Sidor

2012/02/07

Arbetsplatser jag dissat: ideella organisationer

Det är inte bara specifika yrken som inte faller mig på läppen. Jag drar mig inte heller för att avfärda hela branscher på ytterst godtyckliga kriterier. En av dessa är alla former av ideella organisationer.

Men vadå, tänker alla med ett uns av empati. Varför ska man inte jobba för dessa? De gör ju ett fantastiskt jobb och utför ett arbete som vare sig stat, landsting, kommun eller privata intressen mäktar med eller kan engagera sig i. Med entusiasm och altruism kämpar de för barn, kvinnor, funktionshindrade och mot rasism, sexism, miljöförstöring, vapenexport etcetera etcetera med mera och så vidare. Varför vill inte den där självgoda vita medelklassmannen engagera sig i det?

Grunden till det beror nog på lika delar skräckhistorier/hörsägen och de egna fördomar som jag utvecklat från dessa. Jag har känt flera medmänniskor som jobbat i sådana organisationer och de allra allra flesta av dessa säger: aldrig mer.

Min första anledning att inte ta ett jobb i denna vällovliga bransch är att jag inte besitter Glöden. Engagemanget. Intresset. Passionen! Något som precis alla i dessa organisationer förutsätts ha eller skaffa sig. Yrket ska vara ett kall. I och med det förutsätts man anstränga sig avsevärt mycket mer än vad som står i anställningsavtalet. De som ställer upp i vått och torrt och jobbar 180 procent för samhällets svaga och mot De Stora Orättvisorna är Goda Medarbetare. De som vill jobba de lagstadgade och avtalade antalet timmar i veckan är inte riktigt lika fina som de förstnämnda. Vad värre är, de är nästan lite fula. Inhyrda lönearbetare som inte inser vikten av att kämpa för Saken. Hyrjobbare som bara ser till lönekuvertet. Denna inbördes tävlan i organisationerna där alla ska rangordnas efter något slags engagemangsindex är inte helt sund.

Den andra anledningen är att väldigt många av dessa organisationer själva paradoxalt nog lider av stora kulturproblem. De som ska jobba mot rasism har sexister på jobbet. Organisationer som ska ägna sig åt välgörenhet har grava mobbingproblem internt. (OBS: av mig påhittade exempel.) Svåra problem som är svåra att reda ut i och med formen på organisationen. Ofta är det föreningar där det sitter en styrelse och ska bestämma över den löpande verksamheten. Denna styrelse bryr sig av naturliga skäl mest om Saken och har oftast inte kompetens eller ens vilja att ta itu med arbetsplatsproblem. I de allra värsta fallen bidrar styrelsen till arbetsplatsproblemen genom sitt agerande.

Kalla mig bortskämd och kräsen men mitt betyg blir: nej tack.


24 kommentarer:

Anonym sa...

Själv vidgar jag nog begreppet ideella organisationer till alla ägarlösa organisationer. I organisationer som saknar tydlig målsättning så uppstår det alltid destruktiva kulturer och hierarkier. Detta inkluderar landstinget, svenska kyrkan och i princip alla idrottsorganisationer.

Har man en ägare med tydlig vilja, eller ett klart fokus på att tex krossa alla konkurrenter, så blir själva arbetsplatsen trevligare, även om ägaren är lite loco.

Tehataren sa...

Word!
Är det någon skillnad på religiösa organisation och andra ideella organisationer?
Många av de som fått mest skit offentligt för taskig personalpolitik är de mer eller mindre religiösa, som, med hänvisning till Jesus, kräver att folk ska jobba gratis jämt. Har jag upplevt...

PappaBand sa...

Sambon jobbar i en sån där IO...
Hon är utbildad och kvalificerad och är ändå av någon anledning bland de med lägst månadslön. Hennes argument om att man med hennes utbildning borde tjäna ungefär lika som andra med samma utbildning har bemötts med "men det måste du ju förstå att (Organisationen)inte har råd med."
(Droppen var när hon utsågs till tillförordnad chef på sin arbetsplats under ordinarie arbetsledarens föräldraledighet och hon insåg att den i och för sig mycket duktiga men ändå outbildade vikarien som fyller hennes plats hade fått en månadslön som var 3000 kr högre än hennes! Vikarien var iof man vilket kanske förklarar den "naturliga" löneskillnaden?!)

Chefen, och grundaren av (organisationen), berömmer sig med att han lyckats driva in pengar till verksamheten i år igen från kommun, stadsdelar, landsting och andra sponsorer. Men när det kommer till bemanning är idealet en outbildad, arbetsovan och socialt handikappad individ, gärna med de problem som (organisationen) skall assistera utsatta hjälpsökande med, eftersom man då "har insikt i problematiken."

Arbetsledningen inom den ganska stora (organisationen) som har verksamhet på ett flertal platser är obefintlig och all kommunikation skall gå genom chefen samtidigt som chefens kommunikation knappast går nån stans överhuvudtaget.

Behöver jag säga att sambon hatar sitt jobb? Hon har nu lämnat meddelande om sin uppsägning och inte ens det föll i god jord...

Tehataren sa...

Pappaband, jag lider med er!!!

Anonym sa...

Jag tror att den största skillnaden mellan religiösa organisationer och andra är den avsaknaden av konkreta långsiktiga mål för organisationen. Det lämnar extra stort utrymme för inofficiella hierarkier och sociopater som frodas i tomrummet.

S. sa...

Det kan nog vara en djungel där bland ideella organisationer och bero på hur stora de är. Men jo, jag har hört från en ombudsman på ett fackförbund att det hänt mer än en gång att det blivit struligt på ideella organisationer. De kan göra hur bra jobb somhelst i sin verksamhet, men de vet inte vad det innebär att vara arbetsgivare och förstår inte alltid att det är skillnad på att arbeta ideellt och på att vara anställd. Om de är så små att de tex bara har en kanslist eller nåt anställd så blir det ännu värre.

Tehataren sa...

Det där sista har jag diskuterat med drabbad. Hon jobbade ideellt för en ideell organisation, där grundaren tog ut lön själv, för att kunna jobba, och hon gör ett fantastiskt jobb, men hon förstod inte riktigt att en del av hennes vänner inte brann fullt lika mycket som hon själv, och förväntade sig att de skulle jobba jämt, gratis.

Den anställde hon hade ville ha en anställning, och därutöver ett liv. Det senare förstod inte grundaren av organisationen, som ju själv jobbade jämt, och förväntade sig det av anställda också. Det gick... sådär.

Tehataren sa...

Vad skulle du tycka om att sälja bostäder?

PappaBand sa...

Sambon har flera gånger sagt till mig att sluta mitt jobb och utbilda mig till mekklare eftersom "det måste vara vara världens enklaste jobb i förhållande till arbetsinsatsen." Själv kan jag inte se mig själv stå och ljuga aningslösa spekulanter fulla av blå dunster. Jag får bara reklamen med Bennny Haag:s mekklartolkning framför ögonen "fuktskada?! nej för fan det där e paatina..."

Anonym sa...

Du verkar inte gilla Dig själv.. så jobba på med klassificeringarna!

Tehataren sa...

Anonym verkar ha ett problem med din integritet.
Fortsätt med klassificeringarna.

Polkadot:: sa...

Det finns många problem med IO. Antingen är du som du beskriver för små och för ideella att det blir rörigt och svårjobbat. Eller så blir de lite för stora och för foksuerat målanpassade att det inte riktigt fungerar ihop med värderingarna som en IO förväntas dra med.

Och allt som stannar kvar är kravet på 150% arbetsinsats till 70% av normala lönenivåer.

På det är det inte heller, till skillnad mot vad en del tror, något merit att ha jobbat på en IO. Att göra enskilda uppdrag, kortare volontärsgrejer ja, men anställning; Oh nej.

Men det är också oerhört givande och spännande, så länge passionen finns kvar.

Tehataren sa...

Jag hade absolut kunnat tänka mig att göra regelrätt volontärjobb, men inte att ta anställning där.

Ozjeppe sa...

Ha, ett inlägg som gjort för mig själv! Jobbar just nu för en IO (i en bransch som jag dessutom har väldigt lite intresse för…) - ett länsförbund närmare bestämt - och jag kan mest stryka under vad ”S” säger ovan. Det är ett organisatoriskt kaos med ganska usel internkommunikation, interna maktkamper och bristfällig kontorsutrustning pga taskiga statliga anslag. Jag är just ensam anställd på deras kansli och svarar mot deras styrelse som sitter utspridd över precis hela länet. Lustigt nog verkar det vara så att i och med att det är ideellt, så kan de skita i att göra sina uppgifter ordentligt, såsom sekreterare, webbansvarig mm.

Nåja, fördelen är flextider och att inte så mycket ansvar faller på mig när saker inte funkar och att de inkommande hoper mejl/samtal som jag inte kan svara på, måste hänvisas till dem varenda gång tills jag lär mig. Vill de att jag ska kunna ämnesområdes-saker, så får de fan utbilda mig också när de själva inte har tid att handleda ordentligt! Vilken annan arbetsgivare skulle låta sina anställda ta reda på så gott som allt själv, utdraget över flera år?

Pia K sa...

spot on! och imho sorgligt ofta kan den här typen av arbetsplats, trots sitt "fria tänkande" vara av riktigt fördomsfull och fördömande sort.

oakleyses sa...

longchamp handbags, coach purses, coach outlet, tiffany and co, true religion jeans, michael kors outlet online sale, coach factory outlet, christian louboutin, ray ban sunglasses, oakley sunglasses cheap, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, rolex watches, michael kors outlet, tiffany and co, longchamp outlet, louboutin, polo ralph lauren outlet, burberry outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, louboutin outlet, prada outlet, chanel handbags, polo ralph lauren, michael kors outlet, burberry outlet, gucci outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, coach outlet store online, louboutin shoes, kate spade handbags, air max, tory burch outlet, jordan shoes, prada handbags, air max, nike free, nike shoes, michael kors outlet

oakleyses sa...

mulberry, ralph lauren, air max, nike air force, air max pas cher, ray ban pas cher, hollister, lululemon outlet online, oakley pas cher, michael kors, ray ban sunglasses, sac guess, vans pas cher, louboutin, nike roshe run pas cher, new balance pas cher, timberland, hogan outlet, air max, nike blazer, north face, true religion outlet, nike free pas cher, converse pas cher, sac longchamp pas cher, polo ralph lauren, hollister, sac burberry, michael kors uk, vanessa bruno, michael kors pas cher, nike tn, true religion jeans, longchamp, nike air max, nike free, north face, abercrombie and fitch, sac hermes, air jordan, true religion outlet, polo lacoste

oakleyses sa...

mont blanc, nike roshe, hollister, nfl jerseys, oakley, longchamp, beats by dre, wedding dresses, jimmy choo outlet, birkin bag, mcm handbags, iphone cases, nike trainers, p90x, abercrombie and fitch, baseball bats, nike roshe run, insanity workout, ghd, bottega veneta, ferragamo shoes, hollister clothing store, babyliss pro, herve leger, mac cosmetics, vans shoes, chi flat iron, lululemon outlet, valentino shoes, soccer shoes, north face outlet, north face jackets, celine handbags, nike huaraches, soccer jerseys, giuseppe zanotti, reebok outlet, asics running shoes, air max, new balance shoes, instyler, timberland boots

oakleyses sa...

ugg, wedding dresses, ugg boots clearance, pandora charms, toms shoes, swarovski, uggs, uggs outlet, pandora jewelry, abercrombie, marc jacobs, juicy couture, montre homme, supra shoes, converse shoes, converse, ugg, sac lancel, louboutin, rolex watches, thomas sabo, links of london, swarovski crystal, ugg pas cher, pandora charms, air max, ralph lauren, juicy couture outlet, ray ban, coach outlet store online, hollister, vans, gucci, ugg boots, ugg, cheap uggs, karen millen, ugg outlet

raybanoutlet001 sa...

zzzzz2018.4.16air jordan uk
ray ban sunglasses outlet
fitflops sale clearance
oakley sunglasses
philadelphia eagles jerseys
jimmy choo shoes
polo ralph lauren
boston celtics
oklahoma city thunder jerseys
cheap oakley sunglasses

good days sa...


ان نقل اثاث بالاحساء يحتاج الى مهارات خاصة ولابد ان تتم على اكمل زجهة حتى لا يتعرض العفش الى التكسير

اتصل الان على افضل شركة نقل عفش بالاحساء للحصول على افضل الخدمات باقل الاسعار

good days sa...

دينا نقل عفش خارج جدة

Anonym sa...

Hey, know About Matiur Rahman biography? Visit Our page or Matiur Rahman Bio, Born, Age, Height, Facts, Family, News, Secrets, Trivia,

Anonym sa...

Hey, know About Lucas Till biography? Visit Our page or Secrets Of Lucas Till! Do You Know?