Sidor

2011/05/05

Men skärp dig

I april 2011 hade vi en arbetslöshet på 8,1 procent i Sverige. Det är 404 000 människor. Samtidigt som de är arbetslösa påstår många arbetsgivare att de letar efter arbetskraft. Det är bara ett problem. De som är arbetslösa har inte rätt kompetens och företagen vill inte anställa någon som inte har etthundra procent rätt profil. Tydligen vill de inte heller satsa på att utbilda människor till sina lediga tjänster. Långt borta är den tid där folk kunde kliva in på valfritt företag ena veckan med mössan i näven och jobba där veckan efter.

I denna verklighet trumpetar många arbetslivsbilagor, jobbcoacher och allmänt hurtiga entreprenörer ut käcka tips till de arbetslösa om hur man pimpar sitt CV, klär sig rätt för intervjuer eller helt enkelt blir lite mer framåt. Kom igen! Sitt inte på arslet. Deppa inte ihop efter 100 "nej tack till din ansökan". Tjata dig in. Skärp dig. Tänk positivt. Se det som en utmaning!

Vad är det frågan om?

Det kan inte vara alla människors ansvar att idiotkämpa som Don Quijote mot samhällets väderkvarnar för att få ett jobb. Jag medger att det funkar för en del. Ett fåtal. Som har tur. Som orkar. Som har begåvats med en krigarinställning till livet. Det finns drivna människor som trots usla förutsättningar lyckas skaffa sig ett jobb. Eller skapa sig ett eget företag. Men hur representativa är dessa framgångssagor? De allra flesta människor har inte detta driv, men de är inte sämre för det. Det kan inte vara effektivt att bygga en arbetsmarknadspolitik på att arbetslösa ska jobba som ivriga bävrar på att få jobb när knappt några står att få.

På samma sätt som vi har trygghetssystem som bygger på ett solidariskt ansvar att hjälpa personer som drabbas av sjukdom eller andra problem bör vi känna ett solidariskt ansvar för människor som står utan jobb. Sluta upp med klämkäcka "det är bara att skärpa sig" och underförstådda antydanden om att vederbörande är lat, obstinat eller kanske lite korkad rentav. För det är inte hjälp. Det är att håna utsatta människors situation.

Behandlar man någon som värdelös så blir den personen värdelös. Ger man någon rätt stöd, uppmuntran och framför allt vettiga jobb att söka eller utbildningar att studera* så kommer det bli en produktiv medborgare.

------

* Nej, nu menar jag inte söka jobb-kurser eller uppehållande verksamhet där man ska lära sig lite powerpoint i grupp av något håglöst hjon.


24 kommentarer:

Emeli sa...

Väl skrivet och * var klockren.

XXX sa...

Hear hear!

Marcus Sköld sa...

Sant så sant. Ytterst få människor har förmågan att betrakta sitt dödsdömda arbetssökande som ett kompetetivt venture management. Ännu färre har förmågan att jobba 24/7 med att bygga sitt "varumärke" i Bill Gates tvivelaktiga anda. Och det känns på något vis hoppfullt.

Anonym sa...

bÖg

Tehataren sa...

Ok, oavsett min syn på arbetsmarknad, så lyckades du hitta precis alla de saker där vi är sjukt överens.

Det är nu officiellt, MkM, jag är kär. Vill du gifta dig med mig?

Anonym sa...

Mycket bra skrivet och tack för det. Jag är så fruktansvärt trött på attityden att alla som inte får jobb inte ansträngt sig tillräckligt.

Har själv sökt ett stort antal jobb över sommaren och ju närmare den kommer, desto mer stressad blir jag som är en fattig student undrar vad fan jag ska göra i sommar.

Var på en anställningsintervju igår och sålde mig själv utav bara fan. Men jag vet själv att jag egentligen inte är 100% rätt i min profil. Jag börjar bli så otroligt trött på alla konstiga rekryteringsprocesser.

Fabbe sa...

Det här var tamigfan det finaste jag hört sen jag konfirmerade mig.

Spader Ess sa...

Vi bygger ett samhälle som inte passar alla helt enkelt.

Ekorrhjulet snurrar fortare och fler faller ut som inte hinner med.

Och det som vi använder som mall och norm är hungriga lyckade strebrar, karriärister och arbetsnarkomaner.

Anonym sa...

Vilka "vettiga jobb" är det vi ska ge dom? Jag antar att 'vi'är staten?

/H

john sa...

Det är för dyrt att anställa i Sverige. Dessutom ställer det stora krav på arbetsgivare som inte på något sätt kan göra sig av med anställda som inte håller måttet. Alltså är det bättre att ta in kortsiktiga konsulter eller manpowerslavar då man kan göra sig av med de som inte fungerar på just den arbetsplatsen.

Sänk ingångslöner och arbetsgivaravgifter så vågar småföretagen anställa.
Acceptera att levnadsstandarden för nyanställda kommer sänkas något, men i samhället i stort kommer den öka då arbetslösheten minskar.

Det är iaf min åsikt och teori. Jag förmodar att du resp övriga här inte håller med. Hoppas ni har sakliga argument och en trevlig ton.

Mvh

Molly sa...

Mycket bra tänkt och skrivet, från ena hållet. Mitt håll är det motsatta: småföretagare, jobbar mycket mer än jag vill/orkar eftersom jag måste för att hålla förväntad nivå. Absolut inte råd att anställa en medhjälpare. Trots att mitt företag går skitbra! Ett stort, svenskt problem som borde gå att lösa och det snabbt.

Tehataren sa...

Strikt talat stod det inget i inlägget om vad man bör göra för att fler ska få jobb. Det stod att det inte är meningsfullt att, utöver ångesten att inte ha jobb, ge arbetslösa ångest över att de inte är hungriga strebers som startar eget med den hjärndöda och evigt konkursande von Holstein som målbild.

Anonym sa...

...
Vad är rätt stöd och uppmuntran?

PS.Å andra sidan har vi inte lika många gör-exakt-samma-sak-varje-dag-tills-du-fyller-65-eller-sliter-ut-dig-beroende-på-vad-som-sker-först-jobb idag.

Tehataren sa...

Somliga, som John, menar att man bör gå arbetsgivare till mötes, eftersom de inte vågar anställa.

Andra menar att man ska ta skattepengar och skapa fler jobb i vården. Andra menar att man ska sänka skatter, så att folk gör av med mer pengar på bland annat tjänster, som då kan utföras av fler.

I övrigt har jag nog faktiskt inte hört fler förslag. Vad finns det mer, hörrni?

Anonym sa...

Halva problemet - många arbetslösa - dras vi med här i UK också. Den andra halvan - företag som inte hittar arbetskraft - är däremot löst genom att företagen här inte är gnälliga pseudo-kapitalister som tycker att vinst är individuell men förlust ska betalas med skattepengar. Dvs: om det inte finns en riklig källa till en viss kompetens så anställer de någon som verkar ha ungefär rätt egenskaper och LÄR dem kompetensen de vill ha. Det var precis så det gick till när jag fick mitt jobb.

Allt jag kan om statistikprogrammering har det här företaget lärt mig. De plockade mig från ett hopplöst callcenterjobb - för att jag där gjore data management i det programmeringsspråk de var ute efter - och de var beredda att lära upp mig i den kompetens de behövde trots att de därmed räknade med att betala full månadslön till någon som under den tiden gav noll lönsamhet under den tiden. (De flesta arbetsgivare räknar med att den första månaden är smått olönsam eftersom det tar X tid att få alla verktyg, licenser och lösen och i det här fallet betalade sig chansningen då jag var lönsam redan efter den månaden.)

Vissa företag samarbetar med KY-utbildningar, vilke iofs är bra, men här är företagen beredda att lägga pengar och tid på en egen infrastruktur för undervisning. Nästan alla har en träningsavdelning, särskilt om det är tekniska kompetenser de frågar efter.

Svenska arbetsgivare lyckas ibland få sig själva att framstå som en hoper bortskämda snorungar som vill ha en dyr ponny, men inte vill gå hästskötarkurs. De tror att det bara är att sitta upp så sköter hästen det hela och vinner dem pokaler.

Varje gång jag ser en annons där arbetsgivaren räknat upp fyrtio kompetenser som är absoluta krav (väl medveten att de på den hemliga listan dessutom har: är ca 35, med 20 års erfarenhet av SAMTLIGA kompetenser - även om de inte var uppfunna för fem år sen - men som ALDRIG vabbar) så tänker jag: "jamen, lycka till då..."

Svenska arbetsgivare tycker det är nån annans ansvar att de kompetenser de vill ha finns tillgängliga. Brittiska vet att detta inte är realistiskt.

(Och vi må ha färre röda dagar - men när en röd dag infaller på en helg så tas den ut efterföljande måndag. Detta trots att röda dagar inte är lagligen påbjudna utan frivilliga från arbetsgivaren. Få företag skulle drömma om att inte erbjuda bank holidays.)

Och innan ni frågar: inkomstskatten är högre än i Sverige. Arbetsgivaravgiften - National Insurance Contribution - är ungefär samma som i Sverige. Mitt företag - som inte kan lita på att staten erbjuder förskolor som kan luras att vabba åt skamsna föräldrar som pressas att jobba trots sjuka barn - erbjuder rabatterad barnomsorg, privat sjukförsäkring så att om jag inte vill behöver jag inte vänta på NHS och de sparar motsvarande 5% av min lön i en pension scheme åt mig - detta dras inte från _min_ lön utan är utanpå den (jag spar dessutom 5% själv).

Allt detta gör mitt företag för att försäkra sig om att de kan locka och behålla personal med viss kompetens, eller potential för en viss kompetens.

Vad gör Svenska arbetsgivare? Gnäller och kräver att staten ska trolla fram VoIP-tekniker: exakt femton stycken, erfarna och desperata efter ett jobb. Igår.

Så. Visst går många arbetslösa här. Påstår inget annat. Men inte samtidigt som företagarna sitter på sitt arsle och gråter för att staten inte ger dem SAS-programmerare med körsbär på.

När Svenska företag är beredda att satsa något själva i jakten på kompetens så kan de börja gnälla. Annars kan de bara hålla käften.

mvh
Jessica

john sa...

Vad har man för anställningsskydd i UK Jessica?
Det är ju jättebra att företagare där vågar satsa på att rekrytera och lära upp personal!

Mvh
john

Anonym sa...

Anställningsskyddet har jag sett på nära håll då både jag och min man varit med om att avskeda en fullständigt inkompetent individ. Det tog över ett och ett halvt år trots att vederbörande inte ens klarade av det grundläggande och det gjordes först över tio försök att omplacera och fem försök att göra grundutbildningen en gång till.

Anställningsskyddet i Sverige är ett skämt i jämförelse eftersom väldigt många faktiskt inte har anställningsformer som skyddar mot en osaklig uppsägning. Titta bara på personliga assistenter - ingen skulle komma undan med att erbjuda de villkoren här.

Nåt annat du vill försöka med? "Men de pratar väl Ängelska di därna?"

Du skulle nog trivas, John, för när de inte jobbar, här, går de direkt till puben och blir dyngfulla.

mvh
Jessica

john sa...

Jag försökte inte något, utan frågade en fråga.

Ditt svar lämnade lite att önska med avseende på formalia och bestämmelser. Det var enkom anekdotiskt. Synd, för jag trodde mer om dig. Jag får väl i denna, i mitt tycke rätt intressanta, fråga vända mig till wikipedia istället.

För övrigt inte särskilt elegant av dig att återigen insinuera kring mina, för dig okända, alkoholvanor. Ang argument.

Mvh
john

john sa...

Mitt svar ovan var (som man säkert förstår) till den anonyme kl 9:45 som kallar sig Jessica.

john

Medelklassman sa...

Här kommer, väldigt sent. en personlig reflektion om vad som kan vara en åtgärd.

Svenska företag kan sluta vara så otroligt kräsna och ängsliga. Risken för en felrekrytering är inte så himla stor. Och ställ för sjutton upp själva med lite internutbildning så ska ni se att jobbsökare som fyller profilen till 70% kan komma upp till 95%.

Min fru är egenföretagare och har anställt en kille som inte alls hade full kompetens på det ekonomijobb som han ska ansvara för. Men hon ger honom en chans. Han får lära sig det helt enkelt. Och det funkar. Kanske inte helt smärtfritt hela tiden men han är jävligt taggad och nöjd.

Kan funka även på större företag än min frus lilla firma.

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet