Sidor

2011/05/07

Det där var ju inte kul

Kollade precis på inlägget nedan. Det var ju inte alls kul. Men det tyckte jag sent igår i en dimma av tröttma och alkohol. Där ser man vilket kass omdöme man får av två glas vin och två centiliter sprit. Men jag låter det stå kvar för att inte göra om samma blunder igen.

Det där kassa omdömet som man får av alkohol är också anledningen till varför jag tycker att bartendern på Rival gjorde helt rätt när han nekade den ammande mamman ett andra glas vin. För okej, alkoholen överförs inte till bäbisen vid amning. Den felaktiga uppfattningen verkar vi kunna sluta ha nu. De vetenskapliga bevisen verkar starka för att så inte är fallet.

Men hur sund är man själv efter två glas vin? Inte särskilt. Är det då bra att ha hand om ett spädbarn? Nej, jag tycker inte det. Det är inte moralpanik. Det är en bedömning om man är helt hundra att ha ansvaret för en annan människa. Och så fick jag det sagt.

Tillägg/förtydligande: Barn är ammande spädbarn under en väldigt kort tid. Den tiden kan man ju faktiskt hoppa över att dricka mer än ytterst små mängder. Ett glas vin känns okej, men när man börjar glida in på två tre stycken är jag jävligt skeptisk. Detta gäller såklart även farsor.




37 kommentarer:

Burgschki sa...

asså inlägget under var ju visstkul. men det här var inte kul asså det är ju VISST moralpanik.

Burgschki sa...

asså.

Grovt Initiativ sa...

ja men precis, så länge man också gör detta för pappor. problemet är hur man håller isär pappan och en annan random man från sällskapet, eller för den delen vem som ska ha glaset vin alls osv. policy på bar alltså = dåligt. allmän hyfs på sig själv = bra. det gäller förstås också andra oansvarigheter man kan tänkas pyssla med.

obs! detta skrivet efter två glas vin! obs!

Anonym sa...

Jag tyckte det var skitkul. Och då är jag ändå spiknykter. Bör jag då inte ha hand om spädbarn???

Anonym sa...

Men om det inte är amningen det gäller utan själva vindrickandet när man har hundraprocentigt ansvar för ett litet barn så borde väl båda föräldrarna avstå alkohol under ganska många år? Alternativt passa på när ungarna är på förskola/skola.

john sa...

Det känns fint att veta lite bättre än andra hur de borde leva sina liv va?
Att liksom bli varm inuti och bara känna att man är lite bättre helt enkelt.

Nästa steg är ännu finare, att verkligen få bestämma över andra. En härlig syntes av kunskap och makt ger en bättre, kontrollerad och rättvis värld.

Dessutom är det tryggt för de andra, som inte vet bäst, att kunna lita på att någon tar hand om dem. Någon som bestämmer och kontrollerar. För gud förbjude att individer skulle tro att de känner sig själva eller sina egna familjeförhållanden förhållanden bäst. De vet ju inte bättre...

Mer regler och förordningar för ett tryggare, rättvisare och sundare samhälle!

Tehataren sa...

Så sant. John. Alla borde få supa och knarka som de vill. Var och en vet ju bäst, eller hur?

Det är upp till var och en med att tappa omdömet och bli dum i huvudet och livsfarlig för alla. Absolut. Att barnet blir mindre och mindre beroende av föräldern ju äldre det blir hör ju inte på något vis hit. Varför förbjuda någonting överhuvudtaget?

Anonym sa...

Tehataren: Vad gör man med de som är dumma i huvudet och livsfarliga för alla utan en gnutta av vad det nu vara månde i sig?

Tehataren sa...

Sätter dem på en ö utan båt och låter dem knarka ihjäl sig?

Argumentera känns en smula hopplöst.

Johan sa...

Nej, hundskämtet var verkligen inget vidare, men det här inlägget var om möjligt ännu tråkigare. Kanske inte moralpanik, men moralism och det är knappast roligare. Vad är det som får folka att vilja lägga sig i hur andra lever sina liv, trots att inget fel begås eller någon kommer till skada?
Massor av barn misshandlas fysisk och psykiskt varje år i Sverige, ofta på grund av verkligt missbruk. Tänk om kvällspressen och bloggosfären kunde engagera sig i dem istället?
Att höra folk racka ner på mammor som inte lever upp till gängse KD-norm är oerhört tröttsamt, och jag vet att min fru lider av omotiverade skuldkänslor på regelbunden basis.
Slutligen, varför är det just under ”den väldigt korta tiden” som spädbarn ammar som farsor borde ”hoppa över att dricka mer än ytterst små mängder”?
(Gillar bloggen i övrigt…)

Tehataren sa...

Av det enkla skälet att du har fel. Folk kommer till skada. Ska det vara så satans svårt att begripa att FOLK KOMMER TILL SKADA DÄRFÖR ATT VISSA MÄNNISKOR ANSER SIG VETA SÅ SATANS MYCKET BÄTTRE ÄN ALLA ANDRA ATT DE HAR RÄTT TILL NÅGOT OAVSETT VEM OCH HUR DET DRABBAR?!

Sprit och knark dödar andra än de som tar dem. Steget från ditt resonemang till att köra bil efter två glas vin är bara en hårsmån, och där är det djävligt bevisat vad som händer.

Och ja, nu tog jag i och skrev i affekt.

john sa...

Tehataren: Hur stor andel av befolkningen vet du bättre än och skulle vilja bestämma över?

85-90 procent?

Mvh
john

Anonym sa...

John, din foliehatt läcker. Tankeläsningsförmågan börjar nu nå oroande låga nivåer. (Liksom din argumentation)

Tillbaka till LCHF-bloggen med dig där får du säkert mer medhåll när du länkar upp Vafan Sprejar De? Eller får du inte den där goa känslan av att ha gett någon "moralist" på tafsen då? Är det inte det du trots allt är ute efter? Att få känna dig som att du slår ett slag för "friheten" genom att hoppa på helt rimliga åsikter om vad som är lämpligt och inte lämpligt att göra kring barn?

För det kan väl inte vara så att du överkompenserar en omgång Svensson-alkoholism genom att försöka förlöjliga den som inte tycker att man ska peta i sig under vilka omständigheter som helst? Anledningen till att jag frågar är att din argumentations-stil är påfallande lik vartenda fyllo jag någonsin råkat i clinch med. Precis sådär låter de när de får slut på argument och börjar känna sig usla.

mvh
Jessica

john sa...

Jessica, jag har läst dina kommentarer här och tycker ofta att de är insiktsfulla, roliga och intelligenta. Så även denna. Även om du, lite tråkigt och billigt galghumoristiskt, idag väljer att jobba med associationer kring huruvida jag är Svensson-alkoholist (vad det nu innebär) samt anhängare av tveksamma kostråd. Angående få slut på argument.

Nåväl. Vad jag försökte få fram ett resonemang om, på ett syrligt sätt medges, var hur långt vi är beredda att inskränka på individens rättigheter och under vilka omständigheter.

Är det rimligt att begränsa ALLAS liv och leverne via toppstyrning (statlig sådan blir det väl i Sverige) istället för att rikta in sig på punktinsatser där de verkligen behövs.

Kort sagt (och förenklat men ofta behövs diskussioner dras till sin spets alternativt göras svartvita för att konsekvenser av åsikter/beslut skall förstås):
Skall man förbjuda alla småbarnsföräldrar att dricka mer en ett glas vin under amningen eller AKTIVT hjälpa de som verkligen behöver stöd och ordnade former och låta resten av befolkningen sköta sig själv?

Den stora frågan är, enligt mig: Vem har eg rätt att bestämma över alla andra? Vem vet bättre?
Jessica, är du beredd att ge upp din autonomi med avseende på ditt leverne för att någon/några andra vet (tror att de vet)bättre?

Tehataren får också gärna svara.

Mvh
john

Burgschki sa...

Jag tror att jag blivit lite kär i John. Huvudet på spiken och allt det där.

Fast vad vet jag jag bor ju i alkoholisttyskland där man dricker vin på lunchen och skumpa på arbetstid när någon fyller år.

Anonym sa...

Jessica o Tehataren svara då!
Det får inte sluta såhär.

Medelklassman sa...

Det vore rätt gött om ni debatterade vidare men också om ni läste mitt inlägg en gång till. Jag skriver inte ett ord om förbud. Däremot vill jag uppmana alla människor att tänka själva. Och under cirka ett års tid kanske avstå från att dricka sig berusade när man har ansvar för en annan människa. Eller är det egna behovet alltid i fokus?

Tehataren sa...

Jodå. Jag kan svara.
Jag har inget som helst problem med motiverade förbud. Förbud som innebär att man besparar små barn påverkade föräldrar är i min värld absolut ett sådana. Som jag ser det är rätten att dricka alkohol ofantligt underordnad rätten att slippa påverkade människor.

Jag kan inte för mitt liv begripa vad som är så viktigt med alkohol, utöver dess effekter, att man måste strida på detta vis om Individens Rätt, och just effekten av alkohol är det som motiverar förbudet. Ja, förbud. Lag. Polis. Påföljd. Förbud! För om du inte har ett starkt behov av att vara packad, varför inte bara ta ett glas äpplejuice? Visst är det gott med vin, men inte så gott.

När det gäller individens rätt gentemot kollektivets rätt att slippa individen, är jag inte ett skit liberal. Individen kan ta sig i röven med en kall hand.

Det finns ingen som helst skillnad mellan de drogliberalas argumentation om att det är väl upp till var och en om man vill bli hög, och det ska väl moralisterna skita i, och denna argumentation om rätten att kröka bland barn. Och som MkM mycket riktigt påpekar, så är två glas vin tillräckligt i sammanhanget. Ju mindre barnen är, desto mer beroende av föräldern är de.

MkM. Jag håller med om att det bästa vore att folk tänkte efter, men Folk är generellt, faktiskt, ruttna på det, vilket empiriska studier visar gång på gång. Det är därför vi har lagar.

Burgschki sa...

Fast diskussionen handlar ju inte om huruvdida man ska dricka vin ifall man har spädbarn eller ammar eller vad som helst. Diskussionen handlar om ifall man har rätt att lita till sitt eget omdöme eller ej. Bartendern nekade mamman ett andra glas vin då han påstod att de har en policy att inte servera ammmande mammor. Något som senare visade sig inte stämma enligt ägaren till stället. Hela historien är ju egentligen bara en del av den moralpanik och förmyndarinställning folk har gentemot mammor och hela den här hetsen att skuldbelägga mammor på olika vis.

Jag förstår inte heller varför man måste dricka alkohol när man har spädbarn men jag förstår ännu mindre hur man som en individ har ett behov att sätta sig över andra individer och lägga sig i hur de gör. Det handlar om hybris och en uppfattning om att man vet bättre än andra.

Eller menar Tehataren och Jessica att vi ska införa en lag som förbjuder föräldrar att dricka alkohol när de har spädbarn?


HERREGUD.

john sa...

Tack för ditt svar Tehataren.

Jag hade tänkt att kanske lyfta frågan lite från enkom alkoholperspektivet och hoppades på ett resonemang mer generellt om förbud kontra frihet.
Eller om andra människors åsikter ang vad som är rätt och fel för andra.
Tyvärr är nog inte en blogkommentarslist rätt forum då det krävs ganska mycket av texten för att budskapet skall nå fram.

För övrigt håller jag med om att de flesta människor är idioter. Men jag vill låta dem vara idioter i lugn och ro så länge deras handlingar inte påverkar mig, någon jag bryr mig om eller försvarslösa individer. Då tycker jag punktinsatser är bättre än generella förbud eller kollektiva fritt i luften svävande moralismer.

Mvh
john

Tehataren sa...

Nu var du tydlig. Stiligt.

Tehataren sa...

Vi är alltså i grunden överens om att beteenden och handlingar som skadar andra ska förbjudas.

Men du menar att supande när man har asnvar för spädbarn inte faller under den kategorin?

Och jag vill vara tydlig med att jag verkligen inte anser det här vara könsbundet. Den som har ansvar för spädbarn borde inte få dricka sprit.

Burgschki sa...

Tehataren: Utifrån ditt resonemang är alkohol en drog som alltid missbrukas.

För så som jag tolkar dina inlägg har du anlagt ett perspektiv där man enbart dricker för att berusa sig. Och om alkohol alltid skulle leda till berusning och handlingar som skadar andra så skulle jag hålla med om att det krävs fler förbud och regler kring denna drog. Nu är ju så inte fallet. Utan det är fullt möjligt att dricka två vin utan att bli berusad och bete sig oansvarigt.

Gällande hem där föräldrar super och missbrukar alkohol (eller andra droger) så är ju detta socialens ansvar.

john sa...

Tehataren: Jag menar att den handling som bevisligen skadar mer än friheten, att kunna göra denna handling gör nytta, för individ med närstående/affekterade skall interveneras mot.
(ursäkta en rätt lång mening)

Det luriga är att samma handling kan vara mer eller mindre negativ för olika personer. Vilket medför att ett generellt förbud är att jämställa med en kollektiv bestraffning (eller frihetsinskränkning), då hela samhället måste anpassa sig efter några rötägg.
Redan i mellanstadiet fick jag lära mig att detta inte är coolt.

Ett annat problem med generella förbud är att de lätt kan saknar belägg utan snarare är baseras på en moral dikterad av lekmän (politiker) som böjer sig efter folkets vilja för stunden. Vi har slagit fast att de som hörs och syns mest i media (aftonbladet/expressen ) för det mesta är idioter. Politiker vill bli omvalda, alltså gör de som idioterna vill.

Finns det belägg för att två glas vin intaget under amningen drucket under kontrollerade former av en vuxen med generellt gott omdöme är skadligt för barnet? Nej.
Ett sådant förbud, hur skulle det efterlevas? Vad skulle det kosta? Vad skulle individer känna ang att staten bestämmer hur de skall leva?

Och snälla, ponera nu att det rör sig om något annat än drickande under amningsperioden vilket är ett emotionellt laddat exempel.
Motorcyklar? Lösgodis? Yxor? Lösningsmedelbaserade lim?
Skall ditt resonemang vara stringent bör du överväga en hårdare statlig kontroll av dessa fenomen. De kan ju medföra fara för närstående och en själv. Kanske borde de förbjudas?
Det tycker inte jag. Men jag vill att de som missbrukar ovan nämnda ting skall identifieras och genast erbjudas alt tvingas på en intervention.

Vad tycker ni?

Mvh
john

(Jag vet att bloggägaren kommenterat ang att hans post inte rör förbud per se. Men det finns många som gillar tanken på att förbjuda allt de tycker är dumt.)

Tehataren sa...

Nu får du ju ändå ge dig.
Du kan ju inte gå och bli saklig...

Anonym sa...

nästan i klass med familjeliv.se, vilken tråd.

Anonym sa...

soccer shoes, karen millen, ferragamo shoes, montre pas cher, reebok outlet, nfl jerseys, mulberry, north face outlet, ugg, lululemon, asics gel, celine handbags, valentino, p90x3, ugg boots, ghd, oakley pas cher, herve leger, bottega, nike free, ralph lauren, ray ban pas cher, ugg boots, mcm handbags, louis vuitton, converse shoes, birkin bag, ugg boots, hogan, nike air max, new balance shoes, mont blanc, jimmy choo, abercrombie and fitch, juicy couture outlet, louis vuitton, rolex watches, timberland, hollister, marc jacobs, air max, vans, chi flat iron, hermes, supra shoes, yoga pants, insanity, soccer jerseys, beats by dre, lancel

Anonym sa...

nike air max, louboutin, coach factory, gucci outlet, tiffany and co, true religion outlet, chanel handbags, ralph lauren, toms shoes, nike free, coach purses, nike shoes, louis vuitton, burberry, oakley sunglasses, jordan shoes, oakley sunglasses, true religion jeans, air jordan, air max, nike free, air max, michael kors outlet, coach outlet, nike air max, true religion, burberry outlet online, prada outlet, louboutin, ray ban, polo ralph lauren outlet, coach factory outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, longchamp outlet, michael kors, burberry outlet online, longchamp, oakley sunglasses, oakley sunglasses, polo ralph lauren, coach outlet store, tory burch outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton handbags, louboutin, prada handbags, louis vuitton outlet online, kate spade outlet

Unknown sa...

kate spade outlet
new york jets jerseys
burberry outlet online
koby bryant shoes
tory burch flats
new balance shoes
true religion jeans
juicy couture outlet
air force 1 shoes
oakley sunglasses canada
ray ban outlet
nike huarache
miami heat jersey
true religion sale
coach outlet online
coach outlet store
burberry outlet
coach outlet canada
babyliss
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
tory burch outlet
coach factory outlet
san francisco 49ers jerseys
louis vuitton outlet stores
coach outlet online
michael kors handbags
hollister clothing
barcelona jersey
ray ban aviator
new balance
christian louboutin outlet
lebron james shoes,lebron 12,lebron 12 shoes,lebron sneakers,lebron iv,lebron 11,lebron 10
cheap nike shoes
tods outlet
cheap snapbacks
polo lacoste pas cher
beats by dre
oklahoma city thunder jerseys
prada shoes
achang 0727

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet