Sidor

2011/07/23

Några ord om vapen

Ett fruktansvärt brott har genomförts. Omfattningen på det är så enorm att ordet terror används. Med rätta. En man, vad det verkar just nu ensam, har med hjälp av en hemmagjord bomb och skjutvapen dödat över 90 människor. Majoriteten av dessa ungdomar.

En sak har denna man gemensam med en mängd andra dödsskjutningar i Europa och USA. Han hade egna skjutvapen. Skjutvapen som han hade licens för och som han skaffat på laglig väg. Därför vill jag ställa en enkel fråga. Är det bra att vi tillåter våra medborgare att ha skjutvapen?

Visst, det är bra med personlig frihet. Det är jag helt för. Och en förkrossande majoritet av alla som äger ett skjutvapen skulle aldrig någonsin få för sig att skjuta en medmänniska. Men, så har vi detta ynka lilla fåtal som det på något sätt slår slint för. De tar sina vapen och av olika anledningar går de ut och skjuter ihjäl andra.

Jag tror att vi skulle minska antalet dödsskjutningar avsevärt om det inte längre var möjligt för allmänheten att äga skjutvapen. Eller, i de fall det är jägare eller dylikt, kontrollen över deras innehav skärptes upp markant. Till exempel på så vis att vapnen förvarades hos polisen då det inte var jaktsäsong.

Den här inskränkningen i allas vår personliga frihet tycker jag kan vara berättigad. Speciellt en dag som denna. Idag har jag svårt att hitta argumenten som är för personligt innehav av skjutvapen. Oerhört svårt.

-----------

Tillägg

Jag gjorde ett kort inlägg på Twitter om detta igår. Där skrev jag Nu kanske vi kan utvärdera det här med att civila människor får ha vapen hemma?

Två personer valde att svara.Jag kan inte hålla med om argumentet som de lägger fram. Båda anser att ifall vi alla beväpnar oss så skulle personer med ont uppsåt inte komma så långt utan skulle skjutas av en rådig medborgare. För det första anser jag att våld primärt inte löses med våld, utan genom att minimera risken för att våld uppkommer över huvud taget. I de fall våld förekommer ska det tas om hand av staten genom polisen och inte med hjälp av medborgargarden.

För det andra finns det ett otal exempel i historien på hur samhällen som tillåter att vapen förekommer öppet också är våldsamma samhällen. Där verktyg för våld är nära till hands ökar också våldsanvändningen generellt mellan medborgare. Så vill inte jag ha det.

Även om jag inte vill göra någon koppling till övriga utövare tycker jag att det är anmärkningsvärt att både Pelle Poluha och SturlaS är aktiva kristna. Baserat på reaktionen antar jag att de läser Gamla Testamentet flitigare än Jesus predikningar. Eller?

30 kommentarer:

Tehataren sa...

Det där är lite intressant, och jämförelsen mellan Europa och USA är framförallt intressant. I Sverige är det snudd på omöjligt att få licens för vapen för annat än jakt eller tävling. Dessa vapen är i allmänhet väldigt dåliga om syftet är att döda många människor. I USA kan man få licens för nästan vilka vapen som helst, och de som där skaffar sig militära vapen, avsedda just för att döda människor är knäppon som i Sverige inte skulle fått äga sådana vapen.

Om jag förstått det rätt får inte heller hemvärndsfolk ha sina vapen hemma, längre, vilket de fick förr. Är det korrekt?

I princip allt våld som i Sverige utövas med skjutvapen handlar om illegala vapen, smugglade från utomlands (Balkan?), medan snudd på alla vapen med licens aldrig används för våld mot människor.

Att hindra de som idag har licens för vapen att ha dessa licenser, i Sverige, med de regler vi har, skulle i princip överhuvudtaget inte alls påverka våldsanvändningen med skjutvapen.

Däremot håller jag stenhårt med om att det är ett helt vansinnigt argument att folk ska få ha vapen för att försvara sig. I de länder där det är tillåtet, visar det sig att dessa vapen nästan aldrig används till försvar, utan stjäls av kriminella som behöver vapen, eller används inom familjen för att mörda frun eller maken eller svågern vid ett fyllebråk.

Alltså är jag i allra högsta grad motståndare till vapen av andra skäl än jakt och tävling. Där även jakt är tveksamt med tanke på hur många jägare som som inte borde få skjuta djur.

Nu vet jag inte hur norska lagar ser ut, men som jag förstått det hade galningen där ett militärt vapen, inte ett jakt- eller tävlingsvapen. Det finns, mig veterligen, inte hemma hos någon utom hos kriminella.

Tehataren sa...

Och ja, Kristna, över lag, som uttalar sig i sådana här frågor, brukar inte ha alla höns hemma. Bara det att man kan tro på en god gud efter detta är ju barrockt.

It's all gonna be fine sa...

Jag kan inte ens i min vildaste tanke förstå varför en privatperson ska få ha licens för ett automatvapen. Inte ens om jag, trots att jag inte håller med, håller mig till försvaret att jägare ska få ha licens osv. VARFÖR I HELA JÄVLA FRIDENS NAMN ska en privatperson ha licens för automatvapen?

Dessutom fattar jag inte varför civila/privapersoner ska få ha vapen. Alls.

XXX sa...

Astrid Lindgren skrev i Bröderna Lejonhjärta "Om alla var som du Jontatan, skulle ondskan regera i världen." Varpå Skorpan replikerade "Om alla var som Jonatan skulle det inte finnas någon ondska."
Att ondskan skulle utplånas utan vapen är ju naivt att tro men som du skriver, utan vapen blir det färre brott. Och kanske hade 84 unga fortfarande varit i livet.

Tehataren sa...

I sverige är det, som sagt, snudd på omöjligt för en privatperson att få licens för ett automatvapen. Militärer och poliser har viss tillgång, och lite för många hemvärnsmänniskor, men det är inte alls som det var förr, att alla hade en under sängen.

I Sverige kan man få licens för jaktvapen (och de är ALDRIG automatvapen) och tävlingsvapen, och det handlar om pistoler och gevär som inte heller lämpar sig för sånt här.

Och, som sagt, åtminstone i Sverige är det inte de licensierade vapnen som är problemet, eftersom det är ganska strikt. De kriminella som är våldsamma har inte licens.

Harvest sa...

Tie in: Långt innan myndig ålder hade jag redan alla möjligheter att lägga tassarna på vapen, och vi pratar inte stulna jaktgevär här. Så hur vore det om alla slutar bitcha på danska tullare eftersom de i förlängningen gör oss en tjänst också.

Tehataren sa...

Jag tror inte det är så många som bitchar på danska tullare.

Vi bitchar på danska politiker om vi bitchar på danskar. Och apskaften som röstar på dem.

S, sa...

Det har väl framgått med all önskvärd tydlighet, i framförallt USA, att liberala vapenlagar inte direkt minskar våldet. Lägg därtill alla rena olyckor där kids har hittat pappas gevär och lyckats skjuta huvudet av sig själv, syskonet eller kompisen. Det borde vara så jävla uppenbart för alla att fler blir ihjälskjutna om fler har vapen.

den elaka bloggaren sa...

tehataren skriver att det inte går att ordna massmord med jaktvapen, i finland har vi haft 3 massmord på allmän plats som begicks med pistol och revolver. det är förvånansvärt hur många mänskor man hinner döda med ett vapen som inte är helautomatiskt, om man har ett snabbt avtryckarfinger. (kan kolla wikipedia om jokela-morden, kauhajoki-morden och sello-morden)

det är helt klart att mängden vapen ute i samhället måste minska, det är den enda lösningen. snacket om att "men det finns ju olagliga vapen" biter inte. med en viss personlig kontakt med den kriminella världen (barndomsvänner som lämnet den smala vägen) gissar jag att den där norska extremkristna mördaren aldrig skulle ha nått så långt in i den kriminella världen att han sku ha lyckats köpa ett maskingevär. tvärtom skulle han kanske ha fått en ordentlig omgång stryk som misstänkt polisinfiltratör.

att det är just kristna som försvarar vapen ute i samhället beror säkert på att "kristen" oftare beskriver en sorts högerkonservativ sympati för det "kristna" amerikanska samhället, dvs. en sorts anti-socialdemokrati och som ett resultat en anti-skandinavism. i usa hade den norska mördaren antagligen känt sig helt hemma i det republikanska partiets tea-party-movement.

Anonym sa...

Det kan vara läge att vänta lite med rop om förbud innan vi vet vilka vapen han faktiskt har använt. Läste att han hade varit nere i öst på inköpsresa och om det stämmer så hjälper det ju inte hur svårt vi gör det att skaffa vapen på laglig väg.

Men visst. Vi har ju i moderna samhällen förbjudit klart mindre skadliga saker än vapen.

Spader Ess sa...

Visst, om alla sprang runt med vapen på sig så kanske inte denna typen av stora dåd skulle bli lika långlivade, men å andra sidan så skulle antagligen dödsstatistiken på enskilda och mindre skjutningar stegras avsevärt.

Tror dessutom att det skulle en väldigt negativ inverkan på samhället i stort om alla hade rätten att bära vapen.

Tehataren sa...

d.e.b.
Sant. Du har en poäng.
Fast... Finland har liberalare vapenlagar än Sverige. Det går fint att döda flera med en Glock som man kan få licens för i en vanlig klubb i Sverige också, för all del.

Det är dock anmärkningsvärt hur sällan vapen med licens används kriminellt, åtminstone i Sverige. Å andra sidan kan man ju hävda att det kanske är värt att inskränka tusentals laglydiga medborgares rätt att ägna sig åt en viss sport, därför att det faktiskt förekommer att folk dör av sportredskapen.

Enligt samma resonemang borde sportmotorcyklar förbjudas. De dödar massor av folk.

den elaka bloggaren sa...

tehataren: inte helt samma logik. sportmotorcyklar tar med största sannolikhet livet av sina förare, och de har haft ett val att sätta sig på motorcykeln eller inte. vad man gör med sitt eget liv är kanske inte det stora problemet.

och ännu gällande licens: det är anmärkningsvärt hur få kombinerande massakrer och självmord som begås med vapen utan licens. i de flesta fall där mannen skjuter sin familj och sig själv, eller en ung man begår massmord, så använder han ett vapen med licens för jakt eller sportskytte.

att den kriminella världen använder olagliga vapen är väl snarare ett cirkelresonemang.

Tehataren sa...

Att den kriminella världen använder illegala vapen är faktiskt helt ointressant.

Det intressanta i den här diskussionen är om det är meningsfullt att ta ifrån de ordentliga vapenägarna deras vapen.

Jag känner att jag börjar få lite svårt att föra mitt resonemang.

Motorcyklarna kan med fördel bytas mot bilister, som gärna kör ihjäl andra, om än snarare av vårdslöshet än av ondska. Men det håller inte ändå bortsett från att de flesta som har vapen lagligt egentligen inte betraktar dem som vapen, utan som sport- eller jaktredskap som är farliga och måste låsas in.

Medelklassman sa...

Det är ju inte helt korrekt att jämföra äpplen och päron. Fordon av olika slag dödar människor, men deras primära syfte är att transportera saker.

Vapen har ett primärt syfte också. Det är att döda människor och djur. Sen kan man hålla på med sportskytte om man vill, men det har sina grunder i att man övar för att döda.

Tehataren sa...

Sportskytte syftar inte till att lära sig döda mer än spjutkastning i friidrott syftar till att döda, så den jämförelsen är ganska långsökt, den också.

Men visst är pistoler väldigt farliga leksaker, och många av de som används i sportskytte är skapade primärt som vapen, inte tävlingsredskap.

Det är också ganska stor skillnad på hur man tänker döda vad, när det kommer till vad som är lämpliga vapen för ändamålet.

Men i stort sett måste jag nog bara ge mig.

Spader Ess sa...

Vad det gäller sportskytte. Jag roas själv av sportskytte, är dock ingen medlem själv i någon klubb, det är dock min bror. Av vad jag sett genom den klubben är att de flesta personer skjuter alltid på sin hemmabana om det inte gäller tävlingar. Därför borde kanske lagen riktas in på att man måste förvara sitt vapen på klubben mellan träning/tävling? En i mina ögon inte allt för inskränkande lag.

Dessutom borde klubbarna kanske ha en skyldighet för att hålla koll på vilka som faktiskt är aktiva medlemmar. Som jag förstått det i Breiviks fall var han medlem för att få licensen, men inte aktiv skytt.

Tehataren sa...

Klubbarna HAR koll på det, i viss mån. Numera utfärdas licenserna fem år i taget, och sedan måste du ha ett nytt föreningsintyg.

Vad som är mycket mer skrämmande är att föreningarna intygar att du är en skötsam och aktiv medlem, och polisen kollar egentligen bara sina register innan du får licens efter det. Det innebär att en kille som Breivik kan få licens, eftersom han antagligen inte var särskilt kriminell innan han plötsligt blev en av de värsta i Norges historia.

Och vad med föreningar där alla är Rednecks?!

En annan tänkare sa...

"En sak har denna man gemensam med en mängd andra hustrumisshandlare i Europa och USA. Han hade en egen hustru" ... "Därför vill jag ställa en enkel fråga. Är det bra att vi tillåter våra medborgare att ha fruar?

Visst, det är bra med personlig frihet. Det är jag helt för. Och en förkrossande majoritet av alla som har en hustru skulle aldrig någonsin få för sig att misshandla en medmänniska. Men, så har vi detta ynka lilla fåtal som det på något sätt slår slint för. De tar sina fruar och av olika anledningar går de ut och misshandlar dem."

Medelklassman sa...

En annan tänkare: Ditt resonemang saknar logik. Tänk till och återkom gärna.

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

Unknown sa...

4.29lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys
new york jets jerseys
pittsburgh steelers jersey
seattle seahawks jerseys
washington redskins jerseys
arizona cardinals jerseys
baltimore ravens jerseys
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys

chenzhen sa...

hollister clothing
supra store
pandora jewelry outlet
discount nike air max
polo ralph lauren
nike roshe run
kobe 11
ralph lauren
sac longchamp
pandora charms
true religion jeans
coach outlet store
oakley sunglasses uk
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach factory outlet online
reebok shoes
gucci borse
adidas trainers
rolex replica watches
oakley vault sunglasses
ray bans
coach factory outlet online
adidas nmd runner
christian louboutin shoes
abercrombie & fitch
michael kors canada
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
birkenstock uk
cartier love ring
converse outlet
air jordan shoes
stephen curry basketball shoes
reebok outlet store
adidas pure boost black
ugg boots
north face uk
chenzhen2016624

Unknown sa...

true religion jeans
true religion jeans
mulberry bags
uggs on sale
ugg boots sale
marc jacobs sale
nike soccer shoes
ferragamo outlet
tory burch outlet
mulberry handbags
louis vuitton pas cher
burberry outlet store
louis vuitton
longchamp handbags
canada goose sale
coach outlet
ugg slippers
tiffany outlet
coach outlet
lululemon uk
coach handbags
burberry outlet
michael kors wallet
chrome hearts
abercrombie outlet
ugg outlet
rolex watches for sale
celine outlet online
michael kors outlet
tiffany and co
ugg outlet uk
oakley sunglasses uk
tiffany and co
polo ralph lauren
mlb jerseys
czq20160823

raybanoutlet001 sa...

jordan shoes
jordan shoes
cincinnati bengals jerseys
michael kors outlet online
ferragamo shoes
abercrombie and fitch kids
gucci outlet
nike tn
michael kors handbags
chicago bulls

Unknown sa...

michael kors handbags wholesale
mont blanc pens outlet
ed hardy outlet
reebok outlet
los angeles lakers jerseys
new york jets jerseys
michael kors handbags
michael kors handbags wholesale
louis vuitton pas cher
lions jerseys

Unknown sa...

oakley sunglasses
kobe 12 shoes
burberry handbags
longchamp handbags
air jordan 14
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
michael kors bags
valentino boots
oakley sunglasses wholesale
20174.21wengdongdong