Sidor

2011/03/23

Några ord om arbetslivet
Jag chattade lite med Perpotator nyss. Vi har en väldigt likadan syn på det här med arbetslivet. Vad är det med jobbkulturen idag där alla måste myspysa ihop på arbetsplatser, bli effektiva team och hitta på en massa aktiviteter tillsammans? Var kommer det ifrån? Vad är det för fel på att, ja det kanske låter provocerande, bara jobba?

Okej, alla ni som jobbar på ställen där alla är skitroliga kompisar med varann, ni njuter av varandras sällskap och umgås järnet på fritiden. Good for you. Men jag vågar säga att ni är i minoritet. Vi andra har jobb där man jobbar med människor som man inte valt själv. Det är bara att tugga i sig. Bli lite professionell och göra ett effektivt och bra jobb tillsammans och så är det inte mer med det.

Men det verkar som sagt inte räcka att bara jobba ihop. Det ska byggas team, vilket enligt min erfarenhet består i att man åker iväg i en grupp, sover över på något slags kursgård, gör infantila saker tillsammans och kanske dricker mer eller mindre alkohol. Blev jag och alla andra bättre team av detta? Tveksamt, men kursgårdsverksamheten och någon debil föreläsare fick säkert slantar så att BNP ökade några snäpp.

Det ska hittas på mysiga aktiviteter efter jobbet. Bowling. Boule. Ölkväll. Den som inte är med är en asocial tråkmåns. En som inte är med i teamet. Kanske med Aspergers. Nej. Så är det inte. Jag tycker det är skitkul med bowling och öl. Men med människor som jag valt själv. Inte dom som arbetsgivaren råkat tycka vara bra att anställa.

Men det sjukaste av allt är att nu ska inte chefen vara chef längre. Nej fy så gammalmodigt och auktoritärt. Chefen är också en av kompisarna. Personen som sätter din lön, bestämmer när du får ha ledigt och kanske slutligen avslutar din anställning när arbetsgivaren bedömer att du inte är önskvärd längre. Det känns inte som en jämlik relation kompisar emellan utan mer som en illa förtäckt form av härskarteknik.

Om vi strök bort allt irrelevant från arbetet och bara jobbade röven av oss kunde vi jobba fem timmar om dagen istället. Sen kunde vi åka hem till människor vi gillar och göra sånt vi tycker är kul. Man måste inte vara kompisar med kollegor och stället du jobbar på är inte ett substitut för din familj och dina vänner. Hur mycket de än vill att du ska känna så.

39 kommentarer:

Vaktis sa...

Jag tar till mig biten om fem timmars arbetsdag. Fem timmar, kanske sex. Hehe. *hehe*

Tehataren sa...

Fyfan va du rockar!
Det måste ha hänt något när du fyllde år.

Det här var en av dina bästa texter på länge. Jag vet att jag sa det nyligen, men det här var bättre.

Jag har tänkt preciiiiiiiiiiis det där, tusen gånger, men inte kommit i närheten av att formulera det som du.

Fan va bra!

TACK!

.perpotator sa...

Och jag vill inte sova över på nån jävla kursgård i ett rum utan fönster tre mil från min egen lägenhet heller. Jag vill åka hem till min egen säng och min tjej. Jag är inte tolv längre och tycker alltså inte om att sova borta.

Sämst är det när dom tar in nån tvättbjörnsbränd äventyrare med nivea på läpparna som ska snacka "laganda" och lära en om hur det är att sova tre pers tillsammans på 6500 meter i ett enmanstält tio veckor i sträck då ens lagkamrat (det heter inte ens kompis) förfrusit pungen så man måste tina upp den i sin egen mun. Man ba; När kan jag ha nytta av det här i min arbetsroll som tekniker? *räcker upp handen*.

Och don't get me started on ex-militärbefäl som tas in som nån jävla expert på precis allt som finns som handlar om laganda. Eller sportkillar som sadlat om till föreläsare för den delen.
Skjut dom allihopa.

chris sa...

"...tvättbjörnsbränd äventyrare med nivea på läpparna som ska snacka "laganda"..."

OMG exakt vad som hände på vårt senaste "event"! Dog.

Grymt bra inlägg.

Colombialiv sa...

Jag är ändå glad att jag slipper sånt här:
http://www.youtube.com/watch?v=IWKuC1_RV1Y

Talsey sa...

Jag kom att tänka på en artikel jag läste om chefskurser för ett tag sedan:

"För några år sedan gjorde doktorn i ekonomisk psykologi, Ingrid Tollgerdt-Andersson, ett ambitiöst försök att jämföra ledarkulturer. Hon delade upp ett antal vårdanstalter i två grupper, en med hög sjukfrånvaro, den andra med låg. Därefter utfrågades cheferna och personalen. Resultatet blev oväntat. Det var anställda vars chefer betonade delaktighet, jämlikhet och medinflytande, som sade sig ”vara till för personalen”, som hade högst sjukfrånvaro.

Märkligt nog visade det sig att chefer som inte tog ”trivsel” i sin mun, som betonade ansvar, tydlighet, höga krav och rent av kundent utbrista ”jag är ingen mamma” eller ”jag tolererar inte …”, var mer demokratiska i praktiken: de delegerade både makten och ansvaret. Och deras personal höll sig friskare – utan massagestolar."

http://www.dn.se/kultur-noje/pa-chefskurs-med-kafka

Jesper sa...

Instämmer i hyllningskören, fan vad bra skrivet!

Allt det här teambuildandet blir lätt lite mycket, och framförallt: inihelvete onödigt.

"Riktigt vad man gör på en konferens är det ingen som vet ... ibland kommer Lill Lindfors dit och lär ut kroppsspråket" - Jonas Gardell

Anonym sa...

Äntligen någon tar bladet ifrån munnen om detta hyckleri. På arbetsplats hyllas gruppsvettning, perverst äckligt faktiskt. Vi ska åka skidor, simma, och cykla ihop och sedan avslutas allt med en blöt kväll. Nej tack, det är sjukt stört med kollektivsvettning på arbetsplatser.

Tehataren sa...

Perp: "Och don't get me started on ex-militärbefäl"
No shit!
De är världssämst på ledarskap. Fy fan vad jag hatar The Brass och deras syn på Gruppen och Ledarskapet.

Bunta ihop dem, skjut dem och Asfaltera! eller hur det heter

.perpotator sa...

Tehataren: Like på den!

Marie sa...

Hahaha vad bra. Undrar hur många som EGENTLIGEN vill gå på sådant där utan gör det för att man känner sig tvungen?

Och det där tvånget är säkert det som gör att de som inte tvingar sig anses "asociala" för de gör det man själv helst skulle vilja göra men inte vågar...?

Fast på min nuvarande arbetsplats är jag faktiskt så lyckligt lottad att jag trivs med alla mina kollegor inklusive chefen och vi var och åt middag och bowlade förra veckan och hade jättetrevligt! :) Teambuilding vet jag inte om det var menat som, utan bara att ha trevligt tillsammans. Och det var det. Jättetrevligt! :)

Fast andra arbetsplatser jag har varit på har inte varit lika trevliga på det sättet! :)

David sa...

Underbar läsning. Men på mitt jobb åker man på byggmässa och inmundigar omotiverat stora mängder alkohol istället. Det spårar allt som oftast ur. Nu senast när en uthyrningsfirma som hyr ut byggmaskiner bjöd på resan och flera byggföretag åkte i samma buss blev det så taggat à la Christer Sandelin-style att vi glömde en gubbe på McDonalds i Skara.

Skrymta sa...

Hurra, hurra, det här var bra. Det värsta tycker jag är att man ska vara så tacksam också. Jippi, vi fick offra vår lediga kväll/helg på bowling/övernattning på kursgård. Jag tycker inte det är roligt, hur mycket avdragsgill sprit ni än försöker bjuda på. Vaddå betalt, vaddå OB, ni får ju sova över och så finns det sprit.

Nemo sa...

Är inte odelat positiv till din text - men visst; att slänga ut arbetsgrupper i terrängen för att någon äventyrare eller ex-militär skall teambuilda...sällan en god idé.

Ofta sker såna aktiviteter eller "mysiga afterworks med bowling och öl" som ett recept på att förbättra en pissig laganda eller för att freda en chefs dåliga samvete.
Ett sorts halmstrå att greppa i brist på det där berömda ledarskapet som aldrig riktigt tycks fungera.

Men - och det här är viktigt - i vissa fall räcker det inte bara med att jobba ihop. Arbetsuppgifterna kräver tillit mellan arbetslagets medlemmar. Man är beroende av varandras arbetsinsatser för att nå ett bra resultat eller känna sig trygg i det man gör.

Susan Wheelna har beforskat och beskriver detta mycket väl i boken Att skapa effektiva team
http://www.bokus.com/b/9789144054919.html

Som UGL-handledare har jag haft stor nytta av dess innehåll och konstaterar samtidigt sorgesamt att det är alltför få företag och organisationer som tillämpar de beskrivna principerna kring teambygge - på ett vettigt sätt.

Här kan den som önskar läsa ett smakprov:
http://www.studentlitteratur.se/html/boksmakprov/smakprov.html#9789144054919

Nicklas Eriksson sa...

Jag är däremot odelat positiv till den. Själv går jag och fasar för dagen då min chef ska göra allvar av sitt hot (han tror att vi ser FRAM emot det!) att vi ska göra nåt med våra respektive efter jobbet!

Han vill att vi ska gå och kolla på fotboll. Vi råkar hålla på samma lag. Jag är klackkille som knappt har missat en match på femton år, den jäveln gick sist han fick gratis biljett och fick gå på arbetstid. Jag hatar idén. Min chef är min shef och inge jävla kompis. En chef har högre lön bland annat för att hen inte har några vänner på jobbet.

.perpotator sa...

Nemo: Susan Wheelan säger även att man inte behöver vara vän med sina kollegor för att göra bra ifrån sig. Att det som ger en bra arbetsprestation är ett gemensamt mål om något. Att man rent av borde förbjuda teambuilding..

Tehataren sa...

Nemo:
Kanske bör man skapa tilliten och gemenskapen på jobbet genom att folk presterar där och åstadkommer något där. Inte genom att bli fulla ihop.

Nicklas:
Jag går inte på fotboll. Skulle jag bli ditkommenderad skulle jag sjukanmäla mig.

Jag har också erfarenheter av att det kan vara bra. Som hos nuvarande arbetsgivaren, men där brukar sådana övningar vara relaterade till jobbet, och jag tycker mycket om flera av mina kollegor. Så har det inte alltid varit!

Tehataren sa...

... och som ett brev på posten:

Inför den stundande utlandskonferensen (som jag faktist ser fram emot!) mailade någon precis ut att det fanns möjligheter att gå på fotbollsmatch.

Inte en chans i helvete!

emster sa...

Jag gillar mina arbetskamrater. Vi har inte särskilt ofta after work, eller andra aktiviteter men när vi har det kan jag tycka att det är lite skönt att umgås utan att prata jobb hela tiden. När man lär känna en människa är det ju lättare att komma överens och arbeta mer effektivt ihop.

Det är svårt att hålla aktiviteterna på en bra nivå, det kan lätt bli överdrivet. Vi är trots allt kollegor, inte vänner. Men en del av mina kollegor ser jag även som vänner. Umgås på fritiden.

Gå på fotbollsmatch utomlands skulle jag se som en sjukt kul aktivitet!

Lite inställning är det ju Plusset. De måste ju inte vara dumma i huvudet bara för att du lärt känna dem via jobbet. Inte vara obstinat!

Nemo sa...

Tehataren - jag är absolut ingen vän av fyllefester eller s k "norrländsk teambuildning" (män badar bastu och blir full ihop, säger sanningar och allt blir bra)

Vad jag var ute efter - och det gäller fortfarande - är att i arbetesmiljöer där människor känner trygghet och tillit till varandra där mår man bättre, fungerar bättre ihop. Synergier skapas.

Sättet att uppnå det kan skapas med vettiga åtgärder - och chefer som förstått sig själv och vad de är till för; att tillfredställa andras behov framför sina egna

Anonym sa...

Den sämsta chefen/arbetsplatsen är den där man måste gissa sig till vad som förväntas av en.

Jag är akut obekväm med att göra improvisationsövningar med kollegor. Sånt gör jag med de andra töntarna i teatergruppen.

Kolla bara på vad jag och mina kollegor gillar att göra när vi är lediga: de vill spela biljard och dricka sprit - jag vill spela Guitar Hero och äta pizza. Och jag har turen att vara gift med nån som tycker att det är fredagsmys att traggla Mr Crowley tretton gånger och sen ringa Dominos. Varför skulle jag avstå från det för att dricka sprit och komma sist för att jag inte fattar reglerna?

Om vi skulle ackommodera dem skulle jag gråta av uttråkning eller vara akut stel - skulle vi ackommodera mig skulle de få ett sammanbrott av en hel vit kväll.

Jag är här för att jag måste. Jag vill göra bra ifrån mig under arbetstid och sen vill jag fan gå hem. Låt mig va!

mvh
Jessica

.perpotator sa...

Jessica: Exakt så. Fan va bra sagt alltså!
Om jag inte behövde pengarna så skulle jag aldrig i livet sätta min fot på en arbetsplats.

Marina sa...

Hola,

Äntligen har jag hittat folk som tycker som jag!!! Jag tror knappt att det är sant. Här i Spanien har jag alltid ansetts vara ett "freak" och "la rara" (den konstiga) som inte tycker att det är självklart att man skall gå och dricka öl tillsammans med arbetskollegor. Mitt standarsvar när olika aktiviteter föreslås brukar vara: "Jag får inte tillräckligt i lön för att stå ut med mina arbetskamrater utanför min arbetstid"

http://franmadridtillhimmelen.blogspot.com/2011/03/nu-skall-jag-kaka-middag-har-pa.html

Detta låter väldigt otrevligt men jag brukar komma undan med det i och med att jag är utlänning. :-)

Tyvärr brukar jag en gång om året ha svårt att slippa undan då vi alla skall mötas i ett och samma land (arbetar för ett globalt företag). Då passar alltid chefen på att göra massa "teambuilding events"...

Förra året var vi tvungna att gå runt med varsitt lamadjur (jag skojar inte!):

http://franmadridtillhimmelen.blogspot.com/2011/02/med-teambuilding-event-menas-att-man.html

Saludos desde Madrid,
La Madrileña

E sa...

Åh, de där Nivealäpparna... Sammanfaller obehagligt ofta med ett käckt dalmål och utläggningar om att "le me ögonen". För att inte tala om när någon anabolstinn ex-gladiator kommer och håller föredrag om friskvård.

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

chenlina sa...

chenlina20151202
cheap jordans
canada goose jackets
kate spade handbags
coach outlet store
cheap oakley sunglasses
uggs outlet
louis vuitton handbags
abercrombie kids
canada goose jackets
michael kors outlet
toms wedges
coach outlet store online
ugg boots
michaek kors outlet
hollister co
ray ban sunglasses
tiffany and co
kobe 9
coach factory outlet
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
jordan retro
coach outlet
gucci outlet
cheap jordan shoes
marc jacobs handbags
coach factory outlet
louis vuitton outlet
lebron shoes
chanel bags
gucci outlet
ray ban sunglasses
ugg boots
chanel handbags
cheap ugg boots
oakley outlet
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet online
fake oakley sunglasses
michaek kors outlet
as

chenlina sa...

chenlina20160323
coach outlet store online
lebron james shoes 13
mont blanc
kate spade outlet
ugg outlet
coach outlet store
insanity workout
coach outlet online
louis vuitton outlet
gucci belt
true religion jeans
tory burch outlet online
cheap air jordans
hollister kids
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
coach outlet store online
michael kors uk
louboutin shoes
beats by dr dre
gucci outlet
retro 11
cheap nfl jerseys
michael kors handbags
louis vuitton handbags
michael kors bags
nike uk
ugg boots
oakley sunglasses
ralph lauren
nike huarache
kate spade handbags
louis vuitton purses
nike sb janoski
nike huarache shoes
michael kors outlet online
tory burch handbags
hollister kids
coach factory outlet
abercrombie and fitch
a

Unknown sa...

4.29lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys
new york jets jerseys
pittsburgh steelers jersey
seattle seahawks jerseys
washington redskins jerseys
arizona cardinals jerseys
baltimore ravens jerseys
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys

chenzhen sa...

louis vuitton purse
coach outlet online
air max 90
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach factory outlet
reebok
michael kors outlet clearance
jordan shoes
wholesale nike shoes
omega speedmaster
pandora charms uk
true religion
levis 511
nike huarache black
coach factory outlet
louis vuitton outlet
true religion outlet store
michael kors outlet stores
ray-ban sunglasses outlet
michael kors outlet canada
michael kors bags
michael kors bags
michael kors outlet
michael kors outlet online
armani exchange
louboutin outlet
vans store
oakley sunglasses cheap
canada goose outlet
micahel kors
adidas shoes
michael kors uk
nike cortez shoes
louis vuitton outlet online
coach outlet online
jordans
ray ban sunglasses outlet
louboutin pas cher
birkenstock shoes
chenzhen2016624

Fangyaya sa...

adidas running shoes
canada goose outlet
louis vuitton handbags
coach outlet store online
true religion uk
canada goose jackets
burberry outlet
michael kors handbags
uggs outlet
supra sneakers
kobe bryant shoes
ugg boot uk
ralph lauren outlet
ralph lauren
michael kors outlet
ugg boots
kate spade outlet
jordan 6
michael kors canada
louis vuitton purses
coach factory outlet
coach outlet
ugg boots
adidas originals
coach factory outlet
ray ban sunglasses
nike air max pas cher
air jordan pas cher
nfl jerseys wholesale
chenyingying2016829

Unknown sa...

canada goose uk
nike air force 1
timberland boots
ray ban sunglasses
jerseys wholesale
coach outlet
cheap uggs
michael kors canada
kate spade outlet
timberland boots outlet
20161210caiyan

raybanoutlet001 sa...

jordan shoes
jordan shoes
cincinnati bengals jerseys
michael kors outlet online
ferragamo shoes
abercrombie and fitch kids
gucci outlet
nike tn
michael kors handbags
chicago bulls

Unknown sa...

michael kors handbags
ralph lauren outlet
colts jerseys
armani exchange
michael kors handbags
washington redskins jerseys
mont blanc pens
golden state warriors
fitflops shoes
nike trainers uk

chenlina sa...

mont blanc outlet
cheap oakley sunglasses
true religion
nike outlet store
kate spade outlet online
kate spade outlet online store
mcm outlet
polo outlet
christian louboutin outlet
nike shoes outlet
20170602wanglili

Unknown sa...

miami heat
pandora bracelet
fitflop shoes
ralph lauren shirts
ugg sale
packers jerseys
louboutin outlet
ugg sale
armani jeans
gucci handbags