Sidor

2012/01/02

Anger management

Ilska är en märklig känsla. Jag har aldrig ansett mig själv vara en person som blir arg. Aggressivitet, ilska och utbrott har inte varit min grej. Tvärtom har jag alltid identifierat mig som en lugn människa. En som inte brusar upp. En som tänker rationellt. En som ser ner på de där kontrollösa impulsmänniskorna som inte kan hantera sina känslor på ett socialt sätt.

Men jag hade fel. Jag blir också arg. Vilket kanske den här bloggen har varit en slags konstig ventil för. Här har det varit mycket ilska och aggressiva skrivelser om det ena och det andra. Och det var okej. För det var lite på låtsas. Jag överdrev ju, för att det skulle bli lite roligt. I det verkliga livet, där var jag aldrig arg.

Men som jag var arg.

Och som det kom ut.

Med ett millimeterkort tålamod gormade och skrek jag. På mina barn. Tog tag i dom. Hårdhänt. Rev och slet. Det var otäckt. För mig och garanterat för dom. Sen kom såklart skammen. Vadfan håller jag på med? Och lika fort kommer förträngningen. Det fanns alltid en ursäkt. Och ett löfte. Det där gör jag aldrig om. Nu får det vara nog. Nu slutar jag. Nu blir jag en lugn pappa.

Och så blev jag arg igen. En gång. Två gånger. Fler gånger än jag vågar minnas.

Det var inte okej någonstans och jag började tänka på att jag måste göra något åt det. Men ni vet hur det är, vardagen kommer emellan. Som tur kom inte vardagen emellan för min fru så hon gjorde något åt det. Hon letade upp en KBT-psykolog och bad mig ringa.

Istället för att blogga ilsket om trivialia har jag gått i terapi en gång i veckan. Med risk för att det låter som taget ur en klyschartikel ur en veckotidning så var det det mest fantastiska jag någonsin har gjort för mig själv.

Det märkliga med terapin är att det enda jag gjorde var att prata. Jag fick rätt frågor och svarade så bra jag kunde förmå mig. I praktiken satt jag och förklarade för mig själv hur jag mådde och vad jag tyckte. Det var en oerhört märklig upplevelse som nästan kändes rent fysiskt.

Nu har jag slutat i terapin och är inte längre en lugn person. Nu är jag en arg person. En person som vågar vara arg. En som inte förknippar ilska med svaghet, kontrollförlust och framför allt SKAM. Nu vet jag vad det är som gör mig arg. Och jag tillåter mig själv att bli det. Men det bästa är att jag inte längre behöver bli arg på mina barn. Eller jo. Någon gång ibland blir jag fortfarande arg på dom när dom gör dumma saker som inte är ok, men mitt tålamod är numera omfångsrikt som en ocean. Och när jag blir arg är mitt beteende väsenskilt. Jag har inte tagit i mina barn med ilska på väldigt väldigt länge. Nu har jag mer kontroll och låter inte ilska och skam trissa varandra i en ond spiral.

Genom att tillåta mig själv att vara arg har jag blivit så lugn som jag trodde att jag var förut. Jag har blivit gladare. Mer positiv. Mer självsäker. Mer jag.

Terapin var min frus bästa present till mig någonsin. Det och hennes sätt att hantera hela situationen och att tro på mig. Tack Jenny. Jag älskar dig.
45 kommentarer:

Colombialiv sa...

Eventuellt ditt bästa inlägg på den här bloggen, någonsin. Heja!

egoistiska egon sa...

Jävlar! Åh vad bra.

Håller med om kbt - när man sitter där och förklarar för sig själv blir det helt absurt glasklart.

An sa...

Så väldigt modigt gjort. Stort av dig att dela detta med oss. Stort och viktigt. Tack!

Och vilken fru du har. Henne håller du i va! Vilka föredömen, förebilder ni är båda två. Det finns hopp, det gör det verkligen. Asch, det här gick verkligen rakt in.

Söderberg sa...

Jag känner igen mig själv i allt, minus KBTn. Har försökt komma loss och boka själv, men vardagen kom emellan...
Efter att ha läst det här inlägget så kommer jag att ta tag i det. Tack.

Fiffi sa...

Jättefint och framförallt modigt skrivet.

Fiat sa...

Skönt att höra att du är på rätt väg kompis!

tojis sa...

Wow! Du är modig du, och din fru är klok.

Anonym sa...

Wow. Grattis. Och så underbart väl beskrivet.

Patrik sa...

Oj vad imponerad jag blir. Bra gjort!

Sån självinsikt måste vara fatastisk att få. Men jag kan tänka mig att vägen dit är tung.

Gott nytt 2012 då!

/P

Anonym sa...

Håller med tidigare talare - you go!

Fällede minsann en liten tår också!

/Mija

Anonym sa...

Åh vad fint.

PS: En sak som jag lagt märke till och alltid tyckt om med din blogg är respekten för din fru som lyser igenom både här och där. Jag är singel men när jag en dag hittar någon önskar jag mig den respekten från denne. Och ämnar ge den tillbaka. Tacktack!

Tehataren sa...

Precis som Söderberg känner jag igen precis allt, så fantastiskt klart.

När jag försöker lösa konflikter med min far, och blir arg för att han är en idiot och beter sig illa, är hans enda respons, oavsett sakfrågan, varför jag är så aggressiv. Min mor kommenterar lätt hysteriskt alla meningsskiljaktigheter med "Bråka inte nu". Jag har alltid fått lära mig att all ilska bara ska tryckas undan och att jag bara ska backa ohc ge med mig för att "undvika konflikt".

Jag vill vara som du är nu, och sluta vara mot mina barn som du varit.

Maria sa...

Här sitter jag och blinkar bort tårarna för att kunna lämna ett litet avtryck. Otroligt avskalat och smärtsamt ärligt skrivet. Är mycket glad för dina barns skull, din älskade frus och sist men inte minst, din.

Karin sa...

Jag har följt din blogg ganska länge nu och jag blir verkligen varm inombords över det här inlägget. Genuint glad för dig.

Jag gillar verkligen ditt sätt att skriva och jag känner igen mig i väldigt mycket av det du har irriterat dig på/riktat din ilska åt. Lite som en förebild, om man kan säga så. Du skapar perfekta meningsformuleringar på saker jag stör mig så innerligt på i min vardag.

Men sedan när du skrivit om din kbt-terapi, så får jag också upp ögonen för mig själv; "shit varför är jag själv så arg på saker, vad gör det med mig egentligen?". Inte för att jag någonsin kommer sluta irritera mig på idioter till människor i min omgivning. Men precis som du säger. Man måste våga vara arg, men också veta hur man kontrollerar det och vad som egentligen sätter igång känslor. Och att det ibland inte är så coolt att vara arg på "småsaker".

Så tack för ditt proffsiga, ärliga och intima inlägg.

Anonym sa...

Sånt här gör mig glad ända in i mitt psykologhjärta, det faktum att det jag sysslar med faktiskt gör skillnad för människor. Det är allt för sällan man får höra lyckostories som denna!

Sarpalisa sa...

Att du fått den bästa presenten någonsin av din fru kan jag bara hålla med om.
Terapi är godis för själen!
Men även du har gjort något bra för din fru - att du VÅGADE LYSSNA när hon hon föreslog terapi, det är modigt.
Det är väl det som gör er till ett riktigt bra team, att ni är lyhörda och stöttar varandra.
You Rock man!

Josefine sa...

Shit vad bra och modigt och fint inlägg. Och heja heja din fru. Hon verkar helt grym!

Medelklassman sa...

Stort tack allihopa för alla snälla kommentarer.

Colombialiv: Kanske inte det bästa, men det viktigaste.

Egon: Ja visst är det märkligt. KBT är en oerhört märklig grej som jag numera uppmanar i stort sett alla att testa.

Söderberg: Kul att jag inspirerade! Det känns stort. Lycka till.

Fiffi: Asch...

Fiat: Ja, men vad ska jag nu göra med min bittra identitet? Sälja på Blocket?

Tojis: Min fru är nog klokare än vad jag är modig. :-) Men tack.

Smyg: Tack så mycket.

Patrik: Inte alltför tung, som tur var. Men jag är väldigt tacksam över att det var rätt lätt (för mig) att göra något åt det.

Mija: Äsch...

Tehataren: Ens föräldrar kan ju fucka upp en rätt rejält i huvudet. Nu har jag haft rätt schyssta päron även om det där med ilskan inte var deras starka sida. Därav min terapi. Men jag kan bara rekommendera dig att göra något liknande om du känner för det. Det är framför allt för ens egen skull. Man mår så mycket bättre. Även om andra kanske fortfarande är idioter. ;-)

Maria: Jag vet inte varför det blev så öppet. Kanske för att jag någonstans vill uppmana andra i samma situation att prova. Det är jättekul att ett par stycken har sagt att de känner igen sig och också vill ändra sina liv.

Karin: Stort tack ska du ha. Kul att du gillar det.

Anonyma psykologen: Jag kan tänka mig att ditt yrke känns tungt ibland. Nu var jag nog ett ganska enkelt "fall" och oerhört motiverad. Men metoderna funkar. I alla fall på mig.

Sarpalisa: Tack. Jo, vi har glädjen att synka ihop väldigt bra min fru och jag. Vi är oss själva inför varann.

Josefine: Ja hon är rätt grym faktiskt. :-)

Markattan sa...

Ååååhhh vad bra och fint och gott

Markattan

Maria sa...

Avskalat, smärtsamt och ärligt på ett väldigt BRA sätt alltså, framgick kanske inte av min kommentar inser jag nu :) du fick verkligen mig med många fler att börja reflektera över det egna beteendet. Hur man ibland blir oproportionerligt arg och folkilsk. Kbt är bra grejor :)

S. sa...

Bra jobbat! Och modigt att skriva om det såhär också, det är ju trots allt tabubelagt när det kommer till barnen.

C sa...

Uh. Det där måste jag gråta lite över. Kärlek är vad det är. Och stolthet. Fint. Starkt. Ni är bra.

Eva sa...

Hej,
jag följde dig på twitter o bloggen förut men sen kom jag av mig. Gick in häromdan igen av en tillfällighet och blev riktigt berörd av ditt inlägg. Bra skrivet.

Larsson i Majorna sa...

Men, stod det inte KBT i hela inlägget förut?

Jag tänkte nämligen att jag skulle frågat dig om du inte borde skriva terapi istället för KBT, då KBT ju bara är en form av terapi.

Men kanske jag mindes fel?

I vart fall, väldigt starkt jobbat med dig själv!
Jag är ungefär halvvägs där.
Men att inte höja rösten mot barnen känns nästintill övermäktigt vissa stunder.

Spader Ess sa...

Gott!

Bubbel sa...

Bra jobbat kompis, väldigt många vuxenpoäng till både dig och frun som tog tag i bitarna!

Unknown sa...

shijun 4.21 6
ray ban wayfarer
wholesale nfl jerseys
marc jacobs outlet
cheap oakley sunglasses
coach factory outlet
gucci outlet online
jordan 6s
oakley sunglasses
michael kors handbags
abercrombie store new york
true religion outlet
timberland boots
polo ralph lauren outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
gucci outlet
michael kors uk
hollister outlet
gucci uk
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
kate spade outlet
kobe 8
jordan 11 columbia
prada uk
cheap jerseys
louis vuitton
concord 11
ray ban glasses
nfl jerseys
louis vuitton outlet
michael kors
polo ralph lauren
ray-ban sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet
fitflops
new jordans
cheap toms
michael kors handbags

Unknown sa...

vans for sale
coach outlet online
dwyane wade jersey
manchester united soccer jersey
cheap jordan shoes
warriors jerseys
new england patriots jerseys
wedding dresses
giants jersey
prom dresses
hermes belt
mulberry uk
prada outlet
packers jerseys
new york jets jerseys
barcelona soccer jersey
beats by dre
soccer shoes
aaron rodgers jersey,clay matthews jersey,cheap reggie white jersey,matt flynn jersey,jamari lattimore jersey,randall cobb jersey
michael kors outlet
nike outlet store
indianapolis colts jerseys
nike air max 2015
north face jackets
nike store
tory burch shoes
michael kors handbags
tommy hilfiger outlet online
mbt sneakers
kansas city chiefs jerseys
juicy couture sale
wei20150623

Unknown sa...

polo ralph lauren outlet
nike running shoes
true religion
miami dolphins jerseys
cheap oakley sunglasses
jordan shoes
cartier love bracelet
dallas cowboys jersey
burberry outlet
michael kors outlet
jordan shoes
stuart weitzman boots
thomas sabo uk
rolex watches
ray ban sunglasses
nike air max uk
futbol baratas
burberry outlet online
michael kors outlet store
asics gel kayano
oakley sunglasses
insanity workout
burberry outlet
oakley sunglasses
vans shoes
christian louboutin shoes
canada goose outlet
karen millen sale
instyler ionic styler pro
celine handbags
iphone 6 cases
cheap jordans
toms shoes
louis vuitton outlet stores
ray ban sunglasses
coach outlet online
real madrid jersey
kate spade outlet
abercrombie and fitch
adidas shoes
achang 0727

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

Unknown sa...

soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
lebron 12
tiffany and co
ralph lauren polo
oakley outlet online
coach outlet online
basketball shoes
snow boots outlet
air jordan 13 free shipping
tory burch outlet
ugg boots
chanel handbags
uggs outlet
michael kors usa
canada goose sale
replica watches
michael kors uk outlet
canada goose outlet
futbol baratas
michael kors uk outlet

chenlina sa...

chenlina20160323
ugg outlet
louis vuitton
fitflops
jordan 11
fit flops
michael kors outlet
michael kors outlet
ralph lauren outlet
oakley outlet
true religion jeans outlet
gucci outlet online
rolex watches
christian louboutin shoes
toms outlet
jordan retro 8
louis vuitton
cheap oakley sunglasses
ray bans
tod's shoes
basketball shoes
louis vuitton uk
retro jordans 13
ugg outlet online
louis vuitton outlet stores
kate spade handbags
discount jordans
cheap air max
coach factory outlet
coach factory outlet
christian louboutin shoes
kevin durant 8
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online sale
concord 11
air max 90
moncler coats
michael kors bags
canada goose outlet
louis vuitton bags
as

Unknown sa...

4.29lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys
new york jets jerseys
pittsburgh steelers jersey
seattle seahawks jerseys
washington redskins jerseys
arizona cardinals jerseys
baltimore ravens jerseys
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys

chenzhen sa...

coach factory outlet online
fitflops sale clearance
pandora charms sale clearance
christian louboutin uk
louis vuitton handbags
skechers outlet
louis vuitton handbags
mlb jerseys wholesale
toms outlet store
versace sunglasses wholesale
converse sale
timberland boots outlet
white converse
air max 90 white
lacoste polo shirts
kate spade outlet
yeezy boost 350 white
true religion uk
adidas nmd black
michael kors outlet online
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet
cartier
louis vuitton outlet
ray ban outlet store
coach purses on sale
coach factory outlet
ray ban outlet store online
louis vuitton outlet online
yeezy boost 750
cheap ray bans
jordan pas cher
vans outlet store
michael kors outlet clearance
nike tn pas cher
gucci handbags outlet
prada sunglasses wholesale
tory burch outlet online
chenzhen2016624

Unknown sa...

oakley sunglasses
ugg boots
louis vuitton outlet
ugg outlet
michael kors handbags on sale
louis vuitton outlet
tiffany and co jewelry
michael kors uk
prada sneakers
cheap jordan shoes
calvin klein underwear
mulberry handbags
louis vuitton bags cheap
nhl jerseys
nike air max 90
ferragamo shoes
ugg boots
the north face jackets
kate spade handbags
prada outlet
ugg boots
beats headphones
cheap nhl jerseys
christian louboutin shoes
nike roshe run shoes
adidas shoes
hollister
ugg outlet
louis vuitton
prada outlet online
ugg boots
ugg outlet
ugg australia
michael kors outlet online
ugg boots
czq20160823

raybanoutlet001 sa...

yeezy boost 350 white
mont blanc pens outlet
michael kors handbags
cheap jordan shoes
san diego chargers jerseys
chaussure louboutin pas cher
hermes belt
pandora outlet
nike air max 90
nike air force 1

Unknown sa...

nike outlet
new orleans saints jerseys
michael kors outlet online
cardinals jersey
reebok shoes
cheap michael kors handbags
nike huarache
los angeles clippers
dolce and gabbana outlet
jets jersey

chenlina sa...

ralph lauren uk
jordan femme
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
nike air max
ralph lauren outlet
michael kors
michael kors handbags
coach canada
true religion sale
chenlina20170223

Unknown sa...

coach outlet
cheap ray ban sunglasses
polo ralph lauren
coach outlet
coach outlet
air jordan
coach purses
nike air huarache
true religion jeans
coach outlet

Unknown sa...

nike outlet
polo ralph lauren outlet
yeezy shoes
michael kors uk
converse trainers
prada outlet
falcons jersey
salomon boots

Best Smartphone under 20000 sa...

laptop troubleshoot repair
printer set up
data recovery services
Wifi Setup services
laptop troubleshoot
printer set up

jasonbob sa...

ggdb
supreme
off white
jordan shoes
golden goose
pandora
kevin durant shoes
off white shoes
spongebob kyrie 5
yeezy