Sidor

2011/04/12

Möten och "möten"


Ett av den moderna arbetstagarens ständiga gissel är möten. En enkel tumregel är att ju mer lön du har, desto mer möten måste du gå på. Vissa chefer gör inget annat än går på möten hela tiden. Själv tjänar jag visserligen helt ok men på tok för lite för att sitta av min tid i ett kvavt rum med en massa ointressanta människor och höra på en massa prat.

Efter ett drygt decennium i arbetslivet har jag märkt att det är skillnad på möten och "möten".

Möten karaktäriseras av att en liten grupp människor träffas för att prata om ett på förhand bestämt ämne, åsikter dryftas, saker bestäms och sedan skiljs man åt och genomför det som man har bestämt tillsammans. Det är konkret, avgränsat och leder till ett resultat.

"Möten" består av att "alla som borde känna till något om det här" träffas i ett rum för att snacka lite allmänt, lyssna in, bevaka sina positioner, pissa revir, slänga sig med förkortningar och buzzwords samt fördröja alla former av beslut. Det är ett forum för skitnödiga pratkvarnar och viktigpettrar att hålla låda för oss stackars löneslavar som kommenderats dit av oklar anledning.

Varför formen "möten" över huvud taget förekommer i det moderna arbetslivet 2011 är för mig en gåta. Det leder ju inte till ett skit förutom att det kostar alla närvarande människors (oftast dyra) lön och tid (som kunde lagts på mer produktiva aktiviteter). Det är ett hån mot intellektet. En skymf mot alla som står utanför arbetsmarknaden att vi som är på insidan sysslar med låtsasarbete.

Känner du igen dig och tar ansvar för att du har arrangerat ett "möte", gör inte om det.

9 kommentarer:

Jonas sa...

Inte för att jag tror att den faktiskt fungerar men http://www.bringtim.com/ är åtminstone ett försök till ett botemedel.

PappaBand sa...

Jag ”tvingades” sitta med på en personaldag för snart ett år sen, där bl.a. den då för mig helt okände Per Johansson skulle tala om motivation (med ref till ditt tidigare inlägg om personalpeppning).
Per är grundaren av Glada Hudik-Teatern och hans föredrag är nåt av det roligaste jag lyssnat till. När han beskrev hur det gick till när han skulle föredra sin idé att starta Glada Hudik-teatern berörde han bla på ett oerhört träffande sätt hur ett ”Möte” är organiserat och vilka som deltar. Jag och hela min arbetsplats som satt och lyssnade skrattade så vi tjöt och alla nickade igenkännande åt hans beskrivning av Ugglor, Delfiner, Tigrar och Åsnor. Han gick igenom allt; Var de sitter, vad de säger, vad de egentligen tycker och hur deras kroppsspråk speglar detta. Pers föredrag räddade min dag.

Fredrik Welander sa...

Bli konsult. Då betalar de där människorna för din tid när just du behövs. Om inte, så får du iallafall skäligt betalt för att sitta av den där tiden. Det är min lösning.

wysiwyg sa...

Oerhört träffande beskrivning
Känner igen varje stavelse, och tyvärr tenderar "mötena" att bli fler och fler, och mötena färre och färre.

Tehataren sa...

Man får inte skäligt betalt för att sitta av tiden.
Ganska många konsulter har sämre betalt än de anställda, vilket kan vara skälet till att de hyrs in.

Polkadot:: sa...

Fårgorna som jag ställer mig varje dag blir bara fler och fler:

"Vad är det för fel på folk?".

"Varför är det så svårt att bara vara professionell?"

"Varför måste jag sitta och fylla dessa slukande, omättliga hål av bekräftelsebehov hos folk innan jag ens kan få någon att överväga att sköta sitt jobb?"

Tehataren sa...

Word!

Unknown sa...

www0526

canada goose outlet
oakley sunglasses wholesale
ferragamo shoes
cheap jordans
harden shoes
celtics jerseys
oakley sunglasses
true religion jeans
polo outlet
swarovski crystal

jjjjjjjjjjjjj sa...

kyrie 4
adidas eqt
adidas shoes
retro jordans
golden goose francy
converse outlet
hermes belts
hermes handbags
cheap jordans
yeezy boost