liksom i själva grunden tankefelet ligger, sen bildas de onda spiralerna utifrån detta. Jag blir helt glad varje gång någon ser och nämner det. Och kanske speciellt när det är en man. Heh. Så könsneutral är jag! :)

emster sa...

när ska du blogga då?

Spader Ess sa...

Precis emster, Jag vet en annan sak han slutat med... Blogga. :-)

Spader Ess sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
glitterflickan sa...

Var nyligen på genusföreläsning. Tekniken strulade. Föreläsarna (kvinnor) började se sig omkring I salen, lätt stressade. Jag klämde, med stort mått ironi, ur mig ungefär samma mening som barnens förskolepersonal på föräldramötet. "Finns det ingen teknisk MAN här?" Möttes av hjärtliga skratt och en manlig tekniker som traskade fram och vickade lite på en sladd.

Ingen vidare bra föreläsning heller. Tyvärr.

Linisen sa...

Jag tillhör nog ett av undantagen som bekräftar regeln.... Istället för att högljutt sitta och klaga och behöva vänta tills problemet har blivit fixat, så har jag tagit tag i det själv och oftast löst det som du säger, genom att själv klicka, mecka och testa sig fram.
Vägrar sitta och vara något slags offer. Kan jag inte, så ser jag till att lära mig så att jag kan lösa problemen i fortsättningen.
Who needs a man? ;)

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

Unknown sa...

zzzzz2018.6.6
louboutin shoes
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
valentino
true religion jeans
michael kors
coach outlet
louboutin shoes
kate spade outlet online
nike shoes